Rossin Infinity

Tässäpä vähän ihmettelyä mun ensimmäisestä fixistä. Olen siis täysin noviisi näiden yksivaiheisten kanssa, eikä pyöräilystä harrastuksena ole muutenkaan mitenkään hirveesti kokemusta. Viime kesänä fillari kärpänen puraisi sitten reilummin ja tuli jankittua sekä maasturi että maantiefilo. Molemmilla tullut ihan kiitettävästi heitettyä lenkkiä ja päätimpä sitten että pitäähän sitä fixiäkin kokeilla. Viime viikolla jäin isyysvapaille, ja pitihän sitä jotain tekemistä sillekin vapaalle keksiä (muutenhan ei mitään tekemistä ole… :wink: ).

Aihiona siis Rossin Infinity: Rossin Infinity

Rungon värinä mukavasti ruma kasari, ja sitähän ei siis maalata.

Harmillisesti saanut vähän hittiä tuo maalipinta, joten ruostetta pukkaa, mutta en anna sen ainakaan toistaiseksi häiritä. Ruostetta
Homma alkoi kaiken ylimäräisen riisumisella sekä keskiö- ja ohjainlaakerin putsaamisella.

Takakiekko oli sökö, eli pari pinnaa oli revennyt kehästä irti. Taakse tulekin uusi kiekko dimensionin flip-flop navalla. Ensin meinasin laittaa fixed-fixed navalla, mutta kun ei ole pienintäkään käsitystä siitä, että maistuuko fixillä ajelu, niin päätimpä sitten laittaa tuon fixed-free navan.

Etukiekko oli vielä toimiva, ja sain sen rihtailtua suurin piirtein suoraan. Pienen pieni pystyheitto vielä jäi, mutta pitää korjailla sekin jahka päätän, että jätänkö sen “lopullisesti” paikoilleen, vai hankinko eteenkin uuden kiekon.

Tankona saa aluksi olla tuo orkkis tanko, tosin hakusessa olisi jokin vastaava vanha kippura, josta voisi sitten sahata bullhornin. Tietysti valmis bullhornikin käy, mutta haluttaisi kierrättää vanhoja osia. Saa tarjota :slight_smile:
Tangosta tulikin mieleen, että tuo nykyinen vaikuttaisi olevan kiinnityskohdastaan 26mm, saako tuohon nykyiseen stemmiin luotettavasti nuo uudet 25.8mm tangot kiinni? Erohan on todella pieni.

Etujarrun virkaa saa toimittaa tuo orkkis, ainoastaan jonkinlainen jarrukahva pitäisi löytää, kiinnitys tuohon heti stemmin viereen ja koko pitäisi olla 26mm, ei kellään pyörisi nurkissa joutilasta?

Innolla jo odotellaan ensimmäistä koeajoa, tosin tähänkin astinen on ollut varsin mukavaa puuhastelu, saanut hyvän syyn hankkia muutamia yleisimpiä työkaluja kuten kampien ulosvetäjän, pinna-avaimen, ketjun katkaisijan jne… Keskiön säätöpuoli meinasi aiheuttaa hieman harmaita hiuksia, mutta siitäkin selvittiin DIY työkalun avulla, jonka aihion toimi rälläkän laikka avain.

Laittelen huomenna projektista lisää kuvia.

Välityksien arvonta käynnissä… Rossinissa oli 52 ja 42 eturattaat. Kovasti himmottaisi laittaa tuo 52 rieska kiinni, mutta se vaatisin kaverikseen sitten jonkun 20-22 takarattaan. Niitähän toki löytyy, mutta vapaarattaiden löytäminen tuon 52 kaveriksi voikin muodostua ongelmaksi…? Jos muuten jollakulla on vapaaratas joutilaana, niin privaa vain tänne suuntaan.

Onhan se 52-piikkinen miehekäs, mutta rajoittaa aika paljon tarjolla olevia välityksiä. Estetiikka lienee ainoa syy laittaa se eikä tuota pienempää.

26 mm on normaali maantietangon paksuus. 26 mm bullhornin löytäminen ei ole mikään ongelma, niitä saa kaupoista. Muutama vuosi sitten sellaisen sai Horscategoriesta parilla kympillä. Noihin ohuempiin tankoihin joudut vasta, jos alat kaivata suoraa tankoa.

42:lla saa rattaan siistin näköiseksi ja ketjulinjan hieman parempaan kuntoon kuin tuolla 52:lla. Ohuempi tankokaan ei oo ongelma, jos on niin kaljatölkkiä väliin.

Tänään pitäis takakiekon valmistua ja välitykseksi ajattelin näin alkuunsa 42/17. Pitääkin alkaa kiiren vilkkaa kiilottaan kampia ja viritteleen orkkis jarrua iskuun, jotta pääsee illalla kokeileen eka kertaa fixiä :slight_smile:

42/17 meikällä Gitanessa alla kaupunkiajoon, on kevyimmästä päästä mutta tykkään. Aattelin ehkä siirtyä johonkin about 44/17:ään ihan vaihtelun vuoks.

Runko on siisti, tulee hieno pyörä tuosta. Älä missään nimessä maalaa.

Doddiin, Versio 1.0 on kasassa - tosin tanko ja jarrukahva pitää vielä uusia, mutta ensi savut siis otettu! :slight_smile:

Muuten siis toistaiseksi menty orkkis osilla, mutta:
-takana on Mavic cxp33 kehä dimension navalla.
-Ketjuna ruostumaton KMC
-Renkaina 28mm Kenda KWEST

Alkuperäiset häkitkin löytyy, tosin remmejä ei ole, joten jahka tuolla oppii ajelemaan, niin voisi hommata jostain nahkaiset remmit ja vaihtaa nuo häkit lukkisten tilalle.

Tankoksi hakusessa tällä hetkellä tosiaan bullhorn, joko “oikea” taikka sahattu malli. Etukiekon voisi esteettisistä jossain vaiheessa päivittää myöskin samanlaiseksi Maviciksi, jos nyt ei muuten, niin edes estetiikan nimissä. Tosin onhan tuo muutenkin pikkuisen tuollainen elämä nähneen näköinen, joten sikäli orkkis etukiekko puolustaa paikkaansa.

Jahka tanko löytyy, himoitsin siihen sellaisia ruskeita nahkaisia tankoteippejä. Himpun verran hintavia vain tuntuvat olevan Chain Reaction | MTB, Gravel & Road Bikes | Epic MTB Gear. Nooh, jospa jossain törmäisi halvimpiin, taikka vaihtoehtoisesti hyviin look-a-likeihin.

Ensi fiilis fixistä oli aika hassu, tuntuma pyörään on ainakin kertaheitolla eri kuin vapaarattaisissa :slight_smile:

kandee mielummin laitta välitys ensin “varman päälle” hieman pieneksi… itsellä 45-20 ja toisessa 50-20… ensimmäisellä pystyy pääasiassa säällä kuin säällä ajamaan satulalta, mutta jälkimmäisellä saa vähän väliä nousta putkelle… vertailussa siis työmatka samalla reitillä ja jälkimmäinen painaa ainakin 3kg vähemmän kuin ensimmäinen… tosin työmatkaan kuuluu korkeuseroja, soraista latupohjaa…

Juuh, laitoin nyt ton 42-17 ja tuntui aivan mukavalta. Ihan ok yleisvälitys tuo 42-17 varsinkin kun kumet on vielä korkeemmat kuin nuo racet maantienakit.

Näitä Rossin Infinity thredejä on aikas monta, mutta valkkasin nyt tän kysymykselleni. Osaisko joku kertoa minkä kokonen satulaputki niihin tulee?

edit: sain vastauksen PM:nä. tolpan koko siis 26.4mm