Nopsa 24

Mulla on tollanen varmaan 40 vuotta vanha Nopsa 24, joka pitäis kesäks laittaa kuntoon. Uudet kiekot, tai ainakin takakiekko pitäis vaihtaa, kun siinä on jalkajarru ja semmonen hauska systeemi että kun polkasee ajon aikana taaksepäin niin vaihtaa vaihdetta, mutta meinasin kuitenkin tehdä siitä sinkulan ja laittaa etujarrun, jonka vuoksi etukiekkokin pitäisi varmaan vaihtaa kun ei taida olla siinä koneistettuja jarrupintoja. Mistä siis tuon kokoiset kiekot? Ilmeisesti siis nimensä mukaisesti 24" renkaat? Mittasin takadroppien etäisyyden ja oli 115mm sisäpinnasta sisäpintaan. Etuhaarukan päiden etäisyys muistaakseni 95mm. Valmiina jos löytyis jostain, olisi hyvä koska itse en osaa kasailla noita.

Kuva ois kiva foto.

115mm ja 95mm haarukanpäät ovat ihan ok, kyllä teräshaarukat taipuvat ulospäinkin vielä olettavasti tarvittavat 5mm. Jos taakse tulee jalkajarrunapa, näin teoriatasolla tuntuisi että leveys piisaa eikä mitään ongelmia tule.

Suurpiirteisesti katsottuna 24" -merkinnällä varustettuja vanteita on aikojen saatossa valmistettu lukuisia erilaisia kokoja eri puolilla maailmaa. Eksaktit koot vaihtelevat siellä 547-507 mm välillä. Tuossa voi siis olla jotkin nykyään harvinaisemmat vanteet, joille sopivia renkaita ei välttämättä kovin helposti ole saatavilla. Kääntöpuolena sitten se, ettei noita kiekkoja kannata hävittää, sillä joku entisöijä varmasti ottaa ne mielellään vastaan.

Neuvoisin siis etsimään lähinnä vastaavat modernit kiekot. Tämänhetkisten kiekkojen/renkaiden millikoko on siis se ensimmäinen asia, joka tulee selvittää. Seuraavaa nettisivua voi käyttää tulkkina siinä hommassa: Tire Sizing Systems

Tämän jälkeen selvität mitä lähinnä vastaavia millikokoja kokoa nykypäivänä on markkinoilla. Ainakin Helkaman lastenpyörissä 24" on yhtä kuin 507mm. BMX/dirt-pyörien maailmaa en tunne, mutta kannattaa ainakin vilkaista mitä niillä markkinoilla on tarjolla, jos on yleensä mitään. (tähän jotain linkkejä kattavasti bmx-kamaa myyviin nettikauppoihin?) Hinnat voivat olla sitten aivan hirveitä ja akselit liian paksuja ja navat liian leveitä ja ja ja

Voi olla että jos laitat tuohon sellaiset kiekot, jotka ovat halkaisijaltaan nykyistä kovin paljon pienemmät, et löydä sellaista vannejarrua joka yltää ottamaan vanteesta kiinni. Muistaakseni raja alkaa olla tuolla 70-80mm tietämissä, johon pisimmät yleisesti saatavilla olevat caliperit vielä yltävät (vanhat Weinmannit vois olla passelit?).

Oletettavasti noissa haarukoissa on kuitenkin tilaa isoillekin renkaille ja lokareille? Suuremman vanteen kanssa voi siksi helpompaa tulla toimeen. Esim. jos tuossa on alkujaan vaikkapa jotkut (ainakin mun mielestä oudot) 547mm kehät, kokonaishalkaisijan puolesta tilalle sopisivat huoletta 559-milliset eli tavalliset 26" kiekot hieman kapeammilla renkailla. Kyseisessä koossa rengasvalikoimaa piisaa, noin yleisellä tasolla. Jarrupinta tulee tuossa tapauksessa teoriassa 6mm lähemmäs haarukan kruunua, minkä ei luulisi ainakaan vaikeuttavan sopivan jarrulaitteen löytämistä.