P: Kirkkaanpunainen lokakuu (хвз käppäkonversio)

Tervehdys kaikille. Ajoin vuosikaudet polkupyörillä niistä sen kummemmin piittaamatta, yhdessä niistä oli mielestäni hieno pellistä prässätty Huret Allvit-vaihtaja ja hankalankokoiset renkaat joita ei saanut mistään. Sitten joku varasti senkin. Samanaikaisesti tuttavani ajeli kaikenlaisilla hienoilla fixed gear-vehkeillä ja kertoili estottomaan tyyliinsä tästä elämäntavasta. Ajatus tavallaan kiehtoi, muttei koskaan johtanut mihinkään.

Viime kesänä jokin muuttui. Ostin hetken mielijohteesta kaksi neuvostovalmisteista retkipyörää viiden euron kappalehinnalla. Paremman aihion kunnostelin jokseenkin alkuperäiseen asuun, tämän langan pyörästä eli siitä huonommasta käytin tähän takalokasuojan ja työkalulaukun sisällön.

Tämän langan pyörä on oikealla. Edellinen omistaja sanoi korjauttaneensa ajossa katkenneen vaakaputken paikallisella työpajalla. Putki oli korjattu ottamalla pala peltiä, heftaamalla se migillä kahdesta kulmasta kiinni ja kiertämällä katkennen putken päiden ympäri lisäten heftejä kunnes lopputulos muistutti saumaa. Epäilemättä kestävä korjaus, mutta päätin kuitenkin etten aja pyörällä metriäkään ennen jatkotoimenpiteitä.

Muutamaa viikkoa myöhemmin onnistuin ilmoittautumaan Kongan rungonrakennuskurssille ja päätin ottaa tämän mukaan harjoituskappaleeksi. Vaakaputken vaihto alkoi vanhan katkaisulla. Samalla syntyi uudenlainen lävistysidea.

Seuraavaksi sulatettiin juotokset auki.

Vanhassa vaakaputkessa oli koko matkalla pituussuuntainen sauma, jota muissa rungon putkissa ei ole. Miksi näin? Miksi ihmeessä yksi putki huonekaluputkea, kaikki muut polkupyörän runkomateriaalia?

Uusi putki on Columbusta. Todennäköisesti arvokkaampi kuin loppu runko yhteensä. Tässä se on menossa paikalleen.

Kurssitoverin tekemisten valmistumista odotellessa oli aikaa ja kulmahiomakone. Päätin että tähänhän ei enää vaihteita tai jarruja tule, ja napsin vaijerikorvakkeet pois. Samalla innolla olisin varmaankin voinut poistaa jarrusillankin, mutten poistanut. Vaihtajan korvaketta ei raaskinut poistaa, koska ensinnäkin siinä on rungon sarjanumero, jolla on itselleni jotain hämärää sentimentaalista arvoa, ja toisekseen sen varalle syntyi toistaiseksi toteuttamaton idea. Myös pumpun pidikkeet jätin.

Projektin budjetti on minimaalinen. Aiemmin mainittu agitaattori tarjosi osalaareistaan lainaan kiekot, kammet ja rattaat. Tämän jälkeen koko syksy, talvi ja kevät mietittiin rungon väriä, kunnes sain lopulta aikaiseksi kiikuttaa sen paikalliseen jauhemaalaamoon. Kävi ilmi, että saisin valmiin tuotteen kouraan nopeammin jos valitsisin tietyistä sävyistä. Punaisia oli valittavana kaksi, joista halusin sen kirkkaamman.

Homman piti olla valmis viime viikon maanantaina, puhelin soi tänään. Keula kohti maalaamoa, romut kyytiin ja hallille. Kävi ilmi, että haarukan ruotoputken kierre oli aivan omansa eikä tätä varten hankittua ohjainlaakeria voinut käyttää, joten vanha piti kunnostaa pikavauhtia. Pikanttina yksityiskohtana näissä kaikki kuulat ovat millimetrimitoituksella. Tässä emäputken koolit sujahtavat paikalleen kierretangon ja prikkojen suosiollisella avustuksella.

Ohjaamo on vielä asentamatta koska stemmi vaatii lyhentämistä, jotta sen saa toivotulle korkeudelle - nyt se pohjaa ruotoputken sisällä olevaan vahvikeputkeen. Nykyisen tolpan tilalle tulee jotain järkevämpää, jahka muistan mitata halkaisijan.

https://esp.iki.fi/fixie/IMG_20190816_191652.jpg

tl;dr: maalainen kiillottaa innoissaan paskaa.

1 Like

Hyvää tekemistä! Mielellään lukisi putken vaihtamisesta enemmänkin. Miten tuon uuden putken sai soviteltua muhveihin? Enpä yllättyis, vaikka tolppa olis millimetrimitoituksen mukaisesti 25,0 mm…

Muhveja sai avartaa snurralla ihan urakalla, ennen kuin putki sopi paikalleen. Vanhaa ei tullut mitattua, mutta en olisi yllättynyt jos tässäkin olisi ollut 25,0 vs. 25,4 mm-ongelma.

Runko joustaa ilman vaakaputkea sen verran, että sopivasti mitoitetun putken saa paikalleen työntämällä sen niin pitkälle emäputkeen kuin se menee, jolloin takapää mahtuu sujahtamaan satulaputken muhvin eteen, jonka jälkeen putken saa pyörittelemällä asemoitua niin että päät ovat nätisti ja oikeassa asennossa muhveissa. Putki oli siis leikattu jyrsimellä niin, että putken päiden muoto myötäilee muhvien muotoa, jotta kosketuspintaa näiden kahden välillä olisi mahdollisimman paljon.

Enää lokarit ja viiksitanko, niin sehän on siinä!

Ai hitto, olen tasapainotellut riserin ja dropin välillä mutta nimenomaan viiksitangonhan tuo tarvitsee. Kiitos. Katselin että Pelagolta saisi ihan kohtuuedullisia.

Kiiltävät mustat pyöreäprofiiliset lokasuojat ovat osana suunnitelmaa. Purkuvaiheessa tuli laitettua keulamerkki johonkin hyvään paikkaan talteen. Nyt se pitäisi löytää jostain, kiillottaa, maalata uusiksi ja kiinnittää. Myös paria hölmöä detalji-ideaa pitää ainakin kokeilla.

Stemmi on nyt naapurilla lyhennyksessä, toivottavasti huomenna pääsee asentamaan väliaikaisohjaamon.

Ompas hieno!

Ohjaamo ja polkimet asennettu. Saa nähdä, saako tätä stemmiä hyödynnettyä viiksitangon kanssa vai tuleeko liian ahdas ajoasento.

42/18 tuntuu ihan hyvältä pikaisen koelenkin perusteella.

1 Like

Vahvistaa uskoani viiksitsnkoon tässä pyörässä. Mukavaa tekemistä!

Noniin, sattmalta selasin juuri tänään aamulla kys. ladan kuvaa piffin autotopicista.
Pyöräkin on hieno. Kovaa: ajoa.

Kiirehtimällä syntyy vain huonoa jälkeä. Tanko vaihtui jo viime keväänä, nyt vaihtui myös polkimet ja jostain ilmestyi lokasuojat. Tässä tämmönen keskihirveä peruna-preview aiheesta, etulokasuoja pitää vielä passata vähän edemmäksi, etukiekko kääntää koska labeli jäi väärälle puolelle, etujarrulle kehitellä kahva ja vetää kaapeli, asentaa jonkunsortin tavarankuljetusratkaisu eteen ja ja ja ja.

Myös soittokello on näköjään vielä pöydällä.

7 Likes

En tajua miks asensin kahvan väärälle puolelle mutta olkoon. Oon ajanut tällä tänä vuonna enemmän kuin muilla pyörillä yhteensä.

6 Likes

Full sepport, huikee projekti!