Mikä neuvoksi

Jellou, uus täällä joten suonette anteeksi jos samantapaisiin kysymyksiin on vastattu miljoona kertaa aikaisemmin. Eli olis tarkoitus saada jonkun näköinen yksivaihteinen kasaan vanhasta Huffyn maanteikonkelista. Kyseinen pyörä Fauberilla, oon ymmärtäny ettei välttämättä kannata lähteä purkamaan. Pyörässä kaksi eturatasta, 50 ja 39 hampainen. Viiskymppisellä ketjulinja tuntuu jäävän aika pirun vinoon (hankittuna 120mm flip-flop takakiekko), joten saako tuolla kolmeysillä millään edes suhteellisen fiksua kaupunkivälitystä aikaiseksi? Niin että pääsisi edes pikkasen fiksin makuun. Vai täytyykö sotkea täysin kierolla ketjulinjalla? :wink:

Kiitos (ja anteeksi)

39/15 tai 39/14 on ihan käypiä välityksiä kaupunkiajoon, eli sen suhteen ei ongelmaa. 39/15 taitaa asettua hyvinkin lähelle suosittua 42/16-välitystä

Kyllä se keskiö kannattaa purkaa, putsata ja rasvata, vaikka sen nykykokoonpanossa säilyttäisikin. Eritoten, jos fillari on ollut käyttämättä tai muuten huoltamatta tätä ennen.

Välityksiä pääsee ihmettelemään täältä. Välitykseen vaikuttaa paitsi rataskoot myös renkaiden koko ja polkemisen raskauteen sitten vielä kammen pituus. Kaupunkikruisailuun joku 65-70 tuumaa on ihan passeli. Helsingissä on ainakin niin pirusti mäkiä, että pidemmällä menee jo varmaan urheiluksi.

Uusia fauber-rattaitakin myydään.

39/15:lla kaupungissa ajaneena voin kertoa, että on aika passeli.

Mistä olet Huffyn löytänyt? Kyseisiä jenkkikonkeleita kun ei tietääkseni ole koskaan virallisia reittejä pitkin Suomeen tullut. Itse rakensin ensifiksin juurikin Huffyn maantieruksuttimesta. Ostettu minulle maastopyörän kaveriksi joskus 90-luvun puolivälissä isäni työpaikasta autoliikkeestä ja nökötti vajassa 15 vuotta vain hyvin vähän käytön jäljiltä. Ei todellakaan mikään korkealuokkainen kulkine, markettipyörä suoraan sanoen, mutta hyvin sekin kulkee kun ei liikoja vaadi ja huolta pitää : ) Nyt huomattavasti parempi pyörä kuin silloin 12-vaihteisena, ihan käyttöarvoltaankin.

Fauber-keskiö on helppo purkaa jokakodin työkaluilla ja paikallisesta pyöräliikkeestä saat pikkurahalla uuden rattaan sen ratasparin tilalle. Omassa ketjulinja osui, jos nyt ei millilleen, niin ihan tarpeeksi kohdalleen. Välitys alkuun omaperäisempi ja kevyt 46-19, jolla jaksaa mennä isotkin ylämäet runttaamatta. Jos lähdet vaihtamaan eturatasta, niin helpoimmin löytyy tuollaisia isonpuoleisia “mummisrattaita”.

Kampiin on sitten vähän hankalampi löytää uusia polkimia jos sellaisia kaipaat - kierteet 1/2 tuumaa. Omassa Huffyssa oli mustat muovirimpulat, mutta paikallisesta löytyi - myyjän mukaan : ) - “antiikkipolkimet” joihin saa häkitkin kiinni. Uusia esim. täältä . Muovisia kyllä löytyy ihan paikallisistakin.

Poljinongelma ratkeaa myös niin että ostat suoraan jotkut muoviset BMX-flättipolkimet 1/2" akseleilla ja niihin sitten vaan häkit + remmit kiinni normaaliin tapaan. helppoa, halpaa ja jopa varsin muodikasta.

mutta okei, koska flättipolkimet on yleensä aika leveät ja huffyn keskiö on varmasti suht. matala, ajat sitten aika varovasti ettei polkimet raavi katua kurveissa kanttailessa.

Jos kyseinen pyörä on jenkkifillari, niin sittenhän siinä on jenkki fauber, eli bmx keskiö? Tällöin siihen on olemassa suoraan adaptereita joilla saa normi kasettikeskiön kiinni. Tää suomifauber on halkaisijaltaan pienempi.

http://www.singlespeedshop.com/images/big/khe_euro_adapter.jpg

39/15 on kaupunkiajossa just paras, eikä 16-piikkinenkään liian kevyt ole.

Skatesystems (eiks ne ollu joskus loppuvaiheessa Yrjönkadulla siinä uimahallin vieressä?) muistaakseni myi ja ehkä myös toi maahan Huffyä joskus 90-luvun alussa. Taisi kyllä olla enimmäkseen jotain semihalpoja beach cruisereita ja maastureita joita siellä oli myynnissä.

mulla on tommonen jenkkifauber-BSC-adapteri jonka tein virheostoksena omaan fauberiprojektiin. Oli siihen liian iso. Mutta jos halkaisija (n. kaksi tuumaa) natsaa Huffyyn niin pistän pienellä tappiolla kiertoon.

Jenkkifauber on tosiaan kyseessä. Mutta roxu, jos sinun pyörässäsi on keskiö kunnossa en lähtisi adapteria, uutta keskiötä ja kampia hankkimaan. Helpompia ja parempilaatuisia runkoja löytyy, joihin voi sitten panostaa.
Itse tietysti tiedät mitä pyörältäsi haluat ja kuinka paljon siihen sijoitat. Mutta Huffylla pääset fiksuttelun makuun mukavasti ja helposti, mikäli pyöräsi on muuten hyväkuntoinen. Sen hankkimasi takakiekon voit sitten siirtää seuraavaan pyörääsi.
Kuten kirjoitin, oma aihio oli lähes iskemättömässä kunnossa, maalipintakin niin kiiltävä ja ehjä että sitä luullaan uudelleenmaalatuksi. Pyörä on tyttöystävälläni päivittäisessä työmatkakäytössä (parisenkymmentä kilometriä päivässä) ja muut ajot päälle. Alkuperäiset renkaatkin vielä alla.
Rengaskoko on muuten aikanaan yleinen 630 (eli ns. 27-tuumainen), sellainen löytyy tod.näk. sinultakin siis etukiekosta. Niitä saa vielä helposti, mutta valinnanvara ei ole suuri.

Huffy tuntuu olevan tuntematon merkki Suomessa, joten yllätyin että sillä on ehkä ollut maahantuojakin. Ei ole yhtään toista tullut vastaan. En tiedä mistä oma Huffyni aikanaan autoliikkeeseen tiensä oli löytänyt. Siellä oli myynnissä muutamia erilaisia malleja, 1-2 kpl kutakin, lastenpyöristä tähän omaan “maantiepyörään”.

Hei täällähän ollan innokkaita jeesaamaan ;)Taidetaan täällä päässä aloitella antikin linjalla, runko kumminkin ihan hyvässä kunnossa. Jos innostuu voi sitten satsata seuraavaan pyörään.

Huffy löysi tiensä meikäläiselle kaverin ukolta, mun tietääkseni ollut sillä vähintään 10 vuotta. Täytyy kysästä seuraavalla kerralla kun nään sitä mistä päin on sen taikonut

ei fauberissa varsin muuta vikaa käyttöfillariin ole kun toi poljinten saatavuusongelma, johon löytyy aika paljonkin apua: Parts for older American Bicycles

linkatulla sivulla on 9/16" jengalla varustettuja mutkakampia ja toki myös 1/2" jengalla varustettuja perusok-laatusia polkimia muutamaan eri makuun, jos bmx-kaupan tarjoamat jättiflätit ei miellytä

Niinkuin jussi jo ylempänä varoitti, bemaxiflätit fauberkammissa ottaa ihan varmasti kiinni jos kurvissa liikaa kallistelee tai ajaa liian lähellä kanttikiviä. Peruspolkimillakin saa olla varovainen. Mutta, kuten jo sanottu, teet niinkuin tykkäät.

Onko pyöräsi muuten suurinpiirtein tällainen?

Pyörässä on nykystandardeista poikkeavia mitoituksia ja uutta osaa ei noin vain saakaan hyllystä, joten et kauhean paljon edes pysty pyörääsi sijoittamaan. Kannattaa kierrellä vanhoissa pyöräliikkeissä / -huolloissa ja kierrätyskeskuksien pyöräpajoilla (jos sellainen lähistöltä löytyy) kyselemässä mitä takahuoneiden laatikoista löytyy jos jotain tarvitset.
Pari esimerkkiä:
Omassa pyörässä stemmin virkaa toimitti kummallinen lähinnä kromattua valurautaa muistuttava möhkäle. Kevyemmän ja linjakkaamman osan löytäminen tuotti vaivaa haarukan normaalia kapeamman (sisämitta 21,7 cm?) kaulaputken vuoksi, onneksi yhdestä paikallisesta löytyi käytetty hiontaa ja kiillotusta kaivannut SR:n alumiinipala.
Satulatolppa on alkuperäinen teräsputki, kapeaan satulaputkeen ei ole parempaa löytynyt.

Ei oo antik ihan tollanen, koitan saada kuvaa kehiin kunhan kamera suostuis tekee yhteistyötä. Tuli muuten vielä sellanen homma eteen, että mistäs löytöysi lukkorengas mikä sopisi tommoseen → Chain Reaction | MTB, Gravel & Road Bikes | Epic MTB Gear kiekkoon? Menin fiksuna poikana tilaamaan probikekitiltä Michen lukkorenkaan ku sai ilman postikuluja, mutta eihän se tietenkään siihen sopinu. Väärät kierteet. Yllättäen.

Profiilin mukaan asut Turussa, joten haet Joopelta Ajopyörästä tämmöisen.

Ei, vaan tämmöisen. Noihin Dimensioneihin verrattuna klemmaritkin on vahvaa tekoa, eli kannattaa kiertää kaukaa. Surlylla on yli tupla hinta, mutta on myös aivan eri kaliiperin lukkorengas. Mulla on molemmat ja Dimensionia en asenna enää mihinkään.

Dimension näyttää samalta kauralta kuin On-One, jotka maksoi muistaakseni punnan kappale. Ja hinnan kyllä huomaa, on aika klemmariosastoa. Mut eipä mulla oo toistaiseksi ykskään katkennut silti.

Surly on toki jämerä ja laadukas.

Ei mitään tuollaista paskaa, ilman leimattua lukkorengasta ei kannata tulla huutelemaan.

Saatoin vitsailla. Tai sitten en.

Dura-Ace, m*********s!

http://bicycle.co.nz/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/f/i/file_95_22.jpg

Suntouripas!