Peugeot ja keskiö, tunnistus ja vähän muutakin

Ostin Peugeotin, josta pitäisi aikaa myöten tehdä sinkula. Ongelmia on lähinnä pyörän ja keskiön tunnistuksessa.

Tämän näköinen Peugeot, vaikuttaa Carbolite 103 rungolta. Pyörän tunnistus ei ehkä niin tärkeä, mutta rungossa muutamia omituisia yksityiskohtia, siitä alempana.

http://www.flickr.com/photos/77799483@N04/6981673714/in/photostream/lightbox/

Osat ovat Nervar kammet, Simplex vaihteisto ja Maillard Helicomatic navat (6-vaihteinen takapakka). Luulin että kyseessä olisi vuoden -86 PH-11 Forban (saksalaisen katalogin perusteella + rungon tarrat). Mutta, ne ominaisuudet ovat:

-Etuhaarukan leveys 95-96mm ja takahaarukka 120mm. Vanhemmissa Pösöissä lienee olleen nuo leveydet, mutta että vielä 1986…?


Sitten se keskiö. Osaako kukaan melko varmasti kertoa, että onko tuossa nyt ranskalainen, brittiläinen vai sveitsiläinen kierre?

http://www.flickr.com/photos/77799483@N04/6981693204/in/photostream/lightbox/

Oikeanpuoleisen laakerikupin raita antaisi ymmärtää, että olisi sveitsiläinen?


Keskiömuhvin leveys on 68mm. Jos siihen pistää kiinni Shimanon 600 kammet, niin keskiölaakerin pituus 107mm toimii, että saa hyvän ketjulinjan tavalliselle ratanavalle? Vai onko mahdollisesti vielä parempi laakerin pituus? Kokemuksia siitä, että miten ison eturattaan saa kampiin kiinni, ilman että ratas puraisee runkoon, tai niin ettei tarvitse hakata lommolle?

Tässä vielä suora linkki, jos ylläolevat kuvat eivät toimi.

http://www.flickr.com/photos/77799483@N04/with/6981693204/

teräsrunkoa voi muokkailla ainakin 96->100mm keulan osalta ja 120->126mm ahterin osalta, tämä ei ole mitenkään epätavallista, nämä mitoitukset tuppaa heittelemään myös.

Keskiön maantieteen kohdalla on sellainen tilanne että voidaan aloittaa syvä ja perusteellinen spekulaation joka päättyy aina siihen että keskiö avataan ja todetaan tilanne. Suosittelen tätä, se pitää kuitenkin avata. On täysin mahdollista että nykyinen keskiö on täysin elvytettävissä toimintakuntoiseksi. Isoin ongelma on tilanne missä keskiön on pashana ja kompassi osoittaa käkikellojen maahan.

Itselläni on vastaavanlainen peugeot ph-11 (vm. 85 tjsp) ja siinä etuhaarukan leveys 100mm ja takahaarukka 120mm. Eli melkolailla samat mitat. Keskiön tyyppi kiinnostaisi kovasti minuakin. Omassani laakerikupit näyttävät muuten samoilta kuin kuvissa, mutta oikeanpuoleisesta kupista puuttuu raita. Olen kyllä avannut jo keskiön, mutta sen perusteella en osaa sanoa sen tyypistä mitään (otin irti vain vasemman puoleisen kupin).

Olisko kuitenkin PGN10G 501 Reynolds röörillä ?

PGN10:ssa on muhvirunko (omassa ei ole) ja osat merkiltään/malliltaan erilaiset.

Kyllä tuo melko varmasti on PH-11, kromatulla etuhaarukalla. Alkoi epäilyttämään vain tuo rungon takahaarukan leveys 120mm, mutta jos vielä vuoden -85 PH-11:ssä on 120mm, niin…


Sitten tuohon aikaisempaan vastaukseen…

Keskiön avaan. Tarkoituksena oli vain päättää se, että mihin suuntaan lähden vääntämään. Aloin miettimään että miten helposti pilaa rungon, koska tällaisista keskiön aukaisuista ei ole kokemusta. Aukaisuajankohta mennee parin viikon päähän, kun pyörä on toisessa kaupungissa ja aukaisussa tarvittavat työkalut vielä postissa.

Näillä näkymin väännän sveitsin suuntaan. Ja lähetän vastausta sitten tänne, että miten hyvin/huonosti kävi, jos jollain tulee sama pyörä vastaan.

Mutta valistuneita arvauksia otan siihen asti vastaan, kun kuitenkin olen sen verran aloittelija, etten oikein ole näistä täysin varma. Eikä oikein kehtaisi pilata runkoa ja hyvässä kunnossa olevaa laakeria.

Availussa väännin kannattaa kiinnittää esim. laipoilla ja kierretankolla/pitkällä pultilla aika tiukasti kuppia vasten jotta väännin ei vaan nuljua vääntäessä. Kiinteän kupin kanssa joudut hyvin tod. näk. tuiman vääntämisen lisäksi myös ja ehkä napauttamaan vasaralla/moskalla jotta kupin saa ns. liikkeeseen. Tässä vaiheessa avaussuunnan kokeilu on paikallaan jos on epäilys käkikellon tai patongin välillä.

Noniin, pääsin vihdoinkin asiaan ja keskiön aukaisu sujui ongelmitta - jopa erittäin helposti - vain maltillista vasaran naputtelua tarvittiin. Suurempi taistelu oli kampien irroittamisen kanssa, jotka kuitenkin irtosivat lopulta suhteellisen onnellisesti.

Vasen (non-drive) laakerinkupissa oikeankätinen kierre - eli avautui vasemmalle.
Oikea (drive, fixed cup) laakerinkupissa vasenkätinen kierre - eli avautui oikealle.

Brittiläinen keskiö avautunee samalla tavalla, mutta toivo brittiläisestä kierteestä hiipui, kun kokeilin brittiläisen keskiön kierteitä peugeotin keskiön kierteitä vasten.

Näin ollen tuomio on sveitsiläinen kierre.

Ja uuden keskiön suhteen ei taida olla olemassa kuin kallis ratkaisu. Hyvää toisaalta on se, että keskiömuhvin sisältö vahvisti rungon hyvää kuntoa. Ihan kuin vasta tehtaalta tullut teräs, joten ehkäpä jossain vaiheessa voisi tuohon investoida.

Ainahan voit kokeilla kierteetöntä patruunaa, ne ei paljoa maksa.

Mistä noita kierteettömiä kannattaa tilata?

Onko keskiö rikki tai huonokuntoinen? Miksi pitää vaihtaa uusi? Auttaisko pelkkä laakereitten vaihtaminen?

^kuvat voi tsekkaa myös

edit: meni langat sekaisin.

+1 mikon kysymykselle

Jaa mistäkö tilata? Jaa-a, paha sanoo kun en oo koskaan tilannu. Joskus vaan Pösöön harkitsein sellasita laittavani.
Mutta, onhan noita tarjolla, akselin pituus kai se onkelma sitten lähinnä on. Fillarikellarissa näyttäis olevan 127mm hyllyssä, mut sen taitaa olla liika pitkä.
Tuolta saa kanssa
SinglespeedComponents
sekä täältä
SJS-Cycles
ja täältä
Spa-Cycles

jos Briteistä tykkää tilailla.

Sittenhän nykyään näyttäis olevan aika paljon ns. ‘press fit’ ulkosia laakereita, mutta tiedä sitten kuinka ne kyseiseen tapaukseen soveltuu.

E: luulis dosentin osaavan kirjottaa… tanasti lyöntivirheitä