Maastopyörästä sinkula

Tästä on voitu jauhaa ennenkin mutta tarkoitus on rakentaa perus maastopyörästä yksivaihde.

Takanapaan (shimano HG) näyttää löytyvän helposti kasetin tilalle spacerit ja yksi rissa mutta miten kampien ja eturissan kanssa. Edessä on kolme erikokoista rissaa joten saako siihen tilalle laitettua pelkästään yhden sinkulakäyttöön sopivan rissan? Vai pitääkö vaihtaa myös kammet? Kammet on neliökiinnityksellä…

Voi heittää myös välityksiä etu/taka mitkä sopis 26 tuumaisille kiekoille ihan työmatka-ajoon ja yleiskäyttöön.

Lukaiseppa tuo fiksi-info tuolta oikealta ylälaidasta nyt ihan ensimmäiseksi.

Tutkin vähän tuota omaa pyörää ja kampiin sopii eturatas jonka reikäväli on 64mm. Löytyykö näin pienellä välillä yhtään suurempaa ratasta? Joku 42 hampainen olisi sopiva. Itse en löytänyt pienellä reikävälillä kuin jotain 30 hampaisia. Eli taitaa kammet mennä vaihtoon? Hyviä ehdotuksia uusiksi kammiksi?

Mitkä kammet kyseessä? Luulisi helposti olevan nelipulttiset ja kuitenkin 104mm jaolla, kun kerran maastopyörä on kyseessä. Yksivaihdekäyttöön sopivia rattaita löytyy tällöin varsin helposti, esim.

Tarvitset yhdelle rattaalle joko lyhyemmät rattaanpultit, tai jos käytät entisiä pitkiä pultteja, niihin kiinnittyvän ratassuojan tai pelkät sopivat lisäprikat, jottei homma hölsky. Viilaaminen käy. Prikkoja myy itseni lisäksi mm. Pyörätohtori.

42x19 vois olla vaikka alkuun sopiva.
http://www.surplace.fr/ffgc/

Aika oudot triplakammet, jos ei mene kuin 64-millisen pulttijaon rattaat. Kun sanon “aika oudot”, tarkoitan ettei sellaisia ole olemassakaan. Katso niitä kahden isomman rattaan kiinnitysreikiä.

Lumikko - 16:16, 19.2.2013 » Kun sanon "aika oudot", tarkoitan ettei sellaisia ole olemassakaan.
pssttt...vanha xtr...

Otetaanpa vähän pakkia. Muistin väärin nuo mitat. Eli vierekkäiset reiät on 43mm etäisyydellä ja ristiin mitaten 61mm. Kammissa ei ole kuin nuo yhdet reiät. Ainoastaan pienin ratas on kiinni kammissa ja suuremmat rattaat on kiinni tässä pienessä. Eli rattaita ei voi erikseen vaihtaa vaan ovat ‘hitsattu’ toisiinsa kiinni. Shimano Acera lukee tarrassa. Yritän laittaa kuvan jonnekin näkyviin…

Sen verran vielä tarkennusta käyttötarkoitukseen, että tarkoitus ei ole ajaa maastossa vaan tästä tulee ihan yleispyörä työmatkojen yms. ajamiseen. Joten välitykset ei tarvi olla kovin hitaat.

ostat kuule ihan käyttötarkoitukseen sopivan pyörän. vaikka sopivasti käytetyn konversion.

puuhaat tuon kanssa sitten vaikkapa vain puuhailun vuoksi.

^Höpsistä. Kuluihin toki kannattaa kiinnittää huomiota ja miettiä, mitä muuta niillä voi saada.

Jos 26" kiekoilla olevasta maasturista lähdetään tekemään yleiskulkinetta, homma kannattaa aloittaa renkaiden opiskelusta. Motonetistä tai Biltemasta saatat saada alle kympillä 54mm sliksit, mutta kyllähän ne sitten painaa jotain.

novice - 18:53, 19.2.2013 » ...Ainoastaan pienin ratas on kiinni kammissa ja suuremmat rattaat on kiinni tässä pienessä. Eli rattaita ei voi erikseen vaihtaa vaan ovat 'hitsattu' toisiinsa kiinni. Shimano Acera...
Oletko varma mitoista? Voisiko kyseessä sellainen oudolla pulttijaolla (en muista millejä, mutta ei löydy listoista) oleva halpis-Shimano, johon ei käytännössä saa viilaamatta uusia yksittäisia rattaita? Pistä hakusanaksi kammen mallinumero (FC-, löytyy sisäsyrjältä) ja "bcd". Pitäisi löytyä tietoa millä jaolla olevan rattaan siihen saa, jos yleensä saa. [s] Pitäsköhän mun tässä yhteydessä kaupitella noita yksiä 175mm pitkiä Deoreita? Ratasta (104mm) ei ole, muita hiluja kyllä.[/s] Kannatti.

Jos et pysty käyttämään entistä rataspakkaa sinkulavälitysten arpomiseen, hommaa vaikka tuollaisia halpoja rattaita kokoelma. Skaalaan sopivan eturattaan koko löytyy laskurilla (ehkä 36?). Sitten kun toteat jonkin takarattaan ajossa sopivaksi, voit korvata sen samankokoisella leveäkantaisella mallilla (esim), jos tuntuu siltä että haluat säästää navan hahloja kulumiselta. Käyttämättömät rattaat voi aina kierrättää eteenpäin. Tietysti joskus renkaiden vaihtuessa erilaisiin, voi tulla tarvetta vaihtaa samalla välityksiä.

Foorumilta tai jostain pyöräpajalta kannattaa kysellä vanhoja pakkoja, tai niistä jo valmiiksi purettuja väliprikkoja. On ainakin halvempaa, ja ehkä helpompaakin säätää niillä ketjulinja kuntoon, kuin jollain valmiin sinkulointisetin leveillä “holkeilla”. Ulkonäköseikat ovat taas juttu erikseen.

Luulen kirjoittaneeni samoja asioita tälle foorumille joskus aiemminkin. Menköönpä tämä nyt kertauksesta. :slight_smile:

Todennäköisesti pienimmän rattaan ketjulinja olisi liian vähäinen, vaikka siihen isompi rieska löytyisikin. Helpointa kaiketi uusia kammet.

Pari hyödyllistä linkkiä:

http://sheldonbrown.com/chainline.html

Yleispyöräksi löytyy tosiaan fiksumpiakin valintoja kuin sinkuloitu maastopyörä.

EDIT: Välityssuhteiden arpomiseen loistava työkalu löytyy myös Sheldonin sivuilta to https://www.sheldonbrown.com/gear-calc.html
Sopiva välitys on aika yksilökohtainen asia, mutta jos tarkoitus on ajaa maastosinkulalla arkiajoa, eli ei tarvii rikkoa nopeusennätyksiä mutta toisaalta maastossakaan puskea, asettaisin ite tavoitteeksi, että kampien pyöriessä 90 rpm on fillarilla 26-27 km/h nopeutta.

Kaappasin toisaalta aiemmin kirjoittamani jaarittelun 26" slikseistä, mutta perutaan ja selvennetään…

Schwalben Big Apple on tietty pallorenkaissa tunnetuin nimi. Taitaa olla hintaakin niillä sitten, ja paino on mitä on, riippuu vähän mallista. Itse laittaisin asfaltille Contin SportContactit 50 millisenä, tai vastaavat Specialized FatBoyt. Kapeampia ja kevyempiäkin renkaita on. Vaan mitäpä niistä, jos ovat käytössä epämukavat tai heppoiset.

Kiitoksia vastauksista. Nyt alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan tämä projekti. Eli kammet menee vaihtoon, en viitsi alkaa arpomaan noita mittoja. Paljonko Mull Dundane huudat niistä Deoren kammista? Olihan ne nelikanttikiinnityksellä?

Renkaina mulla on viime kesänä ostetut Vittoriat, olikohan Randonneur tai vastaava. Yleensäkkin maastopyörän sinkuloinnista voi olla montaa mieltä, mutta toinen vaihtoehto on että uusin rattaat, ketjun ja takavaihtajan. Ei sekään halpaa ole vanhaan pyörään alkaa uusia hiluja vaihteleen, että kyllä pitäydyn tässä sinkulointiplänissä. Tarkoitus on hommata kesäksi toinenkin pyörä, joten tämä jää sitten yleiskäyttöön ja työ/baaaripyöräksi.

Tuollaisen kampisatsin voi sinkuloida kätevästi rälläkällä:

Vaatii toki sen, että keskimmäinen ratas on sopivan kokoinen.

Tuohan voisi ollakin harkinnan arvoinen. Pitääkin katsoa minkä kokonen tuo oma keskiratas on…

Lisää tietoa hankittu. Kammet on Shimano FC-M330 ja niiden bcd on speksin mukaan 61mm. Valmistettu vuosina 1999-2000. Eli noihin ei taida tehota kuin rälläkkäsinkulointi. Tosin keskiratas on 32 hampainen, että menee aika pieneksi. Ehkä jos laittas jonku 13 hampaisen taakse niin vois toimia.

32:16 26" renkailla on ihan kohtalainen, jos ei hirveen paksuja renkaita laita.

Jos keskiratas on kulunut ja siinä on pinnejä/ramppeja, hylkää se.

Ei se kulunut ole, mutta rampit siinä tietty on… Ehkä vaihdan kammet.

Sain jo kaksi Bilteman pakka-avainta rikki. Onko laatu vaan niin huonoa vai takapakka niin jumissa? Vinkkejä miten saisi irti?