Keskiön pituus Messenger-kampien kanssa?

Terveppä kaikille!
Olis tarkotus hommata cressuun uus keskiö ja kammet siinä samalla, kammiksi olen miettinyt Suginon Messenger- mallisia.
Kysymys siis kuuluukin, osaisiko joku neuvoa oikean mittaisen keskiön, jolla kyseisillä kammilla saisi ketjulinjan suoraksi 120mm takanavan kanssa? Velo-orangesta olisin ranskakierteellä olevaa keskiötä tilailemassa, mutta epävarmuuden takia en ole vielä pistänyt tilaukseen.

103mm–>42mm

Kiitosta nopeesta vastauksesta, vähän kyllä kuumottaa jos kammet eivät mahdukkaan pyörimään (ottavat kiinni chainstayhyn) Voisko tätä jotenki etukäteen mittailla, ettei turhaan osta osaa joka ei mahdukkaan kiinni? Edellinen keskiö nimittäin omien, suht tarkkojen mittausten mukaan 119mm.

Jos edellinen keskiö on 119mm ja tarvitset 103mm.
→ 119mm - 103mm = 16mm / 2 = 8mm, eli kampi tulee 8mm sisemmäs kuin alkuperäisellä keskiöllä.

Kokeile kampia nykyiseen keskiöön ja mittaa mahtuuko pyörimään jos 8mm:iä sisempänä.

Näin minä sen järkeilisin. Korjatkaa joku jos en osaa…

^Kammissa on eroja, kaikki ei ole samanmuotoisia (Q-factor).

Sisälukutaitoni tökki.
Ymmärsin ensin, että kammet oli jo hallussa ja vain keskiö puuttui.
Q-factor mukaan mittailuihin/arvioihin/laskelmiin.

Mulla on 165mm Messenger-kammilla ja 103mm keskiöllä Q-factor ~112mm

FF - 14:53, 26.2.2012 » 103mm-->45mm
Korjasin. Ratas ulommalla paikalla näin, sisemmällä paikalla jotain 7mm vähemmän. Pikkuprikoilla tuota ei saa lähemmäs neljääkahta. Näistä on ollut jo juttua Yksivaihteella, esim: https://www.yksivaihde.net/old/6741 Lisäksi pienenä huomiona, että [i]ratas[/i] on mallimerkinnältään "Messenger", kammet todennäköisesti RD2.

(Niin ja mullahan on sellaiset myynnissä.)

Sitä VO:n ranskiskeskiötä saanee Pelagosta.

Eli 103-millisellä 42 mm vai 45 mm?

piti ihan mitata. Charge Plugissahan on RD2:t ja 103mm keskiö, niin niillä näyttäis tosiaan ketjulinja olevan 45mm kohdalla.

Mulla on 107mm keskiö, ratas “sisäpuolella” ja ketjulinja on tasan 42 millissä. Outoa jos ei tuolla suht yleisellä kampi+ratas kombolla saa linjaa lähellekään 42mm edes tuolla 103mm keskiöllä rattaan ollessa ulkosivulla. Osaako joku selventää? Itsekin täältä tietoa asiasta metskatessa olen törmännyt 103mm keskiöakselin antavan 42mm sekä 45mm -ketjulinjan, käyttäjästä riippuen…

Tulisi mieleen että onkohan osattu mitata…

^tuo. Lisäksi: ei kai kaikki keskiöt tule samasta muotista? Vähän eri viiste, ketjulinja heittää millin pari? Voi olla myös, että jotkut vääntää kammen kammenpultit kiinni raivopäisemmin kuin toiset. Alumiiniahan ne Messengeritkin on.

RD2 = maantiekampi, ei ratakampi. Ketjulinjan suunnitteluspeksi ei silloin ole 42 mm kummallekaan rattaan paikalle. Siksi ketjulinjaa ei varmaan kovin helposti myökään saa 42 milliin…

waldemaar - 0:31, 27.2.2012 » Mulla on 107mm keskiö, ratas "sisäpuolella" ja ketjulinja on tasan 42 millissä. Outoa jos ei tuolla suht yleisellä kampi+ratas kombolla saa linjaa lähellekään 42mm edes tuolla 103mm keskiöllä rattaan ollessa ulkosivulla. Osaako joku selventää? Itsekin täältä tietoa asiasta metskatessa olen törmännyt 103mm keskiöakselin antavan 42mm sekä 45mm -ketjulinjan, käyttäjästä riippuen..
Mulla kans 107 mm keskiö, sisempi rataspaikka ja ketjulinja n. 42 mm. Lueskelin kammet ostettuani yksivaihdetta ja muitakin forumeita ja totesin muidenkin törmänneen 42mm ketjulinjan vaikeuteen. Valmistajan ilmoituksen mukaan 103 mm keskiö antaa oikean ketjulinjan, mutta t3h Internzin mukaan 43 mm lähemmäksi ei pääse.

Jarkko varmaan tuossa edellä puhuu totuutta.

Asia selvä, kiitos selvennyksistä!
Jos nyt siis kuitenkaan tuolla kyseisellä kammella ketjulinjaa ei saa suoraksi, voisiko joku ystävällisesti ehdottaa jotai hyviä hinta/laatu suhteen omaavia palikoita, joilla ketjulinjan saisi mahd. lähelle sitä 42mm? Jos käytettyäkin löytyy nii vinkatkaa, saispahan luultavasti halvemmalla parempaa.

Mulla on kans RD-kammet ja speksatessani hankin viime vuonna 103-millisen keskiön valmistajan suositusten mukaisesti. Tämän ketjun myötä sit mittailin ja vähän tarkemmin tuijotin, ja kyllähän se kierossa on. Tönäri näyttää jotain 45 ja 46 millin väliltä. Pitänee pistää se 107-millinen keskiö ostoslistalle.

^^ Hommaa vaikka jotkut vanhat Shimanot esim. 105/600 -osastosta. LFGSS:n “transmission database” auttaa keskiöakselin valikoinnissa. Uusia Shimanon Alfine -kampia keskiöineen saa jostain alle 60€:lla (pistin “muualla myynnissä” -ketjuunkin linkin, olikohan bike24:lle?). Niillä ketjulinjan saa sisemmällä paikalla muistaakseni 43,5 milliin ja silloin pitäisi onnistua prikkojen avulla säätäminen toivottuihin lukemiin. Jos et löydä sopivia prikkoja niin kysele täältä foorumilta tai vaikka suoraan multa.
edit: http://fi.rosebikes.eu/tuote/shimano-alfine-crankset-fc-s500/aid:197331

pasipasi - 16:39, 3.3.2012 » Mulla on kans RD-kammet ja speksatessani hankin viime vuonna 103-millisen keskiön valmistajan suositusten mukaisesti. Tämän ketjun myötä sit mittailin ja vähän tarkemmin tuijotin, ja kyllähän se kierossa on. Tönäri näyttää jotain 45 ja 46 millin väliltä. Pitänee pistää se 107-millinen keskiö ostoslistalle.
Kuten tästä nähdään, RD2:lla voi ihan hyvin ajaa. Muutaman millin heitto ketjulinjassa ei ole mikään katastrofi. Mielestäni alkuperäisviestijän kannattaisi vain lyödä ne kiinni ja ajaa. Ne voi vaihtaa toisiin sitten kun niihin tulee jotain vikaa.