O: Sinkula ja apua sen hankintaan

Olen useamman vuoden ajan haaveillu mahdollisimman pelkistetystä pyörästä ja nyt tässä tänään törmäsin tähän sivustoon, joten ajattelin, että ehkä täältä tämmönen tietämätön pyörän perässä haahuilija vois saaha apua ongelmaansa!
Elikkäs… mistä voisin saada ostettua itselleni(aloittelija,184cm ja 75kg mies) tälläisen yksivaihteisen “kilpapyörän”?
Kaikki info on tervetullutta. ei pelkästään mistä voisin pyörän löytää vaan muunkinlainen info pyörästä. Esim minkä kokonen pyörä pitäs pistää hankintalistaan.

ps. tarkentavia kysymyksiä saa tehdä :slight_smile:

Tervetuloa. Kannattaa aloittaa sen oikean koon haarukoinnista. Apuja saa esim.Competitive Cyclistin mitoitusohjelmasta. Suunnilleen oikean koon tietäminen helpottaa kaupassa asioimista.

Käytettyjä pyöriä liikkuu mm. tällä foorumilla aika paljon, ja uutena yksivaihteisia voi ostaa mm. Lauttasaaren pyörähuollosta tai Tikkurilan Ajomiehestä.

Palvelevissa liikkeissä on mahdollisuus kokeilla pyörää ja testata, miten se sopii itselle.

Kuulemma aika moni on viime aikoina hyödyntänyt valuuttakurssien muutokset tilaamalla kakkosajokin ulkomailta, mutta paikallinen pyöräliike on turvallinen ja hyvä valinta monessa mielessä.

Mikäli olisin kengännauhabudjetilla liikenteessä, hakisin jostain pyöräpajalta vanhan rungon ja liikkeestä kiekot yms. varaosat. Tässä on riskinä liiankin eksoottisen, huonolla tavalla siis, löydön tekeminen jolloin sopivien varaosien löytyminen voi olla hankalaa. Mutta niiden kanssa pelatessahen sitä oppii yhtä ja toista.

En osaa suositella kuin pk-seudun paikkoja, eli Kyläsaaren kierrätyskeskuksen yhteydessä olevaa Uusix-verstaiden pajaa ja Malminkartanon pyöräpajaa. Näillä oli ainakin viimeksi käydessäni houkutteleva kokoelma kaikenlaista vanhaa pyörää.

Ja voihan sen nykyisenkin pyörän muuntaa yksivaihteiseksi.

tuolla lauttasaaren pyörähuollossa nuo lagsterin kaupunki mallit ja swobon del norte näyttäs melko meneviltä ja taitaavat olla halvimmasta päästäkin. mitenkähän kalliiks tulee jos ite nikkaroi vanhan rungon päälle joistain perushintasista osista? tuleeko halvemmaksi?

gassa - 20:06, 7.2.2009 » tuolla lauttasaaren pyörähuollossa nuo lagsterin kaupunki mallit ja swobon del norte näyttäs melko meneviltä ja taitaavat olla halvimmasta päästäkin. mitenkähän kalliiks tulee jos ite nikkaroi vanhan rungon päälle joistain perushintasista osista? tuleeko halvemmaksi?
tota on vähän vaikea sanoa.. mikä on perushintainen osa? pyörä on mahdollista rakentaa parilla kympillä jos on aikaa ja taitoa etsiä käytettyjä osia eikä tarvii mitään hifiä, mut jos rupee nettikaupoistakin tilailee kaiken uutena niin hinta nousee aika nopeesti... kuitenkin sanoisin et parilla sadalla saa jo aika helposti perushyvän sinkulan kasaan

afa korjasitkin käyttämäni sanan perushinta sopivampaan muotoon, eli perushyvään. joo eli perushintanen pyörä ois mahollista saaha alle 300€ kuhan vaan jaksaa ite väsätä.
Pitänee tehhä niin, että koitan etsiä tämän sivuston myyntipalstoilta sopivaa pyörää ja jos ei meinaa löytyä ni sit suunnataan naapurilta kysymään paljolla sen pihalla ruostumassa oleva vanha crescentti lähtee uudelle omistajalle.
Mistä päin tätä keskustelupalstaa kannattaa kysellä apua pyöränkasaus ongelmiin, joita varmasti tulee eteen, jos ja kun aion ruveta itse väsäämään sinkulaa…?

Jarkolle vielä suunnataan yks kysymys.

Tässä on siis eddy fitin mitat mitä se heitti. Eli mihin näistä pitäs kiinnittää huomioo ja mitenkä tätä nyt lähetään purkamaan? :smiley:

Seat tube range c-c 60.1 - 60.6
Seat tube range c-t 62.0 - 62.5
Top tube length 58.1 - 58.5
Stem Length 11.1 - 11.7
BB-Saddle Position 85.5 - 87.5
Saddle-Handleback 58.3 - 58.9
Saddle Setback 6.9 - 7.3

Mä kiinnittäisin ensimmäisenä huomiota tuohon vaakaputken pituuteen eli top tube lengthiin. Se on mielestäni sopivan ajoasennon saamisen kannalta tärkein mitta. Kun on oikean kokoinen runko, sitten säädetään ajoasentoa satulan sijoittamisella ja tangonkannattimen pituudella (stem length).

Suunnilleen 58-senttinen vaakaputki on tuon mukaan sopiva, joten sellaista kannattaa lähteä etsimään. Sopiva kokohaarukka sulle lienee 57…59 senttiä, mieltymyksen mukaan. Mä ajan itse mieluummin vähän lyhyellä kuin pitkällä rungolla, niska ja hartiat pääsevät silloin vähemmällä.

Monissa nykyrungoissa (kuten ne Langsterit) on laskeva vaakaputki, jolloin sen pituus ei kerro pyörän ohjaamon pituutta. Tällaisille pyörille usein ilmoitetaan suoran vaakaputken efektiivinen pituus (effective top tube length tms). 58-senttisessä Langsterissa on 58,2-senttinen efektiivinen vaakaputki.

gassa - 6:42, 8.2.2009 » ... Mistä päin tätä keskustelupalstaa kannattaa kysellä apua pyöränkasaus ongelmiin, joita varmasti tulee eteen, jos ja kun aion ruveta itse väsäämään sinkulaa..?
[Pyörävestaasta.](https://www.yksivaihde.net/old_cat/2) Lisäksi aikalailla kaikkiin pyöräverstas-kysymyksiin kerkesi jo ennen valitettavaa poismenoaan vastata legendaarinen [Sheldon Brown](http://sheldonbrown.com/glossary.html). Seek and Thou shall be rewarded.

Ainiin. Etsi toki, kerää tietoa ja päätä vasta sitten. Niitä uusia sinkuloita löytyy jo mainitusta pyörähuollosta ja lisäksi mm. kauppaveljiltä ja monelta muultakin fillarifirmalta. Mikäli koit swobon Del Norten siedettävän hintaiseksi, on sinulla lähinnä valinnan kuin löytämisen vaikeutta.

Lisäksi tältä palstalta löytyy oikean kokoluokan runkoja, kuten: M: Motobecane teräsrunkosetti 57.5cm c-c + tilpehööriä - #2 by randomm - Myydään - Yksivaihde.net