retkipyörä = sinkula

Tervehdys kaikille !

Olen eka kertaa näillä sivuilla, ja vähän kokeilua kuinka kaikki toimii…

Yritän mukaan linkkiä, jossa aihio ja sitten - niin jätän arvostelun Teille :)!

Aihio Helkama Kulkuri XII, josta alkuperäisen tarkoituksen mukaan oli saada mahdollisimman halvalla ajokuntoinen yksivaihteinen.
Täysin uutta on vaijerit, renkat, kaksi laakerikartiota (vanhoissa vähän syöpymää), jarrupalat, tankonauha ja vanhoista pyöräkamoista löytynyt pieni tarvikelaukku. Istuin verhoiltu keinonahkalla (uusi keinonahkainen hame kirpputorilta 3 euroa :-/) Runko on teipit poistettu/hiottu ja pensselimaalattu 3 kertaa Sadoluksin puolimatta rautamaalilla. Jonkunmoinen keulakoriste vielä tulee, mutta ei vielä paikoillaan, samoin lokarit syyskeleille.
Aihio maksoi 20 eur, ja kokonaishinta jää alle 100 euron. Kaikki on ylhäällä, en vain sentilleen vielä ole “räknännyt”. Ja lisäksi kuukauden päivät - silloin kun ehti - vapaa ajan harrastelua.
Välitys tällä hetkellä 42-18, ja sillä mennään ainakin talven yli.
Runko on minulle vähän iso (=rakentaja), mutta tulevalle omistajalle (=käyttäjä) sopiva.
Pyörä on junamainen, tukeva, vakaa ajettava. Ajettavuus tietenkin on makuasia mistä kukin pitää. Tuossa kunnossa painoa abt 12 kg.

Tämä oli eka projekti, ja pelkään vähän että jäin koukkuun. Uusi “raato” on purkuvaiheessa.

Syksynjatkoja Kaikille…!!

Niin, ja tässä se linkki, http://blackkettle.pictures.fi/kuvat/aihio.JPG

zap:

http://blackkettle.pictures.fi/kuvat/aihio.JPG/_smaller.jpg

Hienon sinkulan olet rakentanut. :slight_smile:
Oliko Kulkurissa alunperin kasettipakka takanavassa? Ilmeisesti pienempi eturatas jäi käyttöön? Vaihtuivatko kammet?

Jeesataas lisää. Linkin takaa löytyy lisäkuvia

pow:

http://blackkettle.pictures.fi/kuvat/sinkula.JPG/_smaller.jpg

Joo, uutta osaa on vain aikaisemmin mainitut osat, kaikki muu on entistä.

Lisäsin kuvalinkkiin jonkun kuvan lisää.

Vielä, että koska asun kerrostalossa, jouduin tekemään projektin pakettiautossa ilman sähkötyökaluja. Mm. ulomman/isomman keskiörattaan poisto rautasahalla, ja alumiiniosien puhdistus/mattakiilloitus erilaisia teräs-/messinkiharjoja/patapataa/pesu- ja kiilloitusaineita käyttäen.

Sri, tämä nyt on minulta opettelua näiden sivujen ja linkkien kanssa.
Olisko tuo parempi linkki, jos saan sen tähän…
http://blackkettle.pictures.fi/kuvat/

Nätisti päällystetty tuo satula :slight_smile:
Ja muutenkin hienoa ja tarkkaa jälkeä. Tyylikäs!

ohjeet kuvien lisäämiseen.

blackkettle - 20:40, 2.10.2010 » Vielä, että koska asun kerrostalossa, jouduin tekemään projektin pakettiautossa ilman sähkötyökaluja. Mm. ulomman/isomman keskiörattaan poisto rautasahalla, ja alumiiniosien puhdistus/mattakiilloitus erilaisia teräs-/messinkiharjoja/patapataa/pesu- ja kiilloitusaineita käyttäen.
Itse olen huoletta laittanut pyöriä kerrostalossa - vuokra-asunnossa - ilman vahinkoja muulle omaisuudelle tai asunnon pinnoille, ihan puolisonkin suostumuksella : ) Rälläköinnin ja maalauksen kaltaiset hommat toki toisaalla, ulkosalla.

Komppaan Sirkusta, satula näyttää hyvältä. Samoin pisteet siitä ettet ole laittanut liian kapeita renkaita, nuo paksummat täyttävät nuo reilunkokoiset haarukat paremmin, eivät näytä “orvoilta” : )

Niin, jäi vastaamatta a_makin kysymyksiin…
Siis vapaaratas on navassa, ja silloin ilmeisesti sanotaa pakkaa kasettipakaksi. Eikös toinen vaihtoehto ole, että vapaaratas on pakassa, ja koko “keksintö” sitten kierteillä kiinni navassa. Muistelen myös kuulleeni että näihin kierteisiin sopii suoraan sinkulaan tarkoitettu vapaarattaallinen takahammaspyörä?
Pienempi eturatas jäi käyttöön.
Kammet ovat alkuperäiset.

Olen koonnut jotakin puhdasta osaa - kuten antik kertoi - myös kerrostalossa, ja hyvin onnistuu, mutta isommat/likaiset jutut parempi tehdä jossakin muualla.

Kiitos tähän saakka, ja kiitos myös kuvankäsittelyvihjeestä :)!!

ryhdikkään näköinen, mutta vähän synkkä.

http://blackkettle.pictures.fi/kuvat/DSCN1698.JPGNo niin, projekti pääosiltaan valmis. Vielä kuva “talvikuosissa”. (Kuva ei kyllä kovin onnistunut.)

Lisätty: lokarit, vanhoista oikaistut/siistityt. Takalokarista huonointa osaa 10 cm pois.
Tarakka koottu kahdesta vanhasta.
Jalkakin sai käytännöllisyyssyistä jäädä.
Heijastimet.
Uutta polkimet, joita ei vielä aikaisemmissa kuvissa. Onko kokometalliset polkimet minkätyyppiseen pyörään/ajoon tarkoitettu, ei tietoa. Hyvin kuitenkin toimii :slight_smile: !

Varustelu poisti ehkä “synkkää” vaikutelmaa, metallinvärisine lokasuojineen. Mene ja tiedä. Makuasia.

Lopputulos - vähin kustannuksin tukeva, toimiva yksivaihteinen käyttöpyörä omasta mielestä aika lähellä. Olen kohtalaisen tyytyväinen.

Kiitokset kaikista kommenteista :)! Nyt uuden projektin kimppuun.

http://blackkettle.pictures.fi/kuvat/DSCN+1698+.JPG

Toimivasta runkolukosta, koverista vanteista ja kromihaarukasta plussaa!

Miltä haarukan kruunu näyttäisi ilman tuota muovikuorta? Se voi tosin olla kinkkinen irrottaa alakoolin alta, että varovasti. Kampisetti on aika passelin näköinen. Adamas AX:stä en ollut vielä aiemmin kuullutkaan. Satulan väri on vähän hassu, mitä materiaalia tuo päällinen on? Lokasuojat terästä? Sarvet alumiinia? Järkevät keventelymahdollisuudet kiinnostavat aina tällaisissa projekteissa. Paljonko tuli lopulta painoa?

Keskivetojarrut ovat calipereihin nähden tyypillisesti painavampia, mutta tyylin ja tehon kannalta noissa on puolensa, ainakin noin saman aikakauden perustavaraan nähden. Veikkaan että Tourneyt eivät taida myöskään olla sieltä ihan raskaimmasta päästä.

Biltemarenkaat ehkä haukkuvat hintansa ja ovat ihan käypäiset leppoisaan sinkulaan, mutta itse katsoin paremmaksi kierrättää vastaavanlaisesta ajokista samanlaisen rengasparin kauppakassi-mummiskaan. Tilalle laitoin sekaparin joka oli jokusen euron ohjehinnaltaan arvokkaampi, kuvioltaan hieman karkeampi, tuntuvasti keveämpi ja mielikuvissa laadukkaampi. Muutos nopeampaan ja pitävämään suuntaan miellytti. Tässä kohtaa puhutaan toki jo henkilökohtaisista mieltymyksistä, onhan Kulkurissa välitykset rauhallisemmat ja ilmeisesti tarkoitus kuljettaa lastiakin. :slight_smile:

Joo, kurkistelin muovinalle, ja koputtelin kuin “korppi kalasäkkiä”, haarukan kruunun muovia. Eka ajatuksena poistaa muovi. Mutta muovinalta olis paljastunut karut työn jäljet. Aika karu hitsaamalla tehty kruunu, joten katsoin parhaaksi jättää kaikinpuolin ehyt muovi paikalleen.
Kampisetti oli minustakin ok. Adamas ax:ä oli minun kohdalla ensimmäinen. Kokoonpano pääteltävissä, eikä purku tuottanut ongelmaa.
Niin, satulan päällysmateriaali on jotakin keinonahkaa. Kirpputorilta löytyneestä uudesta hameesta. Aika näyttää säänkestävyyden, muuten tosi miellyttävän tuntuista materiaalia :).
Lokasuojien materiaalista en voi sanoa varmaa, alumiiniksi kovaa - teräkseksi pehmeää, jotakin metalliseosta. Sarvet ilmeisimmin alumiinia, ja edelleen jotakin seosta, en ole perehtynyt tarkemmin.
Järkevä keventäminen on aina jes… Kuitenkin on mielestäni syytä pitää mielessä ko. projektin alkuperäinen tarkoitus, kaikki on suhteellista.
Satulaputkea ihmettelin, se oli mitä ilmeisemmin alkuperäinen, ja painoi kuin “synti”. Sama putki on edelleen, tosin vähän lyhennettynä. Menee vaihtoon kun sopiva keveämpi sattuu kohdalle.
Bilteman pistosuojatut välttänevät tämän hintaluokan/tyylin projektissa.
Pyörän paino nyt abt. 14 kg.

Tämäntyylin projekteista ollaan tietenkin monta mieltä. Omana mielipiteenäni - ehdottomasti kannatan, kun pidetään mielessä että homma ei ryöstäydy, vaikkakin laadukkaat osat voi siirtää.
Tavallisista osista saa leppoisan käyttö-/fiilistelypyörän. “Ferraria” ei saa, eikä työlle voi laskea hintaa.

Viikonloppuja kaikille :slight_smile: !