nahkasatulan puhdistus/pesu ?

mitenkäs kannattaa toimia kun satulasta pitäisi saada vanhat rasvat,öljyt,liat pois. eli satulan puhdistus?

tietty sen jälkeen uusi käsittely kyllästeillä. nahan notkistelu… mutta tuo vanhojen poisto… ?

satulasaippualla kokeilin. pätevän oloista mutta ei poista (kunnolla) vanhoja aineita. varmaankin hyvää ylläpitohuoltoon.

mutta millä ? joissakin kenkien hoito ohjeissa esietään jopa pesua mäntysuovalla ?

on muutama satula mitkä vuosikymmeniä ollut käyttämättömänä, ja ehkä olisi hyvä puhdistaa ennen kuin notkistaa nahan (?)
samaten muutama tapaus missä olen käyttänyt (vähän) liikaakin rasvoja… (jotka pitäisi poistaa)
tietty onnistuneitakin tapauksia on (enemmistö).

Satulasaippua on ihan mainiota tavaraa. Se huoltaa sekä puhdistaa nahkaa. Sitä käytetään käytössä likaantuneen nahan hoitoon viikottain, joskus jopa päivittäin erittäin niukan veden kanssa. Pesuun on hyvä käyttää vaikkapa keittiösientä, jonka puristaa kokonaan vedestä tyhjäksi ja nihkeänä käyttää hoidettavaan pintaan.

Satuloita ei kannata ehkä yrittää hinkata kerralla puhtaaksi, vaan käyttää ja huoltaa säännöllisesti esim. kuukauden ajan. Näin nahka kestää rasitusta paremmin. Käytä satula saippuaa vaikka joka toinen tai kolmas päivä (niin että satula kerkeää kuivumaan kunnolla) Satulasaippua kyllä poistaa sen mikä poistettavissa on.

Joskus tummissa satuloissa lialta näyttävät kohdat voivat olla nahan patinaa. Ole varovainen, ettet koeta poistaa sitä.

Lopulta kun olet tyytyväinen satuloiden kuntoon, niin voit käsitellä ne nahkabalsamilla tai vahalla. Tämän jälkeen niiden huoltoa täytää pitää yllä. Saippuaa ei kuitenkaan tarvitse käyttää usein, ellei nahka ole altistunut selkeästi lialle. Balsami/vaha käsittely kannattaa tehdä ainakin 1-2 kertaa vuodessa.

kiitoksia ohjeista.

olen nahkabalsamia (muutamaa eri merkkiä)
ja ekol öljyä ( https://www.varusteleka.fi/fi/product/ekol-nahkaoljy-0-25l/8573 ) aiemmin käyttänyt. toiminut hyvin.

viime syksynä pari aivan korppukuivaksi kuivunutta vanhaa nahkasatulaa notkistin valjasöljyllä ja valjasrasvalla. notkistui (sopivasti käyttöä ajatellen) MUTTA pinta jäi öljyiseksi/rasvaiseksi ja suoraan sanoen… rasvaa housuja.

täällä vinkataan pesuaineiden käyttömahdollisuutta (mm. mäntysuopa) huom. kenkien puhdistus:
http://www.sievi.com/fi/home/nain-hoidat-jalkineesi/

olen pohtinut voiko nahan palauttaa hmm… lähtöpisteeseen (tai lähelle) jollainen ollut ilman käsittelyä. voi olla että ei…?


nyt olen kokeeksi käyttänyt pariin vanhaan satulaan fiebings satulasaippuaa kova palasaippua ja “care 4- way leather conditioner” nestemäistä. hyviltä aineilta VAIKUTTAA. mutta ei ole ollut vielä satulat varsinaisesti käytössä. mutta käsittelyn jälkeen tuntuma että hyviä tuotteita?

fiebing`s: http://www.fysiohealing.fi/tuotteet/taydennysrehut/alavalikkoKuvasivut/nahanhoitoOne.htm


mutta ainakaan yksi varovainen satulasaippuakäsittely ei poistanut liikoja valjas öljy ja rasva käsiteltyjä satuloita, jotka käsittelin viime syksynä. nämä tahraavat on agri marketin tuotteita" horse power". no nämä VALJAILLE TARKOITETTUJA ja ei varsinaisesti satuloille ? että oma moka… (ehkä nämäkin toimivat hyvin varovasti, pieninä annoksina. mä lutrasin huolettomasti isoin annoksin näiden kanssa…)

agrimarket

valjasrasva: https://www.agrimarket.fi/Hevoset_ja_lemmikit/hevosten-hoitotuotteet-ja-tarvikkeet/hoitotuotteet/horse-power-valjasrasva-800ml/

valjasöljy: https://www.agrimarket.fi/Hevoset_ja_lemmikit/hevosten-hoitotuotteet-ja-tarvikkeet/hoitotuotteet/horse-power-valjasoljy-1l/

Nahkakengille on ainakin olemassa tuommoista ainetta kuin Renomat, jolla pitäisi irrota enimmät tökötit: http://www.saphirmedailledorshop.co.uk/renomat.html

En tiedä miten toi toimiii satulassa. Itse oon vastaavasti käyttänyt Saphirin satulasaippuaa nahkakenkien putsaukseen, joten tältä pohjalta luulis että samat aineet käy kenkiin ja satuloihin.

tutkailin saphirin tuotteiden saatavuutta suomesta. löyty tällänen putiikki jossa nahanhoitotuotteita moneen juttuun… Puhdistus-, hoito- ja korjausaineet nahalle - AUTODUDE.FI

kai lähinnä auton nahkapenkeille ym. tarkoitettuja, mutta ehkä satuloillekin jotku aineet sopisi…?

Millaista hoitoa tai aineita mokkanahkasatulaan kannattaisi käyttää?

Sotkupekka - 17:06, 10.4.2016 » Millaista hoitoa tai aineita mokkanahkasatulaan kannattaisi käyttää?
[Let me google that for you](http://lmgtfy.com/?q=mokkanahka+hoito)
jlahti - 19:54, 9.4.2016 »

viime syksynä pari aivan korppukuivaksi kuivunutta vanhaa nahkasatulaa notkistin valjasöljyllä ja valjasrasvalla. notkistui (sopivasti käyttöä ajatellen) MUTTA pinta jäi öljyiseksi/rasvaiseksi ja suoraan sanoen… rasvaa housuja.

Kovaa ajoa rytöfarkut jalassa.

Nahoissa on eroja, esim. Sievin monissa kengissä nahka on päällystetty polyuretaanikerroksella ja niiden hoito voi olla erillaista kuin pinnoittamattoman nahan.

Rasvan poistoon voisi yrittää huokoista kangasta tai paperia eli antaa sen rasvan imetyä johonkin muuhun kuin ajohousujen persauksiin.

Pinnan rasvaisuuden välttämiseksi rasvaa/öljyä vosi koettaa imeyttää satulan alapuolelta, niin kuin esim. Brooks suosittelee.

Joka naisen kiksinurkka neuvoo käyttämään hammastahnaa?

mazaisti - 22:33, 10.4.2016 » Nahoissa on eroja, esim. Sievin monissa kengissä nahka on päällystetty polyuretaanikerroksella ja niiden hoito voi olla erillaista kuin pinnoittamattoman nahan. .
juu.. huonolaatuiset, tai ainakin kengät mille ei tarkoitettu pitkää ikää tosiaankin päälystetty polyuretaanilla (Ym..) ja ei ehkä sovi satulanahalle.

tietty voisi kokeilla samaa millä lähti satularasvat housuista: astianpesuaine…
(tavallisessa pesussa ei lähtenyt) jos uskaltaisi… tämäkin rasvanpoistoniksi astianpesuasineella tekstiileistä joku niksipirkkajuttu…