Projekti:Ensi kyhäys, neuvoja sekä mielipiteitä kaivataan

Uusi käyttäjä ja uusi projekti :slight_smile:

Noin vuoden lurkkaamisen jälkeen uskalsin tehdä tunnukset ja aloittaa postaamisen.

Vuosi sitten ostin halvan kompliitin, mutta kun et ottanu asioista tarpeeksi selvää niin liian pienihän se oli. Koosta huolimatta rakastuin täysin fiksillä ajamiseen, joten nyt on aika rakentaa sellainen itse.

http://users.metropolia.fi/~artore/Fixi/P1050877.JPG

Tollasen rungon menin ostamaan (Kiitokset vielä BNordic kaupoista).
Rungon tiedot:
putket Mangalloy HLE
top tube c-to-c 60cm
seat tube c-to-t 60cm
keskiön kierre, britti
perä, 130mm, etuhaarukka 100mm.
syö 24mm satulatolppaa ja 22mm stemmiä.

Voi olla, että väri vaihtuu punaiseen, mutta maalailu ei ole numero yksi asia vaan se, että pääsee ajelemaan.

Kaikki kuvassa olevat osat jäävät paikoileen paitsi tanko, jonka vaihdan todennäköisesti bullhorneihin.

Hankittavia osia:

-Kammet ajattelin näitä
Ajattelin 165mm, koska saatan laittaa lokarit jolloin kaikki ylimääräinen pituus kammissa voi aiheuttaa ongelmia.
-Keskiöksi tämä

-Kiekoista ja renkaista ei ole mitään käryä, valmiit ostan se on varma. Ei riitä taito alkaa itse kasaamaan.
Onko
näissä mitään järkeä?

Sen verran tietoa itsestä, että olen noin pari metriä pitkä ja painan 100kg, joten vaikuttaako toi paino esimerkiksi renkaiden/vanteiden valintaan?

Huomasin myös, että monet takakiekot ovat 120mm, kun rungo syö 130mm. Pääsen varmaan ensikertalaisena helpommalla jos ostan setin jossa on 130mm takakiekko?

Jos omat ehdotuksen on ihan susihuonoja arvostaisin suuresti jos joku voisi ehdottaa parempia vaihtoehtoja.

Budjetista sen verran, että se on vähän auki, mutta sanotaan vaikka 500€ loppuihin osiin.

Kiitos ja anteeksi.

Retrohenkiseen pyörään ehkä vähän retrommat kiekot. Perinteinen puolaus, pelkkää kirkasta osaa, ei mitään tarroja tai logoja. Kumit kokomustaa tai vaaleet kyljet.

Edit: jotain referenssiä

Pidä tanko, laita kahvat ja jarrut. Kirkkaat lokarit ja tanwall rengasta.

itse sijoittaisin laakeriosastoon (keskiö, navat ja ohj. laakeri) ihan huolella, sillä ne kuitenkin hajoaa ensimmäisenä, jos ovat huonolaatuisia.

E: Toki poljinosasto ja satula ovat myös tärkeitä, sillä mukavuus on enemmän kuin tärkeää ajettavuuden kannalta.

Huomasin myös, että monet takakiekot ovat 120mm, kun rungo syö 130mm.
Joissain ratanavoissa voi ihan hyvin olla tarpeeksi akselia, niin että prikat väliin vaan. Jos prikkojen kanssa on vaikkapa 125mm niin sen lopun 5mm antaa teräsrunko anteeksi.

Itse olen puristanut 130mm perän useammassa rungossa 120mm akselille ja ihan hyvin on pelittänyt. En tiedä, kuinka suositeltavaa, mutta toimii kuitenkin.

2m ja 165mm on jotain nojakki hommia, ja joo, toivottavasti ei tule ongelmia noin lyhyillä kammilla

nyt sit oikeesti mittanauha käteen ja katsomaan että kuinka paljon on eroa 16,5cm vs 17,0cm jonka jälkeen voikin miettiä että saattaiskohan 165&170 kammet olla overlappien yms kannalta ihan yhtä ongelmalliset.

Linkkaamasi kiekot on shimanon kasetille, kiinteävälitteiseksi niistä ei ole. 130mm perä ottaa ihan valittamatta 120mm navan, muttaketjulinja.. Valitse joka tapauksessa mielummin oikean kokoinen jos se suinkin on mahdolista.

Bullhorn ei o kaupunkikäytössä hyvä just mihinkään (tämähän on sitten hyvinkin kiisteltävissä oleva mielipide). Kaikki jarrukahvat näyttää bulliksessa törpöiltä, ja verratuna riseriin, et pääse vaikuttamaan ajoasentoon nousulla. Jos taas haluat ajoasentoon vaihtelua niin säilytä droppi ja laita molemmat jarrukahvat jolloin pääset ajamaan myös hupuilta.

Olen katkaissut yhdet stronglightin kammet, joten itse kierrän ne kaukaa. Muilla lienee toisenlaisia kokemuksia. Varmaankin ihan hyvä hinta-laatu.

Valmiskiekoissa tolla elopainolla valitsisin 36 pinnaiset. Osaava rakentaja tekee sulle ihan kestävät 32-pinnaisetkin mutta valmiskiekkojen rihtauksen laatu on heittelevää, joten ottaisin suosiolla enemmän kapuloita.

Mä en keksinyt, mitä ongelmia pitkät kammet aiheuttaa lokareiden suhteen. Ja jos aiheuttaa jotain, niin sit vaihdetaan/muokataan lokareita. Kammista vähintään 172,5 ja tyylillisesti sopivat tuosta http://www.planetx.co.uk/i/q/CSOOSS/on-one-single-speed-speed-chainset

edit: aa niin joo nyt ymmärsin. mut silti: kammet > lokarit

peltsip - 14:36, 15.7.2014 » nyt sit oikeesti mittanauha käteen ja katsomaan että kuinka paljon on eroa 16,5cm vs 17,0cm jonka jälkeen voikin miettiä että saattaiskohan 165&170 kammet olla overlappien yms kannalta ihan yhtä ongelmalliset.
Ja ajan kanssa huomaa että overlap ei ole ongelma, vaan asia jonka kanssa oppii elämään. Emmä ainakaan haluais ajaa liian lyhkäsillä kammilla.

Runko ei kuvasta päättelemällä näytä siltä että overlapista tulis lokareillakaan ongelma.

Lokareiden kanssa kannattaa ehkä mennä paikalliseen pyöräkauppaan sitten kun pyörä on muuten kasassa ja olet valinnut sen kuinka paksuja kumeja haluat käyttää. Ennalta on vaikeaa päätellä mahtuuko runkoon esimerkiksi 32mm kumit ja lokarit. Paljon apua on, jos pääset testailemaan clearance-asioita jonkun kiekoilla jossa on kumit paikallaan. Kun laitat ne runkoosi saat ainakin jotain osviittaa siitä, mitä sinne renkaan ja rungon väliin mahtuu.

Jos pyörä on arkikäytössä kaupunkiolosuhteissa, mä haluisin vähän paksummat kumit. Tämä on mieltymys- ja ajotyyli sidonnaista, mutta 28-32 leveetä kumia.

basti - 14:37, 15.7.2014 » Linkkaamasi kiekot on shimanon kasetille, kiinteävälitteiseksi niistä ei ole. 130mm perä ottaa ihan valittamatta 120mm navan, mutta[ketjulinja.](https://www.yksivaihde.net/old/222).
...pysyy samana ellei runko sitten anna tuota 10mm periksi pahasti toispuoleisesti.

Missä päin vaikutat? Kyllähän foorumilla on useammalla paikkakunnalla käyttäjiä, jotka kasaa sulle kiekot kohtuullisella rahalla. Unohda noi vaihdehimmelien kamat. Planet X:ltä vaikka navat ja miksei kehätkin, kuten Ambrosio Excursion tai jos oikeesti klassista ulkonäköä haet niin vaikka Pelagosta Velo Orange PBP. Planet X:n valmisfiksikiekot on myös ok, vaikkei olekaan kovin klassiset. Bullhornille ei täältäkin, porteur, droppi tai riser mieluummin.

RTZ - 14:52, 15.7.2014 »
basti - 14:37, 15.7.2014 » Linkkaamasi kiekot on shimanon kasetille, kiinteävälitteiseksi niistä ei ole. 130mm perä ottaa ihan valittamatta 120mm navan, mutta[ketjulinja.](https://www.yksivaihde.net/old/222).
...pysyy samana ellei runko sitten anna tuota 10mm periksi pahasti toispuoleisesti.
Sitä en pelkäis. Speisereillä asiaan vois negatiivisesti vaikuttaa, mutta halusin linkata.

Andell classic track tai muut klassisen näköiset uralliset kammet tähän. 170mm on hyvä pituus josset osaa perustella lyhyempää tai pidempää kampea kokemussyin. 120mm napa menee tähän heittämällä, ainahan voi speissata. Keskiöksi sitten shimano un-55. Nyt sitten maalauksen kanssa harkintaa kun maalipinta on niin hyvässä kondiksessa.

Eli ei bullhorn, selvä. Pidän varmaan ton vanhan tangon koska siinä tuli mukana jarrukahvat joita voi käyttää kahdesta kohtaa, sekä käytä että suoralta osalta.

Mittailin nyt kun pääsin kotiin runkoa ja vertasin vanhaan. Kyllä mahtuu varmasti 170mm kammet, joten mennään niillä. Näitä ehdotettiin ja ei ole hinnalla pilattu.

Jos haluaa

niin mistä niitä kannattaa lähteä etsimään?

azure - 14:54, 15.7.2014 » Missä päin vaikutat? Kyllähän foorumilla on useammalla paikkakunnalla käyttäjiä, jotka kasaa sulle kiekot kohtuullisella rahalla. Unohda noi vaihdehimmelien kamat. Planet X:ltä vaikka navat ja miksei kehätkin, kuten Ambrosio Excursion tai jos oikeesti klassista ulkonäköä haet niin vaikka Pelagosta Velo Orange PBP. Planet X:n valmisfiksikiekot on myös ok, vaikkei olekaan kovin klassiset. Bullhornille ei täältäkin, porteur, droppi tai riser mieluummin.
Espoossa asustelen, mutta ostan kyllä valmiit kiekot. Jotenkin tuntuu vaan helpommalta vaihtoehdolta. Onko joistain noista Planet X:n valmisfiksikiekoista kokemusta?

Mites muuten jarrut?

Jos teillä on tosiaan laittaa linkkejä osiin joita ehdotatte niin auttaa suuresti, nobo kun olen :frowning:

On-onet putoo tohon samaan kategoriaan. Meinasin juurikin tollaisia suoralla varrella olevia urallisia kampia, jotka ovat tyylitään vanhaan teräsrunkoon sopivat. Asustelen itsekin Espoossa, joten laita pm, jos tarvitsee lainata työkaluja tai jotain muuta sellasta jeesia tärvitset.

Noi On-Onet on suurella todennäköisyydellä Andelit On-Onen logolla.

Jarrujen suhteen sun pitäs ensin mitata, paljonko on matkaa jarrun kiinnityspultin reiästä vanteen jarrupinnalle eli jarrun reach, sit voi ehdottaa jotain.

Ehdotan jarrutonta fiksiä.