OT: Raleigh Nexus

Palstalta ostettu rautainen Raleigh. Takana Nexus 8 Premium ja Typhoon vanne, edessä Miche Primato HF ja Open Pro. Marathon Plussat ja lokarit toiminee loskakelillä ja sepelissä. Lähtökohtana toimivat liikkuvat osat ja kaikki muu aidan matalimmasta kohdalta.

http://lh5.ggpht.com/_e_5lwS1n-Zs/SvZ-cAoCkmI/AAAAAAAAAXQ/9bV4C8cmEoQ/s720/08112009.jpg

Etukorin vielä otan vaimon pyörästä.

Järkipyörä. Ovatko lokarit peltiä vai muovia?

Nexus ei o paska järkipyörään laisinkaan,eikä o edes pahan näkönen.Muutenkin asiallinen laite sulla.

Kaipaan jatkossa käyttökokemuksia tuosta navasta. Olisi todella mukavaa saada niitä ankaran kriittisen otteen maustamana.

Lukemani mukaan tuossa 8 navassa 5:nen on suora, ja kannattanee valita ne välitykset siten, että sitä sitten käyttää eniten. Onko pielessä tekemäni tulkinta, että rattaiden välitykseksi kannattaa valita samat koot kuin sinkulan ja fiksin? Ellei kannata, niin korjaatko.

Olet varmaan jo löytänyt tämän:

http://www.sheldonbrown.com/nexus8/index.htm

Siinä on huolto-ohjeet moiselle navalla.

Tuure

-.-

Fillarifoorumilla joku kirjoitti, että navasta on tehty versio eteläisemmille alueille, ja tänne pohjoiseen jokin oma versio, jota sitten Helkama ja Tunturi käyttävät omissa pyörissään. Jos tuo on totta, hankinnassa ostoksen teon ilmansuunta kannattaa siis tarkasti huomioida.

Lokarit on peltiä (alkuperäiset). Tohtori antoi huolto-ohjeita navalle talven varalle. Ensi viikolla varmaan pääsen ajelemaan työmatkoja. Sen jälkeen tiedän välityksistäkin enemmän. Nyt on vaan joku satunnainen ratas takana.

Dremeliä isommalle eturattaalle ja musta satula, niin tossa on sangen tyylikäs ja fiksu kaupunkipyörä. Jostain uusix-verstaalta varmaan löytyis kromattuja vaijerinpidikkeitä. Takana vissiin rumpujarru?

Noissa nexuksen “pohjoisen” malleissa on ainakin perusversioon erona se, että on gummiset tiivisteet → laakereihin ei pääse paskaa. Mutta tiivistettyyn napaan tulee taas kondenssivettä, joten huoltovapautta tuo ei lisää, kerran vuoteen suositellaan huoltoa. Onko tuo jalkajarru vai rollerbrake versio (ilman rullajarrua)?

aiheen vierestä, rullajarru on muuten etujarruna ihan toimiva, mutta takajarruna tehoton…

Tohtorin myymä Nexus on premium-mallia, jonka erottaa tavallisesta mallista navan ympäri kiertävästä punaisesta viivasta. Kasasin tollasen äidin työmatkapyörään, ja hyvin on toiminut. Premium on n. 200 grammaa tavallista mallia kevympi, sekä joltain osin parempi (lähde?). Talvea varten koneeseen voi truutata paksummat rasvat.

Välitys kannattaa tosiaan valita optimiksi, tai ehkä piirun verran normaalia* kevyemmäksi vitosvaihteelle. Vaihteitahan on enemmän käytettävissä kevyempinä.

*normaaliksi koettu yksivaihteisen välityssuhde.

E: Rullajarru on myös takana toimiva, kunhan säädöt ovat kunnossa. Ainakin alle 70kg kuskeille, en tiedä teistä ylipainoisista. Toimii melkein kuin ABS. Etujarrulta mä vaatisin tehoa, en takajarrulta.

Heh, ei ole takana rullajarrua. :slight_smile: kunhan nyt löytyy joku tarpeeksi ulottuva ja halpa vannejarru. Rulla leventäisi napaa niin, ettei se mahtuisi 120mm haarukkaan.

Mitään hienouksia tai värikoordinaatiota ei tule. Mulla on jo tarpeeksi pyöriä, joita en viitsi jättää ulos vartioimatta. Jeesusteippiä ehkä vielä lisäilen.

Ne perus 3 ja 4 vaihteiset nexukset ainakin tahto väsyä, vaikkeivät olis kovin kovassakaan käytössä. Toivottavasti toi on parempi.

Hieno! Onko toi väri british racing green vai joku aavistuksen vaaleampi sävy?

Yksi lokareilla ja etutartsilla varustettu Nottinghamilainen ehkä vielä mahtuisi omaankin talliin.

Kummastelin tuossa työmatkalla, että 1-2- ja 5-6-vaihteiden välit tuntuvat järjettömän suurilta. Sheldonin taulukon mukaan noissa väleissä välityssuhteen muutos on reilut 22%, kun muiden vaihteiden välissä muutos on 15% tienoilla. Sen huomaa ja se on niin häiritsevää ja epäkäytännöllistä, että ajoin 2-5 vaihteilla käytännössä koko matkan. Niillä napa toimii hyvin.

Mulle tää Nexus 8 on siis käytännössä 4-vaihteinen napa, jossa on lisäksi yksi matelu- ja yksi ylivaihde. Tolle mateluvaihteelle voi kyllä tulla myöhemmin käyttöä, kun laitan tarakat ja flättipolkimet kauppareissuja varten. 7:n ja 8:n hyödyntäminen vaatisi sitten jo droppitangon ja vähän aerodynaamisempaa ajoasentoa.

Mulla on tangossa “twist shifteri” ja se on ihan paska. Grippi on liian leveä ja paksu, joten se painaa kämmentä. Vaihtotuntuma on ihan hanurista, varsinkin pienemmälle vaihtaessa. Isommalle vaihtaessa tuntuma on marginaalisesti parempi. Vaihtaminen on epätäsmällistä, varsinkin hansikkaat kädessä.

Raleighin väri taitaa olla vähän BRG:iä vaaleampi.