How-To: Vian etsintä yksivaihteisesta pyörästä

Ei oo ajossa löystynyt, mutta huolimattomasti kiristetetyn lukkorenkaan kanssa on kyllä ratas skidatessa ja vastaavasti sen jälkeen kiihdyttäessä liikkunut. Siitä ei mitään erityistä ääntä lähde, ja sen kyllä huomaa myös jaloissa kun polkaisee ikäänkuin tyhjää vähän.

sitten kun tosta on toinenkin puoli ajettu niin saatan alkaa harkita tuota myös!

no mikähän ihme siä nytte vois olla hinputti. ei siis tyhjää tuntus menevän ollenkaan mutta mutta. lukkorenkaan avaajan suhteen jatkot manse luukutus topsundeeros tiäksää

ainakin paljon vähemmän meteliä lähti ku viimeks mutta ei toi hyvä oo.

Ootko kokeillut pyörittää kampia rauhassa (pyörä ilmassa) ja tsiigailla miten se ketju käyttäytyy takarattaalla ja kuunnella, lähteekö jostain yksittäisestä linkistä vaikka poikkeava ääni/vaikuttaako ketju hyppivän jossain kohtaa?

Hakuammuntaa, mutta olethan käynyt rungon läpi, ettei ole halkeamaa missään? Toki ne yleensä rutisee ja paukkuu kokoajan, mutta mistä sitä tietää…

tätä en oo vielä koklannu nii teempä sen kun on aikaa ja jaksamista

tsekkailin rungon kun olin sen fillarin kans suihkussa!

kiitos hei kun palasitte tähän (: mä sairastuin viime viikolla ja sit on ollu muutakin kaikkee tässä niin fillari jäi viime tiistaina tauolle. nyt kondis alkais oleen ihan jeppis että vois jatkaa tota ton ihmettelyä

1 Like

Joo siis ihme olis jos ei oo takaratas löysällä. En suosittele ajamaan ainakaan brakelessinä metriäkään, ennen kuin oot käyttäny takarattaan ja lukkorenkaan irti, kattonu että kierteet on OK ja pistänyt takaisin kasaan kunnon kireyteen (10min homma, tarvitset vain lukkorengasavaimen ja rotafixaamisen jalon taidon). Jatkamalla ajamista saat ainakin kierteet paskaksi navasta ja/tai lukkorenkaasta, ja hyvä mahdollisuus vetää kunnon catastrophic failure -pannut siihen päälle.

2 Likes

Kiitos, näin teen!

Nyt on kaikki kunnossa, diagnoosi oli oikea :blush: kiitos tyypit :heart::heart:

Semmone niksi millä ton saa pysymään kiinni että: haka-avain taskuun, sprinttaa urku auki joku kunnon mäki ylös, pysäytä etujarrulla ja hyppää alas satulasta tarkastamaan lukkorenkaan kireys

2 Likes

Itellä kans tapana tehä samanmoinen. Rotafiksaan kyllä rattaan aika tiukalle lähtökohtaisestikin, mut kyllä sitä lukkorengasta saa yhden nykäyksen verran aina tiukentaa ku on ensin käyny repimässä pari ylämäkisprinttiä, missä ratas asettuu niin tiukalle kuin on mennäkseen.

2 Likes

Rolleri naksuu runtatessa. Tuntuu ilmenevän nimenomaan rungon vääntyessä kovaa polkiessa ja erityisesti kaartaessa. Aikalailla kaikki mahdollinen on rajattu ulos: keula irrotettu ja kaikki mahdollinen rasvattu, ohjaamo palasteltu ja putsattu kontaktipinnat, tolppa irrotettu ja rasvattu, kammet ja keskiö irrotettu ja rasvattu, eturatas irrotettu ja rattaanpultit rasvattu, eri kiekkoja kokeiltu, uusi ketju laitettu, uudet polkimet laitettu, pulloteline pultteineen poistettu… Ja perinteiset: kengännauhat sidottu ja nastat poistettu kumeista. Ainoa mitä enää keksin on kokeilla eri keskiötä ja kampia. Ei kai rolleria saa ajamalla pettämään? Silmämääräisesti tutkin rungon ja keulan mahdollisilta murtumilta ym. Mitä olen missannut? :thinking:

Kiristele pinnat takakiekosta että tulee sekin poissuljettua, tai nopeammin asian testaa vaihtamalla toisen kiekon välillä. Mulla on häiritsevästi elävä R 460db Dolanissa ja jonkun aikaa sitä naksunaa jäljitin.

Joo eri kiekoillakin tuli jo kokeiltua, eikä mikään muuttunut.

Naksuuko jos otat tolpan ja satulan kokonaan pois?

Näin pitkälle en mennyt, mutta pitäähän sekin varmaan kokeilla.

Itellä naksu kans runtatessa. Purin koko pyörän keväthuollossa ja kasasin uudestaan. Nyt ei naksu ainakaan parin päivän jälkeen. Mitä tein eri tavalla:
-Rasvaa ruotoputken ja stemmin liitokseen.
-Rasvaa ohjaustangon ja stemmin liitokseen.
-Rasvaa ohjaamon otsapintoihin; spacerit, stemmi ja top cap.
-Rasvaa stemmin ruuvien kierteisiin ja kantoihin.
-Keskiön nelikanttiakselin tasopintojen öljyäminen.
-Kammenpulttien kannan alle rasvaa.
-Kammenpultteihin tippa ruuvilukitetta.
-Keskiökuppeihin tippa ruuvilukitetta ihan vikoille kierteille, muuten runsas rasva keskiön kierteissä.
Edit: Ai nii ja rasvaa tolppaan.

En tiiä, kuulostaa jokseenki hasardilta tämä näin.

Ehkä mulla on joku latentti deathwish. Kaikki muut voi jättää tän naksunnanestelykokeilun kokeilematta.

Täällä viimeisimmän mysteerinaksunnan aiheuttajaksi paljastui klappi ohjainlaakerissa, ilmeisesti kaiken kiristäminen lailliseen momenttiin ei vaan riitä pitämään stemmiä paikallaan. Laitoin kokeeksi vielä kaulaputkeen crabon-kuorintavoidetta, mutta jos sekään ei auta, niin taitaa mennä haarukka vaihtoon (alkaa ehkä muutenkin olla palvelusvuodet suht täynnä).

Yksi aiempi vastaava taas tuli satulatolpan pannasta (selvisi lopulta vasta kun panta katkesi), eli sen ja rungon väli kannattaa myös putsata ja mahdollisesti käsitellä materiaalien sallimalla tavalla.

Tämä selvisi. Tai syy ei selvinnyt, mutta ratkaisu löytyi: tilasin uuden keskiön. En siis asentanut tai mitään, tällä kertaa tilaaminen riitti. :grin: Ilmeisesti asiat asettui paikoilleen vihdoin tai jotain.

13 Likes