Rata- vs. maantiekehä?

Joskus keväällä hain vanhan Campagnolo Shamal - tuubikiekon jolla oon kesällä täräytellyt maantielenkkejä ihan tyytyväisenä mutta nyt kun löysin sille kaveriksi melkein saman näköisen Zondan niin rupesin yhtäkkiä murehtimaan että onkohan tää Shamal oikeasti ratakiekko? Tällä on ajettu aika paljon ja siis jarruteltu joten on vaikea sanoa miltä tää on uutena näyttänyt mutta onkos olemassa jotain viisastenkiveä millä tän tunnistaisi joko jarru- tai ratakiekoksi?

Mun käsityksen mukaan kaikissa campan ratakiekoissa on ratamutterit ja maantiekiekoissa pikalinkut. Tän perusteella pitäis olla aika selkee juttu jos kiekossa on alkuperäinen napa.

Sanoisin että samat kehät sekä rata- että maantiekiekoissa.
Tekniikkaa tuntematta sanoisin että akselin voi aina vaihtaa jos vaikka haluaa maantietakakiekon rata-akselilla tai rataetukiekon pikalinkulla.

1 Like

No siinähän tää vitsi onkin että napa ei oo orkkis vaan joku spesiaali Made in Tampere - malli…

Tuossa myös historiikkia:

Ja huomautus: * Rub marks from braking? Worthless, pay the price for the hubs, nothing more

Lähinnä siis huolettaa että onko tuo alumiiini “jarrupinnan” kohdalta luokkaa pingispallon paksuus vai onkohan siinä enemmän tavaraa? Vaikea oikein millään todeta kun on tuubikehä.

Velobasesta kun katsoo maantiekiekkojen kuvia niin näyttää kyllä aika samalta kun nuo lecycleurin kuvat. Eli ei ole semmosta nykyaikaisen näköstä jarrupintaa. Ja pitäisin aika epätodennäköisenä että joku olisi purkanut ratashamaleista kehän ja kasannut johonkin käppä napaan maantiekäyttöön? Vaikka onhan sitä kaikenlaisia projekteja ihmisillä tietty. Tuo quote jarrunaarmuista ratakiekoissa varmaan liittyy kiekkojen keräilyarvoon eikä mihinkään hajoamisvaaraan.

^+1

^^kuva navasta, pinnoista ja puolauskuviosta auttaisi tietysti myös kaikenlaiseen spekulaatioon.

Mulla on ollut useempi pari ratashamaleita ja yhdet maantieshamalit ja kyllä ne kehät on samanlaisia olleet poislukien pienet generaatioerot kehän yleisessä muodossa. Joissain kehissä se sisälaita mistä pinnat tulee ulos on terävämmän mallinen. En tiedä mikä on uudempaa ja mikä vanhempaa. Joissain ratakiekoissa kehän tarroissa luki myös sana track, en muista tosin lukiko kaikissa.

Campallahan on ollut tapana, että maantienavassa on ns rasva/öljyreikä siinä navan rungossa, ratakiekoissa toi ei ole tyypillinen, mutta en nyt äkkiseltään muista olisko noissa shamaleissa tuokin ollut. Etukiekossahan akselin voi halutessaan vaihtaa, mutta takakiekossa toi ei onnistu, koska navan leveys ja offsetti on erilainen.

Aloittaja ei tarkentanut miksi tolla olisi merkitystä, mutta ilman orkkisnapaa tollasella jarrutellulla kehällä ei mitään erikoista arvoa ole eli jatka vaan käyttöä. Shamaleille on btw aika tyypillistä että nippelit aiheuttaa halkeamia sinne kehän pinnanreikien ympärystöön, joka kannattaa katuajossa olevasta kiekosta tarkastaa. Kysehän on tollasesta aikakautensa hipo aerokiekosta, jonka kesto ja muut ominaisuudet eivät tavan tallaajan käyttötarkoituksessa juuri ole elementissään.

1 Like

“Aloittaja ei tarkentanut miksi tolla olisi merkitystä, mutta ilman orkkisnapaa tollasella jarrutellulla kehällä ei mitään erikoista arvoa ole eli jatka vaan käyttöä”

Kylläpäs on, mä maksoin tästä ihan oikeaa rahaa =)

Siksi tätä kyselen kun olis tarkoitus ajaa tällä vaihdepyörällä ja oman turvallisuuden vuoksi koitan varmistaa että tää kiekko on tarkoitettu jarruteltavaksi. Ja tosiaan orkkisnapaa ei enää ole eikä ole aavistustakaan minkälainen napa tässä on alunperin ollut, nyt on tosiaan melko eksoottinen Suomi-Finland napa. Se tämän kysymyksen herätti kun tälle pariksi ostetussa Zondassa on erittäin selkeä tasainen jarrupinta mutta tässä tuo jarrupinta on vähän kupera eikä sitä ole lasikuulapuhallettu ym. mitä niille tehdäänkään kun ne karhennetaan. Tuossa vielä pari lisäkuvaa josko näistä osaisi jotain päätellä.



^Josbanse puhuu keräily/jälleenmyyntiarvosta.

Tossa on nyt aika moni kirjotellu, että rata ja maantie vanteet on samaa kamaa, niin ihan turvallisesti voit ajella sen vanteen loppuun koko sen sun maksaman rahan edestä. Ja on tossa ihan sun turvallisuuden puolesta muutenkin mainittu noiden kilpavanteiden käyttökestävyys, eli kannattaa tarkistaa nippelireiät aina välillä, ettei näy halkeamia.

Jos et sattunut vielä tietämään, niin onhan noita jarrupinnattomia maantie vanteita tehty muitakin. Esim vanhat rigidan dp18 vanteet, campan omegat ja deltat. Noi on kaikki vielä avovanteita, eli on ihan jarruille ja maantielle tarkoitettu.

Edit. Jarrupinta koneistetaan.

Joo huomasin kun etsin tälle kaveria että maailmalla tällaiset Shamalit on ihan järjettömissä hinnoissa mutta tämä siis ei ollut kallis mutta sitäkin hienompi.

Mut ajetaan siis. Tai ajettais jos ei olis ranne just leikattu edellisen maastopyöräreissun jälijltä. Kun on värttinäluu ranteesta poikki ja hampaat paskana niin sitä ehkä suhtautuu tällaisiin turvallisuuskysymyksiin hetken vähän totisemmin…

Mutta kiitos vastaajille, eiköhän tällä ajaa uskalla kunhan vähän pitää silmällä.

Ei kait noi Shamalit mitään keventelykehiä oo ollu? Tuskin rataversiossa on ollu mitään erillistä ohennusta tossa jarrupinnan kohdalla. Se olis vaatinu sitten oman muottinsa ja valmistusmäärät varmaan ollu semmosia, että ei varmaan olis maksanu vaivaa.

Tuubikehä kun on kyseessä, ni rengaspaineetkaan ei pääse tota jarrupintaa työntämään ulospäin, mikä kyllä vähentää mun nähdäkseni mahdollisuutta siihen, että se vanne yht’äkkiä ja katastrofaalisin seurauksin pääsis repeämään.

Joo, meinasin tosiaan että siinä missä hyväkuntoset ratashamalit maksaa äkkiä 500-1000€ setiltä, niin tollasella sekasikiökasauksella jarrutellulla vanteella rahallinen arvo liikkuu ennemmin kympeissä.

Kovaa ajoa vaan, kyllä tolla maantiekilsoja saa kerätä huoletta.