"mistä semmoinen kiva kevyesti ajettava pyörä?" (hki)

intro:
Jokaisella pyöräharrastajalla alkaa tutut ja kaverit näin kevään tullen pommittamaan sos mediassa ja livenä kysymyksillä pyörän hankinnasta.

Usein asetetaan tämän tyyppisiä toiveita:

 • kevyt ajaa
 • kevyt
 • kivannäkönen
 • halpa

Nämä eivät aivan helposti kohtaa, mutta on mestoja joihin heidät ohjaan, ja jos on aikaa lähden messiin. Tämän topsun tarkoitus olisi koota pääkaupunkiseudulta parhaat paikat ja tavat hankkia semmoinen kiva kesäpyörä. Ajattelin aloittaa pelin, ja editoida sitten mahdollisten kommenttien perusteella tähän postaukseen hyviä vinkkejä.

Kesäpyörää etsivälle:
käänny ensiksi näiden puoleen:

 1. Internetsivustot

2. Poliisin huutokauppa
Jos saat pyöräharrastajakaverisi mukaan, voit tehdä löytöjä.

 1. Kierrätyskeskukset
  Kierrätyskeskuksessa Arabiassa on ohessa u6 verstas (huom. auki arkisin 8-16), jossa pyöriä raksataan ajokuntoon. Tänne myös saapuvat lukuisat pyörävarastoista keväisin pois siivottavat pyöränraadot, jotka saattavat olla ihan hyvässä kunnossa. Takavuosina on hylkypyöriä saattanut ostaa hyvinkin halvalla (20e), mutta tänä keväänä suhtautuminen oli jonkin verran nihkeämpää (50e). Varaosien suhteen voi käydä hyvä tuuri, ja se puuttuva vasen poljin löytyä täältä.
  Espoolaisille: Nihtisillan kierrätyskeskus kannattaa käydä tsekkaamassa. Kierrätyskeskusten kunnostetut pyörät maksavat noin 130e.

 2. Kirpputorit
  Näitä toki pk- seudulla on, mutta mukana saa olla onnea, että pyörän tämmöisestä löytää.

Entäs kun SE pyörä löytyy

 • Jos mahdollista, koeaja. Koeajossa kiinnitä huomiota näihin seikkoihin:
 1. Kuuluuko pyörästä kummallisia ääniä? 2. Kulkeeko pyörä ilman käsiä ajettaessa suoraan 3. Millainen on pyörän yleisilme, onko ruostetta. Jos mahdollista, pyydä pyöräharrastajakaverisi mukaan renkaita potkimaan.
 • Varaudu maksamaan hyvin rullaavista pistosuojatuista renkaista n. 30e per rengas. Näitä pistosuojattuja renkaita myyvät kaikki pyöräkaupat. Kivijalkaliikkeestä ostettuna hinta hieman nettikauppoja korkeampi. Hyvä kompromissi katukäyttöön on rengaskoko 28mm.
 • Hanki pyörääsi varten kunnollinen U-lukko. Suosittuja ja hyväksi havaittuja ovat mm. kryptonite evolution mini, onguard mini u.
 • Jos pyörän alkuperäiset vanteet ovat terästä, pyörän ajotuntuma kevenee huomattavasti vaihtamalla ne moderneihin alumiinisiin kiekkoihin (kiekko tässä tarkoittaa kokonaisuutta, johon kuuluvat napa, pinnat, vannekehä). Jalkajarrullisen takakiekon saa esimerkiksi biltemasta, mutta kannattaa selailla myös esimerkiksi yksivaihteen myyntipalstaa.
 • Pyörässä välttämättä ei tarvitse olla kuin yksi vaihde. Vanha joustokeulallinen vaihdehybridisi on melko varmasti raskaampi ajaa kuin riisuttu retkipyörä uusilla kiekoilla ja kunnollisilla renkailla.

huutokaupoissa helposti maksaa yli käyvän hinnan jos ei ole kokenut huutokauppahuutaja. kuulema aika lailla välillä maksetaan perus jätelavakamasta ylihintaa ainakin täälläpäin kunhan vaan pyörän valmistaja/merkki kuullostaa tutulta ja turvalliselta.

Espoon uudesta Nihtisillan Kierrätyskeskuksesta kuulemma löytyy kans aika paljon fillareita. Näyttäis olevan sivujen mukaan n. 130€ hintaluokassa, mutta nämähän on huollettuja, joten voi olla varmempi ostos, kuin yksityiseltä netin markkina- ja huutokauppasivuilla. Ton siis voi lisätä tonne Kyläsaaren U6-verstaan kaveriks, ettei Espoolaiset turhaan lähde merta edemmäs kalaan…

Poliisin huutokaupat alkavat olla vähän mennyt juttu, sillä siellä on nykyään aika paljon jobbari-Jormia. He ovat valmiita maksamaan niistä markettipaskapyöristäkin sen 50 euroa kunhan on jouset, ja jos jonkun pyörän hinta on vähänkään nousemassa, Jormat haistavat tilaisuutensa tulleen ja nostavat senkin hinnan kovaksi. Vievät pyörät sitten mummiksia ja tenavapyöriä lukuunottamatta fillarit peräkärryllä puunattavaksi ja myyvät sitten omia kanaviaan pitkin törkyhinnoin tietämättömille ihmisille.

Kerran olen nähnyt poliisihuutokaupassa “hyvän pyörän”, se oli joku Crescentin vähän kilpaisampi maantiepyörä ysäriltä, hinta nousi yli satkun. Meh.

Eli ei ehkä hyvä paikka näille pyöräharrastusta aloittaville, kevyitä kesäkulkineita etsiville.

Työ & toiminta ry Roihupellossa (Asentajankatu 1) kierrättää ja korjaa polkupyöriä. Pihalla on ainakin tähän asti ollut aina iso kasa runkoja ja fillareita. Mitään kolmiohennettuja italoraasereita tuolta nyt yllättäen ei varmaan löydä, mutta Cressun retkipyörärunkoja varmasti.

tutam - 11:53, 5.4.2014 » Työ & toiminta ry Roihupellossa ([Asentajankatu 1](https://www.google.com/maps/place/Ty%C3%B6+%26+Toiminta+ry/@60.1998003,25.0487554,16z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xb38b2e4b1d4e5481)) kierrättää ja korjaa polkupyöriä.
Vieläkö se pyörii? [Viimeisimmän tiedon mukaan](http://www.talouselama.fi/uutiset/hu+arvostusta+nauttinut+yhdistys+ajettiin+konkurssiin+vain+vuodessa/a2236897) meni konkkaan koko roska.

Ai katos, enpä huomannut tuota kun olin just tuolloin poissa. Eli joo, eipä tuolta kannata lähteä pyörää hakemaan.

ratkaisu: entinen pyörä. kiekkosetti & renkaat uusiksi