Noviisin 1. proggis (Nishiki Road Master) ja apuja kaivataan

Kävin tänäpe hakemassa projektin aihioksi mielestäni edullisen Nishiki Road masterin ja sen suuremmin miettimättä riisuin pyörän osista, heitin suurimman osan vanhoista kamoista roskikseen (1. virhe?) ja ajauduin jonkinlaiseen umpikujaan eturattaan kanssa. Mietitään sitä myöhemmin, tähän väliin vähän kuvia.

Pyörä, kuten sen ostin:

2 tuntia oston jälkeen:

Ja nyt niihin kysymyksiin.

Tarkoitus on purkaa eturattaat, kammet ja keskiö pois. Ja toi koko settihän näyttää rataspuolelta tältä:

Noi kuusiokolot ei ainakaan ensiyrittämällä liikahtaneet vähääkään. Ehkä WD-40 suihkun jälkeen, mutta toi kammen “avainkolo” hämää, mikä siihen käy? Vai onko sillä lainkaan merkitystä?

Tois puolelta:

Kiitos mahdollisesta avusta jo etukäteen.

TimppaL - 17:15, 4.8.2010 »

Noi kuusiokolot ei ainakaan ensiyrittämällä liikahtaneet vähääkään. Ehkä WD-40 suihkun jälkeen, mutta toi kammen “avainkolo” hämää, mikä siihen käy? Vai onko sillä lainkaan merkitystä?

Kiitos mahdollisesta avusta jo etukäteen.

http://velosolo.co.uk/pictures/dscn3606thumb.jpg

Siihen käy esmes tommonen. Tarpeen, jos se naaras lähtee pyörimään, kun avaa tai kiristää rattaanpultteja.

Pyörän kanssa säätämisen kultaisia sääntöjä: älä yritä mitään irti väkisin, äläkä riko mitään kuin vasta viimeisenä ratkaisuna, mitään ei myöskään kannata heittää suoraan menemään. Tsemppiä jaksamiseen joka tapauksessa. Kyllä siitä vielä pyörä tulee.

kammen “avainkolo” aukea isohkolla ruuvarilla, se on pölykuppi mikä suojaa kampien ulosvetäjä kierteitä.

Jos tarkoitat kuusiokoloja mitkä pitävät ketjurattaan kiinni kammessa niin ne aukeaa ihan normaalisti 5mm avaimella, takamutteria voi yrittää pitää kiinni taas ruuvarilla jos pyörii mukana.

Jos taas tarkoitat kuusiokoloja polkimissa niin ei vetopuolen kierteet on sitten vasurit (aukeaa myötäpäivään polkimien puolelta katsottuna. Ehkä 8mm.

Jos ja kun avaat ohjainkannatinta (stemmi) niin avaa 6mm jokunen kierros ja lyö pultin päähän (vasaralla) siten että se painuu takaisin sisään. Jos se on siis jumissa.

edit: new kid on the block is faster

No niin, nyt lähti “kuusiokolot, jotka pitävät ketjurattaan kammessa”, kun näytin vasaraa.
Pölykuppi uhkaa hajota paikallensa, kun ruuvimeisselillä vähän kokeilin. Metalli murtui jo vähän toiselta puolelta.

Stemmin kuusiokolo on täysi ympyrkäinen, eli siihen ei normaali kuusiokolavain käy. Mietiskelin, että jos nuolen osoittamasta kohdasta kuva löysään jakarilla, niin stemmi lähtee irti, mutta onko näin? Jos ei, niin miten hajonneen kuusiokolon saa parhaiten irti?
(Tarpeeksi suurta jakoavainta mulla ei tähän hätään ole, joten en pääse testaamaan.)

Ei lähde stemmi, jos ohjainlaakerin lukkomutterin avaat, eikä kyllä vaikka purkaisit koko laakerin. Nimittäin, stemmi on etuhaarukan putken sisällä. Kokeile avata stemmiä Torx-avaimella.

Älä tosiaan riko pyörää, toimi rauhallisesti ja varovasti.

Juu, varovaisia ollaan. :slight_smile:

Eiköhän tämä riitä tälle päivälle. Annetaan hermojen vähän levätä ja jatketaan huomenna.

Kiitos.

Samanlainen kuin mun 2v palvellut konversio. Jos keskiölaakeri on hyvässä kunnossa etkä tarvii sitä niin meitsille kelpaa. Sama rattaiden osalta, jotka muistaakseni on jotain härökokoa.

Varmistan vielä siitä pölykuppiasiasta, kun sanoit että meinaa hajota kun yrittää irrottaa, että siinä kupissa on kierteet, pitäisi lähteä ihan normaalisti ruuvamalla.

inforest - 6:32, 5.8.2010 » Varmistan vielä siitä pölykuppiasiasta, kun sanoit että meinaa hajota kun yrittää irrottaa, että siinä kupissa on kierteet, pitäisi lähteä ihan normaalisti ruuvamalla.
Tätä se on, kun pistää tyhmän asialle, paikat siinä hajoo. Tosiaan, luulin että se on sellanen korkki-tyylinen suojakuppi. Kiitos vinkistä.

Syclone, rattaat on 52 ja 42. Eiköhän ne sulle kulkeudu, kunhan ensin olen hommannut uuden eturattaan. Keskiölaakeriin palaan ensi viikolla.

Jep, meinasin rattaiden erikoisella koolla niiden BCD:tä. Mutta päivittele vaikka tähän trediin tietoa mistä löydät kohtuuhinnalla oikeankokoisia niin ostan itsekin.

sakaen bcd taitaa olla jotain 116mm? mulla taitaa olla pari 52 piikkistä ja yks 42 piikkinen loosterissa. lisäksi ois yhdet nishikistä viedyt sr-kammet, joista toisesta korkkas ulosvetäjän kierteet. Eli jos suurta tarvetta noille on, niin kyselkää.

Siisti konversio tulossa!

EDIT: Pitikin tsekata. Eli 118 ois sittenkin oikea arvo.

Mun vinkki tähän ois kai että kaikkia osia ei tarvitse pistää uusiksi, jos vanhat pelittää hyvin. Tai ainakin ettei vanhoja osia heti olla pistämässä menemään. Ikävä todeta että uutta yhteensopivaa osaa ei löydy siinä vaiheessa kun vanhasta osasta on peruuttamattomasti luovuttu. Ja periaatteessa kaikkia vanhoja osia, myös rikkinäiset, on hyvä pitää tallessa kunnes uusi on löytynyt, että on osa josta ottaa mallia, ottaa mitat, vertailla kierteitä ym. Ja noin yleisesti, niin kärsivällisyys on kaiken a ja o. Ja Sheldon Brown on vähintään kullan arvoinen. Melkeen yhtä arvokas kuin oma kulta :smiley:

Hieno tuosta aivan varmasti tulee, joten tsemppiä ja kärsivällisyyttä!

Täällä taas. Vittu kun ei suostu mikään toimimaan minun logiikan mukaan ja tällä kertaa tuntuu kammet olevan kuin hitsattuna kiinni. Eikös noiden pitäis kuvan tilanteessa lähteä ihan vetämällä pois?

Ei, vaan kampienulosvetäjä auttaa tuossa. Löytyy mm. Biltemasta.

Eikä muuten varmaan löydy. Tai voi löytyä, mikäli haluaa seuraavaksi löytää esim. Park Toolin vastaavan avaimen. Suosittelen kuitenkin suoraan sitä Parkin avainta.

Tai sit “työkalulainaamosta” kannattaa kysellä. Mä voin ainakin lainata. (Turku)

On se hyvä kysellä osaajilta ja samalla oppia fillarin saloja. Kiitos!

Taitaa mennä työkalu ostoon, koska vastaisuudessa sellaista varmasti taas tarvitsee. Ilmeisesti tälläisestä härvelistä kyse: http://www.bikeshop.fi/index.php?module=ekauppa&type=2&product=TL8371&listpos=

^oikein.

Projekti on talvitelakalla, joten mitään kiirettä ei pidetä. Seuraavaksi runko ja etuhaarukka menevät maalattaviksi ja kyselisinkin, onko näiden suhteen jotain, mitä pitäisi pohjatöitä/maalausta tehdessä korostaa, kun muistetaan, että pyörä on:

A) Terästä
B) Muhviliitoksin (Vai miten se sanotaan.)

Pyörä menee siis ammattilaiselle, mutta hekään eivät aina kaikkea huomaa.

Ainakin…

Kierteet piiloon. (ehkä myös emäputken sisäpinnat, jos on tiukat ohjainlaakerin koolit)

Esim kierretanko + isot prikat + mutterit -kombolla saa keskiömuhvin (ja emäputken päät) hyvin peitettyä.

Etuhaarukan ruotoputki kannattaa jättää maalaamatta.

Jopoprojektia kasatessani hakkasin ohjainlaakerin alakartiota paikalleen 30min., milli kerrallaan, kun ei mahtunut kulkemaan putken paksuunnuttua maalin verran.