[Ratkaistu] Jostain antaa periksi kun polkaisee/jarruttaa

Tänään sain Raleigh Royale’n ekan kerran tien päälle. Tuntu aika mahtavalle vaikka fiksillä ajosta ei hajuakaan, saati skiddaamisesta.

Pieni ongelma löytyi hetken ajon jälkeen. Takapäässä jostain antaa periksi. Esiintyy niin, että jos polkasee kunnolla niin polkimet/ketjut nätisti “liukuu” ihan pienen matkan eteenpäin. Tämän jälkeen pito on hyvä. Tuosta kun lähtee jarruttamaan kovaa niin tuo klappi otetaan takasin eli nyt mennään toiseen suuntaan. Tämän jälkeen jälleen jarruttaminen toimii ok eli ei anna periksi.

Kellään käsitystä missä vika? Takaratas, napa?

Kiekko ostettu, ja takaratas laitettu kiinni liikkeessä (eli itse en ole tehnyt noita syvempiä asennuksia).

Ketju löysällä?
Katso liikkuuko takaratas renkaan suhteen, vai pelkkä eturatas. Jos pelkkä eturatas, niin todennäköisesti ketjuissa vika.

kuullostaa puhtaasti siltä, että ratas on löysällä. Irroita lukkorengas, rotafixaa ratas kiinni ja kiristä lukkorengas takaisin.
Mulla oli ekassa fiksissäni vastaava ongelma, mut se oli kammissa, jotka olivat Shimano Adamasit, joissa kammet oli löysillä splineillä akselissa, joten niissä oli pieni klappi, mut kiristyksen takia se kääntyi vaan kunnon voimilla, joten ei aiheuttanut ongelmaa sinkula-ajossa, koska kammet oli aina etuasennossa.

Edit: on aika harvassa ne liikkeet täällä, joiden fiksiratasasennuksiin itse luottaisin.

Ei kannata luottaa kehenkään!

Ihan sama oli omassa Dolanissa kun sen ostin, takaratas oli liian löysällä.

Mulla oli sama ongelma myös liikkeestä ostetussa kiekossa. Syynä oli löysä ratas. Kannattaa korjata mohdollisimman nopeasti, nimittäin mulla meni kierteet piloille navasta. Onneksi takuu toimi ja sain samana päivänä vielä uuden.

tnts - 8:43, 17.4.2010 » kuullostaa puhtaasti siltä, että ratas on löysällä.
Vähän tätä itsekin aloin epäilemään alun alkaen. Tutkitaan. Kiitokset vastauksista (kaikille).

Eihän sitä lukkorengasta välttämättä tarvii irrottaa, poljet eteenpäin niin kovaa
että kaikki klappi on kadonnut ja sitten kiristät lukkorenkaan (vastakkaiseen
suuntaan tietty). Voihan tietysti olla että ratas on liian kapea eikä lukko rengas
yllä siihen, eli ei sitä lukko rengasta kannata “hullunlailla” kiristää jos ei tunnu
menevän.

-Olli

Ei tietty tarvitse lukkorengasta välttämättä irroittaa, mut ihan varotoimena se on ok, jos vaikka ajatuksissaan rotafixaa väärään suuntaan, niin sitenpähän ainakin huomaa, jos ratas lähteekin irtoamaan kunnolla, eikä vain kiristy lukkorengasta vasten.

Sitten eturattaan pultit saattaa myös olla löysällä. Tarkista nekin.

lukkorenkaan irroittamista puolustaa myös se että näkee jos lukkorenkaan kierrettä ei ole tarpeeksi kiristämään ratasta. Varmuuden vuoksi vielä rotafix linkki ja muista laittaa vaseliinia kierteisiin.

Lähinpä tänään emännän kanssa lenkille (minä pyörällä, hän kävelysauvoilla). Hiekkatiellä tajusin, että noviisi voi tässä kokeilla skidaamista. Neljät hienot urat sain aikaiseksi.

Kirjastoauton kohdalla tajusin, että voishan sitä skidaamista kokeilla tuossa asfaltillakin. Perskeles, sehän onnistui ihan hienosti ekoiksi kerroiksi.

Juu, siis pointti oli se, että eip oo enää klappia. Case closed! Ja syypää oli takaratas.