Pienin vapaaratas...

Saakeli - apua yksvaihdenoobille…

onko nyt niin, että pienin piikkiluku jonka flip-flop napaan sopivaan vapaarattaaseen saa on 16? Puolen vuorokauden väsynyt googlaus väittää, että kaikki 13-16piikkiset on joko pienemmillä kierteillä bmx napoihin tai sitten erikoisnapoihin (joku NJ-17 tai vastaava). Vahvistusta kaivataan.

Kimurantti tilanne, Felt Dispatch on hauska peli tällaiselle aloittelija-yksi-vaihteiselle, mutta myyjä ei ilm tiennyt mistä puhui kun meinasi että 39-16 välityksen saa näppärästi väkevöitettyä vapaaratasta vaihtamalla esmes 39-14 välitykseksi. Nyk 39t/16t loppuu alamäessä hiukka kesken, ei pääse täysii…

Dispatchissä ei muuta valittamista kun tuo melko kevyt välitys, ja minulle sattuneessa velossa myös tehtaalta tuleva ACS vapaaratas menossa takuuvaihtoon, rutisee kun pieni eläin.

ja joo, fixipuoli kokeilussa viikonloppuisin ja öisin, terveys ja mielenterveyssyistä vaatii vielä vähän harjotusta, epäilen että noin 30 vuotta kehittynyt “coastaa ja ponnista” refleksi kanttareiden ynm edessä ei poistu systeemista ihan heti, (ainakaan ilman lisää verta ja mustelmia).

About ensimmäinen postaus joten Kiitos - yksivaihde.net on loistava, tämä on itseasiassa ensimmäinen ja ainoa kysymys johon en löytänyt vastausta!

Helpolla selviät isommalla eturattaalla. Feltin sivut sanovat näin:

“FSA VERO Single, 3 piece, Forged Aluminum, 130mm B.C.D., 39T x 3/32” with alloy guard"

Maaginen luku 130 kertoo, että tuohon saa melkein minkä tahansa maantiekammen rattaan kiinni, 42T tai 44T tiukentais välitystä jo jonkin verran. Ulkonäkö voi tosin kärsiä, kun tuossa on ketjusuoja 39:lle.

Ja kyllä, 16T on pienin vapaaratas mikä sopii taakse samalle kierteelle. (Yksi firma teki joskus 15T, mutta ei sellaista mistään saa).

Selvä pyy 16t osalta siis, kiitos tiedosta. Minkäs tuolle mahtaa paitsi fiksi.

Mutta eturatasuutinen vielä parempi! Jäi sen osalta googletus jäi kesken kun hermo petti - minäkun pelkäsin/luulin että tuo FSA VERO Single on yhteenrakennettu combotyyppinen johon ei erillistä ratasta enää vaihdeta, mutta jos siihen saa isomman rattaan niin loistavaa. Tuo ketjusuoja siis jätettävä “pyörimään”, ilmeisesti pulttien takia?

Kunhan uusi takuu ACSfreewheeli lähtee toimimaan niin laitan tilauksen uutta eturatasta, kiitos!

FelTee - 22:34, 26.8.2009 » Tuo ketjusuoja siis jätettävä "pyörimään", ilmeisesti pulttien takia?
Ketjusuojan voi jättää pois joko laittamalla lyhyet pultit tai laittamalla paksut prikat. Pultteja saa kaupasta eri mittaisina. Lyhyet ovat kalliimpia ja pitkät pultit ovat halvempia. Pitkiä saa lyhennettyä yksinkertaisilla metallityökaluilla (viila).

kiitos neuvoista myös pulttien osalta.

Vielä mietin noita leveyksiä, 1/8 ketju ilm toimii ilman murheita 3/32 rattaalla mutta miten toisinpäin. Kun ketju on 3/32 niin pyöriikö se enää 1/8 rattaalla?

Jos olisi upgreidannut eturattaan esmes tähän

Toisaalta tämä lienee samalla tavalla ihan ookoo kamaa ja sopinee varmasti.

FelTee - 15:55, 27.8.2009 » kiitos neuvoista myös pulttien osalta. Vielä mietin noita leveyksiä, 1/8 ketju ilm toimii ilman murheita 3/32 rattaalla mutta miten toisinpäin. Kun ketju on 3/32 niin pyöriikö se enää 1/8 rattaalla? Jos olisi upgreidannut eturattaan esmes [tähän](http://www.bike-mailorder.de/shop/Singlespeed-Fixie/Chains-and-Chainrings/Sugino-Messenger-Track-chainrings-130mm-black::14554.html) Toisaalta [tämä](http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=35785) lienee samalla tavalla ihan ookoo kamaa ja sopinee varmasti.
Kapea ketju ei toimi leveän rattaan kans. Jos vaikutat pääkaupunkiseudulla, kannattaa harkita myös paikallisten kivijalkakauppojen tarjontaa. Espoosta saat ainakin leveän 130bcd rattaan 28€:lla ja ketjun 10-15€:lla...

Alrite. Kiitos taas neuvosta. ja jees, kivijalka kunniaan, kumiluoti, cycle center ja annankadun isot liikkeet kaikki pyörähdysetäisyydellä. noi nettikaupat lähinnä esimerkkinä. kai se paksumpi ketju olisi päheempi! ainakin tuommoset hinnat olisi melkolailla kohallaan…