Onko olemassa kaksisuuntaista freecoasteria

Bmx kehityksen tietäjät jeesatkaa:

Pohdittiin kaverin kanssa onko olemassa freecoasteria, jolla voisi polkea takaperinkin? Siis polkea takaperin ja kiihdyttää taaksepäinkin, ei pelkästään coastata tai muuten jatkaa esim. tempun jälkeen liikettä taaksepäin.

Luulisi 700c fmx juttujen myötä takaperin ajamisen tulleen mukaan bmx:äänkin ja jonkun kehittäneen spessunavan joka tuon mahdollistaisi. Tai jos tuollaista ei vielä ole, niin onko bmx-puolella jotain huhupuheita kehitteillä olevista jutuista tuollaisten suhteen.

Tai osaako joku freecoasterien tekniikkaa tunteva sanoa onko teknisesti täysin mahdotonta tehdä napa, joka coastaa molempiin suuntiin kun ei poljeta, mutta ottaa kiinni kun poljetaan kumpaan tahansa suuntaan?

Kaippa tuon jollain virityksellä tekisi, vapaarattaan tilalle jotain keskipakokytkimen kaltaisesti toimivaa. Ts. ketju ei liiku → rullaa vapaana, ketju liikkuu/kammet pyörii → veto päällä. Olis varmaan hauska ajaa, jarruttamaan pystyy mutta jos koittaa skidaa niin pomppaa vapaalle :slight_smile:

Tuskin ihan pienellä protoilulla sais toimivaa, eli laitetaan suoraan osastoon “vaihdefiksi apumoottorilla ja vapaanavalla”

Sanoisin, että on mahdotonta ainakin perustuen siihen tavalliseen freecoasterin toimintamekanismiin. Freecoasterin driverissä on kierteet, jotka eteenpäin poljettaessa ottavat napaan kiinni mutta taaksepäin mentäessä taas eivät. Taaksepäin polkeminen vaatisi eriskummallisia kierteitä joita tod. näk. ei ole olemassa. G-sportin ja odysseyn valmistamalta freecoasterilta tosin sopii odottaa tällaista ominaisuutta. Se varmaan päivittää twitterinkin automaattisesti.

Tietenkin jos olisi navan molemmilla puolilla omat driverinsä onnistuisi tämä mutta voi hyvät hyssykät kuinka dorkan näköinen laite tuosta saataisiinkaan aikaan.

Kaksipäisellä kytkinkartiolla toi vois äkkiä ajateltuna toimiakin. Eli eteenpäin polkiessa kartio kiristyisi normaalisti rattaan suuntaan ja taaksepäin polkiessa navan toiseen päähän. Keskellä napaa olisi se coastaus-alue jossa driveri ei ole navan kuoreen missään yhteydessä. Täysin toteutettavissa eikä edes monimutkainen. Skidaaminen tuolla kyllä olisi mahdotonta. Tuon tarpeellisuudesta/hyödyllisyydestä voi olla monta mieltä.

Toinen lähestymistapa olisi “vaihdekahvalla” fixattava napa, jonka voisi vaihtaa fixiksi ja vapaalle ajon aikana. Vapaa siis kuten autonkin vapaa “vaihde”. Sillä voisi skidatakin.

joope - 19:17, 12.6.2009 » Toinen lähestymistapa olisi "vaihdekahvalla" fixattava napa, jonka voisi vaihtaa fixiksi ja vapaalle ajon aikana. Vapaa siis kuten autonkin vapaa "vaihde". Sillä voisi skidatakin.
Tämänsuuntainenhan on jo ainakin proto-asteella. [Sram Torpedo.](http://urbanvelo.org/sram-torpedo-fixed-free-hub-on-test/) Ei näytä onnistuvan ajon aikana, mutta tuskin tuohon ruuvinkääntöoperaatioon kovin monta sekuntia menee. Kai tuosta pystyisi tekemään freecoaster-versionkin, jos haluaisi. Eri asia sitten on se, onko kysyntää...

Tuo oli mielessä juu. Se on oikealla suunnalla, mutta ei vielä aivan sitä mitä haettiin. Samoin Sturmey Archerin tulossa oleva S3X kolmevaihteinen fixinapa kävisi, jos siihen saisi vapaan vaihteen. Uhraamalla yhden niistä kolmesta se voisi onnistuakin.

joope - 7:27, 13.6.2009 » Kaksipäisellä kytkinkartiolla toi vois äkkiä ajateltuna toimiakin. Eli eteenpäin polkiessa kartio kiristyisi normaalisti rattaan suuntaan ja taaksepäin polkiessa navan toiseen päähän. Keskellä napaa olisi se coastaus-alue jossa driveri ei ole navan kuoreen missään yhteydessä. Täysin toteutettavissa eikä edes monimutkainen. Skidaaminen tuolla kyllä olisi mahdotonta.
Nyt kun tuota vielä mietin, niin kyllä tuollakin olisi mahdollista skidata. Ensin pitäisi vain polkaista takaperin ehkäpä puoli kampikierrosta tyhjää. Taitaisi kyllä tuntua melko häijyltä.

Vuoden vanha juttu, mutta nostetaan. Muistaakseni jostain kuvaketjusta löytyy vastaus tähän. Tekeleessä taisi olla kaksi ratasta ja ketjut vinksinvonksin.

^Mietitköhän nyt retro-directiä? Siinä on taaksepäin poljettaessa vain toinen välitys, mutta eteenpäin mennään.

Joonan postauksessahan on aika yksinkertainen ratkaisu tähän.

^saattoi olla, ei tarkkoja muistikuvia.

Entäpä kuinka toimisi vetorattaat molemmissa kammissa, flipflop-napa ja siihen bmx-vapaarattaat toisinpäin eri puolille? Oletetaan että ketjulinjat olisi saatu toimiviksi ja polkemissuuntaan avautuvista kierteistä olisi huolehdittu.

Ei natsaa, koska tapahtuu sama ilmiö kuin vapaarattaallista fillaria talutettaessa takaperin, ts. tulisi “fixi”. Kyllä ne freecoasterit täytyy olla…

Edit: Ja freecoasteriahan tässä vissiin haettiinkin. Freecoasterissahan on kai se idea, että jos ländää takarengas edellä, ei tarvitse polkea takaperin jotta matka jatkuisi.