O: Italokeskiö ISO-viisteellä

Italorunkoon tarvitaan keskiö, johon saa Michen kammet kiinni. Mikäköhän olisi oikea akselimitta kun takapäässä on Primato napa? Myös huonokuntoiset kelpaa testikappaleiksi.

Primato-keskiöt on joko 107mm tai 110mm ISO-viisteisellä akselilla, vai onks tää jotain monivaihde-juttuja?

mitkä Michen kammet? jos ne on Primato-ratavispilät niin 107 mm miche ainakin toimii todistetusti. Maantiekammet taas vaatii pidemmän akselin… oisko 113 tai peräti 116.

Primato ratakammet on. 107mm siis hakusessa, plus miinus pari milliä menee varmaan kanssa.

Jussi: Testailen vähän mitoituksia yms. ihan vaan kiinteänä ja sitte myöhemmin hanke ehkä kasvaa isoks ja hankkii monijalat alleen.

^ ok, Konkeli ja/tai Jarkko tulee kohta tähän lankaan ja kertoo mikä oli sen Campan halpiskeskiön malli joka myös pelittää Michen kampien kanssa ja joita on mahdollisesti Velosportin hyllyssä. Veloce 111mm akselilla vissiin?

Veloce 111 olis munkin veikkaus, en millään jaksais repiä tuota irti viturellista mittausta varten.

Ainakin halpis-krteerin täyttää myös Xenon.

http://www.parker-international.co.uk/2328/Campagnolo-Xenon-SC-S-Bottom-Bracket.html

Mulla ois ylimääräisenä Dura-Ace 109mm, NJS-leimattu, ISO ja nimenomaan italo-jengoilla. Parempi ku sata jänistä.

EDIT: 20€

Gopla - 13:04, 23.9.2009 » Ainakin halpis-krteerin täyttää myös Xenon. http://www.parker-international.co.uk/2328/Campagnolo-Xenon-SC-S-Bottom-Bracket.html
Edukas! Mutta jos asennustyökalu pitää myös ostaa niin hinta 7-kertaistuu :D

Noh noh, tää toimii ihan hyvin: veloce-avain

Jos oot stadista, niin mä voin kyl lainata omaani.

konkeli - 13:16, 23.9.2009 » Noh noh, tää toimii ihan hyvin: [veloce-avain](http://www.parker-international.co.uk/1699/Park-BBT4-Campag-Veloce-Bottom-Bracket-tool.html) Jos oot stadista, niin mä voin kyl lainata omaani.
Joojoo :) Oli vaan niin hauska kontrasti tuolla sivulla kun se alalaidassa tarjosi 37 punnan työkalua noin hullunhalpaan keskiöön...

Ah, en tajunnut tsekata - kiitos monitorin pienen pystyreson. Se campan härveli on kyl hävyttömän hintainen.

Aloitan harjoitukset tolla sepe84:n palikalla kunhan saan sen käsiini, kerron sitten miten kävi.

Keskiö istahti paikalleen nätisti. Kammet upposi akseliin vähän nihkeästi, mikä sai epäilemään niiden turmeltuneen joskus aikaisemmassa elämässään. Kammen ja keskiön väliin jäi 3mm rako (Eki-setä, onko se normaalin kokoinen?), ja ketjulinjaksi mittasin 45mm. Silmällä etu- ja takarattaat näytti olevan ihan eri kiertoradoilla. Heitin kuitenkin ketjun paikalleen ihan vaan kokeeksi ja kas, se istui nätisti ja pyörii rutionoitta.

Ei riitä vielä se, että ketju pyörii rutinoitta. Niin se pyörii vaihteellisissakin pyörissä.

7-lehtisessä monivaihde systeemissä linja on yleensä pakan keskilehdeltä eteen keskelle 43,5 ja siis sisempi on 41 ja ulompi ratas on 46, jos rattaiden väli on 5 mm.

Tuolla perusteella 45 tuntuu ainakin kirjoituspöydän takaa katsottuna yksirattaiselle aika suurelta. Kyseessä on se, kuinka perfektionisti olet. Minulle sen ketjulinjan mitan on oltava aivan justiinsa.

Tokihan se asia, täsmällisesti oikea kohta, pitää ensin teräsmitalla mitata ja laskea ensin sieltä takaa.

Nihkeästi = viilaa hennosti kartioiden pinnat suoriksi. Sipaise. Niissä ei pitäisi oleman vanhojen kampien jälkiä ja pursoumia. Oikea momentti on tyypillisesti 39-44 Nm, eli noin 4 kilopondimetrin voimalla kammet kiinni. Jos eivät pysy, niin sitten 10% lisäyksin sitä momenttia lisää.

Tuure

-.-

Kuten yllä mainitsen, niin kyseessä lienee lyhytikäinen kokoonpano, joten pystynen väliaikaisesti elämään vallitsevassa epätäydellisyyden tilassa.

Onko jossakin olemassa Nm-suomi -sanakirjaa, joka antaisi suuntaviivoja Nm ja näppivoimien välisistä yhteyksistä? Kuinka monta Nm esimerkiksi tuottaa kun 85kg spede roikkuu omalla painollaan Parkin CCW-5C työkalun päällä? Tai mitä tarkoitta vaikka stemmiin kirjattu 9 Nm voima 10cm kuusiokoloavaimella - kuinka monen kilon painolla sitä pitäisi painaa oikean voiman aikaansaamiseksi?

Amk:n suppealla fysiikalla vastaan: yhden newtonmetrin voima tulee, kun metrin mittaisella varrella väännetään newtonin suuruisella voimalla. Newton on karkeasti sanoen kymmenesosakilo. Tarkemmin massa kerrottuna paikallisella putoamiskiihtyvyydellä (yleisesti käytetään arvoa 9,81 m/s^2). Eli sen 85 kg speden ja työkalun vääntömomentti olisi 85 kg * 9,81 m/s^2 * työkalun pituus metreinä. 20-senttisellä työkalun varrella voimaksi tulisi siten 85 * 9,81 * 0,2 = n. 167 Nm. Tämä siis tietysti, jos oikeasti roikut siinä työkalussa. Jalat maassa massasi jakautuu myös lattialle.

Joku fiksumpi huutakoon sitten heti mahdollisista virheistä.