How-To: Jarrun reiän poraaminen haarukkaan

Eli etujarrun reiän poraaminen haarukkaan, jossa on reikä, mutta se on tulpattu. Näitähän on aika monessa ratafillarissa. Radalla jarrua ei käytetä, mutta itse olen ainakin nössö ja heikko, niin jarru tulee tarpeeseen.

Usein keulassa ei näy mitään ulkoista merkkiä reiästä, mutta sopivasta suuntaa kurkkaamalla saattaa nähdä esim. kierretangon pätkän siellä, missä jarrunkin ruuvi menisi.

Jotta homma onnistuisi, on oikeat työkalut erittäin tärkeitä. Homma onnistunee käsiporallakin, mutta pylväspora helpottaa hommaa merkittävästi. Työstöhommissa on aina tärkeää huolehtia työkappaleen tukevasta kiinnittämisestä. Lisäksi käytettävien terien pitää olla sopivia työstettävälle materiaalille.

Kuvassa käytetyt työkalut. Vasemmalta lähtien: Keskiöpora, 6 mm pora, 8 mm pora, 8 mm jyrsintappi, 10 mm jyrsintappi. Haarukan pinta ei ole kohtisuorassa terään nähden, keskiöpora on lyhyt ja tukeva pora, jolla poruksen aloitus hoituu helposti epämääräiseenkin pintaan.

Keskiöporan jälkeen haarukan etupuolelta porataan 6 mm poralla, kunnes terä alkaa lastuta kierretankoa. Kappale käännetään ja porataan uudestaan keskiöporalla, seuraavaksi 6 tai 8 mm poralla kierretankoon asti. Kierretangon pitäisi lähteä liikkeelle. Kun kierretanko on poistunut, voidaan jyrsintapilla tehdä upotus jarrun mutterille.

Homma tuli valmiiksi, onneksi olkoon!

tää on hyvä

Kuinka yleinen juttu toi kierretanko noissa tulpatuissa haarukoissa btw. on?

Omien käsien kautta kulkenut neljä poraamatonta. Kaikissa tappi.

Haluan liittyä tiedonvapautuksen eturintamaan havainnollisella graafilla

En ole koskaan nähnykkään tollasta jyrsintätappia, taitaa olla jotain Laineopiston hössötyksiä. Jos käsivaralta teet tuon 10mm upotuksen tavallisella poranterällä niin oleppa varovainen, että poranterä ei haukkaa kiinni ja mene kerralla läpi.

^kuva ei näy.

Edit: kuva näkyy.

Erik - 11:32, 13.6.2013 » Omien käsien kautta kulkenut neljä poraamatonta. Kaikissa tappi.
Mun Fujin keulassa ei ollut tappia. Käsipora eteisen tuolilla ja pelkät 6mm ja 8mm terät -> eihyvä

Tämä tuli tänään Helsinkiin ja jarruttomana en tuota ajatellut pitää joten poraus alkais olemaan ajankohtaista.

Omat työkalut on tuota käsipora & eteisen tuoli -osastoa joten kiinnostais myös kuulla kokemuksia tällasen työn teettämisestä. Tai löytyykö Biltemahintaluokasta toimivia välineitä joilla porauksen sais tehtyä itse?

^Kiinnostaa myös. Kuuluuko tää LBS:ien repertuaariin vai kiikutanko jonnekin konepajalle ohimennen tuon yllä olleen kuvan kans?

Näillä ohjeilla, hyvä tuli ^^ Ainoo mikä oli hieman hankala arvioida, oli kierretapin etäisyys haarukan reunasta. Oli yllättävän lähellä, joten tuli porailtua pari milliä ohi. Ei luultavasti vaikuta toiminnallisuuteen, mutta pieni ura jäi siiä missä kierretappi oli ollut.

https://instagram.com/p/15xNc5TVyw/

Porailin taas yhden halpinan. Ei sitä pulttia näymmä tarvi molemmilta puolilta porata ees irti.

Onko tuo tappi siellä sen vuoksi että haarukka olisi vahvempi kun jarru on pois?
Vai veden/kuran vuoksi?

Tappi on sielä ihan olemassaolevaa jarrureikää varten tulppaamassa reijän kun päälle vedetään hiilaria/maalia/mitä siinä onkaan. Prosessissa ikäänkuin poraat tapille, jotta saat sen vedettyä ulos, ja tämän jälkeen jyrsinterällä lovi taakse recessed mount jarrua varten.

Untitled

Voi vitu. Porasin sit reijän kierretapin alapuolelle. Uskallanko ajaa vai oonko tuhon oma?

tekeekö joku yritys tai taho näitä porauksia pääkaupunkiseudulla ?

jjarvenk - 18:13, 24.5.2019 » tekeekö joku yritys tai taho näitä porauksia pääkaupunkiseudulla ?
Hiilari vai teräs?

https://cdn-static.denofgeek.com/sites/denofgeek/files/styles/main_wide/public/sapphire_and_steel_1.jpg