Kiekkojen kasailu, vinkit sun muut hässäkät

Eihän sitä vanneta ajaessa näe, mutta seuraan muotia, niin nyt kiinnostaisi lähteä hitusen leveämmälle vanteelle. Mielellään laittaisin vähän kasvunvaraa mennä vielä pikkaisen leveämpään tuosta kumivalinnasta.

nyt kun uudet (ja painavammat) mk4-kehät saapuivat, niin tarmo on armollisesti pudottanut mk3-crestien hintaa: https://www.hi5bikes.fi/tuotteet/osat/vannekehat/notubes-crest-mk3-29r-rim/

enempi kevyet kuin robustit kehät, mutta itellä kestäny 35-millisillä hiekkatierenkailla cresti-kiekot yli viisi vuotta ilman minkäänlaisia rihtailuja ja puljailuja, kun teki alun perin huolellisesti himmelit.

vois olla kehä-topin(kin) asiaa tämä btw.

Ite rakentelin 650b kiekot juuri Mavicin A1025 kehille, jotka vaikuttavat hyviltä. Niitä näyttäis olevan myös 700c versiona: A 1022 | Mavic

Vähän leveämpi versio Open Pro UST Discistä.

Ehkä täällä parempi kysyä kuin Twitterissä, että onko ylipätään pointtia asentaa asymmetrista kehää kiinteävälitteiseen? Napana on Surlyn 135mm disc hub, jossa pulttiratas. Jos ymmärsin speksejä oikein, tuossa on kyllä hitunen offsetiä. Kehäksi ajatuksissa esim. Race Facen ARC25, jossa offset 3mm.

Ei kai siitä mitään suurta haittaa luulis olevan sen perusteella mitä nyt syötin noi speksit kstoerzin laskuriin, niin antoi tension distribution lukemiks 94% left ja 100% right. Vertailun vuoks katoin jonkun dt swissin non-offset xc-kehän, jonka kanssa antoi lukemiksi 100% left 89% right niin joku pieni ero arc offsetin hyväksi. Laskut tein 32 pinnalla et en tiedä vaihtuuko arvot jos pinnojen määrä muuttuu. Vaihdetakanapaan tai offset-levarietunapaanhan noi offset-kehät on ainakin oman kokemuksen mukaan kivat kasata just sen pienemmän tension puolieron takia, sitä nyt ei toki edes kysytty kun fiksinavasta oli puhe :upside_down_face:

1 Like

Tähän jatkona, että tajusin vasta purkaessani kehän paketistaan, että se on 32 reikäinen ja napa 36. Joku aivopieru kävi tilausta tehdessä, joten loogistahan olisi vaihtaa kehä 36-reikäiseen. No, en ole looginen, joten tilasin uuden navan oikealla reikämäärällä. Jotenkin ahdisti tilata kolmas kehä samaan kiekkoon…

Mutta tästä siis tämmönen sivuhajatelma, että kuinkas olennainen on 32/36 pinnaisten kiekkojen suoranapysymisen ero vähän raskaammalla kuskilla? Toki toi kehä vaikuttaa kokonaisuuteen, mutta onko toi nyt ylipäätään asia, mitä tarvitsee miettiä. Olin tosin tottunut siihen, että vanha syvä kehä ei tarvinnut rihtausta kuin muutaman kerran kymmenen vuoden käyttöikänsä aikana.

Veikkaan et joillain muilla foorumisteilla on enemmän asiantuntemusta ottamaan kantaa tohon pohdintaan. Luulisin (mutten tiedä) et huolellisesti kasattu ja kiristetty kiekko säilyisi hyvin suorana 32-pinnaisenakin kunhan nyt puhutaan kuitenkin massoista, jotka ei ylitä esim. kehien painorajoja. Toki varmasti joku ero 36-pinnaiseen on, mut en tiedä miten suuri se sit on.

Kyllähän tavallisten nykyaikaisten 32-pinnaisten vanteiden pitäisi kestää erittäin hyvin kaikenlaista ajoa kunhan kiekko vain on kunnolla kasattu eikä niitä kolhita. Mitä leveämpi ja raskaampi vanne, sen paremmin se myös kestää. 36-pinnaisten käyttötarkoitus taitaa painottua lähinnä raskaasti kuormattaviin retkipyöriin ja sähköpyöriin.

Tulin ostaneeksi yksiseinäisen kiekon mallia Weinmann Made in Belgium. Ajamaton, tehtaalla kasattu. Kuinka hazard siis käytössä, takana asfaltilla n. 70 kg kuskin alla?

kehä vaikuttaa huomattavasti enemmän ja 32 pinnaa riittää varmasti, jos kehä on jämäkämmän suuntainen ja kiekko asiallisesti kasattu.

36-pinnaisia kiekkoja käytetään ymmärtääkseni yleisimmissä zygäilydisipliineissä nykyisin todella harvoin, dh-hommista katuräädistelyyn. poikkeuksina ovat jo mainittujen kuskailujen ja sähköilyjen lisäksi bemaxi-jutut ja pitkän matkan reissupyöräily, joista jälkimmäisessä pointtina myös se, ettei pinnan katkeaminen pysäytä reissua jossain keskellä ei-mitään. toki painoa on muutenkin pyörän päällä sen verran, ettei kiekkomassan lisäys ole kriittistä.

jossain törmäsin aikoinaan myös sen tyyppiseen pointtiin, että 36-reikäisen kiekon matalampi pinnajännitys tarjoaisi pehmeämpää ajotatsia, erit. juuri touringia ajatellen. itse suhtaudun kuitenkin näihin varauksella enkä ainakaan perushommissa ajattelisi tämmöisiä.

Kiitos vastauksista! Tuossa tosiaan huomasi erilaisten nettikauppojen valikoimia ihmetellessä, että 36:t alkavat olla aika harva laji. Edellisen kerran kun näitä mtb-henkisiä speksasin 10 vuotta sitten, oli tilanne vähän erilainen.

Eikös tämä matalamman jännityksen tuoma jousto debunkattu täälläkin juuri tovi sitten? Lumikon toimesta ja ihan linkkien kera.

Puhe tosin taisi olla mtb-hommista ja kiekon sivuttaisjäykkyydestä, mutta samat lainalaisuudet oletettavasti pätevät tämmöisen esijännitetyn vaijerirakenteen kyseessä ollessa myös muuhunkin joustavuuteen.

Nykyaikaiset vanteet taitavat tosiaan olla rakenteeltaan sen verran jäykkiä, verrattuna siihen aikaan, jolloin Jobst Brandt kirjoitti Bicycle Wheeliä, että 32 pinnalla saa kyllä kasattua hyvinkin kestävän kiekon. Eroa syntyy sitten siinä kohdassa, kun pinna tai pari napsuu poikki. Silloin 36-pinnainen kiekko todennäköisemmin säilyy vielä ajettavana, kun 32-pinnainen hankaisi jo kiinni runkoon.

siis itse en nimen omaan osta tuota konsensuksen vastaista näkemystä: kun kiekon tekee siten, että pinnajännitykset osuvat sopivan alueen sisään, ei kiekon jäykkyys käytännössä lisäänny tai vähene pinnoja kiristämällä tai löysäämällä.

syvät laadukkaat hiilarikehät kestäisivät moninkertaisia jännityksiä käytössä oleviin verrattuna, mutta ei niille kasata kiekkoja tuollaisille kireyksille, koska siitä ei ole mitään hyötyä. samalla kiekkoja ei myöskään tehdä “kuskin mukaan” eri kireyksille. kehän jäykkyys on se, mikä merkitsee.

eli kirjoittamani “suhtaudun varauksella” tarkoittaa, että en usko moiseen.

36-reikäisten vanteiden saatavuus on mennyt melko huonoksi viime vuosina. Itselläni oli 36r napa ennestään, niin oli todella synkkää ettiä sille vannetta. Sitte löyty halvat DTn E-bike ready vanteet Saksasta, josta löyty sekä 32 et 36.

Olen suosinut menneisyydessä takakiekkona 36, koska välillä on aika paljon kuormaa takalaukuissa jne. On siinä pieni ero kestävyydessä, mutta kyllä varsinkin kaikki leveemmät 32-reikäset on nykysin riittävän kestäviä kaikkeen käyttöön. Alle 32-reikästä en oo vielä koskaan omaan käyttöön kasannu, mutta 28 on hyvin yleinen sekin nykyään. Omaan käyttöön tulevissa kiekoissa on aina ollu ykkösprioriteetti kestävyys, ja mieluiten pinnatkin esim DTn Alpine 3 jotka on paksut navan päästä, ohuemmat keskeltä ja 2 mm kierteen kohdalta.

2 Likes

Kaksi kertaa mennyt pinna kasaamistani 32-pinnaisista takakiekoista. Kummallakaan kertaa heittoa ei tullut niin paljoa, etteikö maantielenkkiä voinut hyvillä mielin jatkaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Eteen laitan nykyisin 24 tai 28, loistavasti ovat pysyneet suorana. Joku auktoriteetti joskus internetissä hämärästi muistaakseni sanoikin, et ei kauheasti järkeä kasata eteen samoilla pinnaluvuilla kuin taakse mut mene ja tiedä.

Edit: ja enimmäkseen maantie- ja sorakäytössä nämä siis

No siis tämähän riippuu kovin miten ja jos pyörä on lastattu. 40L sivulaukkua etuhaarukassa ehkä vaan kannattaa kasata yhtä monta eteen ja taakse tai miksei jopa enemmän eteen.
Mut tietty

toi vähempi edessä ihan vakiintunuttakin valmiskiekoissa eli miksei ite kasatuissakin.

Sit on tietty se että “helppous”, esim. 32h edessä ja takana. Tavoitehan on aina että molempien kiekkojen kaikki pinnat samanmittaiset niin ei tarvii piilottaa randopyörän satulaputkeen kuin yhtä mittaa varapinnaa :wink:

Omista ei oo ikinä pamahtanu pinnoja vaikka mielestäni kilsoja tulee ihan hyvin.
Viimeks ku meni pinnoja oli maantiepyörässä alla joku ysärikiekkosetti joka vaikutti ihan hyväkuntoiselta. Vauhtia ~25km/h, tiputtamassa kelvin kanttarilta ajoradalle, kevensin/nostin keulaa pikkasen ihan normisti ja seuraavaksi oon keskellä ajorataa kyljelläni. Ilmeisesti etukiekko ländäsi ihan suoraan mutta katastrofaalisesti sillä kaksi pinnaa oli repeytynyt nippeleineen kehän läpi ja kaksi pinnaa repeytynyt navasta niin että pinnojen J-bendejä ei enää löytynyt mistään.
Aika hiton hölmistynyt olo siinä niin ja päätä koski hieman onneks oli pipo päässä demppaamassa. Kasasin sit navat uudestaan uusilla Compeilla ja Mavicin kehillä ja pornopunaiset FIR Net97:at lens rodeen.
Ainakin takakiekko oli vielä ihan hyvässä kireydessä ennenkuin napsin pinnat poikki Knipexeillä. Mene ja tiedä.

1 Like

Helppous ois kyl plussaa, mutta mulla tuppaa muutenkin olemaan eri mitoituksella olevat navat edessä ja takana (lähinnä koska dynamolifestyle), joten välttis pinnat ei mätsää noiden kesken, vaikka määrä olisi sama.

Vois mennä kuolemanpelkotopiinkin, mutta mulla oli toissa syksynä vähän samanlainen episodi. Fiksi oli ollut muutaman tunnin liikennemerkkiin lukitettuna kahden pysäköintiruudun välisessä tilassa. Polkaisin siitä sitten liikkeelle reippaasti ja heitin lähes otb:t ja spd-pannut samantien. Siinä kun pääsin pystyyn ja totesin, että pahemmin ei käynyt, huomasin että etukiekko on täysin tacona ja otti kunnolla haarukkaan kiinni, vaikkei edes pinnoja ollut poikki ja kumikin oli ilmanpaineissaan. En keksinyt muuta selitystä kuin, että joku parkkiruudussa visiteerannut auto oli pakittanut eturenkaan mutkalle ilman, että olisin pannut merkille. En kuolemanpeloissani edes uskalla kuvitella vaihtoehtoa, että tapahtunut johtui jostain piilevästä kasausmokasta. Tuollakin kiekolla oli kuitenkin ajettu useita tuhansia kilsoja ilman ongelmia siihen asti.

Wheelfanatyk avaa tacoontumisen prosessia. Ainakaan ton perusteella ei kyllä vaikuta siltä, että vois olla kasausmokasta kyse. :thinking:

1 Like