Kuningaskulkuri ghettokonversio

Pistetään tänne niin helpottuu tunnistaminen jos tavataan kadulla. Tässä Merihaan 25 vuotta täyttänyt SUOMIklassikko:

http://farm3.static.flickr.com/2298/2534095658_7b3b585b2e.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2128/2533281309_cfa8a9359d.jpg

Runko ja Shimano 600 etujarru ilmeisesti vuodelta 1982. Etukiekko, hyvä nahkasatula ja stemmi arviolta vuodelta 1985.

Mtb-risertanko ja jarrukahva vuodelta 1997.

Surlyn flipflop-napa, Sugino Rd kammet, Shimanon polkimet, muovihäkit ja Surlyn rattaat vuodelta 2007. Mavicin halvin cxp takakiekko ja jotkut Michelin renkaat 2008.

Välityksenä 38-17. Käyttönä kaupunkiliikenne ja pikkukikkailu.

Jos näette muun kun laihan vaalean nörttiposengerin käytössä niin pysäyttäkää ja palauttakaa omistajalle.

Ai niin, runko on Kuningaskulkurin 2 kokovaihtoehdosta se isompi, about 60 cm. Mullekin (180 cm) iso ja vakiota lyhyemmästä kannattimesta huolimatta kippuratangoilla väsy vaan selkä. Nykytangolla just passeli.

Jos jollain sattuis oleen samasta rungosta se pienempi versio niin vaihto onnistuis. Muut rungot ei kiinnosta! Kuningaskulkuri on sukukalleus ja samanlainen on säilytettävä suvussa.

Ai niin, runko on Kuningaskulkurin 2 kokovaihtoehdosta se isompi, about 60 cm. Mullekin (180 cm) iso ja vakiota lyhyemmästä kannattimesta huolimatta kippuratangoilla väsy vaan selkä. Nykytangolla just passeli.

Jos jollain sattuis oleen samasta rungosta se pienempi versio niin vaihto onnistuis. Muut rungot ei kiinnosta! Kuningaskulkuri on sukukalleus ja samanlainen on säilytettävä suvussa.

Onpas hieno pyörä. Harmi, että on sulle liian iso, sillä droppitangolla tuo olisi todella hieno. :slight_smile:

Mitä tuossa alaputken tarrassa lukee? Onko “3 Tubes Guaranteed Rautaruukki?”

Enolla oli tuollainen kuningaskulkuri joskus 80 luvulla, sillä tuli ajeltua ekat maantielenkit aikoinaan. Teki ihan hienon vaikutuksen pikkupoikaan ja nyt on talli täynnä fillareita…

Tarrassa Guaranteed Reynolds 531.

Kaivoin laatikosta ton alkuperäisen takuulapun ja manuaalin. Ton syntymäpäivä onkin siis 15.4.1981, ei 1982 niin kun muistin.

Tässä manuaalitekstin alut:

Kilpa- ja harjoittelupyörä KUNINGASKULKURI

Helkama-pyörä on suunnitellut ja valmistanut todellisen asiantuntijan pyörän. Perusteellisten testien jälkeen on päädytty nykyiseen tarkaisuun, jossa runko kootaan MIG-hitsausmenetelmällä ohennetuista REYNOLDS 531 mangaani-molybdeeni putkista. Kriittisissä liitoskohdissa on käytetty vahvikeputkia. Takahaarukka on korkealaatuista teräsputkea, jolla saavutetaan hyvä lujuus rihdattavuuden silti säilyessä. Näin tästä rungosta on saatu jopa kevyempi kuin vastaavat muhvirungot. Kovajuotetun Hi-Ten-teräksisen etuhaarukan on valmistanut japanilainen TANGE. Komponentit ovat erittäin korkealaatuisia ja tarkoitukseensa huolella valittuja.

jne…

Tekstin sävy on hieno. Sellainen rehellisesti mainostava ja kehuva. Olisipa manuaalit nykyäänkin tollasia.

Myöhemmistä tekstin osista selviää ohjainlaakeristoksi Tange Nova, istuimeksi Concor ja stemmit ja muut kannattimet Sakae.

Eli uskoisin, että Rautaruukia on vaan takahaarukka ja ehkä liitosten vahvikeputket. Mutta hitsaustyö on tehty kokonaan Suomessa. Sekin lienee enemmän kuin nyky"suomalaisilla" fillareilla. Niiden rungot taitaa tulla valmiina maailmalta ja Suomessa kasaaminen tarkoittaa vaan osien kiinni ruuvailua.

respec!

hieno.

Uiui… tolkuttoman hieno. Isällä oli tuollainen 80-luvun alussa. Ajoin kyseisellä Kuninigaskulkurilla armottomat pannut Haukilahdessa koulusta tullessani. Satoi vettä ja kiihdytin suoralla minkä rimppakintuistani pääsin ja pihasta peruutti 90-asteen kulmassa auto suoraan eteeni. En sateen takia huomannut sitä ennen kuin se oli metrin päässä ja osuin konepellin kohdalle kylkeen täydellä vauhdilla. Lensin auton yli ja pyörin pitkin asvalttia. Kypärää ei oltu tuolloin vielä edes keksitty… :I Ranne sai osumaa ja on vielä nykyäänkin kipeä, kun sataa ja on kylmä. :smiley:

Sweet memories…

Mulla on ilmeisesti kanssa tollanen samanlainen, isäukon perintöä. Ainakin se on saman värinen, tehty kanssa Reynoldsin putkesta ja kuulemma myyty helkamana, vaikka helkaman tarrat puuttuukin (Reynoldsin löytyy). Laitan kuvaa siitä piakkoin. Tarkotus olis maalauttaa se nyt alkuun ja muuttaa sinkulaks.

Oma löytö säästyi suuremmilta muutoksilta; ainoastaan Nitton monikäyttöriseri nurinpäin käännettynä on vaihdettu alkuperäisten Sakae World Custom-kippurasarvien tilalle lisäämään käytettävyyttä katuajossa.

Tilanne/huhtikuu 2010: Konversio edelleen toteuttamatta - parhaillaan mietitään, iskisikö vaan nuo parisataa km ajetut alkuperäisosat takas paikalleen putsauksen ja rasvauksen jälkeen vai arkistoisko ne vintille ja laittais tilalle tyylinmukaiset sinkulakilkkeet… Päätös helpottuisi mikäli pk-seudulta löytyisi ainakin flipflop-takakiekko rattaineen sopuhintaan - kellään upgreidausta tulossa?

Mielenkiintoisen näköinen ohjauslaite tosiaan. Eipä ole tullut vastaavaa vastaan.

^ joo, en ole aivan varma tiesikö se fiksipuolellakin mainetta saaneen pyöräliikkeen setä minkä tangon hyllystä kaivoi häränsarvityyppistä kysyttyäni. Joka tapauksessa ko. tangosta (Nitto B302AA) löytyi kaarta sen verran, että Shimano 600-jarrukahvat sai kiinni mielekkäisiin paikkoihin vaikka teknisissä tiedoissa puhutaankin pelkästään MTB-tyyppisistä kahvoista. Luontevia otteita löytynyt tähän mennessä kolme viisi erilaista ja mäennousu on vaivatonta alaotteella.

Kyselin Helkamalla 1970-luvun lopusta alkaen työskenneeltä tuotekehityspäällikkö Markku Auterolta hieman taustatietoa Kuningaskulkureista ja Helkaman polkupyörätuotannosta yleensäkin. Mm. silloisen hitsausmenetelmän vaikutus saumojen laatuun oli erityisen mielenkiintoinen detalji.

kiitos jukkas taustoituksesta!

Joo, sama täällä.kiitos jukkas, hieno juttu. Ja markkuj:lle kanssa…löysin vastauksen…itselläkin kuningaskulkurin runko käytössä. muutamat vuodet ajellut sillä ja miettinyt mikä tää runko on? hyvin kulkee.

Hienoo kuningaskulkuria terveisin toinen kk-omistaja.
Pännii, mitkä keskiöt tähän sopivat, britit vai mitkä?

valdermar - 23:21, 31.5.2011 » Hienoo kuningaskulkuria terveisin toinen kk-omistaja. Pännii, mitkä keskiöt tähän sopivat, britit vai mitkä?
Niin, onko selvinnyt, millaiset keskiöt sopisivat?

Omassa KK:ssa keskiö lonksuu jokaisella kampikierroksella, saattaisi selvitä kiristämisellä? Pahimmassa tapauksessa joutunee etsimään uutta osaa ja siksi kartoittaisi uuden osan saatavuutta jo ennen kuin alkaa kiristää laakeria.

Millaista avainta tuon kanssa tulisi käyttää?

Brittikierre näissä on, 116mm :slight_smile: Alkuperäisen keskiön avasin tuurnalla (talttameisseli) ja vasaralla, toinen puoli aukeaa 36mm kiintoavaimella, tai isolla jakarilla.