Projekti: Kahdenkympin kauppapyörä

Tätä foorumia ahkerasti lueskeltuani päätin itsekkin osallistua näin keväisen pyöräprojektini merkeissä. Eli hieman taustatarinaa:

Työkaverini lupasi palauttaa lainaamansa kompressorin ja mainitsi tietäen, että tykkään värkkäillä pyörien kanssa, hänellä olevan ylimääräisen pyörän rungon jonka voisin saada samalla. Mietin, että ilmainen on ilmaista, joten korkeintaan häviäisin kaatopaikkareissun.

Runko oli rottaisessa kunnossa oleva “mummis”, jossa ohjain- sekä kampilaakerit pyörineet kunnolla. Siis normaalille ihmiselle kaatopaikkakamaa. Minulle se oli seksikkään punainen, muhvirunkoinen kaunotar joka kaipaisi vain huolenpitoa ja kovaa ajoa. Eli hieman purettuna tämän näköinen.

http://i3.aijaa.com/t/00468/13219175.t.jpg

Mietin, josko tästä pyörästä saisi tyylikkään kaupparatsun jolla pääsee nopeasti kauppaan kun mul… muijalla iskee hirveä kalj…karkinhimo viittä vaille 9. Eli pyörään tulee kori ja runkolukko. Bujetiksi ajattelin 20 euroa, joka hieman rajoittaa osien valikoimaa. Pyörässä siis oli stemmi, kammet ja runko laakereineen. Itseltä löytyi jumissa oleva jalkajarrullinen takarengas, 2 x kumit, polkimet ja vanha tanko (+ perus rasvat ja työkalut).

Tähän mennessä olen purkanut pyörän osiksi, putsannut ja rasvannut runko & ohjainlaakerit ok- kuntoon sekä avannut, puhdistanut ja rasvannut jumineen pyörän. Eilen aurinko paisteli niin mukavasti, että päätin pyörän näyttävän mukavemmalle kiillotetuin muhvein. Siinähän se iltapäivä mukavasti menikin. Jälki on aika krouvia mutta niin on pyöräkin. Lopputulos näyttää tältä:

http://i11.aijaa.com/t/00656/13219227.t.jpg

http://i3.aijaa.com/t/00937/13219232.t.jpg

Tanko löytyi vanhasta projektista. Pirteän lime väritys sai väistyä metalliharjan avulla. Tanko sopiikin hyvin hilsettyneeseen stemmiin.

http://i3.aijaa.com/t/00817/13219248.t.jpg

http://i2.aijaa.com/t/00664/13219250.t.jpg

Tänään pitäisi lähteä samaisen työkaverin tallia tonkimaan, koska sieltä kuulemma voisi löytyä etuvanne ja satula.

Rahaa on tähän mennessä kulunut 2e kampien irroitukseen paikallisella pyöräverstaalla (plus rasvat joita oli hyllyssä). Suurin osa 20e budjetista on varattu korille, lukolle ja ketjuille. Katsotaan pitääkö budjetti loppuun asti ja mitä palikkaa tänään löytyy.

Projekti etenee. Kaverin tallista löytyi vanhat vaaleat gripit, hieno soittokello ja mustaksi kannutettu etuvanne. Pitänee varmaan kannuttaa tuo takavannekkin mustaksi yhtenäisen lookin saamiseksi. Kuvia tulee heti kun riittää aikaa kasailuun.

Tokmannin nettikaupassa oli tarjouksessa tavaraa, josta tilaukseen lähti:

Musta kori - 5e
Lime runkolukko - 8e
37-622-sisäkumi - 2,99e

Eli budjetti on tällä hetkellä 17,99e. 2,01 jäljellä ja ketjut, tolppa ja satula puuttuu eli tiukkaa tekee.

Käytit 8 euroa runko_lukkoon 20 euron hankkeessa!? hullu miäs. Eli olisin itse ehkä metsästänyt pakolliset osat eka, kuten ketjun ja tolpan ja satulan. Ja sittenkin jättänyt runkolukon ostamatta.

Mummisrunko muhveilla ja taotuilla/valetuilla dropouteilla! Kai putketkin on ohennettua kamaa?

Muhveineen niin hieno projektiaihio että ehdotan että unohdat sen 20€ rajan. Varsinkin kun se on jo lähes käytetty. Sinkulaketju maksaa sen 15€. Halvemmista ketjuista vain huonoja kokemuksia. Ja käytetyt ketjut on jo valmiiksi liian venyneitä.
Eturatas on kaunis.

^Tämä.

Huutaa brooksia sekä kromattuja vanteita ja lokareita jne.

Tämä oli ehdottomasti halvin runkolukko mikä tuli vastaan. Tämä on ehdoton vaatimus koska muut lukkotyypit kauppapyörässä vaatii liikaa vaivaa. Lähikauppaan on matkaa n. kilometri, joten sinne polkee vaikka seisten. Mutta lukotta luultavimmin kävelee takaisin :). Satulaongelmaan saattaisi olla ratkaisu tiedossa mutta palataan siihen kun ratkeaa.

En oikein usko, että runko olisi kovin ohuesta tavarasta tehty kun painaa saman verran kuin repullinen kiviä. Nuo muhvit oli kyllä ylläri ja tosiaan käyttöä varten tehty tämä runko. Muuten se olisi jo romiksella.

Mikä fetissi jengillä on ehdottaa kauppakassipyörään nahkasatuloita, jotka ei kestä vettä ja jotka maksaa vähintään joku kolme kertaa enemmän kuin koko pyörän budjetti?

Joo, budjettiviisastelustani huolimatta pidän projusta kovasti. Tosin olin eilen eka et “taas yks Ale-mummis-proju, joka ei johda mihinkään” mut sit katoin runkoa, muhveja ja kampia ja mietin, että “oho”. Samaa mieltä Paavin kanssa. Projektiin nyt helvetisti lisää eforttia, koska tekeminen näemmä onnistuu ja viitseliäisyyttä on.

Asenna koiralle iso kori eteen. Koirasta muutenkin 6/5 pisteet.

Fetissi tai ei, mutta sadesuojat on keksitty ja yllähän ehdotettiin budjetin kasvattamista. Ymmärrän toki ettei kalliimmilla osilla kasattuna välttämättä palvelisi suunniteltua käyttötarkoitusta.

e. Hämääkö kuvat vai onko tuossa mummikseksi jyrkkä keulakulma ja pieni rake?

Kieltämättä tämä runko oli positiivinen ylläri johon voisi panostaa enemmänkin. Tarkoitus tälle kuitenkin on mainittu jo alkupostauksessa eli kauppapyörä. Tähän voisi kyllä ottaa toisesta käyttöpyörästä kromisen etuvanteen.

Tottakai tuollainen yhdeksänkympin Brooksi persauksen alle ja nahkagripit olisi nätit mutta kuten keskustelussa on tullut esille, onko tämä enää alkuperäisen tarkoituksen mukainen. Katsotaan jos jostain löytyisi vanha nahkatakki niin äkkiäkös tuosta uuden satulanpäällien johonkin vanhaan satulaan tekee.

Tuo koiran kori olis jees mutta sitten pitäisikin olla kahden koiran mentävä. Mutta eiköhän tässä illalla saada jotain uutta aikaiseksi.

Olisko muuten ehdotuksia keulamerkiksi? Löytyy ohutta alumiiniputkea johon voisi leikata/kaivertaa dremelillä jonkun simppelin kuvion, kiillottaa ja iskeä keulaan kiinni.

Jos tulee lokarit, niin etulokariin sopisi tämä:

http://sella-berolinum.de/fahrrad-teile-/schmutzfaenger-und-reiter/ (Sivun lopussa.)

Böttcher Schutzblechfigur. B-kirjain sopii, jos tästä tulee B-pyörä eli kauppapyörä.

Nyt on taas ilta värkkäilty ja aika paljon eteenpäin menty. Huomenna päästäneen jo koeajolle. Eli kuvat kertokoot enemmän kuin tuhat sanaa.

Noukin vähän lainaosia toisesta pyörästä, kuten huonossa hapessa olleen etuvanteen jonka kiillottelin autosolilla ja dremelin messinkiharjalla.

http://i11.aijaa.com/t/00279/13223852.t.jpg

Sitten pystyikin kokeilemaan pyöriä alle.

http://i1.aijaa.com/t/00348/13223857.t.jpg

Kävin paikallisessa halpakaupassa ja en voinut vastustaa. Menköön tokmannin runkolukko toiseen pyörään. Minusta tämä sopii erittäin hyvin. Maksoi 8,95e.

http://i11.aijaa.com/t/00823/13223861.t.jpg

Päätin kokeilla miten tuon pyörän merkin saisi tehtyä tuosta alumiiniputkesta. No, tällainen siitä tuli. R = RED. Ei ole vielä kiinni joten paikkaa haetaan.

http://i6.aijaa.com/t/00301/13223864.t.jpg

Sitten vielä toisesta pyörästä lainattu satula ja tolppa. Ei ole mikään Brooksi mutta ajaa asiansa.

http://i10.aijaa.com/t/00297/13223867.t.jpg

http://i10.aijaa.com/t/00784/13223869.t.jpg

Huomenna ostetaan ketjut. Ongelma tällä hetkellä on, että pyörä syö 27,2mm tolppaa eikä itseltä löydy muuta kuin 25,4mm. Pitää jostain taikoa oikean kokoinen tai tehdä jotain säätöä, että tolppa pysyy paikallaan. Budjetti nousi periaatteessa eurolla, kun 8e runkolukko vaihtui 9e runkolukkoon. Kieltämättä tähän olisi kivat vielä sellaset kromilokarit ja ehkä nahkaiset gripit/lukkogripit.

Huomasin tuota tolppaan miettiessäni, että tuo alumiiniputkihan mahtuu juuri sisään tuohon satulaputkeen. Pätkäsin rautasahalla pari pätkää putkea, leikkasin toiseen ohuen soiron ja toisesta vähän paksumman, heitin sisäkkäin ja arvot. Siihen tolppa istui kuin nakutettu.

Kävin hakemassa kauppareissulla myös kmc:n ketjut, jotka iskin paikalleen. Ja ei kun koeajalle. Ensipolkaisulla huomasin, että klappia on puoli kierrosta. Seuraava huomio oli, että jarrut ei pidä yhtään. Samalla muistinkin miksi tuo rengas oli jäänyt varastoon. Vittu.

No, pitäneet ostaa tähän sitten ainakin uusi takaratas. Varmaan myös eturatas, että on samaa paria. Sitten onki sama laittaa ne lokarit ja gripitki. Lähti taas budjetti käsistä…

Pura ja huolla se takanapa?

Samaa mieltä kuin RTZ. Jos se jarru ei toimi niin kai siihen joku syykin on, muu kuin että “se on paskana”. Purkaminen on lastenleikkiä, ja bonarina voit oppiakin jotain sen navan rakenteesta. Jos saat korjattua, hienoa, ei mennyt rahaa hukkaan uuteen takavanteeseen. Jos et, niin sitten voi jo satsata enemmän rahaa siihen kiinni.

jaökajarrunavat on kai simppelit huoltaa elikkäs itsekin tekisin niin.

Siis se takanapa on jo kerran purettu ja huollettu ihan projektin alussa. Voi olla, että se on paskana tai sitten en vain osaa. Kaiken yritin tehdä ohjeiden mukaan, eli kaikki puhtaaksi, laakereihin rasvaa ja jarru/liukupinnoille ei. Kieltämättä opettavainen homma.

Joka tapauksessa kävin ostamassa ihan uuden shimanon jarrullisen takavanteen, joka maksoi 25e kun puuttui hammasratas ja prikka. Otan nämä nykyisestä renkaasta joten suurta vahinkoa ei lopuksi budjettiin tullut.

Hienoa, että porukalla on kiinnostusta tällaiseen pienemmän budjetin projektiin. Tämä on siis kolmas (neljäs jos tuo tätä projektia varten purettu lasketaan) pyörä, jonka omistan cyclocrossin ja sinkulan lisäksi, joten siksi en halua laittaa suuria summia tähän. Tämä jää varmuudella vähimmälle ajoille näistä.

Mutta nyt on myös tyyliin sopiva kori ja kun huomenna saan uuden rattaan alle pistän lisää kuvia. Jos joku omistaa Tornion seudulla kromiset lokarit niin voin edukkaasti ne ostaa…

Jos budjetti vielä kiinnostaa niin tähän mennessä on kulutettu 47e ja kauppaan on ajettu ongelmista huolimatta kahdesti hymyssä suin.

Mikä se vanha naabeli on merkiltään? Jos on sellanen missä veto kytkeytyy niillä rullilla, käyt hakeen lbssästä paksummat rullat ja rok on.

Jarrupinnoilleki rasvaa! Joka paikkaan rasvaa!

Oikeesti.