hyvä kappa?

teen peugeot p 8 e:stä (vm. -72) jalkajarrullista sinkulaa. mulla oli käytetty favoritin kappa vanhassa takavanteessa, jonka vaihdoin pois. sillä oli nätti ja kevyt vetää, mut se vanne oli ajettu kiveen tuimasti.
hommasin uuden vanteen ja kapan, joka on merkiltään falcon. tuntuu jotenki nahkeelta vetää ja vika ei oo laakerin väljyyteen liittyvä, koska sen oon ruuvannu sopivaks… onks toi falconin kappa vaan jotenki paska vai paraneeks se tosta ajamalla / säätämällä? nyt sen sais viel vaihdettua… paikallisella korjaamolla olis tarjolla torpedojakin. eiks ne oo aika kovia? mitä ootte mieltä? kiitti ja rauhaa.

anteeksi tietämättömyyteni, mut mikä on “kappa”?

^ jäbä ei haldaa vanhan koulun sanastoa. heh hehe.

siis kai se on takanapa, mut onko kaikki takanavat kappoja vai onko siinä jotain erityistä, mikä tekee siitä kapan?

Kappa-logosta onkin sit se upea huumoriväännös, jossa nuo tyypit istuu toisinpäin ristissä ja alla lukeekin “kuppa”.

Kyllä siellä navassa pitää olla se kapallinen tavaraa sisällä, jotta se olisi kappa.

Ei juma, mikä se on se kapallinen tavaraa siellä sisällä??

http://www.trfindley.com/fl_bike_pages_pics/bndxcbhz.jpg

Vähintään ton verran.

Noniin… Jos tuntuu “nahkeelta vetää” vaikka laakerien välys on kohdillaan niin en tiedä, voisko jarru laahata? Vaikee sanoo näkemättä, pitäis kokeilla pyörittää takapyörää, kuinka herkästi pyörii, johtuuko siitä. Jalkajarrulliset yksvaihteiset takanavat ei kai yleensä ole mekaanisesti kovin hifejä, mut en kyl osaa sanoa onko Favorit, Falcon, Torpedo vai Shimano paras…

Toisin sanoen tällä foorumilla ei paljon jalkajarrullisista tiedetä eikä perusteta.

Torpedot on ymmärtääkseni aika kestäviä … ainakin vrt Shimanon saman aikakauden tuotoksiin (50-70 luku).

randomm - 15:01, 4.8.2009 » Ei juma, mikä se on se kapallinen tavaraa siellä sisällä??
Suunnilleen tämän verran roinaa: http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/8/86906/1247254061_img-d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.jpg

Mulla on sellainen käsitys, että vanhemmat jarrulliset takanavat on kertaluokkaa parempia kuin uudet. Favorit on tsekkiläinen lisensillä tehty Torpedo, niissä on täysin samat osat ja ovat molemmat käytännössä yhtä hyviä. Torpedon valmistus lopetettiin aikapäivät sitten, Favoritin vasta myöhemmin, joten suurin osa navoista ja vara-osista mitä tänä päivänä pajoista löytyy on Favoritia.

Jos se vanha Favorit pyörii hyvin niin pistä ihmeessä se kiinni, kantsii toki avata ja tsekata että laakeripinnat on suht ehjiä. Vanhat Torpedot on myös hyvä veto, lisäbonuksena voi koittaa löytää vanhemman mallin, jossa on (muistaakseni) messinkinen jarrukenkä, toimii vähän paremmin. Tsekeissä on alettu tehdä kaiketi taas tuon saman mallisia napoja, nimi on muistaakseni Velosteel ja saa tilauksesta pyöräkaupoista. Niiden hyvyydestä/huonoudesta en sitten tiedä.

(Jalkajarrullista takanapaa sanotaan myös kappavaihteeksi joskus)

Velosteel on kuulemma tosiaan hyvä ja halpakin se on. Favoritit ja Torpedot yms, on kyllä paljon smuutimpia, kuin vaikka jotku uudet Simpat, ne on ihan alinta kastia jalkajarrunavoissa. Simpat alkaa äkkiä käytössä rutisemaan ja jarru toimii miten sattuu.

Kolmipykäläisiä Torpedoja ainakin on maailma täynnä. Muuten lujia, mutta sen vaihteidenvaihtoketjunpätkän (joka siitä akselin päästä lähtee) kiinnitys saattaa pettää.

Muistan muuten jostain lukeneeni, että kolmevaihteisesta Torpedosta saa vähän hitsaamalla tehtyä kaksivaihteisen fiksin kitkavivulla

Velosteel juontaa juurensa aina vanhaan Sachs Torpedo -napaan, jota ennen vanhaan tehtiin Schweinfurtissa, Saksassa. Valmistus jatkui myöhemmin Favorit -nimellä Tsekeissä ja nyt samassa maassa nimellä Velosteel.

Vuosien varrella pölysuojausta on paranneltu jonkin verran, joten se toimii nyt paremmin kurakelillä kuin ennen. Vaikkei silloinkaan ollut mikään huono peli.

Lisätietoa aiheesta tarjoaa Velosteelin oma kotisivu:
http://www.velosteel.cz/index.html

Kannattaa unohtaa Bendix, Kun Teng ja Shimano. Niissä on samankaltainen rakenne, jossa on kitkaa rullatessa ja vedossa.
Kun Teng tarjoilee tietoa tuotteestaan täällä:
http://www.ktgroup.net/ch/other_coaster.html

Velosteelin rakenne on taas ihan erilainen, minkä ansiosta rullaus on parempi eikä tunnu tahmealta vedossa. Velosteel on myös helppo itse huoltaa eikä mene hermot kasatessa niinkuin Shimanon navan kanssa.

Velosteeliä saa seuraavina OLD-leveyksinä:110mm, 117mm ja 120mm, joten se käy myös ratarungon perään.

Olen tässä itsekin etsimässä Velosteelin napaa, että voisin rakentaa taittopyörästä sinkulan.

Ai niin!

Kappa on tosiaan vanhaa kieltä ja tarkoittaa napaa. Aiheesta kannattaa lukea Raul Helbergin Pyöräily -kirja vuodelta 1937. Siinä on lisää vanhaa zyggesanastoa ihan kuvien kera! Siinä myös esitellään entisajan legendaarinen huippunapa New Departure!

Sori ny topicin varastamisesta, mutta sattuuks kukaan tietämään onko 1-vaihteisen Sachsin?Torpedon? rattaan puoleinen dust cap (pölykuppi) samanlainen kuin Duomaticin vastaava? Internetistä en löytänyt kuin Duomaticin ja Automaticin räjäytyskuvia, eikä rutiinijätelavatsekkauksetkaan oo tuottanut tulosta, ne tuntuu olevan Sardoja täynnään nykyään.

http://www.velosteel.cz/Eng/catalog.htm

Ylläolevassa osoitteessa on kuva pölykupista. Vertaa sitä Duomaticin vastaavaan.

Taitaa noissa monivaihteellisissa kapoissa olla enemmän halkaisijaa kuin yksivaihteisessa.

Hmm, pölykuppi näyttää samanlaiselta, mutta navan runko ei aivan. Duomaticin halkaisija on bauttiarallaa 51 mm siitä pölykupin kohdalta, ei kellään sattuis oleen yksvaihteista napaa ja mauseria käsillä?

Duomaticista lisää tässä

Ja mitat tässä

Hubstripping-blogissa on muutenkin hyviä juttuja takanavoista. Kannattaa vilasta!