Koodaus

En koodaa mutta työskentelen tietojärjestelmien parissa pääkäyttäjänä ym. Pari vuotta sitten opettelin vähäsen ja nyt vituttaa kun jo näillä tiedoilla ymmärtää, että joku homma voitaisiin korjata aika helposti mutku ei voi koska julkisella sektorilla ja kilpailutukset jiiännee…

Älkää siis opetelko ellette halua tehdä sitä ihan duunina tai vaihtoehtoisesti ette työskentele millään tavoin IT:n parissa. Tieto lisää tuskaa. Algoritmien kehittely ja kaikenlainen looginen ongelmanratkaisu on muuten ihan jees.

1 Like

“Perhaps we should expect true advances in software “engineering” only when we learn how better to govern ourselves.”

Tää on niin totta. Hallinto pitäisi ensin saada johdonmukaisemmaksi ja ennen kaikkea oikeudenmukaiseksi, ennen sen siirtoa algoritmiksi. Tämä ei tosin onnistu helpolla, koska sehän ei kaikille intressiryhmille (joista osa on hallinnon sisäisiä) sovi.

En todellakaan koodaa, mutta joudun duunin vuoksi käpistelemään toiminnanohjausjärjestelmien kehitystä, enkä voi muuta sanoa, kuin ottakaa hanskaan ne perustavimmanlaatuiset yhteiset pelisäännöt jos toimitte jossain tiimissä/pyritte tekemään ylläpidettävää käkkylää.

Jos jossain vittuillaan kommenttien puutteesta, niin seuraavaksi vastaan tulee aivan tolkuttoman huonot FDD:t, API dokkarit, UXDD:t jotka ei ota kantaa eri osioiden yhdenmukaisuuteen jne… Aivan hirveä savotta kääntää ison vaihtuvan tiimin toiminta edes jotenkin järkeväksi, kun hommaa ei ole otettu alusta lähtien hanskaan.

No jaa. Lähinnä yhteiskunnan nykytilan kritisointia ja varoittelua liiallisesta tietokoneihin luottamisesta, eikä niinkään koodaukseen liittyvää ränttiä. Lyhyesti:

I: Kvartaalikapitalismi on paha.
II: Tekoälyyn ei pidä luottaa.
III: Älä mee duuniin Facebookkiin tai Twitteriin.

Harmi et tossa ei ollu päivämäärää.

On tuossa myös sellainen perustavanlaatuinen pointti, että ihan julkishallinnon puolella voidaan tehdä kaikenlaista ikävää, josta on myöhemmin harmia ihmisille. Tiedän esim. että Suomeen oltiin yhdessä vaiheessa tuomassa Sitran ajamana nuorten riskirekisteriä. Tavoite oli hyvä eli nuorten syrjäytymiseen puuttuminen. Toimintatapa vain vähän kyseenalainen kun oltaisiin luotu sellainen kevytversio rikosrekisteristä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon rekistereistä. No, homma onneksi kaatui meidän henkilötietolakeihin, eikä kukaan tosissaan lähtenyt ajamaan niihin muutosta.

Tämä ei silti estänyt, että hommaan poltettiin aika paljon veronmaksajien rahaa ja kokeiltiin kaikenlaista nykyisen lainsäädännön puitteissa.

No ei tuokaan liittyny koodaukseen, vaan valtionhallintoon, politiikkaan ja byrokratiaan. Olis sen rekisterin voinu tehä fyysiseen kortistoonkin. Samat ongelmat mut hitaammin.

Viime aikoina tullut koodattua kohtuullisen paljon. Ainut kurssi ohjelmointia jäi kesken 1990-luvulla. Kielenä oli silloin Fortran77 vai olisko ollut 95:sta jo. Ohjelmoin mieluummin kuin klikkailen hiirellä hitaasti. Tutkijana tuli koodattua mittausohjelmia, kun ei kiinnostanut viettää koko vuorokautta labrassa, ja data-analyysiä. Nykyisin tulee väännettyä raportteja isoista datamääristä yms. Ei päätehtävänä.

Pythoniin olen viime vuosina siirtynyt ja se on kyllä erinomainen, kun on sekailaista dataa käsiteltävänä. Excelin pyörittäjät saattaisivat yllättyä, kun tutustuisivat vaikka Openpyxliin.

Kiinnostusta olisi oppia laiteohjelmointia.

joo, mutku oli hienoja digijuttuja, joiden luullaan tarjoavan ratkaisun kaikkeen vaikka ne ongelmat ei olisi teknologisia. Tästä syystä oliskin hyvä, että jengi vähän opettelisi koodaamaan ja perehtyisi tietojenkäsittelyyn paremmin. Näkisi ettei se ole mikään taikasauva, jolla korjataan kaikki.

No oot mun mielestä edelleen ihan ulalla. Ei sillä et tajuaako joku peelo ideansa rikkovan perustuslakia oo mitään tekemistä sen kanssa osaako se koodaa quicksortin.

Sitäpaitti sulla kans vähän vahva viba, et visionäärien pitäis ymmärtää pysyä lestissään ja olla keksimättä juttuja jotka puskee mahdollisuuksien rajoja.

lisää lukemista koodaamiseen liittyen =)

2 Likes

niinno, oonhan mää biittejä koodannu vuodesta 1995

2 Likes

Kyllä jengi saa mun puolesta visioida ja ajatella isosti. Ja mielellään ilman mitään rajoitteita. Ilman sitä meillä ei olisi TCP -protokollia tms. tietoteknisiä keksintöjä, jotka on kaiken perusta.

Sitten se kaikki pöhinä pitää vain alistaa kritiikille. Pahimmillaan voi mennä lapsi pesuveden mukana ja parhaillaan homma voi jalostua toimivaksi liikeideaksi tai keksinnöksi.

Henkilökohtaisesti oma ymmärrys tietotekniikasta on lisännyt myös ongelmien luonteen hahmottamista. Joskus ihan sillä tasolla, että on tullut ymmärrettyä että chatbotteja teknisesti paremmin toimii kunnon hakukone tai että tän homman voisi ratkaista ihan yhdellä ehtolauseella. Toisaalta ymmärtää myös miksi jotkut asiat on oikeasti aika vaikeita koodata tai tietoteknisesti muuten hankalia kuten se, että huonosti yhteensopivat tietomallit tai huonot/rajalliset rajapintakuvaukset tekee eri järjestelmien välisestä tietojensiirrosta helkkarin hankalaa tai peräti mahdotonta.

Ei vittu chatbotit… Sisältövaroitus olis ollu paikallaan. :smiley: Asiakas haluaa parantaa asiakaspalvelun tasoa ja tuottaa chättipalvelun, jolla käyttäjät voi keskustella suoraan asiantuntijan kanssa, koska kaikilla muillakin on sellainen. Homma toimii ja osoittautuu luonnollisesti liian kalliiksi, koska siellä on ihmisiä duunissa, joten se korvataan AI-robotilla. Nyt kaikilla on AI-chättirobotit, jotka on tosiaan käytännössä ihmistä teeskenteleviä hakukoneita. Ja sen bottipalvelun tuottajan edustaja on luonnollisesti ihmisenä täys mulkku.

Mut toisaalta onko se väärin, että tietokone yrittää tarjota inhimillisen käyttöliittymän?

Ei, kunhan toimii teknisesti yhtä hyvin kuin hakukone.

ilmeisesti nää on monesti myös asiakaspalvelijan näkökulmasta vähän turhauttavia kun kaikki ei vieläkään tajua että se on automatiikkaa eikä mikään ihminen joka sua siellä riivaa

Nyt kyllä ei pidä paikkaansa
image

1 Like

En tiedä, joko joku kirjoitti aiheesta johonkin topsuun tai onko tää oikea topsu, mutta en tod mene mihinkään kuvataidetopsuun kirjottaan AI-boteista.

Kokeilin siis Midjourneylla luoda pyöräilyaiheista kuvitusta sarjistyyliin. Katsuhiro Otomo meni tekoälyllä yli hilseen, Moebiukselta ainakin värit tarttuivat, mutta fillarin ymmärtäminen tai ihmisen sijoittaminen sen päälle vaikuttaisi olevan liikaa pyydetty. Onneksi.

Muilla kokeiluja aiheen tiimoilta?

1 Like

kerran kokeilin pikasee:

tykkään kyllä kovasti taka-alan lihakasasta

Kuinkahan suuri osa tästä selittyy sillä, että ylipäätään 98% ihmisistä tää on myös ylivoimaista?

Garbage in. Garbage out.

Sarjakuvataiteilija J.P.Ahonen totesi polkupyörän piirtämisen olevan todella vaikeaa. Ja hän piirtelee kuitenkin päivät pitkät demoneja ja kolmipäisiä koiria.