PYÖRÄVARKAUS TUTKIMUS

Morjens

Elikä teemme pyörävarkauksien estoon/vähentämiseen pyrkivää tutkimusta, jonka tarkoituksena olisi tuottaa palvelulähtöinen ratkaisu kyseiseen ongelmaan.

Projekti on edennyt siihen vaiheeseen, että esiin on noussut kolme ideaa ylitse muiden. Nyt tarvitsemmekin mielipiteitänne näiden ideoiden kehittämiseen. Jos mieleen tulee jotain uutta niin ihmeessä kertokaa. Kaikenlainen kritiikki on tervetullutta.

Kiitos!

Tässä ideat lyheysti kerrottuna.

Pyöräliikkeiden palvelu:

Kun ostat liikkeestä pyörän, se vakuutetaan ja siihen asennetaan gps-paikannin (tietyillä ehdoilla myös vanhat pyörät käy liityttäessä). Eri asteisiin jäsenyyspaketteihin kuuluu mm. perushuoltoa, täyhuoltoa jne. Jos pyöräsi on korjattavana vaikkapa useita päiviä, saat siksi aikaa varapyörän. Varkauden sattuessa pyöräliike on yhteydessä poliisiin tai esim. vartiointiyritykseen, joka käynnistää etsinnät. Jos pyörää ei löydy niin liike hoitaa myös vakuutusasiat. Asikas saa sitten joko rahat tai häntä voisi kannustaa uuden pyörän ostamiseen, kun kerta on jo jäsenenä pyöräliikkeessä.

Pyöräklubi:

Pyöräklubi hoitaa pyörän vakuuttamisen ja mahdollistaa huoltotilan jäsenille. Henkilökunta perushuoltaa pyöriä tarpeen mukaa. Tiloissa olisi ehkä kahvila, jossa pyöräilijät voisivat oleskella. Pyörät on merkitty klubin logolla. Varkauden sattuessa klubi on yhteydessä niin poliisiin kuin vakuutusyhtiöönkin.

Freebie:

Tässä enemmän kokeellisessa ratkaisussa esim. baarin eteen tuodaan pyöriä. Pyörät on merkitty siten, että ihmiset ymmärtävät, että ne ovat yleisessä käytössä. Mukana on tarroja, joilla voi merkitä esim. oman vanhan ja tarpeettoman pyörän. Näin kaupunkiin saataisiin yleisiä pyöriä, joita jokainen voisi käyttää. Ei tarvitsisi pölliä kännissä kenenkään fillaria.

Oletko se sinä, Jani Halme? Ja kerrotko vähän enemmän mikä tämä kyseinen markkinatutkimusprojekti on tai mihin se liittyy?

Mutta mitä nopeesti tulee mieleen:

  • eiks gps-paikantimiin liity aika lailla käytännön ongelmia edelleen? Koko, sijoitus, akun kesto yms. Poliiseilta ei myöskään taida paljon liietä aikaa pöllittyjen fillarien jahtaamiseen näinä päivinä, tai näin olen ymmärtänyt, valitettavasti. miten tällainen jäsenyyspaketti oikeastaan eroaa tavallisesta kunnollisesta kotivakuutuksesta, joka kuitenkin aika monella on?

  • klubi-vaihtoehto on kiinnostava mutta mihin sitä tarvitaan kun monet harrastajat huoltaa itse pyöränsä (=osa harrastusta), samoin jos pyörä pöllitään, miksei asiaa voi vastaavasti sumplia itse?

-freebiet: kiinnostavin vaihtoehto. mutta koskee loppupeleissä vaan niitä känniääliöitä jotka pöllii kännissä pyörän päästäkseen himaan kun bussirahatkin on ryypätty. miks tällainen ääliö palauttais sitä pyörää sinne baarin eteen? okei, paitsi jos menee seuraavana päivänä takaisin samaan paikkaan jatkamaan ruuccujen louhimista. Ja kun vihreitä kaupunkipyöriä roudattiin Tallinnaan asti niin mihinköhän nää pyörät päätyisi.

Vakuutuskaan ei juuri itse pyörävarkauksia vähennä. Pahimmassa tapauksessa kun on hyvä (=varma) vakuutus, saattaa itse rikottu pyörä “vahingossa kadota” :-S

Toi, freebie ehdotus toisi niitä rikkinäisiä, vaarallisia, jopa jarruttomia fillareita
lojumaan ympäriinsä. Varsinkin siinä vaiheessa kun pyörä muuttuu ajokunnottomaksi niin
niitä roiskittaisiin mihin sattuu.

-Olli

Entä jos tosiaan ei osta pyöräänsä kokonaisena (osissa), ei huollata sitä (huoltaa itse), ei pidä varapyöristä, osaa lukita pyöränsä ja säilyttää sitä pääasiassa omassa kotonaan ja kuinka usein pitää käydä vaihdattamassa lähettimeen paristot, sekä tärkein kysymys - mitä se painaa?
Ideana ihan kiva… kuka maksaa ja mitä maksaa?

Pitäisikö kuitenkin yrittää saadaa nuo paskat pyörätiet/-kaistat edes sellaiseen kuntoon että niillä voisi ajaa… se ei tarkoita facebook-ryhmää liittymistä.

Nuo kaksi ensimmäistä eivät vähennä varkauksia, vaan pelkästään helpottavat pyörävarkaudesta toipumista. Pyöriä varastetaan pääasiassa silloin, kun ne jätetään huonosti vartioituun paikkaan.

Ratkaisu: bike vallet service

Stadissa on varattu tuhansia neliöitä autojen pysäköinnille. Osa tuosta tilasta voitaisiin muuttaa “bike vallet service” tilaksi, johon pyöränsä voisi jättää työpäivän tai kauppareissun ajaksi kuivaan ja vartioituun tilaan. Tiloissa voisi toimia myös pyörähuolto, joka tarvittaessa huoltaa ja pesee pyöriä silloin, kun ne eivät ole käytössä. Itse voisin kuvitella käyväni kaupassa polkupyörää ja pyörän peräkärryä käyttäen (isot ostokset), jos tietäisin, että saan jätettyä pyörän ja kärryn helposti sellaiseen paikkaan, josta kumpaakaan ei varasteta.

Esimerkiksi Sellon kauppakeskuksessa on noin 10 parkkipaikkaa varattu autopesun asiakkaille. Polkupyörällä kaupassa käyviä on huomioitu ulkotiloissa (ei tietenkään katoksen alla) olevilla terästelineillä, joihin pyörän voi kiinnittää eturenkaastaan.

munkin mielestä paras keino olis kunnolliset telineet/säilytystilat pyörille. niissä vois olla vielä ohjeet miten pyörä kannattaa lukita kun suurin osa ei sitä yleensä tajua.

Samoilla linjoilla Jussin (eli käytännössä kaikkien yllä olevien kanssa).
Ensinnäkin kaipaisin tarkempaa tietoa mihin tämä tulee? Tuenko ideoillani ja palautteellani jotain yleishyödyllistä yhteisöä vai jotain firmaa, joka käärii massit mahdollisesti myös minun ideoistani, kun ne näin netissä julkaisen?

Mutta asiaan:

  1. Vaikuttaa aika isolta rasitteelta polkupyöräfirmoille. Niistä tuskin mikään kiskoo tällä hetkellä sellaisia voittoja, että ihan pienellä korvauksella tuosta tulisi kannattavaa toimintaa. Ja entä jos gps-paikantimista tulee yleisiä? Se on käytännössä pakko laittaa satulaan (vast.) kiinni, että signaali ei jää rungon sisään (kts. faraday). Ja jos sen tiedetään olevan satulassa, niin lähetin on helppo irrottaa/rikkoa.

  2. Olen yhdessä urhailuseurassa tällä hetkellä aktiivina. Käytännössä on erittäin vaikea löytää aktiiveja pyörittämään toimintaa, jota käytännössä kuka tahansa voi harrastaa myös omin päin. Seuroista hyötyvät kilpailijat sekä nuoret, joilla on vielä liikaa opittavaa. Aikuiset osaa harrastaa pyöräilyn tyyppiset asiat itse. Enkä varsinkaan haluaisi joutua täyttämään jonkun idiootin vakuutuslomakkeita, kun ei osaa pyöräänsä lukita.

  3. freebiet jäisivät jonkun huollettaviksi. Ainakin Helsingillä on tulossa isoja muutoksia kaupunkipyörätoimintaan. Se korvaa tämän toiminnnon niiltä osin, kuin asia kannattaa korjata - muu suomi ei tietystikään asiasta hyödy. Vaikka onhan niitä vihreitä pyöriä löydetty ainakin Kouvolasta.

Yleisesti: Kaikki ideat oli hieman “insinöörimäisiä.” Tehdään ongelmasta liian vaikea ja kehitetään tekninen ratkaisu.
Pyörävarkaus-koulutusta ihmisille suomeenkin, että oppivat, kuinka helppoa se fillari on pölliä. Fillariliikkeisiin jaettavaksi lukitsemisohjeita (rahat vaikka vakuutusyhtiöiltä) ja kaupunkeihin enemmän kiinteitä fillaritelineitä, joihin voi lukita pyöränsä oikein.
Tämä ei ole niitä tärkeimpiä asioita ratkottavaksi.

A) Mitä pyöräliikkeen omistaja hyötyy kuviosta? Miksi yksityisyrittäjä leikkisi työaikanaan poliisia kun voi tehdä sitä oikeaakin duunia eli paikata helkaman gumeja ja myydä kissansilmiä.
Toki (ainakin) Bike Planetilla on työsuhdefillaripalvelu ja liisarisopimus kattaa varmaan aika pitkälti juuri nuo huollot, vakuutukset jne. mutta tuskin poliisin palvelujen ulkoistamista.
Peruspyöräilijä joka maksaa ajokkinsa itse ei välttämättä ole valmis maksamaan lisähintaa noista e.m. eduista, kun hypermarketista saa jäsenpaketin hinnalla uuden kilpamaastohyrbidin täysjoustlla ja aerotangolla.

Tohon pitäisi kehittää hyvä leasing- tai rahoituspaketti yksityishenkilöille, sitten voisi toimiakin.

B) Mitä kerho hyötyy kuviosta? (fillariystävällinen paikka sinänsä olisi mahtava, itsekin olen haaveillut paikasta josta saisi espressot, muffinsit, renkaanvaihdot ja vaijerit samalta kassalta, ehkä vielä pienen alennuksen kera mikäli on pyörällä liikkeellä. esim. friscossa on baari jossa on tsygänarikka sisätiloissa).

Luultavasti ihmiset jotka ovat kiinnostuneet pyöräilystä sen verran että ovat ovat tietoisia pyöräkerhoista/seuroista, osaavat myös huoltaa/huollattaa ajokkinsa ja lukita ne asianmukaisesti. Perinteisen “cykelclubin-sedät-harmaissa-pikkutakeissaan-muistelemassa-omia-akiiviaikojaan”-meiningin sijaan pitäisi olla jokin helpommin lähestyttävä juttu. Esim. just hyvää kahvia, hyvää ruokaa, mukava henkiökunta ja nuo kaikki rinnastettuna pyöräilyyn.

Informaation jakaminen (esim. kuinka lukita pyörä oikein, kuinka pitää pyörä kunnossa, kuinka ja missä ajaa ja varsinkin kävellä), kunnollisten pyöräparkkien/telineiden hankkiminen olisi enemmän kuin jees.

Ja e.m. tapauksissa tosiaan: kuinka homma toimii jos/kun pyörä on koottu kymenestä eri paikasta viidellä eri valuutalla hankituista osista? toisaalta aktiiviharrastajilla varmaan on lukot ja vakuutukset muutenkin kunnossa.

C) Kuka onkii ne pyörät seuraavana aamuna kampin kuilusta/kolera-altaasta ja korjaa taas käyttökelpoisiksi. Ainakin mulla on valitettavasti mielikuva että ne jotka noita huonosti lukittuja filoja nyysii ei tee sitä kotiinpääsyn jouduttamiseksi vaan jakaakseen vitutuksensa kun ei tällä kertaa herunut pesää ja snägärin kebabkin maistui pahalle.

ChainThug - 1 hour ago » Toki (ainakin) Bike Planetilla on työsuhdefillaripalvelu ja liisarisopimus kattaa varmaan aika pitkälti juuri nuo huollot, vakuutukset jne. mutta tuskin poliisin palvelujen ulkoistamista.
OFF TOPIC: Kumiluodilla on myös työsuhdefillaripalvelu huoltosopimuksella.
tnts - 2 hours ago »
ChainThug - 1 hour ago » Toki (ainakin) Bike Planetilla on työsuhdefillaripalvelu ja liisarisopimus kattaa varmaan aika pitkälti juuri nuo huollot, vakuutukset jne. mutta tuskin poliisin palvelujen ulkoistamista.
OFF TOPIC: Kumiluodilla on myös työsuhdefillaripalvelu huoltosopimuksella.
Sweet! Nice fix for my commuting problems...

Johan ne ens kesänä on vartioidut pyöräpaikat tulossa Kaisaniemen puistoon. Onkohan tää kysyjä kenties ko. yrittäjä? http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/HS20081116SI1KA05989

Tosta voi olla hyötyä pidemmältä tulevalle työmatkapyöräilijälle jos tuolla on suihku ja pukukaappi. Kalliosta keskustaan ajellessa kuten meikä ei paljon kannata jättää pyörää Kaisaniemeen vaan ajaa perille…

Mihinkähän kohti Kaisaniemeä tuo tulee? Mitenkäs festareiden järjestäminen alueella? Ylex-pop ja Tuska?

…järjestelykysymyksiähän nämä tietysti on, ja itse keskus on hieno asia. Silti ainakin Tuskan karkottamista on yritetty vaikka millä tavoin, joten en yllättyisi vaikka nyt “yrittäjän liiketoiminnalle aiheutuvan kohtuuttoman haitan” tms. perusteella onnistuttaisiinkin.

Vartioitujen pyöräpaikkojen lisäksi myös baareilla ja muilla yrittäjillä vois olla kunnon lukkoja lainattavissa. Osta kahvi, saat 5 kg painavan mega-U:n 3 tunniksi. Sellasia lukkoja joita kukaan ei viitsisi mukanaan kantaa pidempiä matkoja.

Jos valkataan porukalla ensi kesäksi pari “virallista fiksibaaria” niin voitais ostaa niiden edessä oleviin lyhtypylväisiin 3 metriä kaikkein paksuinta karkaistua kettinkiä ja jokaseen kettinkiin kaikkein paksuin Abloyn munalukko samalla sarjoituksella. Eli yksi avain kaikkiin mestoihin. Sitten teetettäis vaan avain kaikille tutuille kiinnostuneille avainpanttia vastaan (10 euroa). Sen jälkeen jokanen messissä oleva voi ajella noihin baareihin huoletta ja jättää pyöränsä kimppakettinkiin kiinni. Vain luotettavan tuntuisille tyypeille joilla esim. vankka keskaritausta tai tosi hyvät suosittelijat.

Mitkä ois parhaan paikat kimppakettingille? Beef, Erottaja, Luft, Redrum,…?

Tosta voi olla hyötyä pidemmältä tulevalle työmatkapyöräilijälle jos tuolla on suihku ja pukukaappi. Kalliosta keskustaan ajellessa kuten meikä ei paljon kannata jättää pyörää Kaisaniemeen vaan ajaa perille...
1+

En näe mitään pointtia siinä että pysäköisin fillarini jonnekin Kaisaniemen puiston perukoille maksulliseen parkkiin ja kävelen sen jälkeen 2 kilsaa Toriin syömään lihapullat muussilla.

Mutta ehkä olenkin laiska ja/tai mulla on kapea katsantokanta asioihin.

EDIT. ja kohta vihreät tietenkin ehdottaa että pyörän pysäköintilipukkeen hintaan sisältyy bussilippu helsingin sisällä…

Lisää pohdintaa pyörävarkauksista.

Mikä osuus pyöristä pöllitään kodin yhteydestä ja mikä osuus kaupungilla asioidessa/viihtyessä? 70/30?

Jos siis pöllittyjen pyörien markkinoihin, saatavuuteen ja varastamisen helppouteen haluais vaikuttaa, niin ehkä pitäis lobata ja vaikuttaa taloyhtiöihin eikä kaupunkiin. Ja jos haluais ton ympärille businesta niin uudenlaisia palvelumalleja ja uudenlaisia pyöräteline- ja pyörävarastomalleja taloyhtiöille.

markkuj - 10 minutes ago » Lisää pohdintaa pyörävarkauksista. Mikä osuus pyöristä pöllitään kodin yhteydestä ja mikä osuus kaupungilla asioidessa/viihtyessä? 70/30? Jos siis pöllittyjen pyörien markkinoihin, saatavuuteen ja varastamisen helppouteen haluais vaikuttaa, niin ehkä pitäis lobata ja vaikuttaa taloyhtiöihin eikä kaupunkiin. Ja jos haluais ton ympärille businesta niin uudenlaisia palvelumalleja ja uudenlaisia pyöräteline- ja pyörävarastomalleja taloyhtiöille.
No, jos saisi kaupungilta tukea ja luvat helpolla pyöräkatoksen rakentamiseen, niin säilyisi huomattavasti useampi fillari ruostumatta pahemmin. Enemmän hyväkuntoisia vanhoja filoja fiksi-konversioiksi tulevaisuudessa. :)
markkuj - 1 hour ago » "virallinen fiksibaari" ... 3 metriä kaikkein paksuinta karkaistua kettinkiä ja jokaseen kettinkiin kaikkein paksuin Abloyn munalukko samalla sarjoituksella. Eli yksi avain kaikkiin mestoihin. Sitten teetettäis vaan avain kaikille tutuille kiinnostuneille avainpanttia vastaan (10 euroa). Sen jälkeen jokanen messissä oleva voi ajella noihin baareihin huoletta ja jättää pyöränsä kimppakettinkiin kiinni.
Tää on IMHO ihan törkeän hyvä idis.

Paikkojen keksiminen on sit hankalampaa, mä lykkäisin niitä sillai näppäriin mestoihin, esmes johonkin Lasipalatsin hollille - siellä on niitä onnettomia kadunvarsitolppia ja se Kampin aina täynnä oleva pyörätällinki - koska siinä on pari ihan kivaa baaria, keskustan parhaat ruokakaupat yms.

Suurimman ongelman mä tuossa kehitän siitä, että joku kännipäissään unohtaa lukita muut siinä olleet pyörät uudestaan fillaria irrottaessa.

Aika vaarallista on juu, itellä ollu monta kertaa ettei saa avainta edes lukkoon.