Projekti (tai jotain dokumentaatiota): Tricross '08

Runko tuli hommattua alkutalvesta ja johan on korkea aika tehdä siitä valmis ajopeli! Taidanpa tehdä nyt nopean aloituksen. Tulevissa postauksissa sitten tarinointia taustoista.
http://dl.dropbox.com/u/58605164/Tricross/IMG_0261.JPG
Käytännössä tästä lähdetään liikkeelle. Jotain palikoita ripustin tuohon ensi alkuun noin näön vuoksi, mutta varsinaisesta käyttökuntoon saattamisesta ei vielä siinä vaiheessa ollut kyse.

Satulaksi sain hommattua Concor Lightin. Väärässä asennossa se on tosi epämukava, eikä liikkumavaraa paljon ole. Sopii mulle muuten ihan loistavasti. Tolppana 40cm On-one Twelfty, pitkällisen ja melko turhanpäiväisen speksailun perusteella todella edullinen ja pituuteen nähden kevyt vaihtoehto. Voi olla että sahaan siitä vielä painoa pois. Ohjaamoon (kuvassa FSA OS115 & Pro-Lite Livenza) tulee vielä muutoksia suuntaan tai toiseen. :slight_smile: Ainakin On-one Mungo tai Midge ovat kiehtoneet, saapi tarjota! Sopivasta stemmin pituudesta ei ole vielä mitään hajua, mutta malli saa olla lumien ajan jyrkästi nouseva. V-jarrut otin heti irti ja tilalle on tarkoitus laittaa cantileverit, kuten tällaisessa pyörässä kuuluu olla.

Kampikokoelmasta valikoitui tuohon vanhat Shimanon 105:t, kun kerran ovat 170 milliset. Alkuperäisiä vastaavat mustat Sugino RD2:t olisivat tietysti olleet olemassa, joskin 175 millisenä ne ovat ehkä vähän liian pitkät nopeaan pyörittämiseen. Keskiö on nyt vaihdettava alkuperäisestä 103 millisestä VP:stä(?) 107 milliseen Stronglightiin, joka tietääkseni on noiden kampien kanssa ketjulinjan kannalta sopiva. Näillä näkymin keskiö tulee vielä vaihtumaan fiinimpään ja todennäköisesti kammet myös samalla.

Biopace-rattaasta olisi varmasti oma hupinsa, mutta tällätään nyt ainakin ensi alkuun ketjulinja suoraan ihan tavallisella rattaalla. Eka hukkasin tönärin ja sitten homma pysähtyi pultteihin… Foorumilta hommattujen kampien ja rattaan mukana tulleet rattaanpultit ovat lyhennettyä mallia, mikä seikka olisi vielä yksinään menetellyt. Kelvolliset ne eivät kuitenkaan ole. Vastamutterit eivät yllä spiderin läpi rattaaseen asti ja pultin kanta on liian suuri rattaan koloon. käytännössä siis rattaan pultinreiät ovat edellisiin nähden liian väljät ja runtatessa/skidatessa ratas saattaa nitkahdella paikallaan eestaas.
http://dl.dropbox.com/u/58605164/Tricross/IMG_0262.JPG
Saisikohan jostain nettikaupasta lyhyitä pultteja kohtuullisella hinnalla vähän isomman läjän? Kuulemma kantsis laittaa teräspultit? Saa neuvoa, en ole ottanut niistä vielä riittävästi selvää.

Eipä yllättänyt, että ohjainlaakeri oli aika paskana. Laakeripinnoissa kulumaa, ja alempi häkki rikki. Alkuperäisen integroidun laakerin (VP:n tekele) tiesin olevan laadultaan sellainen, että huoltamista kannattaa välttää. Onneksi etsin aikanaan varaosan. Intensiivisen opiskelun myötä sain vakuutettua itseni siitä, että tämäkin IS41-“standardin” mukainen renkulakokoelma on mahdollisesti sopiva tuohon runkoon. Asia ehti unohtua tilausta odotellessa, kamojen saavuttua meni toinen yö lypsäessä netistä aiheeseen liittyvää infoa. Täyttä varmuutta asiasta ei vielä ole, ennenkuin satsia oikeasti pääsee sovittelemaan paikalleen. Hyvännäköinen ja -tuntuinen se kyllä noin irtaallaan on. Kuvasta ei erotu laakerissa olevaa pientä “Token” -tekstiä. Vaaka meinasi että nämä painavat yhteensä vaivaiset 60 grammaa! Mukana tullutta stemminkorkkia en laskenut mukaan. http://dl.dropbox.com/u/58605164/Tricross/IMG_0264.JPG

Entisten kuppien pois kopisteleminen vaikuttaa aika vaivalloiselta:
http://dl.dropbox.com/u/58605164/Tricross/IMG_0263.JPG

Laakerin alakartio/tiiviste istuu myös yllättäen tosi tiukassa:
http://dl.dropbox.com/u/58605164/Tricross/IMG_0267.JPG
Miksei sen voisi jättää paikalleenkin. Muoto on sama kuin uudessa rinkulassa.

jahas, dropboxin kuvat eivät vielä näy… säädetään…

Nyt näkyy kuvat.

Kiekot tuossa on ihan alkuperäisiä vastaavat. Eteen ainakin vaihtuu nastarengas, Nokian W106. Takana olevalla TourRidella pärjää varmasti lopputalven, vaikkei se tuossa niin nätti olisikaan. Ylämäissä tosin saisi olla enemmän pitoa. Monsterirossi on tämän rungon kanssa jatkuvasti mielessä, vaan jospa ajaisi yhden parin 35mm CX Comppeja ensin kiireettä loppuun, kun kerran sellaiset jo olemassa on. Kesäretkeilyyn taas on jo speksattuna kevempää kiekkoa ja maantierengasta…

Kevensin kuvia.

Kävin poistattamassa loput ohjainlaakerin osat Special Bikessa. Nopeasti tekivät homman ja tuli huomattavasti halvemmaksi kuin keksiä itse sopivat työkalut. Hommasin samalla rattaapultit. Alumiinin ja karkkivärien sijasta teräksiset olisivat olleet mieleisempi vaihtoehto. Vaan onpahan nyt ainakin.

Aiemmin sopivaa laakeria arpoessa integroituihin laakereihin liittyvät “36 x 45”, “36 x 36” ja “45 x 45” -merkinnät tuottivat kovasti päänvaivaa. Park Toolin sivuista oli onneksi apua. Löysin myös jostain poikkileikkauskuvan selitteineen erilaisisita emäputkista, mikä ratkaisi jutun. Enpähän vaan löydä sitä uudestaan. No, tässä tapauksessa tuolla emäputken kummassakin päässä kuitenkin on varmuudella 45-asteiset kontaktipinnat.

Uusi laakerisetti näyttää sopivan paikalleen hyvin. Nyt vain kaipaisin mielipidettä siitä, laitanko laakerien ja rungon väliin paksusti sitkostettua rasvaa vai ohuesti alumiinitahnaa. Laakerit on suojattu, mutta jotenkin tuntuu mahdolliselta että ulkopinnalla oleva jänkki etsiytyy ajan myötä sisäpuolellekin. Sen puoleen rasva olisi parempi vaihtoehto, mutta tällöin laakeriosan ulkokehä (=kuppi) saattaa helpommin päästä liikkumaan runkoa vasten. Sellainen ei-toivottu lisälaakerointi voi taas tehdä tepposet rungolle, mitä olen oppinut pelkäämään ihavvitusti.

Kohta uusia kuvia.

Hukkasin muuten perintö-tönärin. Ettei vaan olisi mennyt Kaleva-pinon mukana lehtiroskikseen. Arvaa ketuttaako.

Lisäksi etupään cantihangerikin on hukuksissa. Pitkään se tuossa pöydällä jouten pyörikin…

Mä olen integroiduissa laakereissa käyttänyt aina tukevaa rasvaa laakerin ja kupin välissä. Hyvin on toiminut.

edit.
Siis kaivettiinko emäputkesta “laakerikupit” ulos? Silloinhan laakerimalli on zerostack, eikä integrated. Täysin integroidussa on kupit sorvattu suoraan emäputkeen ja laakerit vaan pudotetaan sinne. Tämmöinen on esim. Mashissa.

Ei oo ZS (jonka kuppi tulee emäputken reunan yli), vaan nimenomaan IS. Tässä oikeanmuotoiset konelaakerit siis laitetaan tuonne emäputken viistoja kontaktipintoja vasten, kokonaan putken sisään. Uloskaivetut osat olivat näitä kontaktipintoja vasten olevat laakerikupit, joissa puolestaan avoimet laakerihäkit lepäsivät. Jos ratkaisusta jotain hyvää sanottavaa pitäisi keksiä, niin ainakin tiiviisti asennetut irtokupit tukevoittivat alumiinista emäputkea.

(21:45) Lisäsin nyt jälkeenpäin kuvan emäputken sisuksista. Niputettuna entiset kupit ja alakartio.
http://dl.dropbox.com/u/58605164/Tricross/IMG_0291.jpg

Totta puhut. Onhan mulla ollut itsellänikin tuo runko ja joskus jopa taisin ohjainlaakerin avata. Eli siis laakerikuppi oli jämähtänyt emputkeen kiinni. Sori sekoilu.

Tässä ollaan asentamassa uutta settiä. Räävin ensin tuonne alumiinitahnaa jollain paperinpalalla, kunnes älysin että rasva pysyy röörissä tiiviimmin ja se on paljon helpompi siivota pois sieltä minne se ei kuulu. Tiivistyskartiot ja konelaakerit menivät paikalleen vaivatta.
http://dl.dropbox.com/u/58605164/Tricross/IMG_0296.jpg

Päällimmäisen tiivisterenkulan (jossa teksti) alle mallasin 5mm stemminalusprikan, jotta se pitäisi yläpään laakerin runkoa vasten. Silikonitiivisteenkin (ei oikein erotu kuvassa) puolesta mitta on presiis.
http://dl.dropbox.com/u/58605164/Tricross/IMG_0299.jpg

Olipa huono valaistus kuvaamisen kannalta. Hyvältä näyttää, mutta…
http://dl.dropbox.com/u/58605164/Tricross/IMG_0301.jpg
Ei mennyt täysin putkeen tämä homma. Vähän on jähmeää liike. Emäputken ja haarukan välissä ei ole riittävää välystä! Oikeastaan ne taitavat olla toisiaan vasten… ja tuntuuhan alemman laakerin kohdalla olevan sivusuuntaista väljyyttä. Laakeria vasten tuleva kontaktipinta on siis korkeammalla emäputkessa, kuin on uuden laakerin ja kartion yhteenlaskettu korkeus. No mitäs tehdään? Pärjätäänkö lisäämällä prikka alimmaiseksi? Setissä ei sellaista ollut. Haarukan ruotoputken halkaisija on tyvestä 30,0mm, joten kartion alle ei mahdu tavallinen 1 1/8" stemminalusprikka (sisähalkaisija 29,0mm). Entisessä kartiossa on väärä kulma uudelle laakerille. Saanko teetettyä jossain sopivan prikan, vai pitäisiköhän käydä otattamassa emäputken suulta materiaalia pois?

Työntömitta löytyi! :slight_smile:

Isoa jakaria jouduin myös etsimään pitkään. Vihdoin sen löydyttyä pääsin vaihtamaan keskiöpatruunan. Entinen 103 millinen osoittautui FSA RPM:ksi, eli yhdeksi markkinoiden halvimmista tekeleistä. Vaaka näytti sille 290g. Uusi 107mm Stronglight JP 400 ei liene laadultaan paljon kummempi. Painoa sillä on jokseenkin saman verran, 267g.

Rungon alumiinikierteiden kesto huoletti, mutta asennus sujui ilman suurempia vaivoja. Asiaa auttoi se, että levitin rasvaa rungon kierteisiin huolellisesti. Alutahnaa ei tässä alu-alu -kontaktissa tietääkseni kaivata. On myös nähty, ettei sen kanssa uudenkarhea keskiöpatruunan kierre tahdo oikein edes kiertyäkään paikalleen. Voimaa sai silti nytkin käyttää kohtalaisen paljon ja hyvin harkiten. Onneksi jakoavaimessa oli pitkästi vartta. Aika kehnosti se kuitenkin pysyy keskiönasennushylsyssä kiinni. Jos asentaisin näitä yhtään useammin, hommaisin hylsyä varten asianmukaisen räikkävääntimen.

Nyt asennettuna akseli pyörii aika nahtisti sormin pyöritellessä. Jospa se siitä vielä sisäänajon myötä vilkastuu. Ja ehkei kampien asentamisen jälkeen asiaa pysty havaitsemaankaan…

Millä/miten sait vanhat laakerikupit irti? Ite oon yrittänyt langsterista nakutella samanlaisia veke eikä tunnu liikahtavan mihinkään.

Edit: jaa luin taas vissiin ekan rivin tekstistä

^hitsaa se johonkin kiinni tyyliin VeloSolo - Shimano Type Bottom Bracket Tool. Joku vanha räikkä tai oikeestaan mikä vaan ovenkahva käy, erkkaa päälle jos sikseen.

Rungon koko tässä on muuten M, ~54cm.

Otin ennen edellämainittuja laakeriasennuksia irti kaikki osat (ml. kymmenen ruuvia ja satulatolpan kiristyspannan, yht. 70g) ja punnitsin: Runko yksinään painaa 1549 grammaa. Haarukkaan jäi punnitusvaiheessa vielä kävyn lisäksi pari ruuvia, tällöin painoksi ilmeni 820 grammaa. Kai näiden kanssa pärjää. :slight_smile:

Tämän hetkisten satulan ja tolpan yhteispaino on 542g. Tuosta osastosta höyläisi mieluusti vielä ainakin satakunta grammaa. Ihan vaan siksi, koska se on kohtuuden rajoissa mahdollista.

Toki tiedän, että keventely on olennaisinta aloittaa kiekoista ja renkaista, mutta kaikki aikanaan…

Jostain pitäisi keksiä Suginon RD2:t 170 millisinä. Painoa taitaa sellaisilla olla suurinpiirtein yhtä paljon kuin noilla tämänhetkisillä kammilla (105: mitattu 559g / RD2: luvattu 565g) ja saisin sillon keskiöksi hiilaricromo-Tokenin, jolla on painoa rapiat 200g. Ratas saa olla tuo 42t Messenger.

Otan kyllä mielelläni vastaan ideoita, joilla kokonaisen kampisetin ja keskiölaakerin yhteenlaskettu paino puserretaan selkeästi alle 900 grammaan ilman älyttömiä kuluja.

ihan kelpo talvikulkuneuvo. Alumiinia (vai onko?) niin ei ruostu, isot nakit, väri ihan mukavan vihree. Ainoo mikä tos runkosetissä nyppii on tuo haarukka. En ole koskaan tajunnut mitä ihmettä siinä oikeen tapahtuu.

Ei varmaan laadullisesti sitä, mitä tässä haetaan. Mutta halpa ja kevyt…

…Mannisen punnitsemana 475g (Neuvola: Punnitus).

negaatio - 3:08, 26.1.2012 » ihan kelpo talvikulkuneuvo. Alumiinia (vai onko?) niin ei ruostu, isot nakit, väri ihan mukavan vihree. Ainoo mikä tos runkosetissä nyppii on tuo haarukka. En ole koskaan tajunnut mitä ihmettä siinä oikeen tapahtuu.
Juu alumiinia. Kestävyys tällä rungolla kuuluu vaan olevan rajallinen, mutta jos perä ratkeaa, niin hitsautetaan kuntoon viimeistään sitten. Tulevan kesän murhe se ei ole, mikäli intternetsistä kaivetuista yksittäistapauksista voi vetää yleispäteviä johtopäätöksiä. Ruostumattomuus on iso plussa ja miksei myös yleisesti mainittu rumuus. Eipä tartte miettiä suuremmin että onks tää ja tää palikka nyt visuaalisesti yhteensopiva, vrt. katuratapyörähassuttelu. Kuulemma 2" kumet mahtuu pyörimään! http://www.punkinfinland.net/forum/images/smilies/happy2.gif

Etuhaarukka on yläpäästä alumiinia, välissä on elastomeeripalat ja jalat on hiilaria. En osaa nyt äkkiseltään sanoa onko se sitten niiltä osin läpeensä hiilikuitua vai onko alla alumiiniputkea. Ei nyt varsinaisesti mitään vikaa, kun ottaa huomioon kuinka tukeva se on verrattuna johonkin puolet kevyempään ratakuitukahveliin tai siihen mitä 100-300g kevyemmät kuituiset cx-haarukat maksavat erikseen hankittuina. Tai emmätiiä… hmmh, en kyllä ruppee ihanheti speksaamaan uutta haarukkaa lol.

b-veli - 9:23, 26.1.2012 » Ei varmaan laadullisesti sitä, mitä tässä haetaan. Mutta halpa ja kevyt.. http://www.velosolo.co.uk/pictures/dscn5686a.jpg Mannisen punnitsemana 475g (Neuvola: Punnitus).
Näitä ohimennen ajattelinkin. Jotenkin arveluttaa että ei ne voi kestää revittämistä pitkään särkymättä tai varmaan taipuilevat havaittavasti tai jotain. Vaan saattaisinpa hankkia nuo vielä johonkin mixte-projektiin...

Noissa stronglight-kammissa taipuu ratas aika helposti (pooloissa tuhottuja) ja sitähän ei voi vaihtaa. Ja taitaa olla kiinnitystkin vaan siihen kampien keskelle prässätty, joka taas ei fiksikäyttöä kestä. Mä speksasin Dolaniin sen Tokenin 103mm hiilarititaanikeskiön (157g ilman pultteja), titaanipultit ja Sugino Messengerit (joita en näymmä ole punninnut). Eihän ne messengerit keveät ole, mutta tiesin niiden toimivan. Kokeile näitä.

Tokenin halvempi kuitukuorinen keskiö taas painaa 206 grammaa ilman pultteja. Otin ne muutama päivä sitten irti kun purin Nelsonin, ja ihan hyvältä näyttävät, ei oo tiivisteet falskannu tai muutakaan.

normaali - 10:54, 26.1.2012 » Noissa stronglight-kammissa taipuu ratas aika helposti (pooloissa tuhottuja) ja sitähän ei voi vaihtaa. Ja taitaa olla kiinnitystkin vaan siihen kampien keskelle prässätty, joka taas ei fiksikäyttöä kestä. Mä speksasin Dolaniin sen Tokenin 103mm hiilarititaanikeskiön (157g ilman pultteja), titaanipultit ja Sugino Messengerit (joita en näymmä ole punninnut). Eihän ne messengerit keveät ole, mutta tiesin niiden toimivan. Kokeile [näitä](http://www.planet-x-bikes.co.uk/i/q/CSFSISTCA/fsa_track_carbon_crankset_isis).
Yhdet vanhemmat FSA Trackit pistin jo käyttämättömänä pois, kun en raskinut hommata ISIS-keskiötä. Noiden uudempien "non-standard 49t Alloy Chainring" ja "175mm" ei myöskään ihan passaa kuvioon.

Tuo titsku-Token on jo aika kallis (~70€). Ehkä mieluummin säästän sen summan ainakin toistaiseksi, vaikka sillä lähtisikin +100g. Kromotookkeni on miltei peruskeskiön hintaluokassa eli 25€ (planet-x) ja sen vaihtamalla paino näemmä putoaisi 60g.

Jos vaihdan kammet, niin käytetyt Suginot ovat kai tässä paras vaihtoehto. Jos samalla pistän entisiä kampia myyntiin niin hyvällä tuurilla rahaa ei kulu… no tää on eri juttu. RD2:lle ei näytä nyt löytyvän helpolla vaihtoehtoa, kun huomioidaan hinta/paino/oletettu laatu. XD2 kiinnostaisi kyllä myös, eli 110mm pulttijaolla oleva versio. Paino taitaa olla niissä lähempänä 500 grammaa. Compact gearing on tietty tyylikästä, murra rattaan hommaamisesta olisi kai sitten taas oma vaivansa. Bike-mailorderilla ei ollut nyt 170 millisiä. Muuten kyllä houkutteleva hinta.

Vaan olihan mulla vielä nuo Shimpan trikolori-ultegrat. Oli kai tarkoitus myydä ne jo viime kesänä jollekin… mitähän tapahtui? Vissiin jotain 500g ne on, pitänee käyttää vielä vaa’alla. Vai oisko ne jo liian hienot ja aikakausihäiriintyneet tähän kokoonpanoon? :smiley:

Tässä on nyt joka tapauksessa speksattu pois noin 120g. No palkitseeko se? Vissiin juu. Ehkei tuotakaan eroa yksin huomaa ajossa juuri ollenkaan, varsinkin kun painopisteeseen nähden nuo kamat on ihan alhaalla ja suurin piirtein akselivälin keskikohdassa. Vaan jos näin pähkäilemällä muutamaakin kohtaa (eikä puhuta vielä kiekoista) saa kevennettyä esim. alkuperäiseen kokoonpanoon nähden, niin kyllähän se ajotuntuma siitä hieman vielä paranee. Vaikken kummemmin aio kilpaillla, tuon ajokin kanssa on tarkoitus rypeä vähän siellä sun täällä, ja välillä sitä joutuu varmasti kantamaan pitempiäkin välejä. Silloin kaikki osat ovat tasaveroisia painon suhteen. Kuski puolestaan on jo ennestään aika heppoinen. Ei tartte ehdottaa sen keventelyä. :slight_smile:

edit: eiku niin eihä ne shimpat ja 103mm käy yksiin… no tokenia on kuitenkin olemassas 107millisenä. hyyvä…