Keskiöhuolto ja uudet kiilapultit

Mul on joku vanha lejeune maantiepyörä josta avasin keskiön ku se oli aika jumissa.
Putsasin kaikki osat, ja ennenku rupesin pakkaamaan, ni hogasin et wd-40 ei ehkä ihan riitä.
Eli millä rasvalla mun pitäis keskiön osaset valella? ja mistä tätä tiettyä rasvaa saa?

Niin ja siinä on kiilapultti kammet. Sain uudet kiilapultit, MUTTA ne ei mee loppuun saakka -tai ainakaan meinaa mennä. (kävin Roihikan huollosta hakee uudet, mukana mallina yks alkuperäinen lejeunesta eli ihan oikean kokoiset ne on)

Miten ne oikein täytyy runtata sisään?

Auttakaa mua, pliis

Kannattanee pistää jotain aika stydiä ja vedenkestävää rasvaa sinne. Jotkut tykkää venekäyttöön tarkoitetuista, jotkut autorasvoista, itse käytän polkupyöriin tarkoitettua rasvaa, joka on vähän kallimpaa mutta onpahan ainakin viskositeetit ja lisäaineet käyttötarkoituksen mukaan mietitty. Pyörärasvoja kannattaa kysellä pyöräliikkeistä esim. Weldtiten, Pedro’sin tai Park Toolin mallistoista löytyy, muita rasvoja vaikka Biltemasta. Ihan perus litiumrasvaa en pyörään tunkisi, se kun ei kovin hyvin kestä vettä.

Kiilapultteja saa hakata aika voimalla sisään, ne on aika pehmeetä metallia että kyllä ne ennemmin antaa periksi kuin kampi. Niitä voi myös joutua viilaamaan jos ne ei tahdo mennä ollenkaan, mutta jos ne menee suuremman osan matkaa, niin loppua voi koittaa ihan vaan pienellä väkivallalla.

Jos et tee tinkimätöntä entisöintiprojektia tai säästä joka ikistä pennosta, niin älä laita pyörään kiilapulttikampia.

Näin harrastajatasolla vaikka kuinka viilaa, hakkaa, kiristää ja taas hakkaa ja kiristää, ne eivät kestä ajoa.

Ammattimaiset kiilapulttikampimekaanikot ovat tietysti erikseen.

Vaihtaisin kyllä ihan mielelläni moderniin, mutta on ihan vaivasta ja budjetista kiinni toi homma. Mikään pyöräliike ei oo suostunu vaihtaa uutta keskiöö, ku ei oo kuulemma osii näihin vanhoihin ranskalaisiin pyöriin.
Noh, huomen näkee et miten onnistuu…

kiitti vinkeistä!

Milloin aikoinaan on muuten tehty/käytetty neljän rattaan takapakkoja? -kasetti vai mikäsenytonkaan…

Osta jostain peruskeskiö irrallisilla kierretötteröillä ja sorvauta rungon kierteisiin sopivat tötteröt lähipajalla.

Okei, eli noinkin voi tehdä.
Kiilapultit saa nyt kestää sen aikaa, kunnes lähden syksyl ulkomaille opiskelee.

kiitti vinkeist

Missäköhän saisi sorvautettua uudet kierteet Raleighini keskiöön? Siis Helsingissä, ja paljonkohan se suunnilleen maksaa?

Protoshop Otaniemessä saattaa tehdä. Hinta on 50-60e/tunti, hinta-arvio kannattaa laskea neljällä tunnilla.

Oho!, toi onkin aika hintavaa, ei taida kannattaa tehdä ainakaan kyseiseen runkoon. Mitäs muita vaihtoehtoja on jos haluaa päästä eroon kiilapulttikammista? Löytyykö Raleighin kierteille uusia sopivan levyisiä kasettikeskiöitä?

Löytyy “kierteettömiä” keskiöitä, joissa siis ei oo holkkeja jotka kiertyy runkoon vaan holkit kiertyy vain keskiöpatruunaan itseensä ja siten puristaa keskiön kiinni. Näitä on saanut ainakin Pyörätohtorilta, Kumiluodista ja ulkomailta. Varmaan paras ja halvin ratkaisu kaikkiin ranskis-, sveitsi- ja raleigh-kierteisiin.

Kierteettömät keskiöt löystyvät helposti. Niiden kanssa kannattaa käyttää jämäkkää loctitea.

Jotenkin muutaman keskiöongelman jälkeen on tullut olo, että vanhat Raleighit ja ranskalaiset mitoitukset kannattaa kiertää kaukaa. Keskiö ja ohjainlaakeri ovat vaikeimpia huoltaa. Siksi niihin kannattaa panostaa eniten.

Mulla on kierteetön keskiö 116mm akselilla. Tilasin noita pari ylimääräistä kun duunasin kaverille Mercierin ja ajattelin että ehkä joku muukin joskus puuhailee jotain ranskis- tms epästandardiprojekteja. 20€, pistä viestiä jos kiinnostaa.

Hyvin on kuulemma toiminut, mutta Locktiten käyttö on tosiaan suositeltavaa noiden kanssa.

mikähän ois protoshotin arvio työstää tommoset kierretötteröt johonkin irtotötteröiseen keskiöön?

Onko tietoa, mikä työkalu sopii tohon YST:n kierteettömään keskiöön? Ilmeisesti joku Shimanon keskiötyökalu kelpaa, mutta selviääkö jollain Biltemasta löytyvällä tuotteella?

Biltsun keskiötyökalu on tehty Shimanon standardiin biltsun toleransseilla ja on sopinu mulla samaan standardiin tehtyihin keskiöihin.

http://www.biltema.fi/osteri/data/webpics_all/Web%20images%20Sorted/27/large/27-023_l.jpg

Varmaan toimis?