Raleigh Mixte

Turun Emmaus-kirppiksen roskalavalta löytyi siis tällainen:

Tuosta olisi tarkoitus puolisolle keksiä jotain, eli single speediä. Tykkään maaleista ja decalsseista, joten pinta saa jäädä tuollaiseksi. Rungossa oli kiinni lokarit ja takakiekko, joita tulen myös projektiin käyttämään. Loput täytyy hankkia.

Keskiö/kampi tulee olemaan pienoinen ongelma; vasemmalta puolelta kampi on irroitettu katkaisemalla akseli, samalla säädettävä laakerikuppi on poistettu, eli sellainen pitää löytää jostain, Raleigh-kierteillä. Oikealta puolelta kammen kiila on ilmeisesti ollut jumissa, ja se on yritetty saada ulos väkisin, sillä seurauksella että kierteellinen pää on litistynyt “niitiksi”. Eli miten saan kammen ja keskiöakselin irti? Yritin rautasahalla sahata akselia (en siis itseäni, heh heh) kun keskiömuhvin ja -rattaan välissä oli pieni väli johon pääsi. No eihän se saha siihen purrut, sen verran kovaa seosta se oli että terä (joo, se oli kyllä ihan Bahcoa)vaan tuntui lähinnä kiillottavan akselia. Seuraavaksi lainaan kai jostain porakoneen ja yritän porata kiilapultin, se on ainakin suht pehmeää materiaalia.

Takakiekossa on kiinni Suntourin 5-lehtinen pakka, jota on nähtävästi väkisin yritetty saada irti. Tässä asiassa ajattelin turvautua ammatti-auttajaan, joten mihin kannattaa mennä poistattamaan takapakka pk-seudulla?

Kiilapultin poistamiseen tarvitset ehkä porakoneen lisäksi dremeliä jyrsin päällä kaivertamaan pultin jämiä veks. Jos ei ole tarkoitus säilyttää kierrepakkaa niin sen saa auki aloittaen noista pienistä koloista. Koloista pystyy avaamaan pakan vapaarattasosuuden jonka jälkeen pakan jämät kiinni ruuvipenkkiin ja kehästä vääntämällä palikka irti. Kolokalikassa on usein vasurikierteet.

kelpo dyykkaus !

vesQ - 21:39, 21.8.2010 » kelpo dyykkaus !
Kiitos, kalpenee sun dyykkauksen rinnalla, mutta kyllä mä tohon ihan tyytyväinen olen. Pääsenpä tyttöystävällekin nyt tekemään pyörää.

Kelpo avatar :wink:

marlon - 9:07, 22.8.2010 » Kiilapultin poistamiseen tarvitset ehkä porakoneen lisäksi dremeliä jyrsin päällä kaivertamaan pultin jämiä veks. Jos ei ole tarkoitus säilyttää kierrepakkaa niin sen saa auki aloittaen noista pienistä koloista. Koloista pystyy avaamaan pakan vapaarattasosuuden jonka jälkeen pakan jämät kiinni ruuvipenkkiin ja kehästä vääntämällä palikka irti. Kolokalikassa on usein vasurikierteet.
Hyvä tietää! Mitä tohon pakkaan tulee, niin en oikeen tiedä, onko järkeä säilyttää pakkaa jossa on notchit hakattu pilalle, mutta se ongelma on kuitenkin edessä, kun ruuvipenkkiäkään en omista. Rassaan 18 neliön yksiössäni, niin on vähän rajalliset puitteet:D Jos jollain on lainata mulle oikeaa työkalua, tai haluaa vaikka kantakaupunkialueella tarjota ruuvipenkkiään ja apuaan oluttölkkiä tai kahvipakettia vastaan, niin voi vaikka pm:llä tavoitella.
Akselipoika - 9:37, 22.8.2010 »

Keskiö/kampi tulee olemaan pienoinen ongelma; vasemmalta puolelta kampi on irroitettu katkaisemalla akseli, samalla säädettävä laakerikuppi on poistettu, eli sellainen pitää löytää jostain, Raleigh-kierteillä.

[Brittien ebaysta](http://cgi.ebay.co.uk/BANKRUPT-RALEIGH-CONVERTION-BOTTOM-BRACKET-COTTERED-125-/380144695541?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR)löytyy Raleigh-keskiö nelikanttiakselilla. Eikä o hinnalla pilattu.
NKOTB - 10:38, 22.8.2010 »
Akselipoika - 9:37, 22.8.2010 » Keskiö/kampi tulee olemaan pienoinen ongelma; vasemmalta puolelta kampi on irroitettu katkaisemalla akseli, samalla säädettävä laakerikuppi on poistettu, eli sellainen pitää löytää jostain, Raleigh-kierteillä.
[Brittien ebaysta](http://cgi.ebay.co.uk/BANKRUPT-RALEIGH-CONVERTION-BOTTOM-BRACKET-COTTERED-125-/380144695541?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR)löytyy Raleigh-keskiö nelikanttiakselilla. Eikä o hinnalla pilattu.
Kiitos hyvästä vinkistä! Taidanpa samalla tilata pari settiä, jotenkin on sellainen fiilis että tämä ei ole viimeinen Raleigh jonka kanssa tappelen :)

Pitkä työputki takana, ja vihdoinkin pääsee rassaamaan pyörää. Tulipa hankittua jopa porakone, sekä vähän muuta päivitystä työkaluarsenaaliin.


Ratasta piti hieman “muotoilla” että pääsis porakoneella käsiksi kammen kiilapulttiin


Porattuani pulttia ehkä puoleenväliin päätin kokeilla työntää tuurnaa porattuun reikään, ja lyödä vasaralla. Eikä kiilapultti vastustanut yhtään.


Kiinteä laakerikuppi olikin tämän mallinen, eikä siihen tietenkään ollut oikeaa työkalua, niin piti tehdä tällä ei suositeltavalla tavalla. No, hyvin se meni. Tämän kerran. Yllättäen kierteet eivät olleetkaan raleighin 26 tpi, vaan luultavasti ihan normikierteitä, onks ne nyt sit 28 tpi? Onneks en ehtiny tilata väärää keskiötä.

Huomenna sit Uusixiin ettimään keskiön osia, kampia ja ehkä etukiekkoa, niin saadaan tämä vielä ehkä jonain päivänä näyttämään pyörältä.

edit: eiku 24 tpi ne normikierteethan on. Ja tässä on tiiviimmät kierteet ku mun edellisessä raleigh-projektissa, eli ehkä nämä ovat sitten ne raleigh kierteet, ja siinä edellisessä rungossa olikin sitten jostain syystä normikierteet. ei näistä ota selvää, mut ainakin uusixilta löytyi laakerikupit oikeanlaisilla kierteillä tähänkin.

NKOTB - 15:42, 25.8.2010 »
Akselipoika - 9:37, 22.8.2010 » Keskiö/kampi tulee olemaan pienoinen ongelma; vasemmalta puolelta kampi on irroitettu katkaisemalla akseli, samalla säädettävä laakerikuppi on poistettu, eli sellainen pitää löytää jostain, Raleigh-kierteillä.
[Brittien ebaysta](http://cgi.ebay.co.uk/BANKRUPT-RALEIGH-CONVERTION-BOTTOM-BRACKET-COTTERED-125-/380144695541?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR)löytyy Raleigh-keskiö nelikanttiakselilla. Eikä o hinnalla pilattu.
Tää Ebayn setti on sitte nimenomaan 24TPI eikä Raleighin 26TPI, akselin tästä pystyy kyllä käyttämään jos kupit on vaan käyttökelpoiset.
bber - 5:11, 29.8.2010 Tää Ebayn setti on sitte nimenomaan 24TPI eikä Raleighin 26TPI, akselin tästä pystyy kyllä käyttämään jos kupit on vaan käyttökelpoiset.
Nojoo, juuri kupit olivat se perimmäinen syy miksi oisin saattanu tilata briteistä tuon setin, kun tallessa oli pelkkä kiinteä kuppi. Ja näköjään sitte vielä pettymyksekseni saada kupit väärillä kierteillä. Onneksi kävin kuitenkin ensin penkomassa Uusixilla, jossa löytyi säädettävän kupin lisäksi myös akseli, ja pyöräkaupasta hain kuulat. Huomioitavaa on että näissä Raleigheissä keskiömuhvien leveys on 71 mm, eli se yleisempi 68 mm keskiömuhville tehty akseli ei käy.

Täältä löytyy lisää infoa aiheesta:

Joo toi Ebay:n setti on kyllä 71 mm muhville. Tuli meinaan vahingossa tilattua :slight_smile:

bber - 13:22, 29.8.2010 » Joo toi Ebay:n setti on kyllä 71 mm muhville. Tuli meinaan vahingossa tilattua :)
Ja niin on varmaan moni muukin tehnyt, minäkin melkein. Onhan se vähän erikoista, jos myyvät Raleigh-keskiötä, eivätkä viitsi mainita että kupeissa EI ole Raleigh-kierteitä, vaan se normi 24 tpi. Se kun on melko oleellinen tieto...

Tämmönen siitä sit tuli, ja ehti jopa valmistua juuri ennen tyttöystävän synttäreitä.

Koeajossa kulki oikeen mukavasti, mutta takalokari vaatii säätöä, kun piti vähän ääntä.

Melko halvalla pääsin, oiskohan menny satasen verran osiin. Satula, tanko, teipit, ulko- ja sisärenkaat, pokimet, ketju ja vapaaratas uusia, muut osat Uusixilta. Kiekor rakensin uudelleen Maillardin napojen ympärille, kun alkuperäiset vaikutti hieman huonoilta ja aikansa eläneiltä. Rihtaamisen tein kiekot pyörään kiinnitettyinä, rihtausmittarina tästä projektista apinoitu viritys pahvinpalasesta ja klemmareista. Kiitos asfalttisoturi!

Ehkä joskus päivitän valkoisilla lokareilla, niin tulis vähän enemmän vaahtokarkki-lookkia:) Ja joku pieni sievä ketjusuoja vois myös olla paikallaan.

Hiano!

komia!

Tykkään. Jees valkoisille lokareille ja tässä tapauksessa ketjusuojallekin. Samoin sirommille polkimille?
Sivuhuomiona: musta on veikeätä, mutta samalla käsittämätöntä että pyöriä ja runkoja kuvataan sängyn päällä, moni muukin on tehnyt niin : )

Kiitokset! Uusi omistaja näköjään ei halua valkoisia lokareita tai ketjusuojaa, se on kuulemma just hyvä noin. Täytyy sit vaan pitää ketjut ja rattaat puhtaina. Noi sirommat polkimet ois kyl ihan hyvä pointti.

antik: sänky on vaan se ainoa paikka mun 18 neliön luukussa jossa voi kuvata valkoista seinää vasten, ilman että taustalla ois kauheesti kaikkee sotkuu ja roinaa.

Hiano on! Mistä tanko?

Rakkaudella kun laittaa niin nätti tulee! Hmm, vuosipäivä on lähestyy… pitäisikö käydä vähän kiertelemässä roskalavoja…

Fillarikellarista löysin lopulta tuon tangon, ja ihan edullinenkin oli, 15 €. Mä ainakin kovasti kannustan ja kehotan hyödyntämään sen minkä muut heittävät pois ajassa jolloin hupenevia luonnonvaroja tuhlaillaan yhän nopeampaan tahtiin. Ja itse rakennettu pyörä on hieno ja persoonallinen lahja.