keskiö / rattaan valinta / ketjulinja

Kurkkasin äsken Colnagoni keskiömuhvin alla olevasta reiästä ja olin näkevinäni keskiössä pätkän “Campagnolo”-tekstiä. Onko siis teknisesti mahdollista, että Campan keskiöön on kiinnitetty Dura-Ace -kampisarja? Vai oliko kyseessä vain toiveajattelun aiheuttama aistiharha? Campan keskiöhän alentaisi hieman kynnystä Campan kampisarjan hankkimiseen…

Shimanon eturattaani ovat tällä hetkellä 52/42. Jos tuo 42 on järkevä eturatas(?), niin mikä olisi järkevä takarattaan hammasluku flip-flop -navalle? Ajoni tulisi olemaan lähinnä nautiskelevaa kaupunkiajoa ja jonkin verran alle 50 km:n pituisia kuntolenkkejä suhteellisen tasaisessa maisemassa. Kesäaikaan. Kannattaisiko flip-flopin fixie-puolelle laittaa eri hammasmäärä kuin singlespeed-puolelle?

Mittasin myös ketjulinjan eli etäisyydet istuinputken keskikohdasta rattaisiin:
pienempään on 42 mm ja isompaan n. 52. Voinko siis vain poistaa tuon ison rattaan ja jättää pienemmän paikoilleen? Vai pitäisikö pienempi ratas siirtää isomman tilalle? Kun sitten ilmoitan ketjulinjan millimetrimäärän flip-flop-napaisen takapyörän väsääjälle, niin hän vain sijoittaa takarattaat vastaavalle etäisyydelle taka-akselin keskikohdasta? Näinhän se logiikka menee, vai?

periaatteessa ei ole olemassa mitään syytä mikä estäisi käyttämästä ristiin eri merkkien tuotteita, nelikanttikeskiöön menee nelikanttikammet. jos keskiölaakeri on pyörän alkuperäinen niin suurella todennäköisyydellä se on Campagnolo, ja vielä luultavasti Italo-kierteellä. Se keskiön merkki kyllä varmaan lukee myös siinä jossain laakerikuppien ulkopinnalla jos katsot tarkkaan. Voi myös hyvin olla että akseli on merkkiä X ja laakerikupit merkkiä Y jne.

sitten kuvittelisin että se 42 on sulle sopivampi ratas eteen kuin 52, toki asia riippuu ihan siitä minkä kokoisen rattaan laitat taakse, esim. 42x17 on jo aika leppoisa välitys ja skiddauspottejakin riittää jos yllyt skidailemaan jarruttomalla fiksipyörälläsi sitten joskus. :wink:

isomman eturattaan otat vaan irti ja hankit lyhyemmät yhdelle rattaalle tarkoitetut pultit niin se on siinä, muuta ei välttämättä tarvitse tehdä.

kun sun takakiekko kasataan niin navan ketjulinja riippuu ainoastaan siitä takanavasta itsestään joka on käytännössä joko 120mm tai 130mm leveä, koska muita ei juuri ole saatavilla. nyt siis ihan tavallisella 120mm leveällä flipflop-mallisella rata/fiksinavalla sun ketjulinjan pitäisi natsata hienosti kohdalleen kun eturatas on siinä sisemmällä paikalla. ainoa este pitää eturatasta sisemmällä paikalla on esteettinen. jos ei tykkää siitä miltä se näyttää niin sitten täytyy hankkia tilalle oikeat ratakammet, tai ehkä uusi keskiö vähän lyhyemmällä akselillä tms.

okei, Shimanon ja Campan keskiön ja kampien käyttäminen yhdessä voi olla vähän ongelmallista koska ne noudattaa eri viistestandardeja (JIS/ISO) mutta tosta aiheesta voi joku muu jatkaa.

En muista miten päin se meni, mutta joko campa-keskiön ja shitmanon kampien yhdistelmä tai shimano-keskiön ja campa-kampien kombinaatio tekee kammista jatkossa käyttökelvottomat. Alumiinia kun ovat, niin väärä viiste tekee selvää kammista aika helposti.

Eli, varmista keskiösi merkki, hommaa niihin natsaava kampisetti. Sheldon Brown auttaa oikeiden viisteiden etsimisessä.