Itsemurha 2.0

Hei kaikki elämäänsä kyllästyneet yksivaihdelaiset, katsotaanpa mitä kaikkea sunnuntaina on tullut puuhailtua.

En tiedä onko miten turvallinen, mutta tein tälläsen jostain uusiks-kierrenapakasta, napavaihteisen rattaasta ja tottakai, brittikeskiön lukkorenkaasta. Amuliininavat ei ehkä ole se oikea kohde tälle.

Tässä nyt kuitenkin ohje, jolla voitte näppärästi raiskata vintage-tuubikiekkojen navat fixata näitä perus kierrepakallisia takanapoja.

Koko projektin aikana pitää toki muistaa varoa laakeripintaa, kierteitä ja omia sormia. Rojektin jälkeen pitää muistaa varoa akilesjännettä.

http://img690.imageshack.us/img690/6940/pa100477e.th.jpg
Otetaan eka niin osiin kun voi, ja jollain merkataan napaan, mihin kohtaan rattaan kolme nypykkää osuu. HUOM. Tämä on eräs kriittisin vaihde, sillä urien, jota napaan tehdään, tulee olla niin oikeassa paikassa ja niin kapeita kuin suinkin mahdollista.

http://img202.imageshack.us/img202/5756/pa100478.th.jpg
Tohon jää pieni välys ainakin näillä standardinavoilla, se tekee hommasta pikkasen turvattoman.

http://img293.imageshack.us/img293/2613/pa100479.th.jpg
Dremeliä ja viilailua, varotaan niitä kierteitä

http://img155.imageshack.us/img155/9853/pa100480.th.jpg
Mulla sattu olemaan tällänen pallomainen hiontaterä joka natsas aika hyvin, tosin käytin mielikutituksen mukaan vähän mitä teriä löytyikään…

http://img840.imageshack.us/img840/6002/pa100482.th.jpg
Tässä jyrsinterä, kenties tärkein projektissa. Tällä terällä on ideana sivuttain jyrsiminen, se mitä yleensä tehdään puuhommissa poralla.

http://img87.imageshack.us/img87/6534/pa100483.th.jpg
Tällästä on tarkotus saada aikaan, lukuunottamatta pientä kierrevauriota.

http://img405.imageshack.us/img405/5691/pa100488.th.jpg
Rattaan ja navan väliin ei saa jäädä edes puolen millin rakoa, kuten tässä kuvassa on (hankala hahmottaa.)

http://img183.imageshack.us/img183/213/pa100489.th.jpg
Alusta kannattaa miettiä kahteen kertaan

Kun kaikki natsaa ja ratas on suorassa, lukkorengas kireesti paikoilleen, ja kiristys vielä kun kiekko on kasassa.

Välttelen viimeiseen asti vastuuta kaikissa asiaan vähänkään liittyvissä tapaturmissa.

Ihan kreisiä hei!

Ei vaan, pistää pohtimaan… jos välykset on minimissä ja ratas on vetosuuntaan nähden suorassa linjassa, mikä voi mennä pieleen? Skidatessa metalli väsyy ja napa murtuu/luhistuu palasiksi?

Tää on varmaan ihan toimiva ratkaisu. Tietenkin huomio kiinnittyy rattaan laatuun, kun sitä ei ole tehty tuollaiseen.

tää on hyvä juttu!

konkeli - 15:58, 10.10.2010 » Tää on varmaan ihan toimiva ratkaisu. Tietenkin huomio kiinnittyy rattaan laatuun, kun sitä ei ole tehty tuollaiseen.
Ratashan on tehty just tuohon. Mummiksessakin voima välittyy takanapaan niiden kolmen nipukan kautta. Navan kesto sen sijaan arveluttaa.

No perskeles, sitähän mä tarkoitin.

Ai toi ratas sopii tohon noin hyvin, varmasti toimii hyvin. Laittaa viel lukkorenkaaseen kunnolla lukitetta, tai vaik hitsaa rattaaseen kiinni. Millään voimalla toi ratas ei kyl itelleen uraa tohon napaan tee vaikka olis kuin kiinalainen.

Topicci sopiki ku nyrkki silmään. Vaikka aihe onkin ihan eri mutta sunnuntait on kivoja päiviä koittaa rakennella jotain mahdotonta ja vaarallista.

Project Revenge of the Rev-X.

Mahdoton korjata ku yks blade on päästä irti eli toinen blade vetää voimalla kieroon juuri vastakkaiseen suuntaan irtonaisesta kohdasta sitä ainaki 4mm. Muuten kiekko on suora muiden 3 kohdalta.

Hartsilla vahvensin yhen murtuman tosta hiilikuidusta ja pistin siihen pari pulttia, 6 mutteria ja ja 8 prikkaa kiinni jolloin bladejen etäisyyttä voi säätää saumattomasti toisistaan. Muttei se tota kieroutta paljon ratkaise.

Mutta tota rikkinäistä päätä ei saa tonne mitenkään järkevästi oikeen kiinni (atm irti kokonaan) ja siitä o tynkäki jo tullu erilaisten toimenpiteiden seurauksena. Jos sen sais samalla kireydelle ton toisen kansssa niin millin parin heittoon vois päästä. Nyt noi pulttivahvennukset ei ainakaan auttanut asiaa kovin. Meinaan sain sen tohon pari millin heittoon joskus kun ruuvasin vaan yhen ruuvin sillei sen bladen päähän että se veti sitä ylöspäin. Mutta blade oli silti heikkona joten ei voinut ihan noin helppoa kikkaa toteuttaa loppuun saakka.

Kai tosta muutaman millin kierolla olevan kiekon johonki mummopyörään uskaltais pistää koska luotan ettei noi bladet katkea ainakaan nyt kovin helposti. Alkujaan ton bladen tossa kesällä rikkoi 0,7l Stolichnaya lentämällä väliin kivoissa vauhdeissa.

On tossa pulttia, mutteria, hartsia ym. vielä jäljellä että voishan sitä jotain koittaa mutta ei tosta mitään toimivaa kalua enää saa. Roskiskamaa lähinnä.

http://d.imagehost.org/t/0296/juhon_pyorak_010.jpg

Hyvin rullas ilman kumeja nurmikolla jonku Tunturin alla, keräs vaan paskaa perkeleesti toi sisärengasura joka ei tarvi vannenauhaa edes.

http://d.imagehost.org/t/0557/juhon_pyorak_012.jpg

Ei onnistunu itsemurha vielä tolla. Ei suositellu Suomen hiilikuituspesialisti korjaan.

hahum… Mainiota. Tuliskohan mun korkanneesta goldtechista taas fix fix…

Toi kierrenapa-mummisratas-virityshän on aika näppärä.

Mua lähinnä huolestuttaa miten alunapa kestää tuon teräsrattaan pyöreät nystyrät jossain hätäskidauksessa.
Mummisnavassa tuo kiinnityskohta on terästä ja niistäkin on jotkut joskus kuluneet urille.

Mutulla: Millään hiton ilveellä ratas ei kaiva tohon napaan uraa vaikka kuinka skidais… Jos jotain tapahtuu, niin napa murtuu koko kierrekauluksen alueelta johonkin intiaan. Mut silloinkin todennöisesti muistin just murphyn, se ehkä vaan hirttäis kiinni.

Aion kokeilla tuolla yllä mainitsemallani korkanneella goldtechilla. Mutta vain “poolopuolelle”

Edit: Hmm, Jos en ole ihan väärässä, tuossakin, niin kuin muissakin kiinnitä-kaksi-asiaa-ruuvilla-ja-mutterilla, niin liitoksen vahvuus tulee siitä että kappaleet on puristettu toisian vasten… Mummisnavoissahan ratasta ei purista mikään, siellä on vaan se sokka. Eli lukkorengas timakkaan kiinni…

Tehdäänhän sitten hyvät kanssa-ajajat noista urista todellakin tiukat niin homma toimii. Jos jää “klappia” niin voisin kuvitella jopa pyörähtävän tiukassa tilanteessa vaikka olisi kuinka lukkorengas kiinni kupeessa. Tiukalla sovituksella en pysty minäkään näkemään mitää ongelmaa kestävyyden suhteen.

Nämä projektit on hauskoja. Tuo mummisnavan ominaisuus, jossa ratasta ei puristeta millään, on harmittava, jos rakentelee fiksinapoja mumminavoista. Ainoa tapa on lienee hitsata rataskin kiinni. Tosin mummisnapoja löytää ilmaiseksi kaikkialta, joten erilaisia rataskombinaatiota voi rakennella valmiiksi. Jossain miljoonalaatikon uumenissa on mummisnavan rataspuolen osa, jossa on kierteellinen ratas. Tuo on kuitenkin vanha ja lopulta malli olisi sitten kuitenkin itsari. Todelliseen rottafiksiin hitsattu mummisnapa on oiva koriste.

Maantietakanavoissahan on tunnettua, että teräksiset rattaat ajan kanssa tekevät lovea alumiiniseen kasettirunkoon, jos lukkorengas (ja mahdollisesti siitä huolimatta?) ei ole kireällä. mummisratas tosin on leveämpi ja noi kolme lovea pyöreitä, joten kenties todennäköisyys tolle on pienempi…

^^Wanhoissa mummisnavoissa on rattaan ja lukkorenkaan kierteet eri suuntiin aivan samoin kuin ratanavoissa.

Kuka toteuttaa itsemurha 3.0 kasettinavalle? Vapaaratas täyteen liimaa ja kiekko toisin päin, lsd:llä voi testata liimoja jarrutus kuitenki onnistuis aina et itsemurha voi jäädä haaveeksi…

Project Revenge of the Rev-X
Mitä jos kiekon pulttais vinkalla kiinni pöytään jossa reikä keskellä. Aurinko varjollinenpöytä vois ol hyvä, hätätilassa menee keittiön täyspuupöytä johon räädisti poraa reijän navalle. Ja sit kuiduttaa hartsilla ja lasikuitumatolla reilusti, painohan on sivuseikka. Lopuksi viimeistele mustalla sprayllä tai hiilikuitu tarralla. Murhaa lähimmäksi ainakin pääsee tuota keittiössä tehdessä jos ei asu yksin.

utobictune - 8:17, 11.10.2010 » Kuka toteuttaa itsemurha 3.0 kasettinavalle? Vapaaratas täyteen liimaa ja kiekko toisin päin, lsd:llä voi testata liimoja jarrutus kuitenki onnistuis aina et itsemurha voi jäädä haaveeksi..
Joskus tuommoinen tuli netissä vastaan suomalaisen tekemänä. Napaan oli porattu muutama reikä ja ruuveilla sitten kiinteäksi, kuka muistaa mistä löytyisi?
msb - 9:34, 11.10.2010 »
utobictune - 8:17, 11.10.2010 » Kuka toteuttaa itsemurha 3.0 kasettinavalle? Vapaaratas täyteen liimaa ja kiekko toisin päin, lsd:llä voi testata liimoja jarrutus kuitenki onnistuis aina et itsemurha voi jäädä haaveeksi..
Joskus tuommoinen tuli netissä vastaan suomalaisen tekemänä. Napaan oli porattu muutama reikä ja ruuveilla sitten kiinteäksi, kuka muistaa mistä löytyisi?
Olen nähnyt itsekin navan, jossa ratas on pyöräytetty kierteille ja sitten kiinnitetty pulteilla ja muttereilla rattaan rei´istä navan kevennys-/koristereikiin. Oli kuulemma kuskin ensimmäinen fiksikiekko. Ajoi sillä jonkin aikaa ja ajaa yhä (myös) fiksillä. Käytti ja käyttää tosin kahta jarrua.

^^ Löytyihän se vieläkin (taitaa tekijä lukea tätäkin foorumia)

http://www.fixedgeargallery.com/articles/panula/freehub/

EDIT: tuo on kyllä hieno fixed/free-toteutus