lokarit +taakseaukeavat "dropoutit"

Tulipas ostettua Kona Major One työmatkapyöräksi. Arvostan “kuivanapysymistä” joten pilasin fillarin ja ruuvasin kiinni kiinteät lokarit. No, lopputulos mielestäni ihan OK.

Ongelma vaan se, että kun siis tulee lenkillä rengasrikko, niin takarengastahan ei saa pois ellei ensin irrota koko lokasuojan. Yksi mahdollisuus on vetää se akselipultti kokonaan ulos navasta. Tällöinhän saisi takarenkaan putoamaan suoraan alaspäin.

Mutta ennenkun tätä kokeilen niin voiko näin ylipäänsä tehdä? Putooko navan sisältä jotain kuulia yms tavaraa?

Eipä tämäkään käyny mielessä. Tässä vehkeessä on siis ns. flip-flop napa

No sun pitäis päästä pyörittelemään navasta haarukan sisäpuolelta ensin kartion kiristysmutskut ja itse kartiot auki. Eli näin ei voi tehdä.

Maastopyörissähän käytetään noita läpipulttiakseleita, sellaisella tuo onnistuu. Ongelmana on tosiaan se, että ratanavoissa pitää akseli ruuvata laakereiden kartioilta pois. Renkaan vaihdon koittaessa on kuitenkin nopeampaa vaan avata ne kaksi lokarin kiinnitysruuvia.

No joo

Ilmankos noissa ei juurikaan moisia virityksiä nää. Kaksi pulttia voi tietty avata molemmilta sivuilta mutta en tiedä saako sittenkään käännettyä (ilman hajottamista) lokaria niin paljon sivulle, että takarengas tulee ulos. Toi on yhteensä neljällä pultilla kiinni.

Eli vaihtoehtoja taitaa olla sitten se, että lyhentää lokarin. Tulee aika ruma viritys tai laittaa sellasen “maastopyörätyyppisen virityksen” eli satulaputkessa kiinni olevan lokarin.

Tai sitten vaihtoehtoisesti laittaa lokarin korkeimpaan kohtaan pianosaranan josta lokari taittuu hienosti(tämä edellyttää edelleen kahden pultin aukaisemista) Tälläiseen viritykseen tuskin ihan heti ainakaan törmäisi.

Voishan ne tietty heittää poiskin, ostaisi vaan parit housut.

Vaihda nyt alkutekijöiksi sellaiset kumekset joilla ei puhkeamiset ole ihan todennäköisintä sorttia. Keskustelua löytyy mm. tältä foorumilta.

Jos intoa riittää, niin voihan tuollaisen pulttiakselin modata tavalliseen urakuulalaakeroituun napaan. Irtokuulien kanssa homma menee jo aika vaikeaksi.

Ootas hetki, piirrän nopean skissin rakenteesta.

Säädä lokaria sen verran enemmän irti takarenkaasta, että saat renkaan tarpeen vaatiessa venkuloitua irti. Näin minä olen asian ratkaissut, ja hyvin on toiminut. Tuota sivua kun vähän vierittää alaspäin, niin löytyy kuvakin pyörästä lokareineen.

Mulla on moinen kombo, ja lokarin kiinnitysraudat kun irroittaa saa renkaankin pois. Joissain lokareissahan on sellainen “sulake” jolla kiinnitysraudat pompsahtaa irti jos esim. joku isompi kökkäre kiilautuu renkaan ja lokarin väliin, moista käyttämällä pääsisi ruuvailuja vähentämään kumin vaihdon yhteydessä.

Modaus onnistuu varmaankin kaikkiin urakuulalaakeroituihin napoihin.

Aluksi navan sisuskalut täytyy purkaa. Eli akseli ja lukkomutterit irti ja ainakin toinen laakeri irti navan rungosta. Jotta napa toimisi kunnolla, pitää laakereiden väliin lisätä stoppariputki, mikä estää laareiden liiallisen kiristämisen. Putken ulkohalkaisija n. 12mm, sisähalk. 10mm, pituus laakereiden välisen etäisyyden mukaan.

Laakereiden ulkopuolelle tarvitsee myös lisätä holkit, joilla navan leveys saadaan 120 milliin. Yhtenäinen holkki helpottaa asennusta, mutta myös nippu 10mm prikkoja toimii.

Lopuksi paketti kiinni fillariin M10x1 läpiakselilla ja muttereilla.

Mulla on riittänyt kun päästää ilmat takarenkaasta. Hollantilainen kaveri kertoi, että dutch bike -tyyppisissä ratkaisuissa, joissa on kaikenlaista ketjusuojaa, lokasuojaa ym. yhdistettynä ratadroppeihin repästään pajalla koko takahaarukkaa sen verran levälleen että rengas tipahtaa ulos. Tämän joustavuuden huomaa muuten ajaessa.

kas santtu on saikulla, koneistamaan pitäis päästä?

Tänään sitten tuli koettua ensimmäinen rengasrikko ja sitä myöten piti tutustua yllämainittuun ongelmaan.

Tai, ei siinä ongelmaa ollut koska lokari kyllä taipui hyvin renkaan edestä pois kunhan irrotti ensin kaksi kuusiokoloruuvia irti.

Muutamia kysymyksiä: (en jaksanut käyttää hakutoimintoja)

  1. mitkä olisi hyvät, pistosuojatut ja rullaavat renkaat CC -sinkulaan.(kesäksi)
    Vakiona olevat Continental Speed King Cross Kevlar 700x35C renkaat ei kyllä kauheen vaikuttavilta tuntuneet.

  2. fixiä tekisi mieli kokeille. Minkälaisia välityksiä kannattaa kokeilla. Onko hyvä sääntö ottaa yksi hammas vähemmän kuin sinkulapuolella on?. Fixi rattaat on ihan sikakalliita. Miksi ihmeessä? Mistä niitä saisi imhimillisempaan hintaa, 30 € yhdestä rattaasta on aikalailla. Vakiovälitys tossa siis 42 ---- 16.

mjk-76 - 13:26, 11.4.2011 » Muutamia kysymyksiä: (en jaksanut käyttää hakutoimintoja) 1. mitkä olisi hyvät, pistosuojatut ja rullaavat renkaat CC -sinkulaan.(kesäksi) Vakiona olevat Continental Speed King Cross Kevlar 700x35C renkaat ei kyllä kauheen vaikuttavilta tuntuneet. 2. fixiä tekisi mieli kokeille. Minkälaisia välityksiä kannattaa kokeilla. Onko hyvä sääntö ottaa yksi hammas vähemmän kuin sinkulapuolella on?. Fixi rattaat on ihan sikakalliita. Miksi ihmeessä? Mistä niitä saisi imhimillisempaan hintaa, 30 € yhdestä rattaasta on aikalailla. Vakiovälitys tossa siis 42 ---- 16.
Tekis mieli deletoida koko postaus ja sun käyttäjätunnus tuon "Muutamia kysymyksiä: (en jaksanut käyttää hakutoimintoja)" takia, mut ohjataanpa laiskimus nyt oikeisiin paikkoihin: [1](https://www.yksivaihde.net/old/3411) & [2](https://www.yksivaihde.net/old/4651)