Projekti: Nopsa Contest(?)

Uusi nimimerkki tervehtii foorumin väkeä ja iskee pöytään työn alla olevan kulkineensa. Vinkkejä ja ohjeita tämän kunnostamiseen kuunnellaan.

Talvella tuli vastaan appiukon varaston perukoilta Nopsan vanha retkipyörä, joka on tainnut nähdä päivänvalon viimeksi joskus 20 vuotta sitten. Näin tässä toki ainoastaan mahdollisuuksia, joten pyysin saada pyörän nikkaroitavaksi. Tältä pyörä näytti, kun sain sen keväällä roudattua parvekkeelle.

http://farm9.staticflickr.com/8127/8710109489_b7d8e5e2c9_c.jpg

Rungon alkuperäisestä mallista ja nimestä en ole ihan varma. Ilmeisesti kuitenkin Nopsa Contest. Etuosan tarrassa luki “La Migliore”. Aika painavaa rautaa tuo on. Lähdin riisumaan pyörää alkuun sillä ajatuksella, että saan sen mahdollisimman nopeasti ajokuntoon, jotta saan testattua tuntuuko se siltä, että ylipäätänsä kannattaa nähdä vaivaa viedä hommaa pidemmälle.

Pääosin pyörä oli kunnossa. Vaihteisto ja jarrut oli toki ihan jömiksessä, joten niistä hankkiuduttiin eroon ensimmäisenä. Stemmi oli alkuun myös ihan jumissa, mutta parin päivän WD-40 uittaminen teki tehtävänsä ja tämä uskomattoman ruma mutka saatiin ulos. Jouduin toki laittamaan sen toistaiseksi sitten takaisin parempaa odotellessa. Yleisesti sain metalliosia putsailtua kivasti autosolin kanssa ja pyörä on nyt ihan siistissä kunnossa. Maalipinta on rapissut muutamasta paikasta, mutta ei kovin näkyvästi. Maali itsessään on komean punainen ja saa semmoisena pysyäkin.

Nyt pyörä on teknisesti ajokunnossa, mutta käytännössä ihan kesken. Taakse ostin bilteman jalkajarrukiekon. Keskiötä, kampia tai eturattaita en ole edes lähtenyt vielä purkamaan, vaan ketju istui mukavasti pienemmälle rattaalle. Satulan vaihdoin laatikossa viruneeseen chargen spooniin ja kumeiksi hommasin halvat, mutta tyyliin sopivat Michelinin world tourit.

http://farm8.staticflickr.com/7416/8887680737_608ede78e2_c.jpg

Toistaiseksi taidan pitää tämän jalkajarrullisena ja nikkaroida muuta osastoa pikku hiljaa kuntoon. Pari kysymystä tulee mieleen heti. Onko rungon tyypistä jollain tarkempia arvauksia? Mitä keskiölle kannattaisi tehdä? Tämä lienee joku Fauberin versio? Välitys on nyt aika sopiva, joten minimissään olisi kiva saada yksi pienempi eturatas (esim. 46t) kampiin kiinni niin ettei tarvitsisi pitää ylimääräistä rojua siinä, kuten nyt on.

Tavoitteena on tehdä mukavuuteen tähtäävä kaupunkikulkine muutaman kilsan työmatkoja ja muuta yleistä lähitienoon liikkumista varten. Tarakka ja lokarit tekisi vähän mieli säilyttää, mutta pitää miettiä, millainen ohjaamo olisi tähän kokoonpanoon sopivin. Stemmi nyt joka tapauksessa menee vaihtoon. Alkuperäinen aika kapea kippuratanko on periaatteessa ihan toimiva ja vuorasin sen uudella gripillä. Etujarrun vois varmaan lisätä.

Pidemmän tähtäimen suunnitelmana on varmaan sinkuloida tämä. Vanhaan takakiekkoon en ole vielä pureutunut. Katotaan saako siitä jotain irti. Vanne näytti suht suoralta ainakin.

Tässä vielä lähempiä kuvia keskiöstä (ennen puhdistusta):
http://farm9.staticflickr.com/8560/8946044086_f730fdbc23.jpg
http://farm6.staticflickr.com/5443/8945424789_9b12f8022d.jpg

keskiö näkyy olevan kello-fauber.