P: Nishiki, Pösö, Cube ym. säädöt

Terve. En kovin paljoa pyöristä tiedä, lähinnä niillä on tullut ajettua. Ilmeisesti tänne saa kertoa myös vaihdepyöristä, joten tarinoidaan sitten. Vuosi sitten ostin Nishikin, jossa oli Shimano Arabesque-sarja. Siitä sai ihan hyvän maantiepyörän, kun vaihtoi stemmin, tangon, jarrut, satulan, satulatolpan, bar end shifterit ja muuta pientä.

Noh, Nishikiä huvittaisi vähän harrastaa lisää, esim. vaihtaa siihen nykyaikaiset brifterit kuten Shimano 105, nykyaikaiset vaihtajat ja pakat yms. Tää vaan vaatii rungon muokkausta, kiekkojen kasausta ja muuta pientä. Taitojen harjoittelua varten piti saada jotain halpaa romua käsiini, joten löysin Torista Peugeotin 90€:llä. Runkokoko on satulaputki 63cm center-center ja yläputki 60cm center-center. Runko painoi 2,9kg ja etuhaarukka 910g.

Tässä on mm. 28.0mm runkoputket, 22.0mm stem, 24.0mm satulaputki, 35x1mm sveitsiläinen bottom bracket -kierre, 96mm etuhaarukka ja takahaarukka oli vissiin 120 vai 122mm… vannekoko sentään 622mm. Tanko tais olla 25mm :smiley: Headsetin kuulat oli 4mm, ja alempi laakeri oli irtokuulilla.

Pyörällä pystyi polkemaan ainakin reilu kilsan matkan kotiin. Purin aluksi pyörän osiin. Yhteispaino taisi olla n. 15kg. Kaikki laakerit olivat aika valmiit, ja asiaa mietittyäni totesin, että pyörästä voi säästää runkosetin, lokarit ja tarakat. Ehkä myös jarrut? Pitää kokeilla niitä.

Ostin pätkän 2x4" lautaa (n. 1,5m, toivottavasti riittää), Park toolin FFG-2 haarukan kohdistustyökalun, bike-discountista halvan Radon rihtaustelineen, Katana dishing toolin, Amazonista jonkun pinnankireystyökalun. Kaikki halvinta kuraa, sillä koko setti maksoi 400€ vs. Park toolia koko setti 900€. Kunnon työkaluista kannattaisi maksaa, mutta ajattelin kokeilla, josko riittävän hyvännäköiset työkalut olisivat riittävän hyviä. 4 kiekkoa olisi tarkoitus kasata ainakin näillä. Halvemmalla olisi varmaan saanut pyöräliikkeeseen viemällä, ehkä. Toisaalta sitten ei itse opi.

Kehät otin DT Swiss 535, halvimmat. Navat Shimano 105 koska niitä sai 36-pinnaisina. Sensahin SRX PRO 1x11 takavaihtaja ja vaihtajat. Tän setin sai halvemmalla kuin pelkät vaihtajat Sihmanolta, katsotaan miten huonot nämä ovat. Sunracen joku 11-46t kasetti. Kammet sentään velo-orangelta hopeiset 42t narrow/wide rattaalla. IRD:ltä sai QB-55 bottom bracketin sveitsiläisillä kierteillä. Ebaystä löytyi Shimanon deraileur hanger, ja random 24.0mm pitkä satulatolppa. Velo-oragen threadless stem adapter, aliexpressistä Unon 70mm 17ast. hopeinen stemmi, Ritcheyn venturemax 44cm leveä tanko ja kaikenlaista muuta sälää…

Rahaa meni pyörään osineen 1200€, ja työkaluihin 400€, eli kokeilusta ei ole tullut niin halpa, kuin kuvittelin. Peugeot on tehty ilmeisesti jostain random putkesta, ei kromi-molybdeeniputkesta. Työnjälki on aika karkeaa japanilaisiin chro-mo runkoihin verrattuna, dropoutit on leikattu vaan pellistä jne. Toivottavasti runko ei rasahda rikki, kun sitä yrittää vähän levittää.

Projekti jatkuu sitten, kun saan joskus tilattuja osia ja työkaluja kotiini. Projekti tehdään olohuoneen nurkassa neukkukuutiossa, koska sen kummempia tiloja ei ole.

Putsasin vähän osia ja yritin naputella mutkalla olevaa lokaria suoremmaksi. Työkaluina pieni pajavasara, vastakappaleena pieni alasin ja välissä nahanpala. Joka suuntaan pyöreästä asiasta on vaikea naputella kovin tasaista, ainakaan ilman sen kummempaa tietotaitoa.

23 Likes

Ai että. Hyvää sisältöä!

Tällästä sisältöä on kyllä ollutkin ikävä!

3 Likes

Edullisuustavoite ei valitettavast täyty ostamalla isolla rahalla osia 90€ pyörään. :thinking: Sitä varten pitäisi metsästää käytettyjä osia, tai luovuttajapyörää. Yksi vaihtoehto on myös vaihtaa parempaan runkoon, jos sellainen joskus tulee vastaan.

Eniten alustavasti häiritsee nuo DT Swiss 535 vanteet. Ne on maalattu sisäkehältä näemmä mattamustaksi. En vain oikein tiedä, mistä 36-pinnaisia 622mm vannejarruvanteita saa hopeisina. Mielellään 19mm sisäleveys, tai enemmänkin. Ideoita?

Joku tämmönen vaikka?

Tuolla CNC:llä aika hyvät kiekonrakennustarvevalikoimat, postikulut vaan taitaa olla kalliinpuoleiset jos yksin tilaa pelkästään kehäparin.

Pohdin noita Ryde/Rigida kiekkoja, mutta ne ovat aika painavia alumiiniseksi. Peugeotin mukana tuli Rigidan teräsvanteet. Mittasin painoksi pikalinkuilla eteen 1160g+90g = 1250g ja taakse 1790g+97g = 1887g. (5v pakalla ja dork discillä).

DT swissin 535 kehä painaa 600g. Navat vissiin eteen 155g kaiketi ilman pikalinkkua, taakse 443g ehkä pikalinkulla? Kasetti painaa 430g. Pinnat varmaan 6g/kappale, nippelit gramman… Eli eteen painaisi 1097g ja taakse kasetilla 1725g. Näin ollen painoa säästyisi 150g. Ostamalla Ryden kiekkoja (700g+) painoa säästyisi ~0g verrattuna teräskehiin, mikä on minusta aika huono suoritus 40v teknologisen kehityksen jälkeen.

Loppujen lopuksi vanhat osat ovat yllättävän kevyitä, ja saa nähdä työtä, että uusilla osilla pääsisi edes samaan painoon.

5 Likes

Kivaa laskeskelua ja puuhastelua, mutta kun ottaa askeleen taaksepäin ja katsoo mitä meillä tässä nyt on niin sä lasket 15kg pököttiin pinnojen ja nippelien painoja.

6 Likes

Niin. Eihän tässä projektissa ole juurikaan järkeä. Paremman saisi varmaankin ostamalla kaupasta uuden.

Mittasin painot joutessani pyörää purkaessani, ja uusia osia valkatessani kirjasin ne ylös. Tein Excelin, jossa on jokainen osa eriteltynä painoineen ja hintoineen. Nishiki painaa 13c vanteilla ja 25mm kumeilla ~11,7kg koossa 62-56cm. Pösön lokarit ja tarakat painavat jotain 1,8kg. Realistinen paino pösölle voi olla säkällä ehkä ~14kg. Saa nähdä.

Olisi kiva, jos pyörästä ei tulisi Nishikiä merkittävästi painavampaa turhan päiten, vaan painolla olisi jokin funktio. Esim. Ryden kiekoista 240g ylimääräistä painoa, koska ne ovat eri väriset, ei kuulosta kohtuulliselta pelkän värin vuoksi.

2 Likes

Tulin jättämään valokuvausarvostuskommentin.
Jatkakaa!

2 Likes

Jos nyt yleensä tarkastelee ihmisen elämistä, ei siinäkään ole usein mitään järkeä, joten ihmisen parasta aikaa on se, kun puuhastelee sellaista, mistä tulee hyvä mieli.

Hyvä projekti.

11 Likes

Otetaanpas seurantaan. Siitä on hyvä tovi kun foorumilla viimeksi oli tän tyyppistä projua. Full support.

Lokasuojien konservointi ja random-mitoitettujen osien metskaaminen best, eipä voi muuta kuin peremmälle Peugeot-elämäntapaan toivottaa. :grin:

Näissä on tietty se juttu, että siinä missä Rigidan teräskehät ovat yksiseinämäiset ja tavattoman vetelät, uudemmat alumiinikehät ovat ontelorakenteiset, jäykemmät ja niissä on kehän reunalla koukku, johon modernin renkaan sivuvalli tarttuu. Jäykkyys tekee uusista kehistä helpommat kasata suoriksi ja pysyvät siten aloittelevan kasaajan taidoilla myös paremmin muodossaan, nämä tietty mielipiteitä ihan oman kokemuksen syvällä rintaäänellä.
Edit: alumiinisen ja teräisen vanteen ero jarrutehossa jäi myös mainitsematta. Nuo mafacilta näyttävät jarrut kestävät myös tarkastelua varsin hyvin.

Teräsrigidan saa toki vaikka tubelessiksi, mutta ei siinä sitten paljon muuta järkeä ole kuin se puuhastelun ilo.

Peugeotin rungot kaikkine kummallisuuksineen ovat lopulta ihan hyviä ajettavia. Sensahin osasarjoissa ainoa minua vaivaava kummallisuus on etuvaihtajaan laitetut liian monta trimmiasentoa, vaan 1x-setupissa tästäkään ei liene liikaa vaivaa. Pitkähköstä vaihdevivun liikkeestä voi myös olla mieltä, mutta kolmisen vuotta rinnakkaiskäyttöä Sramilaisten sarjojen kanssa on sujunut mutkattomasti.

1 Like

Lokarit painavat siis 273+500g + ruuvien paino, ja leveyttä niillä on 43mm. Lokarit olivat varsin hyvin kiinitetty, oikean muotoiset, eivätkä tuntuneet rämisevän. Tarakat ovat myös lokareissa kiinni, ehkä se auttaa. Honjot varmaankin olisivat puolet kevyemmät, mutta ne maksavat satkun lisää, ja saako niitä miten nätisti paikalleen sitten? Yritin Nishikiin asentaa Honjon lokareita, mutta se oli niin vaikea homma, että luovutin. Nyt kun pyörässä on valmiiksi hyvin istuvat lokarit, niin ne riittävät.

En noista nyt äkkiseltään muuta eroa keksi paperilla kuin painon. Ehkä Rydet ovat vielä jäykemmät sitten? Lokasuoja-rengasasiassa kuumottaa, että mahtuuko tuohon 40mm rengas. Jos ei mahdu, niin ehkä 35mm mahtuu. Vakiona siinä oli 28mm rengas, vanteen ulkohalkaisijan ollessa 25mm ja sisä 18mm.

Peugeotissa oli etuna, että chainstay on pitkä. Mahdolliset tarkkalaukut ovat kauempana kantapäistä (kengänkoko mulla on 48), ja lokasuojalle jää hyvin tilaa renkaan ja satulaputken välillä. Lähes kaikki löytämäni rungot olivat suht lyhyellä chainstayllä, enkä uskaltanut sitten ostaa sellaisia enää lisää.¨

Sensahin SRX Pro:n toinen vaihtaja on oikeasti kaiketi 2-vaihteinen, mutta se on lukittu toimimaan vain jarrukahvana. Etuvaihtajapyöriä mulla on useampi, joten pitää kokeilla pyörää, jossa sellaista ei ole.

Mahtava meininki, arvostan! Kiinnostaa välivaiheet ja miten modernit osat saa toimimaan vanhassa rungossa. Olen kaikenlaista ehtinyt itsekin kokeilemaan mutta usein aika lyhyin hermoin joten onnistuminen on ollut vähän vajaata.

tällä hetkellä kun tuntuu että ei riitä oma aika syvän pään projekteihin niin luen tätä silmät kirkkaana, tätä lisää :heart:

Kovaa tekemistä! Vaikuttaa siltä, että intoa kaikkeen hulluun puuhasteluun löytyy ja mun mielestä tää Pösö on oikein hyvä aihio kokeilla kaikkea. Noi kaikki työkalut jää kuitenkin sitten haltuun ja ne saa myytyäkin helposti.

Ja kyllä, lokareiden äänettömyyden avain on syvän kokemukseni perusteella se, että ne on kiinni kolmesta pisteestä. Takana tämä toteutuu automaattisesti, mutta edessä kiinnitys tarakkaan jäykistää lokarin tehokkaasti ja se ei rämise. (OSTETAAN: Nitto M18 hopean värisenä)

Töölön pyörästä taitas löytyä hopeista, mikäli uusi kelpaa

Tässä nyt on onneksi halpa runko väänneltävänä. Elikkäs, en ole tätä ennen tehnyt. Takahaarukka oli ilmeisesti mutkalla, sillä dropoutit eivät olleet kohdakkain, ja taka-akseli oli mutkalla.

Mittailin dropoutin kohdistuksen jälkeen narulla, että vasen puoli on 33mm ja oikea puoli 31mm päässä satulaputkesta. Haarukan leveys on 122mm. Jos haarukkaa pitää levittää 8mm, niin vasenta puolta pitäisi kääntää lankulla ulospäin n. 3mm ja oikeaa 5mm… käykö järkeen? Tällöin vasen puoli olisi 36mm päässä ja oikea puoli 36mm päässä satulatolpasta, teoriassa.

Edit: niin tein, kohdistin ensin dropoutit. Vääntelin sitten haarukoita. Porasin reiän puupalikkaan ja halkaisin, puristimilla haarukan “välirautoihin” sellaiset, ettei juotokset repeä…

Edit2:

Kiinnostaa kyllä, että mitä tällä pyörällä on oikein tehty. Etuhaarukka on aivan killillään myös, sen lisäksi että se on vain 96mm. Pystisköhän sitä levittäämään myös 2mm puoleensa, ja kohdistamaan dropoutit… hmm. Olin jo henkisesti varautunut kaventamaan napaa ottamalla prikkoja pois, mutta jos etuhaarukka on noin mutkalla, ja sitä joutuu kuitenkin vääntelemään…

1 Like

Levitys ja sit kohdistus, hyvä siitä tulee. Omien peugeotien etuhaarukoista ne vanhemmat ovat olleet alle 100mm, normisettiä. Etuhaarukan kanssa voi olla vielä sellainenkin ylläri, että akselin paikka onkin millin verran totuttua pienempi ja pääsee viilailuhommiin.

1 Like

Tjuu kyllä tommosen joku muutama milli per puoli vääntää vielä käsin etenkin koska viitsit selvästi olla huolellinen ja mitata mitä teet. Keulan keskilinja olisi hyvä selvittää ennen kuin rupeet hommiin, sehän voi olla yhtä hyvin 4 mm vain toiselta puolelta vino, mistä vähän vihjaa toi että suoristustyökalu on selvästi killillään toiselta puolelta. Tai sitte “alimittainen” kuten edellä sanottiin

ja näin. Haarukanpäiden yhdensuuntaisuus rungon keskilinjan suhteen lähtee aina karkaamaan kun haarukan jalkoja vääntää johonkin suuntaan

Etuhaarukan linjojen mittaamisesta mulla ei olekaan käsitystä enää. Oletan, että tämä vaatii jo jonkun oman telineensä, johon laitetaan haarukka putkesta kiinni, ja siinä sitten ihmetellään ovatko haarukan päät yhtä kaukana keskiputkesta. Hömm :smiley:

Edit: alkuperäisessä navassa lukee
NORMANDY
01 78

se on ehkä ~96,5mm tönärillä mitattuna. Kun sen laittaa kiinni, niin haarukan toiselle puolelle on ehkä ~11mm ja toiselle ~13mm ei kovin eksaktisti mitattuna. Seuraavaksi pitänee ihmetellä asiaa suoraksi todetulla kiekolla, kunhan rihtausteline joskus tulee postista.

1 Like