Sinkulalla Suomen halki?

Viime kevät ja kesä meni pyöräkuumeessa yksivaihde.net:in sivuja kuolatessa. Lopulta paikallisesta urheiluvälineliikkeestä tarttui mukaan Nishiki Roadmaster ja täytyy myöntää, että olen ollut tuohon ihan tyytyväinen. Meno maistuu tuolla ihan eri tavalla kuin aiemmalla Kona Dew:llä vaikka olenkin tyytynyt polkemaan pelkästään vapaarattaan avustuksella.

Kaverin kanssa olisi EHKÄ tarkoitus lähteä kesällä 2010 ajamaan Hanko-Nuorgam -reitti läpi. Onko mitään järkeä yrittää selviytyä tästä reissusta vakiokuntoisella Roadmasterilla, kun kuntokaan ei ole mikään häävi? Vakio 42/16 välitykset on todennäköisesti liikaa pohjoisen pitkissä nousuissa ja ehkä muutenkin. Minkälainen välitys olisi järkevä kompromissi, jos ajatellaan, että keskinopeus olisi noin 20km/h? Lukkopolkimetkin voisi olla paikallaan. Vai pitäisikö hankkia parempi aihio tähän projektiin vai siirtyä vaihteelliseen versioon? Varastosta löytyisi tietysti Torpedo Duomatic napa, minkä voisi hyödyntää tässä projektissa…

Mitä mieltä olette ja mitä tulisi huomioida tällaisessa rykäisyssä?

Joku Bianchin Via Nirone, taikka CX-fillari kuten Fixie Inc. Pure Blood ois mun valinta tämmöiseen reissuun.

Suosittelen nyt aluksi kokeilemaan vaikka 100-200km lenkkiä sillä Road Masterilla ja harkitsemaan uudesti onko 1500km reissu yhdellä vaihteella nyt ihan järkevä idea vaiko kylähullun kaljapäissä keksimä ajatus.

Tsemppiä retkelle, http://dy.fi/4r8 tuosta hyvä reitti!
Jään odottelemaan jonkin sortin reissublogia ja hienoja maisemakuvia missä Road Master loikoilee nätisti jonku upean järven edustalla auringon laskiessa ja värjäten paikat kultaisiksi.

Mä laittaisin vaikka alfinen 8 vaihteisen takakiekon tuollaiselle reissulle… Joskus olen mökille polkenut sinkulalla, mutta täydessä lastissa pitkälle reissulle en lähtisi.

Mielestäni pitää olla extra poweria että jaksaa sinkulalla noin pitkän matkan taittaa. Ehkä vaihteet olisi ihan hyvä ajatus? Ei sen mikään kallis pidä olla, esim. tällä sivulla mies ajelee 200 euron pyörällä ja seuraava matka on ateenaan(!) asti:

http://www.matkafillari.com/home.htm

Aika vähän löytyy rohkaisua ottaen huomioon että tämän pitäisi olla yksivaihteisten spesiaalipalsta!

Itse sanoisin että ilman muuta lähdet. Moni täällä on ajanut pitkiä retkiä fikseillä ja sinkuloilla ja ollut tyytyväinen. Ei se vaihteista ole kiinni tässä pannukakkumaassa, ja tiukat nousut ovat murto-osa reitistä kuin reitistä, ne voi vaikka kävellä.

Roadmaster on hyvä vehje tuohon projektiin sellaisenaan. Lokasuojat, asialliset renkaat, kippuratanko. Jos takanapa on flipflop niin petkuttaisin hieman ja asentaisin pari pykälää isomman takarattaan toiselle puolelle vastatuuli- ja vitutuspäiviä varten. Muutenkin olettaisin että 42-18 olisi lähempänä totuutta, ellet ole teräspolvi. Samaten hankintalistalla ovat maastomallin lukkopolkimet, jämäkät ajokengät, pyöräilyhousut, juomapullotelineet ja perseen sisäänajo.

Jos lompakossa riittää kantti, tee reissu ns. Soininvaara-menetelmällä eli pikkurepulla ja luottokortilla. Reppuun sisäkumit, pumppu, multitool, sadevehkeet ja kepoisat vaihtovaatteet. Kun alkaa olla sivulaukkua tai peräkärryä niin sinkuloinnin “ongelmat” korostuvat.

Numa - 12:51, 7.2.2010 » Onko mitään järkeä yrittää selviytyä tästä reissusta vakiokuntoisella Roadmasterilla, kun kuntokaan ei ole mikään häävi?
Jos on kärsivällisyyttä istua päivä toisensa perään satulassa ja etapit on kohtuu mittaisia, niin ehkä - muuten sanoisin että ei.

Voisit ehkä eka kokeilla istua jonkun viiden-seitsemän tunnin lenkin (100-150km) satulassa ja seuraavana päivänä saman mittanen setti uudestaan, siitä vähän sit fiilistelet miltä jakkarassa istuminen tuntuu. Tollasta tahtia pitäs kuitenkin jaksaa reilu kaks viikkoa jos tuohon hommaan ryhtyy.

Hienoa että on riittävän haastavia tavotteita, kunhan tietää vain oikeasti mihin on ryhtymässä! Tsemiä! :slight_smile:

Miksi pitäisi ajaa 5-7 tuntia päivässä putkeen? Voi ajaa niin kuin huvittaa. Muutamia tunteja, sitten kunnon pitsalounas ja päiväkalja ja nokoset jossain, ja jaksaa kruisia illaksi hotelliin…

Ihme urheiluksi täällä porukka mieltää sen että ajelee pitkin suomalaisia maanteitä polkupyörällä.

Se on varmaa että sataa, tuulee ja itikat syö, mutta jos niitä sietää niin menoksi vaan, asenteella.

ite sanosin kans et eiku vaan on-the-road. sopivat, itselle passelit päivämatkat, kunnon lepo, ruokailu ja posetiivarin asenne vaan mukaan. ei matka tapa, vaan vauhti.

Yksi turkulainen tuttava polki viime kesänä sinkulalla Turusta Sodankylään elokuvafestivaaleille. Mukana kamat, taisi yöpyä riippumatossa. Muutama viikko sillä taisi mennä, eikä pahemmin ollut kuulemma vaihteita kaivannut.

Muistaakseni pyöränä oli spezialized tricross single.

Takaisin tosin tuli bussilla…

Eli ei muutakuin välitykset muutaman viikonlopun kestävän testiajon kautta sopivaksi ja matkaan!

Kare_Eskola - 13:58, 7.2.2010 » Miksi pitäisi ajaa 5-7 tuntia päivässä putkeen?
Eehä mie sanonukkaa jotta putkeen pitäs ajaa, ajakoon vaikka varttitunnin tempoja. :) Tarkotus oli jotta kokeilee ny alkuun miltä tuntuu istua useita tunteja satulassa päivän aikana, ja kattoa nappaako se enää seuraavana päivänä ollenkaan. Se kai tuossa itsellä ainakin ekana alkas jarruttaa, kun ei vaan satulassa istuminen enää nappais.

Aiheen aloittaja vois tietty valaista hieman aikasempaa pyöräilyhistoriaa, minkä verran on tullu ajettua ylipäätään/päivän aikana?

Eihän tossa mitään, leppoisa mieli ja vähän etukäteen koeteltu ahteri on varmaan avainsanat. Pyöräilypöksyt ja jonkinlainen sadeasu + aikaa pari viikkoa, niin kyllä se onnistuu.

Onhan se vaihteilla varmasti mukavampaa, mutta eiks yksivaihteilussa ole just idiksenä että etsitään se toimiva kompromissi ja sit vaan ajetaan ja ollaan tyytyväisiä?

Mummielestä Kare puhuu asiaa. Ite ehdottaisin reppuun mukaan vielä 20-hampaisenkin, mut mä nyt olenkin ihan pehmee ja ajan maastovälityksillä (32:18 29är ja 32:16 normi - tai sitten vielä keveemmät) aina kun yksivaihteisella ajan. Tiefiksailuun noi on ehkä vähän lyhkäset, mutta pääsen just ja just pienet ylämäet ylös.

Jossois pari viikkoa aikaa (ja noin kova hinku tielle), niin varmaan ite ottaisin keveet kamat ja lähtisin ilman varsinaista päämäärää, joskin kylläpä kai tuo pohjoinen hyvä suunta on.

Kare_Eskola - 14:26, 7.2.2010 » Aika vähän löytyy rohkaisua ottaen huomioon että tämän pitäisi olla yksivaihteisten spesiaalipalsta!
No sen verta voin olla sosiaalinen yksivaihdekaveri, että voin tulla lähtöpisteelle työntämään satulasta vauhtia kun tää 1400km mittainen matka alkaa fiksillä.

Sinkulalla.

ei muutako reissuun, asenne ratkaisee reissun laadun. Varmaan reissun vois tehdä “järkevämminkin” mutta tuntuuko se enää miltään.

ja ennen juhannusta tai elokuun puolenvälin jälkeen ei ole sitten räkkää niin pahasti.

Jos Numa päättää kääntää kiekon fixi-asentoon, voisi sellainen kolmilehtinen fixiratas olla toimiva pitkällä marssilla. Tuo taitaa olla kuitenkin joku omituisuus, enkä tiedä sen toimivuudesta oikeassa elämässä. Muistelen kuitenkin törmänneeni ainakin Pyörätohtorin ja joillain mertentakaisilla sivuilla tuohon. Jos tuo toimii, voisi lepotauoilla säätää kohtalaisen nopeasti välityksen kuntoon.

Eihän tuossa mitään mahdotonta ole kun vaan ottaa tarpeeksi aikaa ja laittaa välitykset sellaisiksi että saa pyörittää kuitenkin ainakin lähemmäs 90 kierrosta minuutissa.

Muistan lukeneeni joistain saksalaisista jätkistä, jotka tekivät vielä (muistaakseni huomattavastikin) pidemmän reissun jollain halvoilla maastopyörillä kaljan ja makkaran voimin. Lisäksi ainakaan toisella heistä ei ollut edes mitään pyöräilynharrastamistaustaa. Ja tyttöystäväni isä oli joskus kuulemma käynyt mummiksella Pietarsaaresta jossain pääkaupunkiseudulla. Välineillä ja harjoittelulla voi sitten vaikuttaa siihen, missä tunnelmissa ja kuinka vauhdikkaasti matka taittuu.

Kevyet varusteet ja pitkien lenkkien tekeminen tosiaan kuitenkin kannattaa. Ja ajaessa pitää sitten juoda usein eikä syödäkään saa turhan harvoin. Vaikka jotain myslipatukoita tai energiageelejä on hyvä olla ajaessa syötäväksi, muuten saattaa puhti loppua jo aamupalan ja lounaan välillä.

Toi pyörähän vaikutti myös tosiaan ihan sopivalta, ainakin jos ei halua ottaa turhan paljoa tavaraa mukaan.

Ihan hyvin armeijassa niillä valtion virallisilla sinkuloilla taitettiin 450 kilsaa viidessä päivässä kevennetty pakkaus tarakalla. Lapissa. Jyrkimmät mäet joutu taluttamaan, mutta alamäkeen olikin mahtava rullata. Varmaan tuolla Nishikillä pystyy samaan.

1500km / 20km/h = 75h.
75h / 7.5h/vrk = 10vrk.

Väli- ja varapäivät mukaan, niin se on pyöreesti 2 viikkoa. Toimii.

Kai tommoinen reissu toimis ihan kivasti jos olis tosiaan sopivalla asenteella liikkeellä, että jos jonain päivänä väsyttää liikaa niin sit vaan ajelee vähemmän. Sanoisin myös että 42-18 voisi olla mukavampi polkea, itse pääsin kyseisellä välityksellä viime kesänä miellyttävään 20 km/h keskariin. Kampien pituus vaikuttanee asiaan myös, mutta eihän tämä onneksi mitään ydinfysiikkaa ole. Jos lastattu fillari on poljettavissa mukavalla kadenssilla ja haetulla nopeudella, välitys lienee suht oikea. Teltta/riippumatto/uimapatja/pallogrilli vaan tarakalle ja menoksi!