P: uusi suunta Nishikin maantiepyörälle?

Ostin perus butyylit + testiksi schwalbe aerothan polyuretaanisisurit. Katsotaan miten niiden kanssa pärjää. Painoa ainakin on puolet vähemmän. Tubelessit eivät oikein houkuttele, inhoan kaikenlaista nesteiden kanssa säätöä.

Burgeroin taas vaihteeksi jonkin asian suhteen, tällä kertaa vannenauhojen/teippien. Teipit ei millään kelpaa nyt tänään näemmä mulle, vaikka ne varmasti on ihan ok. Tuntemattomat asiat on vaan kuumottavia, ja teipit on yks suuri tuntematon, kun on aina käyttänyt nauhoja :see_no_evil: :see_no_evil:

Tähän tuli tänään loput osat (pl ne vannenauhat… ehkä pitäis uskaltaa kokeilla teippejä?!)

Kasasin yhden kiekon:

1 Like

Jatkan vielä toiseen viestiin, sillä kuvaraja per viesti on näemmä viisi edelleen.

Kokeilin kerettiläisiä 11spd mustia vaihtajia asennella paikalleen. Nyt pyörä on viimeistään pilalla. 105:ssa olisi ollut enemmän hopeaisia osia, mutta jotenkin tässä kävi nyt näin. Hintaero oli riittävän pieni mielestäni, tai jotain.

Mustat polkimet, mustat pikalinkut, mustat vaihtajat…

1 Like

Täs langas on kyl monta kuvaa jotka myy noit kehii kovaa

1 Like

Taas mieli tummuu. Levitin takahaarukkaa 3mm, vaihdoin haarukan laakereihin irtokuulat (kulemma eri määrä kuulia kuin indeksoinnin aiheuttaneen kuulamäärän kanssa auttais).

Ihmettelin myös takahaarukkaa. Oletettavasti tää vääntyi 2021 näin paljon mutkalle, kun ketju meni kasetin ja pinnojen väliin, kun en osannut.

Eniten mieli tummuu kyllä siitä, kun Deda Piega menee Nitto Technomicciin vaan väärin päin :joy: Vika mutka ahdistaa liikaa. Oletin, että pari ekaa mutkaa olis ollu pahoja, mutta ei. Niiden kahden ekan mutkan vuoksi eri tankoa halusinkin kokeilla, jotta sais “suoraan” käden brifterien ja tangon päälle.

Mutta että toi perus vika mutka ennen maaliviivaa oli niin jyrkkä, ettei siitä taivu, sitä en tullut edes ajatelleeksi :fearful:

Pitäisköhän heittää vaan metallinkeräykseen tää koko paska ja alottaa uudestaan jonkun toisen rungon kanssa.

mitä nyt nopeesti stemmin kuvia ihailin, nii eikös tämä olis ihan käypä vinkki:

Uskaltaako alumiiniä levittää noin, rasahtaa vaan hajalle ja sitten pitääkin varata aikaa hammaslääkärille? Stemmissä on pelkkä läpireikä pultille, ja toisessa päässä mutteri. Sitä pitäisi kammeta auki manuaalisesti, kun itse stemmissä ei ole siis kierteitä.

Jos stemmi olisi lyhyempi, niin ton Piegan saisi keploteltua sisään. Nitto M106 on melkein samanlainen tanko, mutta siinä viimeinen mutka näyttää olevan selvästi loivempi. Ehkä sellainen solahtaisi stemmistä sisään. Ja minä kun olin niin luottavainen, että kyllä se menee…

Uskaltaa.
Piega on kaikista asentamista droppitangoistani selvästi vittumaisin. Jopa Procraftin vastaava compacti oli lastenleikkiä siihen verrattuna.

Vastaavien Nittojen clämpit saa taivutettua auki esim. seuraavalla konstilla. Otat ruuvin ja mutterin pois ja kaivat jostain ohuen M6 mutterin. Ohut mutteri ujutetaan clämpin väliin ja sitten ala kiristämään ruuvia siihen. Kun ruuvi on just tulossa mutterista läpi niin ujutat sinne clämppiin myös sopivan metalliläpyskän, esim. viisisenttisen kolikon. Sitten ruuvia alkaa kiristämään kolikkoa vasten niin että clämppi aukeaa. Pikkasen kerrallaan ja tunnustelee milloin tanko sujahtaa mutkasta läpi.

Kato perkele, löysin jopa kuvan.

hah paska-janin blogista jopa. No kerrankin hänellä jotain fiksua.

4 Likes

Aivan. En tiennyt procraftin mallista. Piega oli halpa, joten ajattelin sitä kokeilla. Reilu 30€ uutena? Olisi pitänyt varmaan Procraft hankkia.

Paska-Jan (mikäli se edes on hänen oikea nimimerkkinsä) ei keksinyt että pultin kun syöttää kuvanmukaiseen asetelmaan alhaalta päin, niin homma onnistuu ilman ohutta mutteria ja yhdellä työkalulla.

2 Likes

Juu paska-jani ei ajatellut asiaa loppuun mutta onneksi otti epäonnistumisestaan kuvan niin sain havainnollistettua tuota mitä koitin yllä selittää. Ei meinaan onnistu Technomicillä ilman kolikkoa, mutteria ja ruuvia.

1 Like

Helvetti tätä takahaarukkaa. Totesin, että suoraa takakiekkoa ei vaan saa ihan suoraan tähän runkoon. Ajatuksen kanssa asiaa tutkittuani totesin, että takahaarukan yläputket on itse asiassa vinossa vähän joka suuntaan.

  • Suurella erolla muihin vinoumiin, selvästi monta kertaa enemmän mutkalla, on takahaarukan oikea yläputki, kohti keskiötä.
  • Takahaarukan oikea yläputki on myös hieman vinossa kohti vasenta takahaarukan yläputkea.
  • Vasen yläputki on hieman vinossa vasemmalle.
  • Vasen yläputki on hieman mutkalla kohti keskiötä myös.

Pitäiskö katella jo uutta runkoa? :fearful: :grin: Mistähän näitä 62cm+ maantierunkoja löytäis…

Park toolin SS-1 työkalulla tätä voisi kokeilla oikoa, tai VAR:n vastaavalla, tai jonkun muun merkin työkalulla, tai itse tehdyllä, jos tällaisia saisi jostain, tai osaisi tehdä, tai tietäisi kuka tällaisen omistaa. SS-1 Seat and Chainstay Straightener | Park Tool

Kokeilin myös perinteistä “apinavoimaa”, eli puupalikka halki, ja yläputki niiden varaan. Keskeltä painan jalalla:

Painoin niin lujaa kun jaksoin, ja putki ei liikkunut ollenkaan. Ts. voimat loppuu itseltä kesken. Kieltämättä oon aika kynis, mutta toi rakenne on myös näemmä aika tukeva.

Edit: tätä kirjoittaessani tajusin, että en kokeillut kantapäätä, vaan pelkästään päkiällä. Voisi kokeilla, saisiko kantapäällä enemmän voimaa…

Edit2: Joo-o. Kokeilin koko painolla yhdellä jalalla kantapään varassa seistä sen päällä, ei mitään. Kokeilin pomppia sen päällä, ei mitään. On vittu tiukkaa matskua.

Stuntti seis - pienellä visuaalisella epäsymmetrisyydellä ei ole mitään merkitystä kunhan takakiekko ja etukiekko on toisiinsa nähden suht samalla tasolla ja mahtuu pyörimään, ottaen huomioon että noi viistodropit on siinä siksi että rungonrakentaja voi ottaa toisen oluen lounastauolla ja kuskin hommaksi jää säätää pois mahdollinen renkaan auraus tai hinkkaaminen. Onko nyt siis päällä jokin vikatilanne vai miksi tota runkoa pitää tuolla lailla murjoa?

Narutestillä voit arvailla keskittyykö perä pääkolmion suhteen ja haarukan puoliskoja voi sitten kammeta harkitusti mahdollisimman vähin siirroin kuten sheldon sen meille opetti. Haarukanpäät samansuuntaisiksi noilla pärkin työkaluilla sitten jos tarpeen. Aina ei ole tarpeen.

Noh jos jotain hyötyä tuostakin, niin ainakin nyt tiedät speksaushousuja jalkaan pukiessa että “vertical compliance” on täyttä paskapuhetta! :cowboy_hat_face:

2 Likes

Vinossa olevat putket vaan triggeröi, ja ne olis nyt tässä “siinä sivussa” oikaissut.

Narutestillä dropeista olen kyllä asiaa ihmetellyt, puolieroa on 1mm, mutta niin pientä eroa on vaikea korjata 2x4" hienosäätölankulla, joten en jaksa tehdä mitään sille. Haarukanpäät jos laittaa yhdensuuntasiks, niin kiekko menee enemmän vasemman chainstayn suuntaan. Tällöin vaakadropin ruuveja säätämällä saa kiekon chainstayn välillä keskelle.

Seatstayn välillä kiekko on taas jotain 3mm enemmän oikeaan päin kallellaan, ja tälle en oikeen mitään keksi. Heitto varmaan johtuu just siitä, että seatstayt on mutkalla :slight_smile:

Yksi hyvä vaihtoehto lienee tehdä niin kuin viimeiset 2v olen tehnyt: kovaa ajoa, ja antaa asian olla… Shimanon BR-6600 jarrusatuloissa on puoleisuuden säätökin ruuvilla - se siirtää molempia jarrupaloja vasemmalle tai oikealle ruuvia pyörittämällä.

Jotenkin olis vaan niin kiva nää oikaista… :fearful:

Haitanneeko tuo sitten laakereita, jos akseli on vähän vinossa droppien suhteen? Maksoi kuitenkin 13€ tuo uusi Shimanon Tiagra-takanapa.

Edit: bonuksena kuva pyörästä kiekkojen kanssa. Lähinnä odottaa uutta tankoa, tilasin Procraftin. En saanut sitten millään Deda Piegaa menemään stemmiin, täytyy säästää se johonkin toiseen projektiin. Aattelin että procraftin tanko kaapelisyvennyksineen vois ehkä mennäkin. Technomicciä ei jaksais vaihtaa johonkin muuhun stemmiin.

Juuri näin. 1 mm on taiwanilaisten toleranssien sisällä (lähde: internet) mikä on tommosen piestyn kasarirungon tapauksessa jumalan ihme

1 Like

Oli se kyllä toleransseissa, ennen kun kädetin takavaihtajan säätöjen kanssa…

Perjantaina sain Procraftin tangon sujahtamaan stemmiin parin asennusoluen jälkeen.

Eilinen meni vaihteita ja vaihtajia ihmetellessä, ja kaikenlaista nysvätessä. Tänään pääsi lopulta ajamaan:

Kiekot ei toki pysyneet ihan suorassa, mun kasaamistaidoilla, vaikka miten kaikkien Sheldon Brownin ohjeiden mukaan kasasin. Stemmiä teki mieli laskea alaspäin jo lenkin aikana, mutta huomasin, että pultti on niin tiukassa, ettei se liiku mihinkään ilman pidempää vipuvartta! Miten lie sain sen laitettua niin tiukkaan…

Noin muuten oli aika kiva polkea. “normaaleja” vaihteita on huimasti kivempi käyttää kuin jotain tanko/tangonpää kitkavaihteita, hyh.

Ainoa outous on, että etuvaihde menee kahvaa vääntämällä isommalle, mutta takavaihde menee kahvaa vääntämällä pienemmälle. Lisäksi etuvaihteessa on kolme pykälää. Pienemmälle rattaalle yks, ja isommalle rattaalle kaksi.

Pösössä on jotkut Continentalin Touring renkaat 32-622 koossa, ja butyylikumit, ja 60-65psi paineilla tuntuu, että paikat putoaa hampaista kun ajaa esim. kaistamerkintöjen tai yhtään minkään epätasaisuuden päältä. Nää Nishikin 30-622 GP 5000:t ja Aerothanit on kun ei mitään epätasaisuuksia missään olisikaan. Tosi omituinen fiilis ajaa. Laitoin niihin 85psi eilen, ja tänään renkaat tuntuivat todella pehmeiltä ajaa. Siis ero on aivan käsittämättömän suuri.

Pyörä on nyt todella painava. 10,8kg ilman polkimia :smiley:

Löysin lisäksi mukana tulleet orggis CAT EYE MADE IN JAPAN tangonpäiden tulpat. Jaksoin ne vihdoin jynssätä puhtaaksi, ja vaihtaa ruostuneiden pulttien tilalle ruostumattomat. Ne on ruuvikiinnitteiset puristuksella, aika siistit. Helppo asentaa ja ottaa irti. Laitoin kiinni takaisin, jotain random tulppia tätä ennen olin kokeillut.

Edit: niin ja ylämäkiin oli paljon kivempi polkea. Vanha kasetti oli jotain 13-24, siis ei ollut ainakaan 26, laskin uudestaan niin 24 hammasta sain. Vs. 11-32, heh, niin.

E2: anteeksi spammi, ehkä vähän innostuin :grin: Otin vielä seinältä kuvan:

6 Likes

Kuvien otto on vaikeaa, kun tekee mieli ajaa pyörää ulkoiluttaessa. Tanko ei kyllä vieläkään ole hyvä :smiley: Tai siis saisi tuo ekan mutkan jälkeinen osuus olla pidempi, kuten esim Ritchey VentureMaxissa ja Nitto Noodlessa. Noodlessa vaan toka mutka on liian loiva, jotenkin en saanut kahvoja kivasti siihen.

Tai sitten runko sais olla pidempi Pösön tapaan, esim. 58-60cm, eikä 56cm. Isoja runkojakaan ei ole riesaksi asti myytävänä, joten rungon vaihtokin on hankalaa. Hyvä jos kerran vuodessa tulee jotain mielenkiintoista vastaan. Meh. Möh. Asiat lienee silloin sitten liian hyvin, jos ei keksi enää mistään valittamista…

2 Likes

No Venturemaxissa on reach 75 mm, eli varmaan aika sama kuin tuossa sun kompaktitangossa, ehkä 5 mm enemmän.

Koititko siis noita uusia 105:sen kahvoja siihen Noodleen vai tarkoitatko niitä vanhoja 600:sen kahvoja?

Bontragerilla oli se SSR VR-C 26.0 clampilla, missä oli matala droppi ja hiukan pidempi reach, mutta semmosen löytäminen on nykypäivänä aikalailla tuuripeliä.

“Etuvaihteessa on kolme pykälää. Pienemmälle rattaalle yks, ja isommalle rattaalle kaksi.”

Toi toinen pykälä isommalle rattaalle on ymmärtääkseni “trimmivaihde” sitä varten, ettei ketju hankaisi etuvaihtajaan mikäli käyttää eturieskalla runnoessa takapakan koko skaalaa.

1 Like