Kuumotusta Runeberinkadulla - spideri kiero?

Kävi tuossa viime viikolla niin että poljin pitkin Runeberinkatua autotietä pitkin muina miehinä kun yhtäkkiä ketju pomppasi eturattaalta pois ja rotafixas itsensä keskiön ympäri. Takarengas lukkoon kolmesta kympistä ja v***nmoinen tangon puristus. Säikähdin ihan perkeleesti, mutta onneksi ei sentään ollut auto takarenkaassa kiinni. Onneksi oli lenkkiavain mukana niin sai ketjun takas paikalleen.

Kotona aloin ihmettelemään että mikä mättää ja kun kampia pyöritti huomasin että eturatas on yhdestä kohtaa noin 1,5mm kierossa muuhun rattaaseen nähden. Jos vika olisi keskiössä niin tuo eturatashan ei käyttäytyisi noin. Otin eturattaan irti ja kattelin sitä tasasta pintaa vasten. Oli siinäkin vähän heittoa (n. 0,5mm), mutta ei nyt noin paljon. Voiko spiderin yksi sakara aiheuttaa tuommoista? Mitä asialle voisi tehdä? Kyseessä on vuoden vanhat suginon messenger kammet.

Onks se saanut osumaa? Muuten toi on aika mystinen keissi, kammen spiderin vääntäjäörkit käyneet tekemässä temppunsa.

Spekulointia: löysä ketju putosi rattaalta ja väänsi mennessään ratasta ja kampea TAI viereinen pyörä on kolhinut polkimellaan ratasta joskus jossain pyöräsuojassa tai vastaavassa.

Eiköhän ne huolellisuudella vielä suoraksi saa. Tsekkaa myös ettei ketju päässyt vääntymään. Onneksi ei tullut ruumiita.

No se voi olla että otti osumaa siinä kun pomppas rattaalta, mut ketju ei kyllä ollu löysällä kun olin just keskiviikkona konkelin huomauttana kiristänyt sitä ;). Ja mulla oli kyllä jo aiemmin jonkinlaista heittoa rattaassa, lähinnä pystysuuntaista. Noh voidaan ihmetellä sitä porukalla myöhemmin. Vähän kuitenkin kuumottaa ajella tolla kun takaraivossa vaanii ajatus: “entä jos se pomppaa?”

Yritin kyllä väännellä ratasta pihdeillä sekä vasaralla varovasti, mutta mitään suurta en kyllä saanut noilla aikaiseksi.

mantis - 20:37, 14.7.2009 » Voiko spiderin yksi sakara aiheuttaa tuommoista? Mitä asialle voisi tehdä? Kyseessä on vuoden vanhat suginon messenger kammet.
Kyllä kiero eturatas helpottaa ketjun irtoamista ja kiero spideri vetää rattaan kieroksi.

Vinon spiderin jalan löydät mitaamalla kunkin jalan etäisyyden takahaarukasta. Halvat kammet voi surutta suoristaa. Ei tule iso itku, jos menee rikki. Nyt kun mainitsit, niin mullahan on maastopyörässä vieläkin kampi, jonka spideristä olen vasaralla poistanut maastotyhmäilyn seurauksia.

Pysty- ja sivuheitto rattaassa kyllä helpottaa ketjun irtoamista. Todennäköisesti olet pikkaisen jarruttanut polkimista ja ketjun yläpuoli on ollut löysällä juuri isoimmassa “heittokohdassa” ja samalla olet ajanut johonkin pieneen töyssyyn. Tuosta todennäköisyydestä puuttui tosin punavaloissa odottava avoautollinen mallityttöjä, joten älä vielä lähde lottoamaan.

asb - 6:11, 15.7.2009 »

Kyllä kiero eturatas helpottaa ketjun irtoamista ja kiero spideri vetää rattaan kieroksi.
Vinon spiderin jalan löydät mitaamalla kunkin jalan etäisyyden takahaarukasta. Halvat kammet voi surutta suoristaa. Ei tule iso itku, jos menee rikki. Nyt kun mainitsit, niin mullahan on maastopyörässä vieläkin kampi, jonka spideristä olen vasaralla poistanut maastotyhmäilyn seurauksia.

Mites tämä suoristus onnistuu?

Vasaralla ja varovasti. :slight_smile: Niin siis sillee mä tein, että etsin sen kieron jalan ja vasaralla naputtelin sen takaisin linjaan. En edes kampea irroittanut… Tuollainen puolentoista millin taipuma mennee takaisin ilman mitään ongelmia.

Hui. Vähän epäilyttää alkaa takomaan kampia. Keskiökin saattaa ottaa osumaa kun oikein paukuttelee.

mä olen oikaissut spideriä isolla jakarilla kuin jarrulevyä ikään. murtui, saatana, toki myöhemmin, mutta siksihän se ratas on viidellä pultilla kiinni.

No tietty YMMV ja jos sulla on hipokeskiö, ni osta mielummin hipokammet noiden bulkkimaantiekampien tilalle. :slight_smile:

Eikä vasaralla tarvii aina paukutella, vaikka se onkin miehinen työkalu, vaan sitä voi käyttää myös hienosäätöön. Saahan sen ruuvipenkissäkin suoristettua.

Nimenomaan toi koputtelu on se korrekti tapa oikoa tollasta valualumiinia, vääntämällä tosiaan murtuu. Kannattaa tukea se kammesta johonkin tai ottaa kookonaan irti, niin ei keskiö kärsi ja iskuista saa terävämpiä.

Nylonvasara on kaveri.