Mercier Special Tour de France

Tommoinen retkipyörä ilmaantui pihamaalle.

Lisää kuvia: IMG_0942 | jtuomiko | Flickr
Jotain tolle tarttis tehdä. Aluksi ajattelin käyttää ohjainlaakerin ja keskiön auki, tsekata niiden kunnon. Sen jälkeen voisi ehkä harkita jatkotoimenpiteitä. Harmillisesti pyörän alkuperäinen takakiekko on kadonnut, ja minulle tulessa siinä oli paikoillaan joku leveämpi shimanon navalla oleva kiekko 6 rattaisella takapakalla. Vempeleen ikä on arvoitus, ehkä jostain -70 luvulta, vaiko peräti -60? Top tube tossa oli pikaisesti katsottuna jotain 55cm luokkaa.

Mietinnässä tällä hetkellä
A) Jonkunlainen sinkula käyttöpyörä
B) Jostain jos saisi asialliseen hintaan tuohon vanhan kapeahkon takakiekon esim 5-6 rattaisella pakalla (vaihdevivussa ei ole indeksointia) niin voisi tehdä siitä vaihteellisen käyttöpelin.
C) Myisi kohtuuhintaan tuon jollekin projektiksi.
D) Fixaisi. Tälle tosin ei juurikaan tarvetta koska Rossin runkoinen fixi löytyy jo.

itse otin just yhen vanhan retkipösön kuormajuhdaksi kun siinä oli valmiina etu- ja takatarakat niinkun tässäkin. ja ne vaihteet on kyllä ihan kivat välillä kun on 20 kiloa tavaraa mukana ja pitää mennä ylämäkeen…

hoi! mulla on tismaleen samanlainen Mercier TdF työn alla, (satulaa vaille valmiina) duunikaverille arkiruoskaksi sinkuloitavana. Voin pistää kuvia ja juttua kunhan postimies toimittaa penkin siihen ja saan projektin valmiiksi. Ensi viikolla-ish.

Varaosia siitä ei valitettavasti jäänyt, tolppaa ja runkoa lukuunottamatta kaikki palikat olivat niin törkeässä kunnossa että morjens.

Stemmi ja tanko tosiaan osoittavat tuon olevan vanha, ja minusta tuo näyttää hyvin säilyneeltä. Kohtalainen maalipinta ja merkinnät hyväkuntoisia. Jos keskiö tai etulaakeri eivät ole täysin sököjä, niin eikö tuo kannattaisi entisöidä ennalleen tai siis lähinnä aikakauden mukaisilla osilla, ja käyttää sitten retrona käyttöpyöränä ? Jotenkin olisi aika sääli pilkkoa tuota, koska tuo voi olla aika mukava pyörä maantiellä. Kierrätyksestä vanhaa isolaippaista Maillardin napaa, ja sille sopivaa vannetta ? Biltemasta kierrepakkaa kympillä. Pyörätohtorilta vanha Fauber ratas, ja sen askartelua ja viilamista sopimaan, jos eturattaat ovat kovin loppuun kuluneet. Telineet ja lokasuojat kannattaisi ehdottomasti säästää ja pitää paikoillaan. Satulan korvaaminen nahkasatulalla vanhaan pyörään ei ole koskaan tyylirikko. imho.

Mitä osia siinä on ? Simplexiä vai Hurettia ?

Tuure

-.-

Sheldon on varoitellut tuon näköisten stemmien käyttämisestä päivittäisessä arkikäytössä… noita on ilmeisesti satunnaisia hajoillut käytön aikana. Stemmi kannattaa kuitenkin pistää ehdottomasti talteen, vaikka sitä ei käyttäisikään.

Se on siis AVA stemmi. http://www.sheldonbrown.com/velos.html

Tuure

-.-

Nätti Mercier. Mulla on talvipyöränä samanlainen kiinteänä, paitsi maaleiltaan paljon huonommassa kunnossa. Erittäin mukava ja vakaa pyörä ajaa. Tämän ketjun yksilö olisi varmasti parhaimmillaan entisöitynä.

Kiitoksia tiedonmurusista. Laittele Chaintugi ehdottomasti kuvia kun kerkeät.

Kyllä tämä minunkin yksilö on elämää nähnyt, mutta tuommoiseksi ikäisekseen käyttöpyöräksi aivan ok aihio.
Tuo “entisöinti” ollut vahvin vaihtoehto itselläkin. Ei kellään olis tohon henkeen sopivaa takakiekko jouten? Pitänee laittaa ostoilmoitus. Tai olisiko jollain Oululaisella antaa vinkkiä, mistä voisi Oulusta löytyä vanhaa takakiekkoa tohon? Kierrätykeskuksella valikoima todella laiha.

Maalipinta on lähempää tarkasteltuna kyllä eläneen näköinen, mutta maalauspuuhiin en todellakaan aio alkaa, tuosta huokuu nyt mukavasti tuo pyörän vanha henki.
Etutarakka on himan kärsinyt. Suoraan se saa kyllä väänneltyä helposti, mutta ruoste on ikävästi raiskannut. Pitänee raaputella patapatalla pois se mikä lähtee, ja antaa loppujen olla.

Runko on jotain Luxtub putkea.

Vaihtajat on hurrettia.

Takavaihtaja näyttäisi toimivan. Puhdistusta vailla.

Tuosta loput kuvat.

Laitoin tuttavalle toissa kesänä samanlaisen, mutta punaisena. Minulla olis varaosalaatikossa jotain ajankohtaan passelia osaa ja kiekkokin löytyy, ajamattomalla mailardin pakalla.
Ismo

sorry kun varastin tän ketjun mutta en viitsinyt perustaa uutta samalla nimellä ja aiheella.

eli duunikaverille askartelin arkiruoskaksi tämmöisen:
http://goodthingsinternational.com/parts/mercier.jpg

Runko: Mercier “Special Tour de France”
Keula: joku 28" peruskeula Uusix-verstaalta (Mercierin alkuperäinen oli kiero ja kierteet bashana)
Keskiö: kierteetön 110mm Prestine
Ohjainlaakeri: Stronglight
Kammet ja Eturatas: SunTour Custom, 50T Uusix-verstaalta
Ketju: jotkut omat vanhat
Jarrut: länget alkuperäiset CLB High-Life, kahvat Weinmann Uusix-verstaalta
Satula: BBB
Tolppa: alkuperäinen
Tanko: omasta varastosta
Stemi; Uusix-verstaalta
Gripit: Bike Planetin huollon nurkasta
Lokasuojat: SKS
Kiekot: Biltema, takakiekko holkitettu ketjulinja 42 milliin ja rihdattu keskelle
Vapaaratas: Dicta 18T
Häkit ja remmit: Cristophe, omasta rojulootasta
Renkaat, polkimet, jarrupalat, vaijerit jne etc: Mistä Lie Oy Ab

Homman nimi oli rakentaa kaupunkifillari aktiivisesti ajavalle duunikaverille, joka ei kuitenkaan tähän asti ole arkipyöräilyä juurikaan harrastanut, koska ainoa fillari on maastopyörä, hieman turhan arvokas sellainen baarin tai kaupan eteen jätettäväksi. Jonkinlainen vaatimustaso siis ajettavuuden, laadun sekä tietenkin ulkonäön suhteen oli olemassa työn tilaajan(kin) puolelta. Itselleni projekti oli kokeilu kierrätysosista halvalla rakentamisen suhteen, tälläkin palstalla kun on ollut paljon keskustelua ja esimerkkejä (sekä hyviä että huonoja) kierrätysfillarin rakentelusta, joten halusin ihan mielenkiinnosta leikkiä pitkästä aikaa vanhoilla palikoilla ja katsoa millaisella budjetilla asiallisen sinkulan rakentaminen onnistuu.

Aihio löytyi Tonin vinkistä huuto.netistä, ranskalainen (kurjuuden ja säädön maksimoimiseksi) Mercier “Special Tour de France” joka oli jopa kymmenen euron hintaansa nähden raatokunnossa. Netissä previkkakuvaa katsellessani haaveilin että olisi kiva jos tuon saisi pelastettua, mutta ne toiveet kuolivat ruostekasaa matkahuollosta raahatessani. Päätin siis suorittaa budjettisinkuloinnin.

Runko ja satulatolppa olivat ainoat sellaisenaan käyttökelpoiset osat, tosin pokaakin putsasin yhden illan, rälläköin turhat korvakkeet veks, sekä paikkamaalasin ja lakkasin mutamaan kertaan. Pinta oli hemmetin huonossa kunnossa/kauniisti patinoitunut, mistä huolimatta/johtuen uusiksi maalaaminen ei käynyt edes mielessä. Orkkiskeula oli nätti mutta kiero ja kaiken lisäksi kierteet olivat korkanneet käyttökelvottomiksi, joten U6-verstaan hyllystä oli pakko käydä penkomassa hieman vähemmän oikomista kaipaava kromattu yksilö. Pientä suoristamista uusi haarukkakin vaati, sekä kierteiden jatkamista ja kiilloitusta, mutta istuu kokonaisuuteen jopa paremmin kuin rungon värinen alkuperäiskeula.

Tyyliksi muotoutui hetken harkinnan jälkeen tuollainen retro beachcruiserin, rottarodin ja herrasmiehen kaupunkifillarin välimuoto. Ajattelin sen sopivan myös pyörän tulevan omistajan tyyliin oikein hyvin. Väriteemaksi valikoitui osittain tyylisyistä ja osittain palikoiden saatavuuden takia valkoinen/kromihopea.

Tälä kertaa yritin siis pitää mopedin turvallisen kaukana rotkon reunasta ja rakentaa pyörän oikeasti mahdollisimman halvalla, kuitenkin niin että lopputulos olisi toimiva, mukava ja tyylikäs. Liikkuvissa osissa ei siis menty ihan halvimman kautta vaan pyrin edes keskinkertaiseen toimivuuteen kohtuuhintaisilla uusilla osilla. Ranskiskeskiön suhteen tein helpon ratkaisun eli hommasin kierteettömän kasettikeskiön. Ketjulinja asettui 110-millisellä keskiöakselilla ja kierrätyskeskukselta dyykattujen SunTourin kampien uloimmalla rattaalla aika tasan 42 milliin mikä oli tarkoituskin, ihan tulevaisuutta ja mahdollisia kiekkopäivityksiä ajatellen.

Alkuperäiset jarrulänget olivat totaalisen solmussa, mutta sain ne huollettua ja oiottua miten kuten toimiviksi, kaikki muut osat on haalittu vähän sieltä sun täältä.

Lokasuojat ovat edellisessä projektissa hyviksi ja tyylikkäiksi osoittautuneet muoviset SKS-merkkiset, hopeanväriset kaaret ohuilla mustilla raidoila. Sopivat hyvin kokonaisuuteen.

Myös satula on uusi, täysin tyylisyistä – valkoisia, hyväkuntoisia, mustalla raidalla varustettuja penkkejä kun ei kierrätyskeskuksen valikoimissa ihan kauheasti ollut. Vähän läskimpi satula tietenkin näyttäisi tuossa pyörässä paremmalta, mutta vaihtoehdot olivat halvassa hintaluokassa aika rajoitetut ja pyörä on kuitenkin ensisijaisesti käyttö- eikä näyttelyesine joten saa kelvata.

Hieman alle 300€ kokonaisbudjetissa tuossa pysyttiin, mielestäni ihan kohtuullinen ottaen huomioon että ihan uuttakin osaa tuli hankittua suht paljon. Roskiskiekoilla ja -satulalla hinta olisi tippunut kahden sadan pintaan, lisäksi lokarit pois jättämällä tai käytetyillä kaarilla alle kahden sadan.

Olihan tuossa taas jotain yllättävää extrasäätöä (lähnnä keulan oikominen) ja perusasennusvälineisiinkin (vasaraan ja rälläkkään) joutui taas turvautumaan mutta kyllä tuon omaksi tekeleeksi kehtaa tunnustaa.

Tuo JanneT:n yksilö on kuvien perusteella tosiaan paljon paremmassa kunnossa, joten sen vaihteelliseksi kunnostamisessa saattaa olla jotain toivoa ja järkeä.

Aivan kertakaikkisen hieno toi sun rakentama kampe! Tuo kromikeula, valkokylkiset renkaat ja valkoinen satula sopivat tuohon värimaailman aivan totaalisen hyvin!

Tuossa minun yksilössä kyllä toimii kyllä jarrut ja vaihteet, ainakin noin niinkuin kylmäharjoitellessa ilman takakiekkoa. Eli periaatteessa siitä voisi vaihteellisen kunnostaa. Aika hyvin kuulostaa tuolta uusix verstaalta osia löytyvän, olisipa täälläkin(Oulu) joku vastaava. Virallisen kierrätyskeskuksen valikoima on varovaisestikin sanoen suppea. Bilteman takakiekko kävi itselläkin mielessä, mutta siihen ei ainakaan kovin kapoisia kumeja laiteta.

Millä paikkamaalailit tuo pyörää? Jollain auton korjausmaalilla kenties? Mikä merkki ja sävy osui kohdalle? Lakkasitko koko pyörän? Minkähänlainen tulisi, jos huolellisesti vaikkapa bräkleenillä putsais tuon rungon ja sitten vetäis kalikalilla uuden kirkkaan lakan siihen… Toki sinne jäisi ruosteet ynnä muuta alle, mutta saisi tavallaan uutta kiiltoa, mutta patinoitunut pohja olisi edelleen näkösällä.

Hmmmm… mitähän sitä keksis tuolle omalle… :wink:

Turun Halisissa joku kolmen kaljan (enempää ei taida olla rahaa) hampuusi ajelee tuollaisella Mercierillä. Taidanpas joku kerto tarjota hänelle pyörästä 12-packin olutta.

JanneT - 11:15, 24.6.2009 » Millä paikkamaalailit tuo pyörää? Jollain auton korjausmaalilla kenties? Mikä merkki ja sävy osui kohdalle? Lakkasitko koko pyörän? Minkähänlainen tulisi, jos huolellisesti vaikkapa bräkleenillä putsais tuon rungon ja sitten vetäis kalikalilla uuden kirkkaan lakan siihen.. Toki sinne jäisi ruosteet ynnä muuta alle, mutta saisi tavallaan uutta kiiltoa, mutta patinoitunut pohja olisi edelleen näkösällä. Hmmmm.. mitähän sitä keksis tuolle omalle... ;)
Bilteman sävy "367127 CIT EGK" on hyvin lähellä kun töpöttelee pensselillä valkoisen primerin alle. On noissa rungoissakin varmaan hieman eroja sävyjen suhteen, riippuen valmistuserästä ja siitä miten pyörää on vuosikymmenet säilytetty, mutta omaan projektiin tuo sävy natsasi hyvin.

Putsasin enimmät skeidat hankausnesteellä (vim) ja karhunvillalla, sen (ja tietty paikkamaalausten) jälkeen muutama kerros kirkaslakkaa koko runkoon, teki sävystä huomattavasti kirkkaamman.