Shimpan multivaihdetakanavan fiksaus?

Tuntuu vähän hölömöltä kysästä tällästä, mutta kun en ole koskaan aiemmin oikeesti fixi-teemalla mitään tehnyt, niin pakkohan se. Ostin puoliksi ostamisen ilosta kyläsaaresta tällästä halppiskamaa
http://a.imageshack.us/img204/599/p8130208.th.jpg
Sen perusteella mitä mä foorumilta oon lukenu niin fiksirattaat kiinnitetään yleensä kierteille ja lukkorengas perään. Osaako joku kertoa, mistä pk-seudun liikkeestä sais tohon huokeaan hintaan vaikkapa 2 eri ratasta ja lukkorenkaan sekä viime hetken tips&tricks ennen kotona asentamista? Vai saako tohon? Tossahan on kierteet ja käsittääkseni jopa oikeaan suuntaan, vaan onko oikean kokoset?

Jos uskaltaa, niin tuosta saa ns. itsarinavan (suicide hub), koska navassa on vaan yhdensuuntaiset kierteet. Ratanavassa on aina käänteiset kierteet rattaalle ja lukkorenkaalle, jottei ratas-lukkorengas-paketti pääse löystymään.

Jotta saisit pätevän fiksinavan, tarvitsisi olla kahdet kierteet, toinen rattaalle ja toinen lukkorenkaalle. Mutta kyllä tuohon pelkän rattaan saanee, ja keskiön lukkorengasta voi yrittää siihen pistää perään. Sopii ehkä kokeiluksi, pidemmän päälle ehkä vähä pelottava ratkaisu.

Aloin sitten miettimään että miten tollanen voi kestää pienintäkään skidailua?
Käsittääkseni lukkorengas vaan kirsitetään pitkällä vipuvarrella kynsihampain samalla tavalla kiristetyn rattaan päälle?
Jos omia modauksia ruvetaan tekemään, eikö suicide olisi pikkasen kestävämpi jos kierteisiin tekee johonkin kohtaan koko matkalle akselin suuntaisen uran, ja laittaa tälle uralle väliin sellasen prikan missä on se pieni nyppylä. Samoja kun vanhoissa ohjainlaakereissa, nimi ei nyt muistu. Ja tälle “prikalle” juuri sen verran paksuutta, ettei se nyppylä pääse urasta kierteitten väliin.

Edit: niin ja tottakai kun on löytynyt se oikean kokonen takaratas ja kaikkee, laittaa kierrelukitetta oikeisiin paikkoihin. Suicidehän on edelleen pelkkä kokeilu niin ei mee mitään rahanarvosta vaikkei saiskaan käsivoimin enää auki.
Toimisko?

kyllä ton saa kovajuotoksella kiinteeks,mutta vaatii vähän vaivaa ja työkaluja/tiloja,et ei lienee kannattavaa.

Prikkajuttuja nyppylöillä ei kannata kokeilla. Lukite ja sopiva kiristys riittää. Menee ilman lukitettakin tosin.

Nojoo mut tykkään kyllä enemmän kikkailla kun hifistellä. Kyseiseen pyörään kun kuitenkin tulee myös käsjarru, niin eiköhän toi suicide oo ihan perushyvä lähtökohta. Pyörän rakentaminen ei saa olla liian helppoa.

Mun juotostaidot on tällä hetkellä lähinnä pienten elektronisten piirien ja johtojen kolvailua, joten en ehkä rupee kovajuottamaan vaan koitan tota mun omaa menetelmää jonka kerroin, ellei tuu parempia ehdotuksia?

Mikä kauppa espoo/hki alueella on hyvä näitten ostoon? Sellon pyörä?

Siis minkä ostoon? Vanhoja napoja saa kierrätyskeskuksesta, rattaita pyöräkaupoista. Sun pitäisi saada se nyppyläprikka rattaaseen kiinni, ei onnistu. Laita suosiolla vaan lukitteella/ilman rotafiksaamalla se ratas kiinni, onnistuu.

Kyllä se pysyy, kun vääntää sen oikeasti kiinni. Jos et usko mua, kysy joltain muulta.

^Tismalleen samaa mieltä. Olennaista siinä on että navassa on tarpeeksi kierrettä fiksirattaan ja lukkorenkaan kiinnitykseen. Jos ei ole, niin fiksirattaasta sorvissa pois 1-1,5mm. Lukkorenkaan olisi hyvä mennä kierteelle koko mitallaan. Eli kun etsit napaa niin kierteen pituus pitää olla jotain lähempänä 10mm kuin 8mm. Brittikeskiö lukkorengas käy lukitukseen. Kierteellisiä kiekkoja on pilvin pimein vähän joka nurkalla, jopa Biltemasta saa uusia alle 25 egee. Toisaalta on-onelta saa oikean fiksinavan 15 punnalla plus lukkorengas ja postit.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs255.snc1/10221_155610317953_823527953_2584978_7523297_n.jpg

Kaappaan tämän ketjun, kun tässä on aiheesta puhuttu:

Pitäisi siirtää talvipyörästä kiekot toiseen projektiin ja koska rahatilanne on mitä on*, niin voisin itsaroida konversoidusta retkipyörästä ylijääneet kiekot.

Fixi-ratas kiertyy kivasti navalle, mutta tilaa ei jää paljoakaan lukkorenkaalle. Sorvia ei ole, eikä ratasta viilaamalla taida tulla kovin hyvää jälkeä. Multa jäi vähän yli tuota Loctite 638 -tököttiä fauber-adapterin asennuksesta. Mahtaisiko ratas pitää ilman lukkorengasta, jos länttään sen tämän ikuisuuslukitteen kanssa kiinni?

^Luulisi kestävän, tiukkaat vaan kunnolla.

Omassa ensimmäisessä fixissä oli pelkkä ratas ilman lukitetta ja lukkorenkaita, eikä puolentoista vuoden ajoissa irronnut/löystynyt kertaakaan. En ennen foorumin lukemista edes kyseenalaistanut rattaan pysymistä, tieto lisää tuskaa. :smiley:

Voi pysyä, voi olla pysymättä. Kunnolla kun putsaat kaikki rasvat kierteistä jollain liuottimella, se voi pysyä niin, että irrottaminen on lähes mahdotonta. Tai sitten se lukite voi olla tarttumatta kunnolla ja ratas löystyä kun mahdolliset paskat tai jäysteet asettuu tai kun se vain ei ole tarpeeksi kireellä, ratas irtoaa ja kuolet.

Kuolema ei järin kiinnosta. Ehkäpä syytä asentaa jarru, jotta säilyisi edes pieni mielenrauha.

Lähinnä askarruttaa, että kuinka suuri vaikutus lukkorenkaalla on rattaan kiinnipysymisessä tällaisessa tapauksessa? Eli pelastaako lukkorengas mitään, jos kierteet ovat kuitenkin samansuuntaiset?

kyllä se lukkorengas auttaa jonkunverran. Kierteet varmaankin korkkaa kun skidatessa ratas lähtee liikkeelle, mikäli lähtee.

Itsaris kannaattaa ihan muidenkin turvallisuuden kannalta olla se jarru.

ibu - 14:41, 15.12.2010 » Pyörässä kannaattaa ihan muidenkin turvallisuuden kannalta olla se jarru.
Korjasin.

No jaa, kyllä mun “for real” fiksinavassa on kierteet säilyneet ehjinä, vaikka ratas ja lukkorengas ovat löystyneet. Tiedä sitten, jos tuo lukite runnoo kierteet. Toisaalta ei se koskaan kiva tunne ole, kun ratas nytkähtää irti.

Käytännön kokemusta itsarinavasta ei ole.
Logiikkani sanoo kumminkin että kun ratanavassa ratas liikkuu niin lukkorengas on jo löysä. Tässä tapauksessa siis kierteille ei tapahdu “mitään”.
Kun taas itsarissa on ratas ja lukkorengas samansuuntaisilla kierteillä, ne sattaa olla tiukasti toisiaan vastaan rasittaen kierteitä (samoin kun ratanavassakin). Kun ne kummiskin saattaa lähteä liikkeelle rattaan ja lukkorankaan ollessa kiinni toisissaan tämä saattaa korkkaa kierteitä.

voi olla faili-logiikkaa, noin kummiskin kelailin… Tajuskohan kukaan tosta mitään…

Ratanavassa aukeava ratas kiertää lukkorengasta kiinni ja työntää lukkorengasta ulospäin. Rattaassa on yleensä enemmän kierrettä ja kierteiden etäisyys akselista on suurempi, joten rattaan kierteet kestävät varmemmin. Lukkorenkaan kierteet on yleensä ne, jotka antavat periksi.

Itsarinavassa rattaan ja lukkorenkaan kierteet on samaan suuntaan. Jos ratas+lukkorengas lähtee aukeamaan, niin molemmat aukeavat kierteitä pitkin pyörimällä. Kierteitä korkkaavaa rasitetta ei ole kovin hirveästi.

Zigura - 14:17, 15.12.2010 » Kuolema ei järin kiinnosta. Ehkäpä syytä asentaa jarru, jotta säilyisi edes pieni mielenrauha. Lähinnä askarruttaa, että kuinka suuri vaikutus lukkorenkaalla on rattaan kiinnipysymisessä tällaisessa tapauksessa? Eli pelastaako lukkorengas mitään, jos kierteet ovat kuitenkin samansuuntaiset?
Lukkorenkaalla on todella suuri merkitys tässä. Mekaanisesti kaksi mutteria samalla kierteellä pitää paremmin kuin yksi mutteri. Tämä on hyvin yleisesti käytetty lukitustapa esim. koneasennuksissa.

^ Niin, tämä taitaa olla totta. Paperilla voisi ajatella, että kaksi samalla kierteellä olevaa kappaletta pyörivät auki, mutta käytännössä on tullut huomattua, että näin ei aina ole. Olipa esimerkiksi tämän jo mainitun retkitakanavan akselissa kahdet samansuuntaiset mutterit huomattavan tiukasti lukossa keskenään. Mikäs tätä lukitusta edesauttaisi (lukitteen lisäksi siis)? Onko esim. ohuesta prikasta rattaan ja lukkorenkaan välissä mitään hyötyä?

Eipä se vara venettä kaada, varsinkaan näin hasardeissa asennuksissa kuin itsarinavoissa. Pyhien jälkeen voisi käydä naapurin pyöräliikkeessä kyselemässä, josko heidän romukopasta löytyisi sopivaa lukkorengasta. Perusbrittikeskiön lukkorengasko tuohon Shimanon kierteelle sopi?