Keulatopikki

Tavallisesti jäykkää keulaa tilalle vaihtaessa halutaan vähentää ac:sta 20±5% joustomatkasta jousen painumaa (sag), siis sadan millin keulalle kätevästi 20±5 mm, tai paljonko sitä nyt oot tavannut pitää, jolloin ohjausgeometria pysyy suunnilleen samahkona. Saa siihen jotain muutakin laittaa, makuasia. Tollanen 483 mm on aika tavallinen jäykän keulan ac jos vaihdetaan 29" 100 mm hyppykepin tilalle.

1 Like

En tiedä siis joustokeulista mitään. En osaa tehdä niille mitään, enkä ymmärrä miten ne toimii. Pitäis kai perehtyä, mutta ei ole oikein kiinnostanut. Sag ei myöskään varsinaisesti sano mitään… mutta juu, Salsa olisi siis OK korvike. Nättihän se ei ole. Pitäis olla hiilariversio ja maalauttaa se rungon väriseksi tai vihreäksi.

Joustokeula look-alike 29er 49cm

1 Like

Sitten on korkeita laakerikooleja, jos esim. vähän lyhyempää keulaa on tarjolla helpommin.
https://mtbtools.com/product/extended-crown-race-for-fat-bike-suspension-fork-clearance/?v=7516fd43adaa

Täältä löytyy kuvia a-c 483 keulaan asennetusta koolista:

E. linkkiä päivitetty

1 Like

Hiilikuitukeula-aloittelijana kiinnostaa, onko etutarkan asentamisessa jotain erityshuomioita, jotta välttyy haarukan titanoitumiselta.

Haarukka Salsa Firestarter 110 deluxe, eli aika järeä haarukka.

Asennusvaihtoehtoja on kaksi. Molempien alakiinnitys tulisi lokarin korvakkeeseen. Yläkiinitys “mid-eyelettiin” tai haarukan kruunuun riipuen tarakasta. Mitään varsinaista varoitusta ei löydy, eli voinee laittaa?

Kattelen ensi kesän alppi reissulle vaihdepyörää ja yksi hyvä crossi aihio löytyi. Mutta siinä on alumiinikeula. Viimeksi kuin ajoin palpa keulalla oli eastway esaki 25mm gatorit alla ja never again :sweat_smile:

Onko joku ajanu alumiinikeulalla 35mm+ renkailla?
Onko se kuinka hirveetä?

25 keulan setti julkaistaan lokakuussa. Jokin sopiva runko tään ympärille olisi kiva löytää.

1 Like

Itse ajelin alumiinikeulalla aikanaan, kun hiilarikeulaan ei saanut tarakkaa kiinni.
Eipä siinä eroa juurikaan huomannut. Renkaat sen mukavuuden kuitenkin tekevät.

3 Likes

Mulla on tossa Cannondalen cyclocrossarissa OG alukeula ja 40mm renkaat. Aivan ihana ajaa rupista asvalttia ja soraa.

1 Like

Pittää laittaa sitten tarjousta menemään :slight_smile:

Oon tässä yrittäny vääntää tätä asiaa päänsisäisesti mutten jaksais kaivaa millimetripaperia esille. Voisko joku vahvistaa tän asian mulle? :grin:

Eli toi Crustin Clydesdale haarukka. Virallisia speksejä ei oo missään mutta a-c kutakuinkin 490mm ja rake ehkä 25mm. Tätä markkinoidaan niin että sopii pyörään kuin pyörään kunhan alkuperäinen a-c on kutakuinkin ~400mm. Enemmän tai vähemmän alkuperäistä a-c:tä niin alkaa loiventamaan tai jyrkentämään kulmia.
Toi 400mm a-c on aika perus ysärimaasturiin mutta myös tavallinen ihan 700c pyörissä. Mietin vaan että jos ysärimaasturi on suunniteltu esim. 26x2.1" ja se 700c pyörä about 622x40mm kumille niin niissähän on aika iso ero säteessä, melkein 20mm. Eli efektiivinen välimatka kruunusta maahan on pidempi siinä 700c pyörässä kuin ysärimaasturissa.
Tarkoittaa siis sitä että ysärimaasturia tuo keula jyrkentää enemmän ja 700c pyörää loiventaa. Vai ajattelenkohan ihan väärin…

Pysyykö sulla takana renkaan halkaisija samana molemmissa tapauksissa? Vai nouseeko/laskeeko takapää samaa tahtia?

Clydesdalessa pysyisi sama rengaskoko, rungossa sit mille runko on suunniteltu.
Mietin tätä niin että kun mulla on se nyt 622x40 Tunturi Rock’n Roadissa mutta siirtäisin 26x2.1" Tunturi Minoiciin niin molemmissa sama alkuperäinen a-c 400mm mutta eturenkaan säde eli se mitta kruunusta maahan eri.

Mitta kruunusta maahan tolla keulalla, jos kiekko on 406 mm ja kumi 50 mm, olis sitten 406/2+50+490
=743

622/2+40+400=751

559/2+55+400=735

Eli Crustin keulan mitta on noiden kokojen puolivälistä.

Kiitos laskutoimituksesta! Oliko se nyt niin että karkeasti laskettuna sentti a-c:tä loiventaa asteella vai puolella :thinking:

https://bikegeo.muha.cc

Varmaan hiukan riippuu akselivälistä, mut tuskin merkittävästi.

edit. eiku sori ei mittää. NKOTB:n laskuri tossa heti yllä kertoikin jo vastauksen.

1 Like

Onko palstalaisilla kokemuksia tän ratkasun turvallisuudesta pikalinkun kanssa?
Keulassa vähän ahdasta lokarin kanssa ja kiekkoo pitäis saada n. 4 mm alemmas. Dropit on suht syvät, mutta pulttilinkun laippojen alareuna tulis aavistuksen haarukanpäistä yli.

Kyllä sen pitäis pysyä vaikka vähän tulee ylikin.
Itse olisin eniten huolissani siitä tosssa kuvailemassas tilanteessa että jos haarukan päässä on lawyers lipsit niin pikalinkun mutterit/päädyt vääntyy vinoon eikä puristus tule enää tasaisesti eikä pikalinkkuakaan saa ehkä niin kireälle kuin pitäis. Ratkasu olis siis lawyers lipsien hiominen tasaiseks tai pois.

1 Like

Juu, lawyer lipsit viilasin jo pois kuten kaikista talouden haarukoista. Eiköhän sitä uskalla kokeilla.