Ratakuilun pyöräväylä (Baana)

Tämä tulee nyt todella lyhyellä varoitusajalla, pahoitteluni siitä, mutta käykääpä tsekkaamassa tänään Yleisten töiden lautakunnan asialistalla oleva

katu- ja puisto-osaston osastopäällikön asia # 4:

“Työluvan myöntäminen, Eteläinen rautatiekatu, Ratakuilun (Baana) välillä Ruoholahdenranta - Mannerheimintie kevyen liikenteen väylän rakentaminen, Kluuvi, Kamppi ja Etu-Töölö, nro 29574/1 - 5”

Kyse on siis “Baanaksi” nimetyn ratakuilun muuttamisesta pyöräväyläksi. Kommentit, tälle palstalle tänään ennen kello 14:30, niin yritän viedä terveiset lautakunnalle, kiitos!

Vaikka kuvissa ei näykään Töölönlahden päätyä vaan loppuvat Mannerheimintiehen niin kokonaisuutena minusta ainakin vaikuttaa hyvältä. Liittymiä ei tule näköjään kuin kaksi kappaletta, mutta eipä tuohon välttämättä useampaa olisi mahtunutkaan.

Valaistus on minusta tärkein asia mihin kiinnittää huomiota ettei tuosta tule pimeä loukko jota ei haluta / uskalleta käyttää.

Minunkin mielestä näyttää hyvältä. vielä kun tuonne saisi katetun polkupyöräpoolo-/kikkailukentän…

ja tullimaksut

Oikeastaan ainoa kohta mihin kiinnittäisin huomiota, on tuo Työmiehenpuistikon ramppi. Muistaakseni kyseinen kohta on varsin jyrkkä ja ramppi näyttää silmiini - perkule, mulla on karvalakki reader, ei ole mittaustyökalua - hivenen lyhyeltä. Ja ramppi laskeutuu suoraan avoimeen häröpallotilaan, joten ainakin jonkinlainen varoitusmerkintä olisi siinä paikallaan.

Ja tietenkin tuo aiemmin mainittu valaistuksen riittävyys. En ympäristösuunnittelusta tiedä just mitään, mutta 25 metrin välit valaisimissa on aika paljon, ottaen huomioon, että jotkut ilkeämieliset ovat ehdotelleet tuolle pätkälle nimeä raiskaus-raitti. Lainaan vaihteeksi erästä mukavaa poliisisetää: “Pimeän töitä ei valoisassa tehdä.”

Sitten on tietty tämä ilkivaltaongelma. Rautatiekatujen läheisyydessä on muutamakin aika suuri nuoremman väen huvittelupaikka, joten sitä lasinsirua tulee sinne raitille päätymään. Tämä ongelmahan ei poistu, mutta ajattelinpahan mainita. Ei sinne mitään suojalevyjä sun muuta kannata ryhtyä tekemään, pullo saa vain vähän pidemmän kaaren silloin.

Muuten varsin pop! Kannatan!

Editoin vähän järkevämpään muotoon.

Baanan päälliseen infraan voisi kanssa kiinnittää huomiota. Katsokaa esim tätä kuvaa. Siltaa leventämällä kohti kuilua saataisiin lisää tilaa sekä jalankulkijoille että pyöräilijöille.

Toi manskun kohta aukeaa vähän enemmän musiikkitalon valmistuttua. Tai ainakin muistelen näin, että se itäpuolinen klv-pätkä avataan silloin uudestaan.


TIETÄÄÄÄÄÄ!!!

(sori, refleksi…)

Jep, eipä tuo nupukivi juuri estä haahuilijoita. Soittokello on jo asennettu, tuntuu välillä jopa toimivan. Mutta muutenhan tuo suunnitelma vaikutti ihan hyvältä. Baanaa pitkin on mukava ajella, vaikkei suorin reitti välttämättä olisikaan.

Jussin kuvaama pätkä on kyllä vähänkään vilkkaampaan aikaan varsinainen pujottelurata varsinkin, kun musiikkitalon puoleinen kevyen liikenteen väylä on kiinni raksan takia. Kesällä vielä natiivien lisäksi kehissä laumoina kartta kourassa toikkaroivat turistit.

Kaikin puolin hieno juttu.

Porkkalankadun kohdalla olevan leikki/koripallo/petankikentän alueen ja pyöräkaistan välillä toivoisi olevan koko alueen pituinen aita, ettei pyöräilijät törmää leikkiviin lapsiin tai petankikuulia pyörätieltä noukkiviin ihmisiin. Tossa kaavakuvassa ainoastaan koripallokentän ja pyöräkaistan välissä on aidoitus.

Tässäkö kaikki? Kommenteille on aikaa vielä tunti. Antakaa tulla lisää vain!

(Ja ne kuvat ovat siis minun ottamiani ja linkitetty tänne :slight_smile:

mua houkuttas ajatus siitä, että tuo olis vain fillareille varattu raitti - jalankulkijoilla ei ole niin kovin hankalaa siirtyä tuota väliä katutasossakaan.

Hieno homma! Tuo Eduskuntatalo-Marian sairaala pätkä on itsellä hyvin aktiivisessa käytössä ja tekisin mielelläni pikku extra kiepin Finlandia talon takaa baanalle. Välttyisi muutamat liikennevalot ja Manskun ahtaat pyöräkaistat. Ainoa huolenaihe joka tulee mieleen onkin tuo jo mainittu baanan roskaus. Tuollaiseen kuiluun pääty roskit muutenkin helposti kuin vaan pelkästään viikonloppuvipeltäjien toimesta. Ehkäpä tarpeeksi pitkälle viedyllä urbaanilla muotoilulla ja valaistuksella tuo ei sitten olisi niin luokseen kutsuva roskan heittopaikka kuin se tuntuu nyt olevan.

Mitä nuo suunnitelmiin merkityt pyöräparkit käytännössä ovat… kevyitä telineitä, kiinteitä kaiteita/tolppia vai parkkikatoksia/aitauksia?

Vaikka ydinkeskustassa jo onkin peräti kaksi suht kelvollista säilytyspaikkaa fillareille (Kiasma ja steissi) niin kyllä johonkin tuonne Baanan itäpäähän (joko pikkuparlamentin tai kiasman puolelle manskua) varmaan mahtuisi kolmaskin. Mielellään katettu ja valaistu, ehkä jopa säilytyslokeroin varustettu liityntäparkki fillareille. Sellainen joka palvelisi kauempaa (=junalla) matkaavia työmatkailijoita jotka nykytilanteessa eivät uskalla jättää kaupunkipyöräänsä yöksi aseman edustalle potkittavaksi.

Ok, kiitos kaikille! Otan esiin ainakin seuraavat asiat:

• valaistus
• ilkivallan ehkäisy muotoilulla ja valaistuksella
• Työmiehenpuistikon ramppi
• Porkkalankadun kentän alue
• pyöräparkit
• Baanan päällinen infra
• kahvila ja pumppuasema
• muuta toimintaa

Hyvältähän se näyttää ahtaaseen kuiluun. Itse ehkä toivoisin että pyöräilijöille tarkoitettu kaista olisi 10-15 senttiä eri tasossa jalankulkijoiden puolesta, väliin sitten vaikka viistoa kanttia.

^hyvä pointti, erottaisi noi selkeämmin toisistaan.

…mielellään fillarikaista ylempänä kuin jalkakäytävä… sitten joku päivä kun fiksu insinööri keksii hiekoitusautoon kapeamman perälaudan/sepelinlevittimen/whatever systeemin joka mahdollistaa jalkakäytävän hiekoittamisen ja pyörätien hiekoittamatta jättämisen, niin se lasimurska ei kulkeudu niin helposti sinne korotetulle punaiselle asfaltille puhkomaan kumeja.

Ja nitä fillarin/jalankulkijan kuvia voisi maalata siihen tien pintaan n. viiden metrin välein niin loppuisi ne “no kun emmä huomannu et tää on pyörätie”-tekosyyt.

Itse myös kannata tuota pyörätie korkeammalla ideaa. Hätätapauksessa tieltä pääsee helposti pois ja ei käy kuten itsellä muutama viikko taaksepäin jolloin eturengas tarttui ratikkakiskonomaisesti hyvin pieneen kanttiin pyörä- ja jalankulkutien välissä.

eikö tätä korkeuskoodausta voisi tehdä samaan suuntaan kun normaalistikin liikenteessä jotta jalankulkijat vanhasta muistista suoraan osais hakeutua oikein?