Kuinka puhutella kanssaihmistä?

Koska yv:ssä käydään nyt aktiivista keskustelua rasistisista, seksistisistä ja muista epäsopivista ilmaisuista koskien toista ihmistä niin siirretäänkös se tänne se keskustelu. Koska negatiiviset asiat vituttavat niin topikin säännöt ovat seuraavat. Ei listata kiellettyjä esimerkkejä vaan sellaisia, mitkä omasta mielestä on sopivia käyttää ja sitten lisätään esimerkki perään. Jos joku muu on toista mieltä niin hänkin lisää listaan omasta mielestään sopivan ilmaisun perusteineen ja tarjoaa täten syyttelemättä aiemmalle postaajalle mahdollisuuden päivittää maailmankuvaansa positiivisessa hengessä.

Esim: Äijä - voi käyttää vapaasti vaikkapa kavereille; mitä äijä?. Voi myös satunnaisesta vailla tarkempaa kuvausta olevasta henkilöstä (esim näen junan ikkunasta jonkun olevan raiteilla): joku äijä juoksi raiteilla. Tällöin äijä on synonyymi sanalle henkilö, eikä kuvasta henkilön positiivisa, negatiivisia tai määrittelemättömiä ominaisuuksia.

aika vaisu perjantaitopik.

neutraalisti: biomassa

Ei ehkä pidä tarkastella yksittäisiä sanoja, sillä niin paljon riippuu kontekstista ja ennen kaikkea puhuttelijan asenteesta. Myös puhuteltavan asenne ja triggeröintiherkkyys vaikuttaa siihen millaisen ilmapiirin sananparsi lopulta aikaansaa.

“Äijä” on hyvinkin neutraali ilmaisu, mutta kyllä mä saattaisin vähän tonnin-seteli-ilmettä näyttää jos joku mua äijittelisi kahden kesken. Sen sijaan jos puhuttelija on vaikka kapiainen ja sanaa käytetään ei-yksilöivässä kontekstissa johon se sopii (esim. “Joka äijä korpoon niinku olis jo!”), tuskin kiinnittäisin huomiota sananvalintaan.

ununu - 9:49, 14.7.2017 » neutraalisti: biomassa
pyöräillessä mietin niitä vähän niinkuin keiloina
mohnomishe - 10:01, 14.7.2017 »
ununu - 9:49, 14.7.2017 » neutraalisti: biomassa
pyöräillessä mietin niitä vähän niinkuin keiloina
Nyt kun konteksti nostettiin esille niin entäs anonyymi nettikeskustelu? Eikös siinä kontekstissa voi puhua liberaalimmin edustamatta henkilökohtaisia arvojaan?

Se että sinä sanot karvakäsi ei ole mitään vitun liberaalia vaan se on rasismia

Tämä yv mitään anonyymiä nettikeskustelua ole :DDDD

“Kanssaihminen” kuulostais ihan hyvältä :wink:

Aemilius - 10:20, 14.7.2017 » Se että sinä sanot karvakäsi ei ole mitään vitun liberaalia vaan se on rasismia
Meanwhile in populäärikulttuuri:

Youtubessa esiintyvää viiksekästä kurdimiestä aletaan Suomessa kutsua “pensselisedäksi”. Mies ottaa suosiosta kaiken irti, tulee kiertueelle Suomeen ja vieläpä julkaisee levyn The Best of Pensselisetä.

Varmaan kaikki voivat olla yhtä mieltä siitä, että nimi oli alunperin ilkeämielinen tai jopa rasistinen (samalla tavalla kuten esim. “karvakäsi”). Artisti kuitenkin osasi ottaa sen huumorilla ja onnistui kääntämään sen edukseen.

kyttyra - 10:38, 14.7.2017 » "Kanssaihminen" kuulostais ihan hyvältä ;)
Välillä ratkaisut ovat yksinkertaisia, mutta ajettelu liian kompleksista taipuakseen niihin
Okw - 10:42, 14.7.2017 »
Aemilius - 10:20, 14.7.2017 » Se että sinä sanot karvakäsi ei ole mitään vitun liberaalia vaan se on rasismia
Meanwhile in populäärikulttuuri: Youtubessa esiintyvää viiksekästä kurdimiestä aletaan Suomessa kutsua "pensselisedäksi". Mies ottaa suosiosta kaiken irti, tulee kiertueelle Suomeen ja vieläpä julkaisee levyn [The Best of Pensselisetä](https://fi.wikipedia.org/wiki/The_Best_of_Pensseliset%C3%A4). Varmaan kaikki voivat olla yhtä mieltä siitä, että nimi oli alunperin ilkeämielinen tai jopa rasistinen (samalla tavalla kuten esim. "karvakäsi"). Artisti kuitenkin osasi ottaa sen huumorilla ja onnistui kääntämään sen edukseen.
ei se ole rasistista, vaan syrjivää meitä viiksettömiä kohtaan.

sama menee myös pienet käet ja jalat omistaviin, ja vittu “näyttää siltä kuin olisi vasemmalla kädellä tehty” läppiin.

Joo, toi vasenkätisyys-heitto vetää mun mielen aina ihan mustaksi :frowning:

Entäs peukalo keskellä kämmentä? Jos jollain vaikka onkin niin, mutta on silti kätevä käsistään?

turpa kiinni

josbanse - 10:18, 14.7.2017 »
mohnomishe - 10:01, 14.7.2017 »
ununu - 9:49, 14.7.2017 » neutraalisti: biomassa
pyöräillessä mietin niitä vähän niinkuin keiloina
Nyt kun konteksti nostettiin esille niin entäs anonyymi nettikeskustelu? Eikös siinä kontekstissa voi puhua liberaalimmin edustamatta henkilökohtaisia arvojaan?
meinaat siis niitä ylilautoja joissa mitään muuta olekaan kun rasismia sun muuta?
josbanse - 9:29, 14.7.2017 » ... Ei listata kiellettyjä esimerkkejä vaan sellaisia, mitkä omasta mielestä on sopivia käyttää ja sitten lisätään esimerkki perään...
[ul] [li] pyrin puhuttelemaan kanssaihmisiä kuten uskon heidän toivovan itseään puhuteltavan, lisäksi huomatessani että nyt ei ihan osunut pyrin nopeasti korjaamaan ja jatkossa muistamaan missä mentiinkään[/*][/li][li] Esim. Etelä-Saksassa työskennellessäni yllätyin miten tarkkoja ollaan teitittelystä ja miten oleellista on käyttää (suku- tai) etunimeä tervehtiessä[/*][/li][li] Sähköisillä välineillä kirjallisesti viestiessä ollaan aina heikommilla jäillä, pyrin itse pelaamaan varman päälle ja jo viestiä naputellessani katselemaan sitä mahdollisimman "äkkiväärin" silmin[/*][/li][li] Esim. kepeän leikkisä sävy ei välttämättä toimikaan kuten ajateltu ja toisin kuten kasvokkain keskustellessa välittömät reaktiot ja ilmeet jäävät näkemättä [/*][/li][li] Enemmän kuin yksittäiset sanat sinänsä konteksti ja asenne ratkaisee... etenkin [i]kuulijan[/i] tulkitsema asenne :)[/*][/li][li] Esim. Julkisissa aika useinkin kuulee kun juuriltaan hieman eteläisemmät suomalaiset suomeksi neekerittelevät toisiaan ihan hymyssä suin ja olkapäitä taputellen, toisenlaisessa kontekstissa ja eri sävyllä varmasti olisi vähemmän jees[/*][/li][/ul]
josbanse - 9:29, 14.7.2017 » Esim: Äijä - voi käyttää vapaasti vaikkapa kavereille; mitä äijä?.
Tästä pointtina vaan se, että kaveria voi nimittää vaikka kuivuneeksi koiranpaskaksi, JOS se on kaverusten välistä huumoria ja molemmat osapuolet ovat leikissä mukana, ts. ei ole loukkaavaa intentiota JA toinen osapuoli tietää sen.

Julkinen keskustelu ja kommunikaatio tuntemattomien kanssa on vähän toinen juttu sitten. MIkä on ok piirissä, jossa kaikki tietävät, mitä tarkoitetaan ja halutaan sanoa, ei ole välttämättä ok laajemmassa levityksessä.

“Äijä” on sanana kyllä kaiken maailman kiitospaitojen, jonenikuloiden ja hynysten pilaama.

RTZ - 11:49, 14.7.2017 » [i]"Äijä"[/i] on sanana kyllä kaiken maailman kiitospaitojen, jonenikuloiden ja hynysten pilaama.
asenne on ROCK!