Rossin

Muualla myynnissä-ketjuun postattiin aikanaan vihje myynnissä olevasta Rossinin harjoituskilpurista ja allekirjoittanut taipui hankkimaan sen.


Kokeilen hetkellisesti 52-16 välityksellä ketjulinjan ollessa kiero kuin mikäkin. Veikeä ajaa: selvästi liian raskas ja hidas, mutta ylämäkien nouseminen kaupungissakin oli varsin sujuvaa.


Mukana tullut tanko vaihtui varastoituun ergo-tankoon. Sitä ennen jouduin laittamaan oluttölkistä leikkaamani suikaleen adapteriksi, sillä fillarin mukana tullut droppitanko oli varsin ohut stemmille. Ei tuo adapterikaan toiminut…

Pyörä oli hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Ajopuolen chainstaysta oli maali jokseenkin rapissut pois, mutta muutoin pyörässä ei ole mitään moittimista. Kiekot ovat suorat ja nahkasatulakin on kunnossa. Ymmärtääkseni pyörässä ei ole mitään huippuosia, enkä tiedä, kuuluuko tämä malli enää niihin käsityönä tehtyihin yksilöihin. Vahvasti epäilen.

Aluksi otin vaihtajan pois ajellen sillä sinkulana, mutta kun baaripyörässä oli ylimääräinen kiekkopari, niin pitihän sitä kokeilla, josko saisi ketjulinjan natsaamaan ja pyörän kiinteävälitteiseksi.

Ketjulinja sisemmän eturattaan kohdalla on mittausvirheineen n. 42.5 mm, eli varsin sopiva takanavan oletettuun (en jaksanut mitata) 42 mm. Harmillisesti eturatas on hyvin lähellä chainstayta, minkä vuoksi fillariin ei voi lykätä kovin isoa eturatasta. Tällä hetkellä ajelen 42-16 välityksellä, mikä taas on turhan lyhyt maantieajoa ajatellen. Takanavan ratas pitäisikin saada tuntuvasti ulommas tai sitten pyörästä pitää suosiolla tehdä sinkula, tai miksei palauttaa sitä alkuperäiseen olemukseensa vaihtajan kera.

Loput Rossin-kuvat löytyvät Picasasta

Katselinkin tuota “sillä silmällä”, ja aika perskaleen nätti se on. Pidä vaan ne vaihteet tallessa, toi on erittäin kiva maantiepeli.

On mahdettu pitää pumpulissa, kun on noin siistinä säilynyt. O_o

Sulla on jarrukahvat asennettu niin, että niitä voi käyttää vain alaotteelta. Mä nostaisin niitä pari-kolme senttiä ylöspäin niin, että käsillä voi nojata mukavasti jarrukahvojen pehmustekumeihin. Sen jälkeen stemmiäkin voi ehkä laskea hieman. Tosin en oo koskaan nähnyt sun ajavan tolla, joten tää on vain spekulaatiota. Samalla etujarrukaapelinkuorta voisi lyhentää ainakin 10cm (liika pitkä kaapelinkuori joustaa jarruttaessa ja heikentää jarrutustuntumaa ja tehoa).

Kuinka kovaa sä ajelet maantielenkkejä? 42-16 vie tuollaisella passelilla 100rpm kadenssilla kuitenkin jo 32km/h.

Jep. Ruostetta ei juurikaan näy ja ilmeisesti keskiössäkin oli alkuperäiset (kuivahtaneet) rasvat, mutta pyörä liikkui osineen kuin viimeisen päälle voideltuna. Ilmeisesti ollut hyvin vähäisellä käytöllä edellisillä omistajilla.

Jarrukahvojen sijoittelu on eksoottinen siksi, etten tuntunut ylettävän mukavasti sormillani alaotteelta kahvoihin ennen kuin käänsin ne nykyiseen asentoonsa. Pitänee kokeilla uudestaan tai hyväksyä, että minulla on lyhyet nakit. Tuo kaapelin kuoren leikkaaminen kuulostaa järkeenkäyvältä. Jarrutusteho tuntui fiksittömänäkin hyvältä, mutta sehän ei estä parantamasta.

Meikäläisen sanastossa maantielenkki on pikemminkin leppoisaa ajelua, jolla on määränpää, kuin kuntoajoa. Kaupunkikäytössäkin 42-16 tuntuu toisinaan (yhä useammin ja useammin) liian kevyeltä.

Otin eilen vielä uloimman rattaan pois, sillä leveä ketju tuntui ottavan siihen kiinni. Kovempaa runtattaessa tuntuu, kuin keskiöakseli pääsisi heilumaan (=eturatas heiluisi) tai ketjulinja olisi törkeän vinossa. Pitää vielä peukaloida tuota keskiötä, josko pyörän saisi kulkemaan kiihdytettäessä ja ylämäissäkin yhtä tasaisesti kuin muulloin. Toinen negatiivinen havainto on, että joko eturatas on soikeahko tai se ei istu kunnolla kampiin: rattaan keskittämisyrityksillä ei saa aikaan käytännössä mitään ja ketju kulkee hivenen epätasaisesti.

K-Mikko - 6:01, 18.5.2009 » Otin eilen vielä uloimman rattaan pois, sillä leveä ketju tuntui ottavan siihen kiinni. Kovempaa runtattaessa tuntuu, kuin keskiöakseli pääsisi heilumaan (=eturatas heiluisi) tai ketjulinja olisi törkeän vinossa. Pitää vielä peukaloida tuota keskiötä, josko pyörän saisi kulkemaan kiihdytettäessä ja ylämäissäkin yhtä tasaisesti kuin muulloin. Toinen negatiivinen havainto on, että joko eturatas on soikeahko tai se ei istu kunnolla kampiin: rattaan keskittämisyrityksillä ei saa aikaan käytännössä mitään ja ketju kulkee hivenen epätasaisesti.
Ettei olisi Shimanon Biopace-rattaat? Kuvat ovat niin pieniä ettei oikein pysty tunnistamaan, mutta tuon ison rattaan kolmion malliset reiät kiinnityskohtien ulkopuolella saattaisivat viitata siihen suuntaan.

Jos näin on, se soikeus kuuluu asiaan ja voi selittää tuota heilumisen tuntua. Biopacet olivat tarkoituksella soikeat ja sen pitäisikin tuntua ajossa. Sheldon kertoo lisää.

pinnaheijastin veks ja vaihteet takas niin on komee peli. Ja punainen Flite tai SLR peppukaveriksi niin on vielä komeempi.

eikä oo.

Todella hieno pyörä! Kuten asb mainitsi jää kahva-ote tuosta setupista nyt kyllä väliin mutta jos sitä ei kaipaa (ylä ja alaote riittää?) niin mikäs siinä.

Välityksethän on sitten ihan makuasia, mutta olisin samoilla linjoilla chaintugin kanssa että 42-16 ei ole liian lyhyt maantieajoonkaan. Itsellä on 42-17 kesällä ja -18 talvella, kaupungissa tosin… kyllä niilläkin pääsee, pitää vaan pyörittää.

Minullakin kävi mielessä nuo biospace-rattaat, mutta luulin niiden olevan käytössä vain maastopyörissä. Sehän selittääkin sitten, miksi tuo voimansiirto tuntuu toisinaan nuljuvan. Sheldonkin näytti kertoilevan, kuinka hän ajeli fiksissään biospace-rattailla, niin eiköhän tuo sitten minullekin kelpaa.

Njoo. Se pinnaheijastin piti poistaa jo aikoja sitten rämisemästä, mutten ole muistanut. Pyörään kieltämättä sopisi jokin räikeämmän värinen satulakin. Tuo mukana tullut mokkanahkainen (merkkiä en nyt muista) on varsin mukava (suht kova), joskin hivenen leveä. Viimeisin satulahankinta päätyi Paddyyn, mutta ehkä siirrän sen Rossiniin jos päädyt tällä ajelemaan aktiivisemmin.

Ajelin talvella pääasiassa 50-19 ja 42-16 välityksillä sekä lyhyen aikaa 39-16. 50-19 tuntui sellaiselta ympärivuotiseen kaupunkiajoon sopivalta. Ehkä mulla ei vain kunto riitä kiivaaseen pyörittämiseen :slight_smile:

Pitää vielä hioa erään toisen ketjun ohjeiden mukaisesti jarrupinta takakiekkoon ja laittaa eteen samaa sarjaa oleva kiekko. Alkaa tuntumaan siltä, että pitäisi kokeilla myös lukkopokimia tämän fillarin kanssa. (Ja pyörän räikeään väritykseen sopivaa tankonauhaa :stuck_out_tongue: )

K-Mikko - 7:25, 18.5.2009 » Ajelin talvella pääasiassa 50-19 ja 42-16 välityksillä sekä lyhyen aikaa 39-16. 50-19 tuntui sellaiselta ympärivuotiseen kaupunkiajoon sopivalta. Ehkä mulla ei vain kunto riitä kiivaaseen pyörittämiseen :)
50-19=42-16 ;)

^No perhana. Niinhän tuo laskettuna näyttäisi olevan. Silti tuo välitys tuntui selkeästi raskaammalta. Joko kuvittelin sen olevan raskaampi tai sitten käyttämäni kammet olivat lyhyemmät. Tai sitten se eturatas oli 52 hampainen. Paha sanoa. Ei se ole niin just, kun käyttää kavereilta ja Kyläsaaresta hamstrattuja osia.

Mun näppien läpi meni vuosi-pari sitten ihan samanlainen, mutta ei tietenkään yhtä priimakuntoinen. Tietääkseni yhä Stadissa fiksikäytössä (?), Ei mitenkään hifein Rossin mutta hieno kuitenkin.

K-Mikko - 8:09, 18.5.2009 » Kovempaa runtattaessa tuntuu, kuin keskiöakseli pääsisi heilumaan (=eturatas heiluisi) tai ketjulinja olisi törkeän vinossa. Pitää vielä peukaloida tuota keskiötä, josko pyörän saisi kulkemaan kiihdytettäessä ja ylämäissäkin yhtä tasaisesti kuin muulloin.
Todennäköisesti teräsrunko vain joustaa paineen alla. Se on ihan normaalia, eikä siihen ole mitään muuta ratkaisua, kuin vaihtaa runkomateriaali alumiiniin tai hiilikuituun. :)

Tai jos se ratas on biopace, niin kokeile vaihtaa se eka pyöreään.

mun Atalan alkuperäinen maantie-eturatas ei ollu kai biospace, mut käytettynä se oli kulunut jotenkin epätasaisesti ja aiheutti tuota “välillä kireellä, välillä löysällä” -ketjujuttua. Ratas meni vaihtoo ja maailma parantui.

^^Ei se nyt niiiiiin löysä ole, vaikka hieman letkeä onkin. Pikku Huopalahden rantapolkuja -teitä ajellessa se tuntuu olevan elementissään.

Pitää vilkaista kotona, onko se ratas soikio vai ei. Todennäköisesti on, sillä rattaissakaan ei silmämääräisesti näyttänyt olevan mainittavaa kulumaa. Jos jollain on 110 pulttijaolla olevaa pyöreää ratasta (hampaita saa olla välillä 42 - 44 ja mieluiten leveälle ketjulle, mutta kapeampikin käy), niin saa tarjota.

No niin. Mittaa kahdesti, tilaa kerran. Ei ollutkaan 110 pulttijako. Tulipahan hankittua Pyörätohtorilta pari eturatasta odottamaan sopivia 110 jaolla olevia kampia.

Olisi pitänyt tehdä heti ensimmäiseksi se, minkä tein juuri äsken: kääntää kulunut eturatas (eli ei ollut biospace, pelkästään kulunut) toisinpäin. Ketju kulkee sujuvammin. Maltti on/olisi valttia näissä(kin) asioissa.

No, ne dotekit taitaa kustantaa sen 15 euroa tohtorilla, jos niitä nyt kehtaa tollaseen pyörään laittaa.

Jos kammet on Gipiemme Azzurro, niin jako on 116 bcd. Ei mikään kovin yleinen nykyään.

zjeim - 18:23, 22.5.2009 » Jos kammet on Gipiemme Azzurro, niin jako on 116 bcd. Ei mikään kovin yleinen nykyään.
Sepä se. Päivänvalossa mitattuna oli pakko myöntää, että tuli vähän hutiloitua ensimmäisellä kerralla. Kammissa tosiaan lukee Azzurro ja Sheldonin sivujen mukaan kyseessä on tosiaankin muinaismuisto pulttijaon suhteen.
zjeim - 18:23, 22.5.2009 » Jos kammet on Gipiemme Azzurro, niin jako on 116 bcd. Ei mikään kovin yleinen nykyään.
Sepä se. Päivänvalossa mitattuna oli pakko myöntää, että tuli vähän hutiloitua ensimmäisellä kerralla. Kammissa tosiaan lukee Azzurro ja Sheldonin sivujen mukaan kyseessä on tosiaankin muinaismuisto pulttijaon suhteen.

Mulla oli vielä syksyllä tollanen biopase ratas pyörässä kiinni. En kyllä itse tykännyt siitä tuntumasta. Se tuntui siltä, miltä se myös näyttää. En voi ymmärtää miten tollasia on joskus myyty.