Runkojen painot

Mitä rungot yleensä painaa ja kuinka isoja painoerot parhaimmillaan on?

Mitä esim. tollaset tyypilliset konversion aihioina käytetyt 80-luvun harjoitusmaantiekilpurien rungot painaa, vaikka joku about 56 kokosena? Yli vai alle 2 kg.

Eikös Steamrolleria pidetä aika painavana ja se painaa haarukan kanssa jotain 2,8 kg. Pista vissiin kevyempi. Onko noitten uusien teräsrunkojen painot paljon vai vähän kun vertaa noihin kasarirunkoihin?

Mitäs sitten njs-ratarungot painaa? Tai jotkut uudet alumiiniratarungot?

Vanhojen runkojen painosta on paha tehdä mitään yleistyksiä. 80-luvulla ja sitä aiemmin tehtiin pyöriä hyvin monista erilaisista teräsputkista, ja tapauskohtaisesti ne saattavat olla hyvin kevyitä tai hyvin raskaita.

Mulla on verrokkina lähinnä oma Cross-check ja suht vastaavan kokoinen konversio-Rossin, ja näistä Rossin oli selvästi kevyempi. Ja parempi ajaa. Harmillista, että se oli aivan aavistuksen verran liian pieni.

ratkaiseva tekijä on nimenomaan se teräsputken laatu, ja onko se mahdollisesti ohennettua (butted) ja jos on niin kuinka moneen kertaan (double butted jne.), eikä välttämättä niinkään rungon koko koska aikuisten perusrunkokoot eivät loppujen lopuksi niin paljoa eroa toisistaan.

IMHO ne painaa aina ihan liikaa.

Mulla on siis toistaiseksi se käsitys että painavimmillaan uudet fiksirungot on haarukan kanssa 3 kg ja alle 2 kg haarukan kanssa taas on lähellä absoluuttista alarajaa (paitsi mittoihin tehdyillä hiilikuiturungoilla). Eli painava runko on 50% painavampi kuin kevyt runko, melkonen ero.

Jotain karkeeta suuntaa ois kiva saada vielä noiden vanhojen runkojen painoista. Jos löytyy ohennettu vanha teräsrunko niin voittaako se Steamrollerit, Pistat ja Pompinot?

Pärjääkö muuten edes vanha tuplaohennettu teräsratarunko painossa uusille alumiinirungoille?

En vanhoista ratarungoista tiedä, mutta vanhat teräksiset maantierungot saattavat olla hyvinkin keveitä. Tosin putki on silloin paperinohutta ja jäykkyydestä ei tietoakaan.

markkuj - 1 hour ago » Pärjääkö muuten edes vanha tuplaohennettu teräsratarunko painossa uusille alumiinirungoille?
Teräksinen Peugeot (Reynolds 501) fiksi teräshaarukalla ilman mitään "ylimääräistä": 9.2kg (alumiinistongalla tämä oli joskus tasan 9kg).

Alumiininen Specialized fiksi hiilikuituhaarukalla, kahdella jarrulla, kahdella pullotelineellä, satulalaukulla (multitool+rengasmuovit+varasisäkumi), pumpulla, vapaarattaalla ja nopeusmittarilla: 9.9kg.

Runkojen paino on hyvin lähellä toisiaan. Ajotuntumassa Peugeot on kaukana perässä.

Ei oo tullut punnittua, mutta mun Rossin Ghibli (Columbus SLX) tuntuu nostellessa suunnilleen puolikkaan Steamrollerin painoiselta… Mutta on se myös a) letku b) katki.

Cromo-runkoinen 58 cm Rossin (ei siis mikään Columbus), painoi vaihteineen tuubikiekkojen kanssa karvan verran yli 9 kiloa. Harmittaa vieläkin kun myin pois…

Paljonko muuten painaa Steamroller Complete?

Spessun vakiorengas painaa 80g enemmän, kuin Krylion Carboni. Siis 160g yhteensä. Alkaa selvitä, miksi tyttis rullaa alamäissä aina ohi. Vitsit, kun tekis mieli kevennellä. Ens kuun palkassa olis lomaltapaluurahat.

Sattui sopivasti olemaan sairaslomapäivä ja pari projektia vielä täysin atomeina joten oli helppo punnita ja verrata eri materiaalien eroja. Eli tuossa omien nykyisten ja tulevien ajokkien runkojen painoja. kaikki kokoa 50 plusmiinus 2 cm. Punnittu digitaalisella fisustusvaa’alla tai luntattu valmistajan tiedoista.

  • alumiininen ratarunko (kolmoisohennettu ja kyyhkysen kuvalla koristeltu), alukaulaisen kuitukeulan ja ohjainlaakerin kanssa: 2120g
    (about vastaava muttei ihan yhtä kevyestä materiaalista valmistettu arki/poolo/bad weather-ajokki ajokuntoisena helevetin painavilla bmx-polkimilla 7860g)

  • teräksinen 631 reynolds ratarunko, reynolds teräskeulan ja ohjainlaakerin kanssa: 2460g.
    Oiskohan ollut aika tasan 8Kg kun oli viimeksi ajossa.

  • teräksinen 531 reynolds time trial/funnybike-runko, teräskaulaisen 650c alumiinikeulan ja ohjainlaakerin kanssa: 2310g

  • hiilikuituinen maantierunko, kuitukeulan ja ohjainlaakerin kanssa: 1430g (valmistajan mukaan).
    Ajokuntoisena 7220g.
    Tieturin ja pullotelineet riisumalla, Timen polkimet speedplayhyn ja Ultegran pakan Rediin vaihtamalla saisi ehkä sheivattua seitsemän kilon haamurajaan.
    (Ja jos vaihtaisi sisäkumit lateksisiin, täyttäisi ne heliumilla, sahaisi stongasta pari senttiä droppien päistä pois, poraisi eturieskaan reikiä, tilaisi signaturen satula-tolppa-kombinaation, vaihtaisi teräspulttien tilalle ontot titaaniruuvit ja valkoisen tankoteipin tilalle hiilikuitukuvioisen niin sais helposti UCI-laittoman ajokin.
    …Tai sit jos vaan söisi yhden palaveriviinerin vähemmän.)

  • niin ja sitten on vielä CroMoly-runkoinen talvi/maasto/dh/vapaaratascruisailusinkula levyjarruilla ja notkukeulalla. Tää kaveri on syönyt noiden muidenkin edestä, painoa sillä on joku about 16 kg… ei pysynyt flunssaisena käsi tarpeeksi vakaana että olisin saanut eksaktin lukeman. Pelkkä runko valmistajan mukaan 3.05Kg

ChainThug - 23 minutes ago » ...Tai sit jos vaan söisi yhden palaveriviinerin vähemmän.
Mulla on siinä mielessä onnellinen tilanne, että olen alipainoisuuden rajamailla, joten saan keventää pyörää ihan hyvällä omallatunnolla. :) ...hmm, vieläköhän kahvihuoneessa oli munkkeja jäljellä...

Itsellä on nyt kaksi fiksiä käytössä. Harmikseni en tainnu punnita tuota Nishikin runkoa, mut kokonaisena se on noin yhdeksän kiloinen. Steamrolleriani en vielä ole kevyillä kiekoilla ja renkailla ajanut, mut pian kai sekin aika koittaa.

Mietin vain tuota rungon ja muiden “paikallaan pysyvien” osien merkitystä verrattuna kiekkojen ja varsinkin ulommaisten pyörivien osien, eli renkaiden, painon merkitystä kiihtyvyyteen ja polkemisen keveyteen. Kai tuohon joku fysikaalinen kaavakin on.

Jokatapauksessahan rungon painon kasvua voi verrata vähän samaan, kun jos on reppu selässä. Jos vaikka reppuun tai runkoon lisää kaksi kiloa, niin vaikutus on minimaalinen verrattuna siihen, et paino ois kiekoissa. Eikö?

Mitä kokemuksia jengillä on tuosta, et paljon rungon paino siihen vauhtiin vaikuttaa? Tuo Nishikihän on itselläni siinä mielessä tosi mukava, et sitä jaksaa yhdellä kädellä nostella ja portaissa rahtaaminen ei ole mikään ongelma. Mut että pääseekö sillä nyt kuitenkaan niin paljoa kovempaa kun painavammalla Steamrollerilla…

Jos renkasta hioo pistosuojauksen 500 hiekkapaperilla, kevenee se huomattavasti. Kiva, kun ei paina sitten vaan ihan vaan rullaa… Ja mun runko on kevyt, kun siinä on kolme lommoa eli ilmakoloa. Keventää runkoa kiasti. Ja reppu selässä lisää ilmanvastusta, mutta myös selkä hikoaa eli kroppa kevenee ja vauhti kovenee (2+x z˜xy 4v2=x) ja nestehukka lähenee. Ota siis juomaa eli olutta.

@ Naamat : Hei tää ei oo se lähettifoorumi. Täällä saa fundeerata täysin epäolennaisia asioita ilman, että joku ottaa siitä palkokasveja fundamentalistiseen nokkaansa. Ok?

its as hikoillessa vaatteet kastuu, ja höyrynä lähtevä kosteus on aika marginaalista. Järkevintähän olis ajaa alasti, pitää vaan sheivata turhat karvoitukset vittuhun - pun? - ettei aerodynamiikka kärsi ihan liikaa. Tosifillaristihan juo ainoastaan autoista roiskuvaa tuulilasinpesunestettä, ei tule turhia kannettavia pulloja tms mukaan, suihku on virkistävä ja mukaan sekoitettu metanoli pitää mielenkin virkeänä.

Runkojen painosta ei vieläkään mitään hajua, mut samuli on kyl oikeilla jäljillä pyörivien massojen vaikutuksesta. Mä pitkään ajelin maantiellä tuubeilla, ja mulla oli varsin kevyt kiekko-tuubi-yhdistelmä. Normeihin vaihtaessa oli aina vähän jännä olo, kun se herkkyys tuntui aina katoavan jonnekin. Ne oli tietenkin melkoista lo-fi-meininkiä vrt. tämän päivän harrastelijavermeisiin.

Nostetaas.

En alkanut riisumaan keskiötä & ohjainlaakeria, mutta miinustellen Centaurin keskiön (233g) ja Recordin ohjainlaakerin (104g) listatut painot (nuo on ehkä vähän optimistisia), sain Mercianin 53,5cm Professional Track Custom Reynolds 725 -rungon painoksi keuloineen 2293 grammaa, josta keula jonkin verran vajaa 600 grammaa. Teräsrungoksi tuo lienee melko kevyt.

Täällä Columbus SLX runko koossa 59cm ja painoa 2kg. Keula on sitten painava,varmaan 750g.

55,5 colonaago painaa… runko+haarukka+stemmi+tanko+tolppa=3,7kg
runko ja haarukka=2,7 ja rautaa siis… sais vaan jo kasattua niin pääsis ajamaan

80-luvun bianchi pelkkä runko 2.6kg
joku corsa tää oli…