M: Gitane-runko, oranssi ja ihan vitun hieno, Helsinki

Pystyputki mitataan yleensä keskiön keskeltä putken yläreunaan asti (kuvassa ST). Vaakaputki puolestaan pystyputken keskikohdasta emäputken keskikohtaan (kuvassa TT). Jos toi haarukka on kiero, olis hyvä varmaan antaa toi emäputken mittakin, eli HT, niin voi arvioida löytyykö tohon helposti uutta haarukkaa.

Jos rungossa on jotain merkintöjä putken valmistajasta/laadusta, ne varmaan kiinnostais kanssa. Ja kun kerran ranskispyörästä on kyse, niin satulaputken halkaisija olisi kanssa kiinnostava tieto. Löytyykö muuten alkuperäinen putki vielä?

Komppaan sivusta, että vanhempi ja minusta eräällä tavalla tarkempi tapa tehdä tuo pystymittaus on tehdä mittaus tuon vaakaputken keskelle. Miksikö ? Siksi, että eri valmistajat jättävät erityisesti hitsatuissa rungoissa erimittaiset nysät tuohon satulaputkeen. Koska tuosta tulee helposti semmoinen yhden - kolmen sentin ero, niin minusta se ainoa oikea tapa on tehdä tuo mittaus putkien keskilinjoja pitkin. Silloin myöskään putken paksuuskaan ei pääse vaikuttamaan siihen tulokseen. Tuossa piirroksessa tavallaan tehdään oletus, että slouppaus on pieni, ja ST mitta antaisi aika tarkasti oikean mitan kuvitteelliselle vaakaviivan korkeudelle. Näinhän se asia ei oikeasti suinkaan ole. Keskeltä - keskelle (C-C) mitta on se oikea tapa, koska siitä ei voi olla millään konstilla eriä mieltä, eikä sitä voi tulkita mitenkään väärin. Sama koskee myös sitä vaakaputken pituutta.

Kun slouppaus on suurta, mittauspiste on vaakaputken ja emäputken keskilinjojen risteys c-c mitalla (kuvassa siis vähän liian ylhäältä mitattuna) , ja siitä sitten täysin vaakatasossa siihen satulaputken / istuinkannattimen keskelle.

Eli oikein rajusti ja pilkun tarkasti tulkiten tuossa kuvassa on virhe sekä TT putken mittaus kohdassa, putket kun eivät ole oikeasti välttämättä samansuuntaisia, että myöskin virhe ST mitan (tässä keskeltä ylös) ottamisen oletuksessa, että kaikissa pyörissä olisi samanmittainen nysä keskilinjan yläpuolella. Näin kun asia ei todellisuudessa ole.

Putkien keskilinjoja pitkin tehdyistä mittauksista ei voida olla eriä mieltä, eikä siitä, kun vaaka viiva mitataan puhtaaseen
vaakatasoon emäputken ja vaakaputken keskilinjojen leikkauspisteestä ja sen toinen pää mitataan siis siihen satula / istuinkannatin putken keskilinjaan saakka.

No joo… tämä omana kaksisenttisenäni tähän keskusteluun.

Tuure

-.-

Kiitti vinkeistä. Päivitän mittatietoja NKOTB:n kuvan merkintöjä vastaavaksi.

Täl hetkel tarjottu 125 euroa.

Millä tavalla tämä ei ole huutokauppa, jos saa kysyä…

PS: Nyt on tarjottu dona.

tle88 - 8:41, 30.6.2009 » Komppaan sivusta, että vanhempi ja minusta eräällä tavalla tarkempi tapa tehdä tuo pystymittaus on tehdä mittaus tuon vaakaputken keskelle. Miksikö ? Siksi, että eri valmistajat jättävät erityisesti hitsatuissa rungoissa erimittaiset nysät tuohon satulaputkeen.
Itse pidän pystyputken osalta tärkeämpänä tietona sitä kuinka pitkän satulaputken fillariin tarvitsee, jolloin ylös asti tehty mittaus antaa paremman osviitan kuin vaakaputken keskelle tehty.