P: Helkama Trans 2000

Laitetaan ny tästäkin stooria, itse ainakin nautin kaikenlaisten projektilankojen lukemisesta ja haaveilen olevani oman elämän nimimerkki Konsta, Sirkus, 2Fresh tai Kare_E muutamia mainitakseni.

Loin itselleni tarpeen kesäisestä kauppakassista COVID-19 epidemian jälkimainingeissa. Landetukikohdalta lähimpään kauppaan on n. 15 kilsaa päällystettyjä tietä pitkin. Roudattavan tavaran kertamäärät kasvoi, normipyörän tarakka alkoi tuntua ahtaalta. Halvalla piti päästä, Omniumit ja Bullitit jne oli ulkona laskuista. Ehdin jo kyhätä tavaran kuljetukseen sopivan peräkärryn, kun kylän fabosivulle tuli ilmoitus:

En ollut eka dibsijonossa, mut muut oli AV YV kysyn puolisolta meiningillä liikkeellä. Enkä edes päässyt hakemaan pyörää heti, olin lomareissulla Rukalla, mutta ilmoittaja lupasi hillota laitetta viikon ekstraa samaan rahaan.


Helkama Trans 2000. Upea nimi. Dogetkin arvostaa.

Tarinan pyörä aloitti elämänsä postinjakajan työkaluna. OG omistaja jäi eläkkeelle, Helkama jäi vuosiksi seisomaan oman onnensa nojaan. Pyörä ei ollut ajokunnossa noudettaessa.
Pikaisessa tarkastelussa eturenkaat osottautui täysin loppuunajetuiksi ja haperoiksi sisältä ja ulkoa. Etujarruvaijerit oli ruostuneet jumiin. Satula ratkesi kahteen osaan pyörää nostaessa. Satulatolppa oli jumissa. Pientä kolhua ja pintaruostetta siellä täällä, mut muuten oikein kehityskelpoinen yksilö.
BSA keskiö, rumpujarrut edessä, Nexus 3 napa (oispa 7 heh) takana, molemmat runkolukon avaimet tallella jne.
Suunnitelmana pikainen purku putsaus rasvaus kasaus, parts binistä mitä löytyy ja loput osat hinnat alkaen jostain. Koeajon jälkeen pystyisi sitten päättämään, panostaako tähän lisää vai laittaako kiertoon.

Kulut tähän mennessä, pyörän hankinta:

 • lava kaljaa
 • kaksi isoa pussia karkkia
 • 8-pack naapurille auton peräkärryn lainasta

varaosat ja tarvikkeet:

 • pullollinen putkenavaajaa
 • 2 sisäkumia
 • 2 jarruvaijeria
 • 2 pitkää mustekalaa
 • 3 ulkorengasta (pyörän kalleimmat osat by far)

odotettavissa olevat kulut:

 • ketjut
 • vaihdevaijeri kuorineen ehkä joskus

paino:
16,0 + 16,0 + 10,8 == 42,8 kg huhhuh

11 Likes

Käyttökunnostus eteni suht normaalisti. Etukiekkojen sisäpuolen laakerikuulat pitäis varmaan uusia, olivat vähän jo mattaantumaan päin, mutta kasasin vielä vanhoilla. Enkä tietenkään mitannu minkä kokoiset ne on, joskus toiste sit. Takanapaakaan en ole vielä avannut. Keskiön ei-vetopuolen muovikuppi rasahti rikki avatessa, perus.
Tolppaa pitikin sit sulatella pitkään, reilun viikon verran. Mitä lie umpitankoa, omituinen 28,0 tasan koko, vaikka tässä toisessa vastaavassa projektissa on näköjään ollut vähän epäselvyyttä asiasta. YMMV eli mittaa omasi kahdesti ennen toimenpiteitä. No mut lähti se lopulta irti…


Stashista 26,8 tolppa tilalle ja peltilätkä shimmiksi. Jännästi muuten tässä ei ole tuuletusreikiä muualle kuin keskiöstä vaakaputkeen ja satulaputkeen + keskiön viemäri. Kaikki muut on umpiperiä… Laitoin Tectyliä silti sinne minne sain. :smiley:

Takarengas oli vielä käyttistä, eturenkaat sosialisoin aiemmin mainitusta peräkärrystä. Kaikki renkaat on onneksi 20" eli 406 mm eli perus BMX kokoa. Sisäkumit ja jarruvaijerit Prismasta. Siis mitä ihmettä, Prismasta on tullut go-to varaosaputiikki ns. peruspyörien osalta. Tällaiseksi ovat maailman tehneet.
Emäputken/ohjausakselin/ihmepatentin suojana ja rakenteellisena jäykisteenä on tuhdista levystä kantattu skid plate, siitä oli polttomaalit kuoriutunut ja metalli ruostunut, vuorotellen teräsharjaa ja fosforihappoa kunnes lopputulos oli riittävän siisti. Paukkupullojen jämistä sinkkimaali alle mattamusta päälle, tän kanssa ei oo niin justiinsa.
Kamat kasaan ja koeajolle. “Hupsista” olin laittanut ohjausvaimentimen väärin päin eikä ratti kääntynyt toiseen suuntaan kuin puoliväliin asti. Väärin päin ollut pultti repi samalla kunnon naarmun maaleihin, hupsista.

Valmistajan kuvaus kirjoitusvihreineen: “Raskaisiin sisä- ja ulkokuljetuksiin 3-vaihteinen ja 3-pyöräinen rahtipyörä. Irrotettava muvoinen kuljetuslaatikko 75x55x40 cm. Kuljetuskapasiteetti edessä 80 kg, takana 30 kg. Kääntösuuntaan kallistuvan rungon ansiosta pyörän halllinta on helppoa myös kaarteissa.”
Totuus: aika … jännä ajaa. Yhtään tiukemman mutkan ajaminen on vaikeaa. Alamäessä lähtee tosi herkästi wobblaamaan ja meinaa heittää kuljettajansa ulos satulasta, kuolemanpelko vahvasti läsnä. Ylämäkeen raskas, putkelta (sic) ajaminen käytännössä mahdotonta. Mut kun pysytellään runkonopeuden sisällä, laite on aiottuun käyttötarkoitukseensa sopiva.


Eka kauppareissu heitetty ja yksi palkintolonkero noukittu kylmäaltaasta. #aah Kyllä tää on keeper.

todo:

 • bönthöteline
 • jotkut huomiovalot pitää laittaa heijastimien lisäksi, pullodynamoo tai Reelightia tai jotain semmosta

nice-to-have:

 • Jalkajarrunapa vaihtoon, toi on ihan hirvee ajaa. Jos löytyy edukas rumpu- tai rullajarrullinen 36-reikäinen niin kasaan kunnon kiekon sen ympärille.
 • Tanko on kans ihan hirvee, mut toi on tommonen proprietary kiinteä niin pitää vähän kikkailla. Ehkä maybe lattarautaa, 1"1/8 putkee ja töissä firaabelina tigaus jotta saa ahead stemin kiinni. TET.

done:

 • parempi satula, heitin koekasaukseen pehmeimmän ja leveimmän mitä löysin ku ajattelin että pysty ajoasento suosii sohvaa
 • kunnon renkaat
 • kampi- ja poljinosastolla vois harrastaa internet trollausta
 • laatikko-osasto pitää virittää helpommaksi käyttää
 • repack takanavalle
11 Likes

Kääntösuuntaan kallistuvan rungon toteutus kiinnostaa.
Jotkut BMX renkaat tosi leson näköisiä ja värisiä.

1 Like

No siis. Mietin hetken näitä renkaita https://static.skatepro.com/product/1500/fiction-hydra-20-lp-bmx-tire-si.jpg mut sit totesin että ei sovi tummansinisen rungon kanssa. Päätin tilata räikeän mustat (heijastinraidaliset) Schwalben Super Moto-X:t. Niihin meni nyt kerralla enemmän rahea kuin koko muuhun pyörään yhteensä tähän mennessä, 3 kpl 72,48€ saksalaisesta nettikaupasta posteineen.

Kääntösuuntaan kallistus syntyy yli 90 asteen ohjauskulmasta, pitäis varmaan piirtää paintilla / ottaa video kun ei se selittämällä oikein aukea. Kaartaessa sisämutkan puoleinen eturengas “nousee ylös” ja kääntyy lähemmäs kuskia, ulkokaarteen rengas vastaavasti menee loitommas ja alas. Lopputulemana takarunko istuinosastoineen kallistuu sisämutkaan päin. Periaatteessa hyvä idea, ja pienissä nopeuksissa ihan tomiva ratkaisu. Ainoa vain että ohjaustanko on ikäänkuin -500 millisen stemmin päässä, ja heilahtaa todella kauas ulkomutkaan päin tehden ohjauksesta tuntumaltaan aivan erilaisen kuin tavallisessa polkupyörässä. Normaali pyörä kääntyy vauhdissa vastaohjaamalla, tässä työnnetään tankoa just toisinpäin ulkokaarteen kädellä poispäin. Ja jotenkin tuntuu että mitä enemmän kääntää, sitä pienemmäksi ohjausvastus muuttuu. Vähän kuumottaa että joku päivä vielä vedän tuon täysii vauhdista linkkuun ja kyljelleen jossain äkkitilanteessa.

1 Like

Jos tuossa kallistusteoreemassa on sellainen vaikutus, että pyörän massakeskipiste laskee käännettäessä, täytyy pyörä pitää kokoajan lihasvoimin menossa suoraan.

Termini voivat olla perseellään ja koko ajatuksenikin, koska en ole insinööri.

Ite ainakin keksin selityksestä mistä on kyse, ja vähän arvasinkin, kun mainitsit ajotuntumasta.

Olet oikeassa, ei noi linkkaamasi renkaat sovi siniseen.


OG Schwalbe Road Cruiser rengas 47 millisenä oli reilusti alimittainen, uudet 62 milliset Super Motot on true-to-size, mahtuu just ja just etulokareiden alle. Tarkkaan ottaen vasemmalla edessä karvat vielä vähän hinkkaa (sic), pitää leipoo lokaria lisää kuha jaksaa. Renkaanvaihto paransi ajomukavuutta noin 5000%.
Ei kai tässä muuta akuuttia enää kuin bönthöpussien ompelu. Kaudelle 2023 tavoitteena järkevämpi ohjaamo ja mukavampi takanapa/kiekko.

2 Likes