P: Jopo Tour 2023

Joskus viime vuonna nimimerkki 74330 soitteli ja kyseli kiinnostaisko mua lähteä hänen tuttunsa pyöräilyprojektiin mukaan. Amerikkalainen ilmakitaristi tahtoi pyöräillä Suomen halki ja henkilöhistoriallisista syistä aikoi tehdä sen Jopolla. Minulta kysyttiin, haluaisinko auttaa fillarin kanssa. Jostain syystä sanoin kyllä.

Ensin pallottelin vanhaa peltijopoa ja Oulusta löytyikin alkuperäinen Jopo Tour seitsemänkymmentäluvulta. Ajoin sillä Raahesta Ouluun ja tulin siihen tulokseen, että pyörä on aika kamala, mutta 650B-kiekoilla rullaa selkeästi tavallista jopoa paremmin ja vaihteet on myös kiva olla. Kun mietin pitempään peltijopon muokkaamista, tulin siihen tulokseen, että se vaatii ihan liikaa työtä ottaen huomioon aikataulun ja oman palkkani (0 euroa). Lisäksi itse kuski tahtoi pyörään selkävaivojensa vuoksi “jopotangon”, joten vaakakuppi kallistui putkijopon suuntaan.

Imgur

Monien unettomien öiden jälkeen ostin lopulta käytetyn uudehkon Isojopon ja aloitin projektin sen pohjalta. Piirsin geon uusiksi Cadissa ja silppusin sen kappaleiksi. Luonnollisesti yhden Jopon putket ei riittäneet ihmisen kokoisen pyörän rakentamiseen, mutta Ranchilta löytyi Ununulta lahjoituksena tullut Jopo, josta puuttuvat putken pätkät löytyivät. Konseptiksi tuli, ihan niin kuin Jopo, mutta parempi. Eli kaikki putket, jalustinraudat yms. säilyi alkuperäisinä tai ainakin sen näköisinä. Sliikin Jopolookin säilyttämiseksi myös vaijerit piti vetää runkoon sisään.

Merkittävä osa jopoa on Form Tube 202 C 60x30x2.0 viistoputki, jonka löytäminen metritavarana järkevästi (tässä konepajojen luvatussa maassa) osoittautui mahdottomasti. Laitoin Helkamalle suoraan viestin ja sieltä joku tuotantohäiskä vastas vaan, että ei onnistu. Onneksi kahdessa Jopossa putkea oli yhteensä ihan tarpeeksi. Piti vain kiinnittää ne toisiinsa jotenkin niin, että paketti pysyisi kasassa Suomen halki. Lopulta tein putken sisään tukilaipion, jonka yhdessä sisäisten vaijerivientien kanssa sain hiki otsalla ja vasaralla sovitettua paikoilleen.

Nyt pyörä on sellaisessa tilanteessa, että kiekot on kasattu. Tein 26" kiekot 36 pinnalla, koska varmasti kestää. Uudessakin Isojopossa on 650B-kiekot vaikka Helkama niitä mainostaakin 26 tuumasiksi. Kiekkovalinnala sain vähän ilmatilaa renkaisiin. Takana on Deore 11v setuppi ja edessä Shimanon 3W dynamonapa.

Koekasauksen perusteella rullaa hyvin ja ajoasento on satulakulman osalta niin kuin “oikeassa pyörässä”. En näe mitään ongelmaa polkea tällä pitempää matkaa. Tanko on minusta ihan kauhea, mutta tätä minulta toivottiin. Pyörän koko aiheuttaa vieläkin painajaisia, sillä koko projektin aikana en ole edes nähnyt koko asiakasta, tiedän vain, että hän on 188 senttinen (siis toivottavasti on, en tiedä osaavatko amerikkalaiset kääntää tuumia sentteihin oikein). Odie on lohduttanut ja sanonut, että laita pidempi stemmi jos näyttää pahalta. Luulen, että toimimme niin.

Renkaat on 57mm leveät ja nyt päätä särkee, kun mietin pitäisikö laittaa 60mm vai 80mm lokasuojat. Vanhojen leveys on ehkä 56mm, joten niiden käytön olen jo sulkenut pois. Lisäksi OG-lokasuojien linja ei ole vaakadroppien vuoksi symmetrinen pyöreä vaan semmonen soikea… siis ruma kuin mikä. Rajansa Jopoudellakin.

37 Likes

Kauheeta!

3 Likes

Ihanaa!

1 Like

Ei tsiisus…eihän tästä voi muuta kuin tykätä : )

Snu Snu GIFs | Tenor

Ajaisin!


Vittu et säikähdin että tää kaunotar olis teurastettu. Jos ikinä tulee myyntiin niin yv av dibs ooh aah :star_struck:

nina halus lisätä tohon “jostain syystä sanoin kyllä”, että “siitä huolimatta, että tyttöystäväni sanoi, että tämä on järjettömän huono idea”. ja siihen halus lisätä, että “tulet vielä katumaan”.

18 Likes

Viimoset lokarikiinnikkeet noudettu Töölön Pyörästä ja Jopo on kasattu loppuun.

57 Likes

Oon niin onnellinen, et tää on ohi.

20 Likes

Tässä tiivistyy hieno/hirveä. Aivan mieltä kääntävän kauhea ja ihan sikasiisti. Hattu päästä.

Hämmentävä/hieno, mittasuhteetkin on varsin jopo. Onko tästä kuvaa sellaisen tavallisen kanssa, niin näkisi kokoeron?

Sainoisin lähinnä että hirveän hieno!!!

Tässä on niin monta asiaa väärin että se on oikein.

Aivan poskettoman hieno.

Olis ollut ovela temppu laittaa johonkin kohtaan teline normaalille viiksitangolle, niin olisi voinut puolivälissä reissua vaihtaa tankoa, kun hoksaa että tolla tangolla tulee eniten kilsoja kun pitää stemmin vierestä kiinni.

1 Like

Eikö tosta tuu härkänen bullhorn kun kallistaa tankoa 90 astetta eteenpäin :thinking:

Miltä se tuntuu ajaa?

Mun mielestä yllättävän hyvältä jopa näin pienellekin ihmiselle! Myös naapurin yhtä pieni ihminen sanoi samaa.

Tää on vähän pelottavaa, kun tällä pitäis ajaa ison ihmisen. Mut siis, onhan se mukava ajaa. 45° mäki nousee noilla väleillä takapuoli penkissä ja isot renkaat rullaa smoothisti mummojen yli. Ajoasento on vaan sellanen, et toivottavasti ei ole vastatuulta ohjelmassa.