Romusta sinkula?

Terve,

Aika nyyppä olen ja päätin siksi tulla vähän kyselemään. Sain ilmaiseksi tuollaisen Tunturi ATB fillarin. Varmaan jostain 90-luvun alusta tai jotain. 21-vaihteinen taitaa olla. Shimano 200GS lukee osissa. Ei toimi kovin hyvin, vaihtaa hitaasti ja pitää melkoista meteliä. Vähän koitin rasvata ja säätää googletuksien jälkeen, mutta ei paljoa parantunut.

Toki noita vaihteitakin voisi varmaan säädellä lisää, mutta olisiko järkevämpää tehdä sinkula siitä? Ja kuinka halpaa tämä huvi voisi olla? Vai heitänkä suosiolla roskikseen? Joka tapauksessa pyörään tarvitsisi uudet ketjut ja varmaan myös etu- ja takarattaat. (En ole asiantuntija, mutta kaikki näyttää kuluneelta.)

Fillari tulisi ihan perus liikkumiseen kaupungissa. Ehkä voisin sillä käydä jotain polkuja ajelemassa.

Täältä voit käydä hakemassa inspiraatiota pyörän rakentelemiseen. Luultavasti vähän saman tyylinen mankeli kyseessä kuitenkin:

https://www.yksivaihde.net/old/30009

Ja aina voi tehdä romusta sinkulan. Parempi toimiva sinkula tallissa kuin toimimaton vaihdepyörä romiksella. Voit sitten myöhemmin löytää jostain paremmat vaihteet siihen jos haluat muuttuvat välitykset.

Käy kattoon tuolta fiksi-infon puolelta dropouttien tunnistamisopas ja jatka sen perusteella. Jos pyörä on sellanen kun tulee googlaamalla Tunturi ATB niin kiekko kiinnittyy sillä tavalla että yksivaihteisessa saisi ketjun kiristettyä.

Eteen kannattaa jättää vaan yksi ratas jos nyt on kolme ja taakse tarviit sinkulakitin missä on yksi ratas ja loppupakkaa varten spacerholkkeja.

kannattaa miettiä joku budjetti että paljon tahtoo romuun upottaa. sit sen perusteella rupeaa miettimään vaihtoehtoja.

Tarvit yhden tällasen (tai vastaavan)

Oletan, että sun napa on shimano tai yhteensopivilla kierteillä oleva, jolloin tuo passaa. Jos takakiekon akselin hahlot ovat vaakasuorat eli mutteria löystämällä takakiekkoa saa liikuteltua eturattaaseen nähden, et tarvitse erikseen mitään kiristäjää ketjulle vaan kiristys hoidetaan takakiekkoa liikuttamalla. Jos hahlo on pystysuorassa, tarvitset kiristäjän. Vanhaa vaihtajaakin voi käyttää, mutta eipä nuo perusmallit miljoonia maksa.

Esim tämän tapaisia ratkaisuja:
https://www.ebay.com/p/Cyclingdeal-Conversion-Kit-Fixie-Bike-Single-Speed-With-Tensioner-by-C/1500206406?iid=272853072883

Kummassakin tulee mukana noita eripaksuisia holkkeja/spacereitä, jolloin takarattaan paikan saa asemoitua suoraan eturattaan taakse. Eturattaasta sun pitäisi selvittää kiinnityspulttien pulttikehän (BCD/bolt circle diameter) koko. Netissä on suoraan ohjeita esimerkiksi sheldon brownin oppaissa, joissa on laskukaava 5 pulttisen kehän halkaisijalle, kun kahden pultin väli tiedetään.

Pistä kuvia osista jos et itse pärjää niin täältä löytyy tietoa/oikeaa suuntaa oikeiden osien valintaan. Vajaa satku tossa on tiedossa uuden ketjun kera, jos eteen ja taakse rattaat vaihdat.

josbanse - 9:04, 11.10.2017 » Tarvit yhden tällasen (tai vastaavan) https://www.ebay.com/p/Conversion-Kit-Fixie-Bike-Single-Speed-Shimano-Adaptor/1764838589?iid=302458098983
Todennäköisesti takakiekossa on kierrepakka, eli tommosella ei tee mitään. Pakka irti ja bmx-vapari ja kiekon speissaus järkevälle ketjulinjalle ja vanteen uudelleen keskitys.

Tämän jälkeen voi sitten todeta, että takavanteen jarrupinnat on kuluneet loppuun ja kiekko menee joka tapauksessa vaihtoon.

Kuva ois kiva kai

NKOTB - 9:22, 11.10.2017 » Todennäköisesti takakiekossa on kierrepakka, eli tommosella ei tee mitään. Pakka irti ja bmx-vapari ja kiekon speissaus järkevälle ketjulinjalle ja vanteen uudelleen keskitys. Tämän jälkeen voi sitten todeta, että takavanteen jarrupinnat on kuluneet loppuun ja kiekko menee joka tapauksessa vaihtoon.
Onko "ATB-ajan" pyörissä ollut yhä kierrepakkoja? noh enivei sehän on helvetin hyvä jos on, tosiaan bemaksivapari mainio näihin

Mulle ainakin tulee välittömästi kierrepakat mieleen kun ATB-ajasta puhutaan, vaikka näkyyhän tuota inferiööriä kuraa vielä halvoissa tuotantopyörissä nykyäänkin.

En pitäs helvetin hyvänä mutta jos kiekko on muuten kuosissa niin kaipa se vaivan maksaa.

Eikö tää ny mee vähän niinkin, että säätä yhtään kestävän bmx-vaparin hinnalla metskaa aika helposti halvain 26" kasettivaparikiekon?

Tietty siihen sinkulakitin hinta päälle, mutta sittenkin saattaa olla parempi vaihtoehto tuo, etenkin kun kierrepakkanapa + bmx-vapari + maastoATB-kammet kuulostaa siltä, että ketjulinja ei välttämättä osu ihan heittämällä…

RTZ - 10:08, 11.10.2017 » Eikö tää ny mee vähän niinkin, että säätä yhtään kestävän bmx-vaparin hinnalla metskaa aika helposti halvain 26" kasettivaparikiekon? Tietty siihen sinkulakitin hinta päälle, mutta sittenkin saattaa olla parempi vaihtoehto tuo, etenkin kun kierrepakkanapa + bmx-vapari + [s]maasto[/s]ATB-kammet kuulostaa siltä, että ketjulinja ei välttämättä osu ihan heittämällä...
noita hyperglidekiekkoja saa välillä esim tori.fi jollain kympillä. joka on puolet siitä jumiutuneen bemaksivaparin uusimisesta per kerta.

Moro 4age

Tossa on ribaleesta pari kuvaa. Ehkä nuo takarattaat olisivat vielä menneet? Edessä on monta hammasta kulunut ihan pyöreäksi. Ajelin pyörällä tuossa muutaman metrin ja ketjut hajosivat. :smiley: Eikö tuohon takapakkaan nyt tarvitse sitten ihan sellasen shimano-avaimen? Kai tämä nyt sitten olisi tarkoitus sinkuloida, mutta en mitään fixiä halua. Toimii varmaan talvellakin varmemmin kuin halpa vaihdepyörä.

Kuvan perusteella näyttäis olevan sittenkin kasettipakka, eli pääset paljon helpommalla. Hommaa semmoinen jobsulin linkkaama sinkulointisetti ja läjä kymmenen millin prikkoja, joilla korvaat isoimman eturattaan. Sen keskimmäisen eturattaan voi vielä flipata ympäri, niin silläkin ajaa vielä hetken.

4AGE - 18:16, 11.10.2017 » https://i.imgur.com/Y0KGbFM.jpg
Siisti pyörä, täynnä kaikenlaisia mahdollisuuksia! Takapään drop-outit (tuo mihin takarengas kiinnittyy) on just sopivat sinkulointiin.

Itse tekisin niin, että purkaisin vanhat eturattaat suosiolla pois. Kannattaa googlettaa BCD (bolt circle diameter) sillä kaikki rattaat ei käy kaikkiin kampiin, vaan noita on useampaa eri kokoa, sekä 4- että 5-pulttisia ja kun selvität sun kampien bcd-lukeman niin saat ostettua niihin sopivan rattaan. Sitten tuohon keskimmäisen rattaan tilalle vaan about samankokosta uutta tilalle.

Takaa purkaisin myös kaikki vaihdehimmelit ja rataspakan pois. Rataspakan tilalle sitte joku tämmönen ja muuta et oikeastaan tarvi.

Välityksiä vois avata senverran et kun jaat eturattaan (esim 40) takarattaan hampaiden määrällä (esim 18) niin saat suhdeluvun, tässä tapauksessa se ois 2.22. Jotku ajaa kevyillä ratapyörillä todella raskailla välityksillä, esim 48-15 ja maastossa voi taas olla verrattaen pieni 32-18. Kaupunkipörräämiseen tommosessa 26" pyörässä joku noin 2.4 välitys vois olla passeli.

Edit. eli jos laitat taakse 16t rattaan, niin eteen tulis silloin 38t.
Edit.2 ja vastasuudessa ota kuvat vetopuolelta niin ei jää mitään oleellista piiloon.

Joo, kiitos kovasti neuvoista. :slight_smile:

Toi runko on just jees tämmöseen hommaan, ja kammet pultilliset ja ei niitatut niin sekin helpottaa. Suosittelen kokemuksesta 40x18 välitystä pääsee niin nopesti kun haluaa mutta pääsee myös kallion huipulle painavalla pyörällä missä on lastia. Sinkula seteissa on semmoisia missä on vaan kaksi brikkaa jotka ovat isoja tai niitä missä monta pientä. Kannattaa ottaa semmoinen missä on monta.

Jos olet helsingin seudulla suosittelen Pyörä pajaa, kotkassa on myös. Siellä on työkaluja ja apua jos tarvii.

Tervetulua harrastukseen!

tässähän oli yllättävän paljon potentiaalia. säästä vaihdeosat kaiken varalta, tuollainen sinkulakitti maksaa max pari kymppiä. sit uusi ketju (kmc hx 610 esim) ja sit jos saa vielä ketjupiiskan ja vapaaratasavaimen lainaan ettei tartte omaa ostaa niin budjetti määräytyy siitä millaisen eturattaan saa metsästettyä. satasen budjetista pitäis jäädä monta kymppiä vielä asennuskaljoihin.

ebaysta löytää dick ass -merkkisiä narrow-widejä ainakin sun muita (VARMISTA SE BCD eli bolt circle diameter eli reikäpiirin halkaisija, esim mittaamalla reikien väli: "Sheldon Brown's Bicycle Crank/Chainring Bolt Circle Diameter Crib Sheet").

e: narrowwidehän on täysin tarpeeton tässä tapauksessa mutta eipä ne niin kalliita ole ja because I can.

Pikseleistä katsoin, että pulttijako on 110.

Jalkajarruoptio on tietysti aina. Pysähtyypähän rospuuttokelilläkin, vaikka vanteisiin jäätyisi jääkerros.

Kesärenkaiksi jotkut Kojakit, ja lopputulos on aivan hyvä pyörä tämän tyyppiseksi pyöräksi. Loppujen lopuksi kädessä on kuitenkin 90-luvun ATB eikä se runko siitä muuksi muutu kuin hitsaamalla. Ilmeisesti tässäkin on muovisella shimmillä paikoilleen tungettu noin 22-millinen satulatolppa ja päässä sellainen helvetin sivuista pulteilla kiinnitettävä klamppi?