Keskiöt

Irtokuulakeskiö/kellokeskiö. Valmistaja Hatta Swan. Nelikanttiakseli ei ole ontto ja kierteytetty vaan siinä on tollanen uloke johon kiristetään mutteri ja sitä kautta kampi kiinni akseliin. Ei ole siis kammenpulttia johon olet ehkä tottunut. Kierteet tod.näk. BSA.

2 Likes

@timoma @mankkis kiitos avusta! Ruvettiin sydänkävyn kanssa sen yhtä pyörää kattomaan kun keskiössä on pikkasen välystä, ja sit tulikin tosiaan tällanen vintagemalli vastaan. Kaikkee sitä oppii!

1 Like

Osaako kukaan sanoa mitä materiaalia on Hatta R9400 keskiön vetopuolen kuppi?

e: Jumiutuneen kupin irroitus siis kyseessä ja alkaa kotikonstit loppua kesken. Seuraavana vaiheena mietin joko ison mutterin hitsaamista kuppiin kiinni tai sen halkaisua…

kierreteippi apukeinona narisevan italokeskiön kanssa fiksikäytössä u/m? toi on siis atm kierrelukitteella kiinni, ja ihan hyvin pysyny, alkaa vaan vituttaa narina. mietin et miten tommonen teippi pitää ilman rasvoja ja lukitteita?

Oletko kokeillut kuparitahnaa? Itsellä hiljeni keskiö kummasti, kun tursotin sitä kierteisiin.

E: Enpä kyllä muista, oliko tuossa pyörässä italo- vai ranskiskeskiö.

Kaikkea sitä täällä saakin lukea.

1 Like

Kappas :cowboy_hat_face: Ei kyllä ole useammassa vuodessa keskiöt tai rungot mennyt miksikään.

Olen käyttänyt niin tätä:

https://larunpyora.com/fi/product/muc-off-anti-seize-grease-450-g/007-S

Copper compound anti seize grease to be used in bottom brackets and other places where metal rubs against metal.

Kuin tätä:

Joista CRC:tä pidempään.

Se voi olla, että tossa menee kyllä vuosikymmeniä, en tiiä. Tulispa Tuure kertomaan.

2 Likes

Juu, jos on väljäksi kuluneet kierteet, niin keskiö saattaa narista, ja putkikierreteipillä saa hitusen sitä välystä tilkittyä. Pari kierrosta riittää. Teippi pingotetaan melko napakasti ja kierteiden vastaisesti niin ettei osan kiinni ruuvaaminen avaa teippiä. Teipin päälle voi panna rasvaa ihan hyvin.

Alumiini- ja kuparitahna toimii paremmin kylmähitsautumisen estämiseen kuin välyksen täyttöön, eikä sitä ole tarpeen annostella pientä sipaisua enempää

Venekaverit vääntää samasta aiheesta:

Particularly when one of the metals is aluminum, adding copper will make things worse by increasing galvanic corrosion of aluminum and white white powder that is causing the OP’s sticking. This is obvious and suported by testing. It will not provide lubrication for aluminum. Additionally, good quality synthetic greases like Lewmar or Tefgel do not dry out at room temperature for many decades. In fact, one of the defining characteristics of synthetics is extremely low volatility and high oxidation resistance.

Finally, the OP is talking about sliding parts, not fasteners on an exhaust manifold. Totally different application.

Some testing from Practical Sailor. This is about conductive greases, but the point is the same.
Conductive Greases vs. Corrosion - Practical Sailor

Meilläki töissä on tästä joskus väännetty, itse laitan aina vain alutahnaa pyörähommiin - joskus oon laittanu tota MucOffin kuparista jos on kuituosa kuituosaa vasten ja ollu vaaraa jumittua kiinni - satulatolppa voi hitsautua kuiturunkoon ja joskus ne on niin tiukkoja et kitkatahnaa ei halua sinne laittaa.

Kiinnostaisi kuulla huonoja kokemuksia, eli missä ajassa ja millä runko-/keskiömateriaaliyhdistelmällä on saatu vahinkoa aikaan.

Itse olen kiitollinen aikanaan pajalta saamastani kuparitahnavinksusta, nimittäin mikäli en olisi saanut keskiötä hiljaiseksi, olisi runko keskiöineen jäänyt varmaan pajalle tai päätynyt roskalavalle. Tämän jälkeen olenkin työntänyt kuparitahnaa napsumisen estämiseksi jokaiseen asentamaani kierteelliseen keskiöön, oli siellä mikä materiaalipari tahansa vastassa ja myöskin jakanut vinkkiä tietämättömänä eteenpäin :grimacing:

Täytyypä kokeilla vaihtaa palpatahnaan, jahka nykyiset kemiat loppuu ja toivoa, että napsuminen ei ala sen kanssa uudestaan.

Ja sittenhän on tietty myös metallittomia eli keraamisia juttuja sisältäviä asennuspastoja. Itellä CRC:n kamaa käytössä ja ei oo tarvinnu katua. Tosin pidemmän ajan kuluessa muuttuu semmoseksi ärsyttäväksi tahmaksi jota on hankala pestä pois, mutta keskiötyyppisissä paikoissa tuo ei haittaa. Satulatolpassa ehkä.

1 Like

“keraamiset” tahnat menee jotku aivan kitiksi ajan kanssa. kuparitahnan suurin hyöty on korkeissa lämpötiloissa, ei niissä oikeasti ole kuparia kuin nimeksi, mutta sekin pieni auttaa just kiinni palamista. autoissa esim. pakosarjan mutterit on kuparia, sen takia ettei jumita kiinni niin helposti. syöpymistä ei ole missään nähnyt.

2 Likes

Ainaki Park Toolin ASC-1 Anti-Seize on paksua tahnaa ja pysyy keskiön kierteissä lukuisia vuosia ilman ongelmia. Sotkee vaatteet kyllä kuninkaallisesti, et ei pyhäpaita päällä…

Sit Carbon pasteista erinomaisen hyvää on tää -

Ei naarmuta niinku joidenkin muiden missä on isoja rakeita (esim Parkin carbon-sotku on kamalaa ja naarmuttaa kaiken ihan hirveen näköseksi.).

Myös laakerirasvojen osalta ihan huippua on tää Motorex (entinen nimi Bike Grease 2000) -

Tota menee kilokaupalla vuodessa töissä…Ne väittää et syön sitä lusikalla kun kukaan ei nää.

1 Like

Haen suosituksia nelikanttikeskiölle rolleriin, koska täysin ummikko / amatööri tällaisissa hommissa. Arvostan laatua, luotettavuutta, kestävyyttä ja mahdollisimman pientä huoltotyön määrää. Ympärivuotiseen käyttöön ja tositarkoituksella auringonlaskuun.

SKF

2 Likes

Mitä nää nykypäivänä kustantaa? Pitäis serottaan laittaa uus keskiö centaurin tilalle ja maksaako noi vieläki sen 150€

Tää.

Itte ajelen TA:n keskiöllä, kasettilaakerit vaihdettavissa itse, muuten aivan todella basic: kupit laakereille, akseli, kaksi laakeria. SKF:lle ääni myös multa jos haluaa yhdessä paketissa ns. parasta eikä oo mitään ranskafetissejä.

Onko kuinka kauan ollu ajossa toi TA? Ja millasessa käytössä? Laakereiden kestävyys kiinnostaa kun tossa ei vissiin hirveesti suojausta ja netissä kaivelessa tullut useampikin kriittinen ääni esille. Kiinnostais siis periaatteessa mutta epäilyttää käytännössä… Jos laakerit saa vaihtaa jokakelin pyörässä kerran vuoteen nii sit on melkee sama ajaa irtokuulakeskiöllä.